maryno1 Posted December 29, 2006 Posted December 29, 2006 Az lenne a kérdésem, hogy excel-ben hogy tudok olyan függvényt létrehozni, ami abban segít, hogy pl. január elsején dolgoztam 10 órát (legyen ez A1 cella). Ezalatt az idõ alatt készítettem 56 zoknit! Ez legyen B1 cella. C1 cellába ki szeretném számolni, hogy átlagosan óránként hány zoknit készítettem január elsején. Mivel az egyik cella idõ formátumú, a másik szám, a képlet sehogy sem akar összejönni. Bízom benne, hogy valakinek sikerül megoldania a problémám. Üdv, Mary
Scorpion Spyke Posted December 29, 2006 Posted December 29, 2006 Miért kéne a január elsejével is számolni? Szerintem elég csak az 56-ot elosztani 10-el és kész. A1-ben csak a 10 van? Akkor a C1 a következõ: =B1/A1
maryno1 Posted December 29, 2006 Author Posted December 29, 2006 Ez azért nem ilyen egyszerû, mert az idõ nem sima 10-nek van írva, hanem 10:00 idõformátumú. Azért nem sima 10-nek írom, mert ez is egy származtatott adat. Nekem azt kell beírnom, mikor kezdtem a munkát (pl. 8:00) és mikor fejeztem be (pl. 18:00). Ha ezeket beírtam, az excel kiszámolja nekem, hogy ez 10:00. Én valami olyan megoldásra gondoltam, hogy Ha függvénnyel kellene áttranszformálni az idõformátumot úgy, hogy pl. 1:00 helyére írjon 1,00-át, 1:15 helyére 1,25-öt, 1:30 helyére 1,5-öt, 1:45 helyére 1,75-öt és így tovább. Csak sajnos nem vagyok otthon a Ha képletben, és nem tudom, hogy mit hogy kell beírnom!
mizsi Posted December 30, 2006 Posted December 30, 2006 Azért nem megy, mert az időt át kell alakítani számmá, hogy az osztást értelmezni tudja az Excel. A megoldás: Pl. A1 cellában van az időérték (10:00, időformátumú!). B1 cellában van a elkészített zokni db száma. A C1 cella legyen szám formátumú, és a következő képletet tartalmazza: =ÓRA(A1). A D1 cella szintén szám formátumú, benne a képlet: =B1/C1. Ez adja meg az egy óra alatt elkészített zoknik értékét.
maryno1 Posted December 30, 2006 Author Posted December 30, 2006 Köszönöm a megoldást! Igaz, hogy kb. 5 oszlop mire pl az 1:30-ból 1,5-öt csinálok, de fõ, hogy sikerült!
SkyBird Posted January 3, 2007 Posted January 3, 2007 Lehetne még úgy, hogy nem csak az órás időformátumot használod, hanem a dátummal kombináltat. A napi dátummal ugyanis az Excel tökéletesen számol, mindenféle konvertálgatás nélkül. Ehhez létre kell hoznod egy egyéni számformátumot, pl. ilyet: éééé.hh.nn óó:pp Ezzel egy cellában lekezeled a dátumot is és az időt is, ennek összes előnyével és hátrányával persze. A munkaidő kezdetét ha beírod, mondjuk A1 cella 2007.01.03 08:00, a vége meg legyen A2 cella 2007.01.03 16:00 A két cella különbségét nem kell konvertálni sehová, csak meg kell szorozni 24-gyel, és megkapod az időt órában, amivel bárhol, bármilyen képletben számolhatsz. =(A2-A1)*24 Ha meg napban kell, akkor szorozni sem kell, merthogy éppen 1/3 nap.
Recommended Posts