Jump to content
GSForum - Segélyvonal

HDD Pasword


mrleon

Recommended Posts

mrleon

Sziasztok!

 

Dell notebookomban egy Hitachi HDD dolgozik. A gép BIOS-ában találtam egy biztonsági opciót ami a HDD password-re hallgat. Itt megadhatok egy jelszót, és ezután minden újraindításkor a gép kéri ennek megadását. Ez hatásos akkor is ha a HDD áttennék egy másik gépbe, abban is (elméletben) jelszó nélkül használhatatlan.

Ami kérdésként megfogalmazódott bennem, hogy ez a védelem egyben kódolja is az adatokat hardveresen vagy csakis kizárólag a hdd-hez való hozzáférést nehezíti meg és a hardveresen az adatok kódolását egy másfajta technika teszi (tenné) lehetõvé.

 

Minden Kedves fórumozónak B.U.É.K!!! :)

Link to comment
Share on other sites

Bata László

A géped BIOS-ában egy TPM, azaz Trusted Paltform Modul lakozik. Ez semmi más, mint egy hardveres tárolóeszköz, amiben valamilyen adatot lehet biztonságosan elrejteni. Az adathoz csak a megadott jelszóval férhetsz hozzá, amit a TPM hardveresen ellenõriz, azaz szoftveres módon nem lehet feltörni.

 

Na már most, az a bizonyos tárolt adat egy titkosításhoz használható kulcs is lehet. Ha a gépedhez kaptál valami segédprogramot, ami képes titkosítani a HDD-t, az ezt a kulcsot használná. Az így letitkosított HDD tényleg nem törhetõ fel a kulcs ismerete nélkül.

 

Ha nem kaptál külön titkosító programot a géphez (a BIOS-ban sincs), akor a Vista valamelyik drágább, üzleti vagy Ultimate verziója tudja letitkosítani a lemezedet a TPM-ben tárolt kulcs segítségével, ez a Vista BitLocker funkciója.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...