Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Egyszer jó, egyszer nem

Recommended Posts

Posted

Sziasztok!

Egy Mercury PVM266aM-P alaplappal van baj. A gyári BIOS fájl, (vagy az alaplap konstrukciós hibája?) miatt meg kellett elégedjek az SP1-el frissített XP-vel, mert az SP2 összeburitotta a gépet. (Olvastam is róla, hogy némely alaplapokon a bios téves mûködése okoz ilyen problémát.) A napokban találtam a laphoz egy frissített bios-t, amelyben állítólag orvosolták a hibát.

Gondoltam kipróbálom.

A bios frissítõ program kiabált érte, hogy ez a bios nem megfelelõ, mert az eredeti azonosítója PVM266AM-P, míg a betölteni kívánt bios PVM266aM-P, de gondoltam ez a pici eltérés, hogy kicsi a, vagy nagy A nem számít. A gép a frissített bios-al újra is indult, utána a "szentírás" szerint "Load Bios default" is megvolt.

A sikeren felbuzdulva betettem az SP2-vel integrált telepítõt, el is indult szépen, aztán a telepítõfájlok felmásolása és ujraindítás után -amikor fekete háttérben a Windows XP logo-nak, és alatta egy kis kék kockás futófénynek kellene megjelenni, helyette csak egy egészen sötétszürke képernyõt kaptam.

Hidegreset után természetesen közli a gép, hogy a korábbi indítás sikertelen volt, ezt figyelmen kívül hagyva normál indítást kértem, és mintha semmi sem történt volna, folytatódott a telepítés.

Felment az XP, a telepítés befejezõdött, ujraindítás, de a korábbi helyen ugyanúgy elakad az indítási folyamat. (Akkor amikor a Windows logo-nak kellene megjelenni.) Újabb hidegreset és az ezt követõ szokásos hibaüzenet után másodjára megint indul a gép, és minden tökéletes.

Nekiálltam feltenni a drivereket, de közben újra kell sokszor indítani. És szinte minden egyes újraindítás után megismétlõdik a már kétszer leírt hibajelenség.

Ilyen hibajelenség korábban nem volt, ezért arra gyanakszom, hogy a hibás bios helyett legy rosszat töltöttem le! (Azóta próbáltam az SP2 nélküli XP-t is feltelepíteni, de már azzal is jelentkezik a hiba.) Mit lehet ilyenkor tenni? Legszívesebben visszatenném az eredeti BIOS-t, de az a frissítéskor nem mentõdött el, a gyártó oldalán meg csak az állítólagosan javított verzió elérhetõ.

(Tápot már próbára cseréltem, a Memtest pedig nem jelzett hibát.)

Van valakinek ötlete?

Posted

Winyó partíccióval nincs gond? CMOS Resetet próbáltad már? Nincs valami rossz ACPI beállítás a biosban?

• 2 weeks later...
Posted

Szia Gereby!

A merevlemez hibát azért zárnám ki, mert egy másik, -a saját gépemben szinte zsírúj vincsit is rápróbáltam, de a hibajelenség azzal is jelentkezett. A Cmos reset-et is próbáltam, de az sem jött be.

Az ACPI beállításokkal viszont nem vagyok teljes mértékben tisztában, ezért ott meghagytam mindent BIOS alapértéken. Lehet, hogy az alapértelmezett értékek nem megfelelőek?

Annyit tudok, hogy először frissítettem AMIbios-t, és az angol nyelvű teljesen primitív frissítő programon elég nehezen igazodtam ki...

Szerinted nem lehetséges, hogy a csak félig frissített bios miatt hülyült meg a gép?

(Arra gondolok, hogy a bios-ok két részből állnak, van egy ún.: boot-block, valamint a többi rész. És mi van akkor, ha nekem úgy sikerült frissíteni, hogy csak ez utóbbi rész frissült, és a régi boot block nem teljesen kompatibilis a frissített résszel!?)

A hibát egyébként teljesen behatároltam, kiderült, hogy csak és kizárólag újraindításkor lép fel. Ha teljesen leállítom, és úgy kapcsolom be, akkor tökéletesen indul. Ha szoftvertelepítés, vagy egyéb ok miatt újra kell indítani, és engedek neki, csak akkor lép fel a hiba! De ha ilyen esetben nem engedem újraindulni, hanem helyette leállítom, majd visszakapcsolom, akkor szintén nincs gond.

De ez az elakadás is furcsa, mert többnyire a windows-ból való kilépés nem sikerül. Jelen esetben viszont a Windows-ból való kilépés rendben, a boot-olás is rendben zajlik, és ott akad el, amikor az XP logót kellene kirajzolni a képernyőre.

Ezzel a hibával még együtt lehet élni, de az ember ugye mégiscsak kíváncsi az okokra. Van még esetleg valami új gondolatod?

Posted

Ezt a próbát nem egészen értem, hogy mit hogyan próbáltál. De nem is feltétlen a hardverre gondoltam, hanem a vincsin lévõ partíció(k)ra...

Posted

Helló Gereby!

A szóban forgó gépben (ez egy ügyfelemé) eredetileg egy 40 gigás Maxtor vincsi van, melyen a C rendszerpartíció 20 giga, míg a személyes dolgok részére a D partíció szintén 20 giga.

Az ujratelepítést úgy végeztem, hogy boot floppilemezrõl Dos-os Partition Magic-el töröltem, majd újra létrehoztam a rendszerpartíciót. Ezután frissítettem az alaplap bios-át, mivel megtaláltam az alaplap gyártója által korábban beismert bios hiba orvoslására kiadott javítást.

Betettem a gépbe az SP2 integrált XP telepítõ lemezt, és még a telepítés kezdõ fázisában kijelõltem, hogy még egyszer gyorsformázással formázza a C partíciót.

A telepítõfájlokat sikeresen rámásolta a merevlemezre, majd a telepítés folytatásához szükséges ujraindítás és be-bootolás után fagyott le elõször a gép. Tehát a hibajelenség már a kezdetek kezdete, (pontosabban a bios frissítés óta áll fenn.)

A próba alatt pedig azt értettem, hogy a feltételezetten problémás vincsi helyett a saját gépembõl kiszerelt vadonatúj vincsivel is megpróbáltam az ügyfélgépet, de a hibajelenség ezzel a vincsivel is ismétlõdik.

Posted

Esetleg kábelhiba? :hááát: Vagy a BIOSban valami rossz IRQ beállítás?

• 3 weeks later...
Posted
Sziasztok!

Egy Mercury PVM266aM-P alaplappal van baj. A gyári BIOS fájl, (vagy az alaplap konstrukciós hibája?) miatt meg kellett elégedjek az SP1-el frissített XP-vel, mert az SP2 összeburitotta a gépet. (Olvastam is róla, hogy némely alaplapokon a bios téves mûködése okoz ilyen problémát.) A napokban találtam a laphoz egy frissített bios-t, amelyben állítólag orvosolták a hibát.

Gondoltam kipróbálom.

Szia !

Nekem is ez a problémám.

Nálam egy PVM266aM-L lap van, annyi különbséggel, hogy

nekem az 1-es XP sem megy fel.

Csak a kurzor villog, amikor boot-olna.

Próbáltam a saját vinyómmal is , amin a rendszerem van., de az sem ment tovább.

A BIOS frissítést én is megcsináltam, olyan tapasztalatokkal, mint ami neked volt.

Teljesen tanácstalan vagyok.

Te tudtál tovább jutni az ügyben?

Ha igen, akkor légy szíves segíts nekem, mert kidobom

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...