Jump to content
GSForum - Segélyvonal

HTML és Delphi 7

Nagy Péter

Recommended Posts

Posted

Üdv!

1.) Olyan HTML oldalt szeretnék letölteni a netrõl, amelynél meg kell adni a user nevet és jelszót. (Ezeket persze ismerem, van jogosultságom). Lehet-e, és ha igen, hogyan lehet leprogramozni Delphiben, hogy ne kérje be állandóan(!), hanem automatikusan megkapja ezen adatokat (vagy be van égetve a kódba, vagy más módon) és már kapcsolódik is, és rögtön tölti is le, vagy csak elég megnyitnia frissítés miatt, majd rögtön bezárnia (hiszen az IE és a FireFox készít róluk mentést egy fix könyvtárba). Ugyanis olyan programot írok, amely 10 percenként megnézi ezt az oldalt, és ha változás történt, akkor jelzi. Nem szeretném 10 percenként megadni a user nevet és a jelszót, mivel a progi egész nap futó SystemTray progi.

2.) Köztudott, hogy van olyan komponens, amelyikkel HTML-t, és azon belül táblázatot lehet generálni. Van-e olyan komponens, amelyikkel meglévõ HTML-ben lévõ táblát lehet kezelni, például úgy, mintha adatbázis lenne?

3.) Ha jól tudom, akkor a Delphi natívan az Internet Explorert használja. Van-e lehetõség arra, hogy a FireFox is kezelhetõ legyen, vagy FireFox-szal lehessen kezelni a HTML állományokat?

Posted

1) 10 percenként bejelentkezik, letölti az oldalt és összehasonlítja a 10 perccel azelõtt letöltöttel? Ennek mi az értelme? Nem inkább valahogy naplózni kellene a szerveren és mondjuk egyszer egy nap a naplót megnézni?

2) Szerintem HTML oldalban (html tag-ekkel 8) ) létrehozott táblázatot adatbázisként kezelõ komponens nem létezik - elég furcsa lenne, de kiváncsian várom a hozzászólásokat.

• 2 weeks later...
Posted

A html-ben lévõ tábla nem fog adatbázisként mûködni. Egyszerû szövegfájl, semmi egyéb.

Mit értesz natív használat alatt? A html oldalak megnyitását nem a Delphi, hanem az oprendszer kezeli.

Ha olyan megnyitásról beszélünk, amikor a Delphi-ben objektum kezeléssel hozunk létre egy böngészõ ablakot, akkor pedig az adott objektumnak megfelelõ program fog megnyílni. Nem tudom, hogy létezik-e objektumfelület Firefox-hoz.

Posted

Azért tegyük hozzá, hogy készíthetsz olyan oldalt, ami html-kódból felépít adatbázist. Nem épp a legegyszerûbb, de nem is a legnehezebb probléma. A text-fájl alapján - ahogy a böngészõ is - kielemzéssel meg tudod keresni a neked megfelelõ részeket, és a tag-ek alapján szerintem fel tudsz építeni egy hagyományos delphi-s táblázatot.

• 2 months later...
Posted

Sziasztok! Lenne 1 kérdésem nekem is: Delphi 7es beépítet webbrowser komponensével szeretnék html lapokat megjeleníteni, de a navigate metódusra nem találja a lapot. Nem a netrõl szeretnék hanem az adott könyvtárban levõ html fájlokat. Ha megadom a teljes útvonalat 'C:\ blabla' az mûködik de ha máshova teszik a programot ez vonal eleve halott.

Esetleg ha más ötlet felmerül a megjelenítésre a html-en kívül.. a lényeg hogy szöveges, képes elrendezett dokumentumot szeretnék megjeleníteni.

Posted

Ez engem s érdekelne, mert ugyebár a memo semmit sem ér ha formázott szöveget szeretnénk kiíratni :(

Posted

Utánanézek... Most épp azon vagyok, hogy elővarázsoljam a komponenst. Valahogy sikerült eltűntetnem :) Melyik fülön kéne legyen? Megvan.

@szenye: azt hiszem értem a gondod. Én most így első körben azt csinálnám, hogy egy szöveg típusú változóba elmentem az aktuális útvonalat egészen az aktuális könyvtárig. Így mehet a relatív útvonalmegadás, csak "változó+útvonal"-lal kell hívni a Navigate-et.

@Becsoft: RichEdit?

Posted

Egy komponens. A Win32 fülön található. Olyan, amit például a Windows WordPad-ja is használ. Formázható benne a szöveg.

Posted

Szia!

Ez sem igazán jó, ugyanis így is a HTML kódot írja, ki és nem a formázott szöveet. PL:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
<!-- saved from url=(0027)

Posted

Ja, bocs. Nem tudtam, hogy neked konkrétan html-megjelnítés kell. Azt hittem csak formázott szöveg.

Akkor viszont WebBrowser komponens. Ha rosszul jeleníti meg, akkor valószínûleg a html-kódban van hiba. Ellenõrizd le. Böngészõvel jól jeleníti meg?

Posted

Szia!

Nekem tényleg formázott szöveg kell, de nekem mindegy hogy ez hogy valósul meg. Azért írtam a HTML-t mert azt ismerem, és azzal is lehet formázott szöveget megjeleníteni.

Ezzel a WebBrowserrel hogy tudok beolvastatni fájlt. (pl. memonál 2-t rákatt és Memo1.Lines.LoadFromFiel(''). Ez itt hogy működik? Mert ha rákatt 2-t: No property pages are available for this control.

De egyébként nekem jó a RichEdit is, de azzal milyen formátumú szöveget lehet beolvastatni? .rtf?

Később: Megcsináltam a szöveget WordPadban, lementettem rtf-ben, és sikerült beolvastatni vele a fájlt, szép, formázottan :)

El is kezdtem csinálni az IT-cuccot :)

Köszönöm a segítségedet!! ;)

Posted

Azért reagálnék egy-két dologra:

- Ha formázott szöveg kell, akkor ötletnek nem rossz a HTML használata, csak fura. :)

- A WebBrowser pedig HTML-t megjelenítõ komponens (elsõsorban), így értelmetlen tulajdonképpen a fogalom, hogy "beolvasás". Ennek olyan eljárásai vannak, mint egy böngészõnek, melyek útvonalakat várnak paraméterként és így tudnád használni. Ezeket meg lehet nézni a helpben, gyorsan megtalálja az ember amit keres.

- Mint már írtad, a RichEdit kezeli például az rtf-formátumú fájlokat, úgyhogy azokat simán meg lehet vele jeleníteni. :)

Posted

Ez igaz, de a richedit nem jelenít meg képeket, nekem meg az is kéne, így a legalkalmasabb formátum a html lenne szerintem. Azóta letöltöttem egy új komponenst (Embedded web browser) ennek van loadfromfile metódusa. Eddig rendben is van, most ott akadtam el, hogy nem jeleníti meg a html képeit.

Posted

@Calyd: kivettem a kilépés gombot, és így már jó minden felbontásban ;)

Posted

Akkor jó. A Kilépés gomb amúgy sem volt - szerintem - valami esztétikus. :)

Posted

Teljesen mindegy, csak a suliba kellett. De már túl vagyok rajta szerencsére :)

• 2 years later...
Posted

Helló!

Kaphatnék segítséget?

Létezik olyan proram ami egy DELPHI 5-ben írt forráskódot PHP-re konvertál