Jump to content

HTML és Delphi 7


Nagy Péter
 Share

Recommended Posts

Nagy Péter

Üdv!

 

1.) Olyan HTML oldalt szeretnék letölteni a netrõl, amelynél meg kell adni a user nevet és jelszót. (Ezeket persze ismerem, van jogosultságom). Lehet-e, és ha igen, hogyan lehet leprogramozni Delphiben, hogy ne kérje be állandóan(!), hanem automatikusan megkapja ezen adatokat (vagy be van égetve a kódba, vagy más módon) és már kapcsolódik is, és rögtön tölti is le, vagy csak elég megnyitnia frissítés miatt, majd rögtön bezárnia (hiszen az IE és a FireFox készít róluk mentést egy fix könyvtárba). Ugyanis olyan programot írok, amely 10 percenként megnézi ezt az oldalt, és ha változás történt, akkor jelzi. Nem szeretném 10 percenként megadni a user nevet és a jelszót, mivel a progi egész nap futó SystemTray progi.

 

2.) Köztudott, hogy van olyan komponens, amelyikkel HTML-t, és azon belül táblázatot lehet generálni. Van-e olyan komponens, amelyikkel meglévõ HTML-ben lévõ táblát lehet kezelni, például úgy, mintha adatbázis lenne?

 

3.) Ha jól tudom, akkor a Delphi natívan az Internet Explorert használja. Van-e lehetõség arra, hogy a FireFox is kezelhetõ legyen, vagy FireFox-szal lehessen kezelni a HTML állományokat?

Link to comment
Share on other sites

-dj-

1) 10 percenként bejelentkezik, letölti az oldalt és összehasonlítja a 10 perccel azelõtt letöltöttel? Ennek mi az értelme? Nem inkább valahogy naplózni kellene a szerveren és mondjuk egyszer egy nap a naplót megnézni?

 

2) Szerintem HTML oldalban (html tag-ekkel 8) ) létrehozott táblázatot adatbázisként kezelõ komponens nem létezik - elég furcsa lenne, de kiváncsian várom a hozzászólásokat.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
arpsoft

A html-ben lévõ tábla nem fog adatbázisként mûködni. Egyszerû szövegfájl, semmi egyéb.

Mit értesz natív használat alatt? A html oldalak megnyitását nem a Delphi, hanem az oprendszer kezeli.

Ha olyan megnyitásról beszélünk, amikor a Delphi-ben objektum kezeléssel hozunk létre egy böngészõ ablakot, akkor pedig az adott objektumnak megfelelõ program fog megnyílni. Nem tudom, hogy létezik-e objektumfelület Firefox-hoz.

Link to comment
Share on other sites

Calyd

Azért tegyük hozzá, hogy készíthetsz olyan oldalt, ami html-kódból felépít adatbázist. Nem épp a legegyszerûbb, de nem is a legnehezebb probléma. A text-fájl alapján - ahogy a böngészõ is - kielemzéssel meg tudod keresni a neked megfelelõ részeket, és a tag-ek alapján szerintem fel tudsz építeni egy hagyományos delphi-s táblázatot.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
szenye

Sziasztok! Lenne 1 kérdésem nekem is: Delphi 7es beépítet webbrowser komponensével szeretnék html lapokat megjeleníteni, de a navigate metódusra nem találja a lapot. Nem a netrõl szeretnék hanem az adott könyvtárban levõ html fájlokat. Ha megadom a teljes útvonalat 'C:\ blabla' az mûködik de ha máshova teszik a programot ez vonal eleve halott.

 

Esetleg ha más ötlet felmerül a megjelenítésre a html-en kívül.. a lényeg hogy szöveges, képes elrendezett dokumentumot szeretnék megjeleníteni.

Link to comment
Share on other sites

Becsoft

Ez engem s érdekelne, mert ugyebár a memo semmit sem ér ha formázott szöveget szeretnénk kiíratni :(

Link to comment
Share on other sites

Calyd

Utánanézek... Most épp azon vagyok, hogy elővarázsoljam a komponenst. Valahogy sikerült eltűntetnem :) Melyik fülön kéne legyen? Megvan.

 

@szenye: azt hiszem értem a gondod. Én most így első körben azt csinálnám, hogy egy szöveg típusú változóba elmentem az aktuális útvonalat egészen az aktuális könyvtárig. Így mehet a relatív útvonalmegadás, csak "változó+útvonal"-lal kell hívni a Navigate-et.

 

@Becsoft: RichEdit?

Link to comment
Share on other sites

Becsoft

Az mi? :)

Link to comment
Share on other sites

Calyd

Egy komponens. A Win32 fülön található. Olyan, amit például a Windows WordPad-ja is használ. Formázható benne a szöveg.

Link to comment
Share on other sites

Becsoft

Szia!

 

Ez sem igazán jó, ugyanis így is a HTML kódot írja, ki és nem a formázott szöveet. PL:

 

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
<!-- saved from url=(0027)

Link to comment
Share on other sites

Calyd

Ja, bocs. Nem tudtam, hogy neked konkrétan html-megjelnítés kell. Azt hittem csak formázott szöveg.

Akkor viszont WebBrowser komponens. Ha rosszul jeleníti meg, akkor valószínûleg a html-kódban van hiba. Ellenõrizd le. Böngészõvel jól jeleníti meg?

Link to comment
Share on other sites

Becsoft

Szia!

Nekem tényleg formázott szöveg kell, de nekem mindegy hogy ez hogy valósul meg. Azért írtam a HTML-t mert azt ismerem, és azzal is lehet formázott szöveget megjeleníteni.

 

Ezzel a WebBrowserrel hogy tudok beolvastatni fájlt. (pl. memonál 2-t rákatt és Memo1.Lines.LoadFromFiel(''). Ez itt hogy működik? Mert ha rákatt 2-t: No property pages are available for this control.

 

De egyébként nekem jó a RichEdit is, de azzal milyen formátumú szöveget lehet beolvastatni? .rtf?

 

Később: Megcsináltam a szöveget WordPadban, lementettem rtf-ben, és sikerült beolvastatni vele a fájlt, szép, formázottan :)

El is kezdtem csinálni az IT-cuccot :)

Köszönöm a segítségedet!! ;)

Link to comment
Share on other sites

Calyd

Azért reagálnék egy-két dologra:

- Ha formázott szöveg kell, akkor ötletnek nem rossz a HTML használata, csak fura. :)

- A WebBrowser pedig HTML-t megjelenítõ komponens (elsõsorban), így értelmetlen tulajdonképpen a fogalom, hogy "beolvasás". Ennek olyan eljárásai vannak, mint egy böngészõnek, melyek útvonalakat várnak paraméterként és így tudnád használni. Ezeket meg lehet nézni a helpben, gyorsan megtalálja az ember amit keres.

- Mint már írtad, a RichEdit kezeli például az rtf-formátumú fájlokat, úgyhogy azokat simán meg lehet vele jeleníteni. :)

Link to comment
Share on other sites

szenye

Ez igaz, de a richedit nem jelenít meg képeket, nekem meg az is kéne, így a legalkalmasabb formátum a html lenne szerintem. Azóta letöltöttem egy új komponenst (Embedded web browser) ennek van loadfromfile metódusa. Eddig rendben is van, most ott akadtam el, hogy nem jeleníti meg a html képeit.

Link to comment
Share on other sites

Becsoft

@Calyd: kivettem a kilépés gombot, és így már jó minden felbontásban ;)

Link to comment
Share on other sites

Calyd

Akkor jó. A Kilépés gomb amúgy sem volt - szerintem - valami esztétikus. :)

Link to comment
Share on other sites

Becsoft

Teljesen mindegy, csak a suliba kellett. De már túl vagyok rajta szerencsére :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
markyzoli

Helló!

 

Kaphatnék segítséget?

Létezik olyan proram ami egy DELPHI 5-ben írt forráskódot PHP-re konvertál

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Nem egyszerû feladat.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...