Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Zene Flashként 2 gombbal


Sanzi

Recommended Posts

Sanzi

Szeretnék >>>ERRE<<< a Blogra egy Flash alapú zene lejátszó részt. Csak egy Play, meg egy Stop gomb lenne, és egy mp3 kellene, hogy induljon, és megálljon. Mivel a Flash teljesen idegen számomra, ezért szeretném a segítségeteket kérni, hogy mit merre.

Szeretném, ha lenne egy vállalkozó kedvû, aki lépésrõl-lépésre végig segít, és fogja a kezem, mivel abszolút idegen minden. Esetleg egy részletes (a hangsúly a részletes szón van) tutorial is megfelelne. Sürgõs lenne, mivel már csak ez hiányzik a Blogból, és "adnám át" a tulajdonosának.

Ezer köszönet elõre is!

 

u.i.: >>>EZT<<< találtam neten, de a marmadik oldalnál elakadtam. Ezt hogyan tudom megvalósítani Macromedia Flash Professional 8-ban?

Link to comment
Share on other sites

payskin

Végigcsináltam, de nem működik, nem tudom, miért.

 

Hol akadtál el? Amikor azt írja, hogy Plus > Actions > Movie Control > Play, az a 8-asban Plus > Global Functions > Timeline Control > Play, de szerintem jobban jársz, ha simán begépeled a kódot. (Magyar billentyűzet kiosztásnál pontosvesszőt a Ctrl+Shift+vesszővel tudsz írni.) A 7-es pontban fogalmam sincs mit csinál, azt kihagytam. Nem gondolom, hogy ez volna a baj.

 

A 8-asban nincsenek ilyen Gel Gombok, de van két másik Playback gombcsalád (Flat meg valami más), amúgy tök teljesen mindegy a script szempontjából.

 

Szóval több probléma is van: 1. Ha csak simán elindítom a "movie"-t az Enterrel, akkor az helyből nem áll meg az első frame-en, nem tudom miért. Ha Test Movie-t nyomok, akkor nem csinálnak semmit a gombok, dettó nem tudom, miért. Meglátszik, hogy féléve nem vettem elő a Flash-t, bocsesz...

Link to comment
Share on other sites

h.arpad

A Flash-hez járnak tutorial-ok, a Samples and Tutorials könyvtárban vannak. A Flash Help (F1)\Using Flash\Working With Sound -ban minden ott van. Ez feltételezi, hogy az alapokkal tisztában vagy. De ha jól emlékszem, ezt mintha valahol már kérted volna, és felajánlottam, hogy segítek. :hááát:

 

Kb. így képzelném el az egészet:

Másolatot készítesz a gombokról, egy, a kép fölötti layer-re teszed és button tulajdonságot adod nekik (Convert to Symbol). Beimportálod az MP3-at (nem muszáj), adsz egy instance name-et neki, majd az OnRelease ActonScript paranccsal (hivatkozva az instance name-re) megadod, hogy mit játsszon le. Ugyanezt a stop gombbal is eljátszod. De a Help-ben nálam sokkal okosabb emberek leírták már, nem tudok mit hozzátenni.

 

Szerk: OK, megkaptam, igaz késve. Na, próbálkozom vele, de a zene váltása húzós lesz.

Link to comment
Share on other sites

Sanzi

@Balázs

Az 5-ös, és 6-os pontot nem értem. Mit kell csinálni a gombokkal? Ja, és az utána következő pontot semi, mivel sehol nem találtam ezt a funkviót, hogy: Click on the View Options button and select: Normal Mode.

 

@h.arpad

Köszi a segítséget!

Holnap megnézem az általad említett könyvtárat, remélem ott lesz majd egy kis segítség.

 

u.i.: Mindenhol ezzel a "Stage"-gel vannak megáldva, hogy oda adjam hozzá. Ez micsoda is? (Egy PrintScreen és piros karika párosból megértem... )

Link to comment
Share on other sites

h.arpad

Mûködik. Már csak egy valamire lenne szükségem: a pontos URL-re, ahova a zene.mp3 fájlt feltöltöd, és küldöm a .fla-t és az .swf-et. ;) Nem kell importálni, úgy sok ideig töltõdne, hanem sima streaming MP3 jó volt.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Stage = színpad = maga a Flash dokumentum (a fehér ott a képernyõ közepén)! ;)

Link to comment
Share on other sites

Sanzi

@h.arpad

El nem tudod képzelni, hogy milyen hálás vagyok!!!! Nagyon szépen köszönöm! Hát, még ha le is írnád röviden, hogy hogyan kell csinálni ilyet, és akkor legközelebb én is tudok.

 

És nem tudom elégszer írni, hogy mennyire köszönöm! :bocsánat::oké:

 

h.arpad :olé:
Link to comment
Share on other sites

h.arpad

Csak 10 perc volt, tényleg, szóval szívesen. Igazából a 'Behaviors' volt újdonság benne... :pislog:

 

Mivel megígértem, leírom, hogy hogy csináltam (lehet, hogy van egyszerűbb módszer, nem néztem utána, csak a súgót vettem igénybe a Behaviors -höz):

 

1. A (jobb klikk)->Document Properties...-ben megadod, hogy mekkora legyen a munkafelületed (jelen esetben ugye 111*35 px.)

2. Import->Import to Stage-dzsel (Ctrl+R) beimportálod a bitképet.

3. Fent a Timeline felirat alatt vannak a Layer-ek. A Layer1 fölé teszel még egyet: (jobb klikk a Layer 1 feliratra)->Insert Layer... Alapértelmezetten a jelenlegi fölé kerül egy Layer 2. Erre kattintasz, és most ebben dolgozol:

4. Mindkét gomb fölé (természetesen a felső, üres Layer 2-ben) egy-egy (méretükkel egyező) kört rajzolsz, a körvonalat kitörlöd, csak a kitöltés maradjon, mindegy(!), hogy milyen színű.

5. Mindkét körrel megcsinálod:(jobb klikk - a körre)->Convert to Symbol..->(a név marad változatlan)->Button->OK

6. Dupla kattintással bemész a szimbólum (jelen esetben gomb) időegyenesébe.- A Timeline-nál azt látod, hogy: Scene 1 | Symbol 1 (ld. ábra). Úgy térhetsz vissza az előbbi munkafelületre, ha a Scene 1-re kattintasz. ;)

 

IPB kép

 

7. Mindkét gombbal megcsinálod: az időegyenesen az Up kockára mész, és kitörlöd (Delete gomb :) ). Ezután a gombok átlátszóak leszek, csak találati felületet kapnak (Hit).

8. Visszamész a Scene 1-re. Első gombra (ez lesz a lejátszás) klikk ->(Menüsor: )Window->Behaviors. Egy kis ablak jelenik meg, Behaviors címmel.

9. ('+' gomb = Add Behavior) -> Sound -> Load Streaming MP3 file. URL- nek megadod az elérési utat (pl. zene/mp3), instance névnek mondjuk: sound1 . Ugyanennek a gombnak még egy viselkedést adsz, az előző után: + -> Sound -> Play Sound -> ide jön az instance név: sound1 .

10. A stop gomboddal egyszerűbben végzel, mert ott tulajdonságnak csak a Sound -> Stop all Sounds -> (figyelmeztető ablak ->) OK viselkedést adod.

11. A munkát a (Menüsor: ) File->Export..->Export Movie->(fajl_nev)->Mentés -sel mentheted. Az alapbeállítások mehetnek, de a JPEG Quality-t érdemes 100%-ra venni, szebben néz ki, és ilyen kis méretnél semmi értelme jobban tömöríteni.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
zidan

Hello!

 

Ezzel a módszerrel készítettem el az mp3 lejátszót, de gyorsabban játsza le a weboldalon, mint a ha egyedül a .swf állomány játszanám le. Miért van?

 

így rakom be a weboldalba:

 

<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,0,0" width="150" height="40">

<param name="movie" value="sound_play.swf" />

 

<param name="wmode" value="transparent" />

<param name="bgcolor" value="#CECED5" />

 

<embed src="sound_play.swf" width="150" height="40" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" bgcolor="#CECED5"></embed>

</object>

 

Segítséget elõre is köszönöm.

 

zidan

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...