Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Ubuntu 6.10 (Edgy Eft) - Hands On


Greene

Recommended Posts

Greene

Az Ubuntu/Canonical LTD az utóbbi években két fontos bejelentést tett. Az egyik, hogy az Ubuntukra ezentúl a megjelenéstől számított 18 hónapos támogatást nyújtanak. Ez az LTS, vagyis a Long Term Support. A másik, hogy fél évente kijönnek egy stabil disztribúcióval, amihez friss csomagokat is mellékelnek. Mindkettő elősegíti, hogy minél nagyobb körben elterjedjen az Ubuntu.

 

Bár egy pár napja már kijött a stable verzió a legújabb Ubuntuból Kubuntuból, Edubuntuból és pár nap késéssel a Xfce-t használó Xubuntuból is, nem mertem egyből nekiugrani, mert tartottam az új dolgoktól. Tetemes mennyiségű apróbb hibától sikerült megszabadítani a végleges verziót a tesztverzióhoz képest.

 

Dapperről frissítettem apt-get dist-upgrade paranccsal. Ha az első frissítés után ismét kiadjuk ezt a parancsot, akkor az upstart is települ, ami az init helyett van, és állítólag a függőségeket is lekezeli. Én mondjuk az initre esküdtem fel, de hátha ennek is lesz értelme. Szerintem csak a felhasználóbarátabb viselkedés miatt éri meg egyeseknek. Azt hírdetik róla továbbá, hogy gyorsabban tölt be az operációs rendszer, de én nem érzékeltem szignifikáns csökkenést.

 

A dist-upgrade valamiért nem frissítette fel rendesen az xserver-xorg-ot és függőségeit, ezért az manuálisan kellett megtennem. Ami viszont pozitív az az, hogy úgy néz ki végre a grafikus kinézetre is ügyeltek, hiszen látványosan szebben jelenik meg integrált videókártyámmal minden, mint azelött. Az ablakok lekerítettek, ahogy mostanában divatos.

 

Firefox 2.0, Thunderbird 1.5.0.7, Gaim 2.0.0 beta 3.1, Evolution 2.8.0, 2.16-os Gnome, és ez még csak a jéghegy csúcsa.

 

Megváltoztak bizonyos alapértelmezett programok. Jegyzetelésre a Tomboy-t, képnézegetésre az F-spotot használhatjuk.

Sokak kedvenc levelezőprogramjának, az Evolutionnak nagy újdonsága a vertikális megjelenítés, amit az Outlook 2003-ból már ismerhetünk pár éve. A Gaim pedig már megjeleníti az MSN-esek által favorizált egyedi emotikonokat.

 

Összességében úgy látom egy nagyon összeszedett, versenyképes disztribúció jött ki. Ellenfelének én leginkább csak a Fedora Core 6-ot mondanám, illetve talán majd a 10.2-es openSuSE-t. Elsőre tetszik nagyon, de a puding próbája az evés.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...