Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Vágás Cuttermarannal


maturad

Recommended Posts

maturad

Nagyon egyszerûen tudom tv-kártyáról felvett filmjeimet a Cuttermaran nevû programmal vagdosni, mindenkinek csak ajánlani tudom. Pozitívuma, hogy külön kezeli a képet és a hangot, így -megszégyenítve a drága, trendi szoftvereket - nincs elcsúszás, lemaradás. Egyszerûen hibátlan.

Tény azonban, hogy a vágáshoz-szerkesztéshez az egyes sávokat szét kell választani a aTMPGEnc nevû programocskával. Az egész mûködésrõl a PCWorld adott leírást a segélyvonalban.

Szeretném ugyanezt megtenni mini DV kamerával felvett, és Movie Maker-rel a PC-re átjátszott filmjeimmel is, ám a TMPGEnc ezeket a filmeket nem kezeli, nem tudja megnyitni.

Kérdésem : hogy oldhatnám meg a problémát?

a, Más formátumot válasszak átjátszáskor

b, Az átjátszott ( és azt hiszem Windows Media formátumú ) filmet konvertáljam valami mássá? Ha igen, mivé és milyen szoftverrel?

 

Segítségeteket elõre is köszönöm!

 

Link to comment
Share on other sites

Halasi Miklós

A kiinduló pontot kell megcélozd, tehát a Cuttermaran CSAK MPEG filmek vágására való. Tehát DV vágására mást kell használnod, mondjuk Nandub/VirtualDub-ot, WMV vágására pedig a Movie Makert, az ASFtools vagy a Windows Média Kódoló az ideális választás, bár az Adobe Premiere Elements vagy a Studio 10 is tud már vágni mindent, de azok nem ingyenesek.

Ha pedig MPEG-be akarod kódolni, ott az ingyenes Super 2006. ;) Bár WMV átkódolását csak ritka esetekben ajánlom.

Link to comment
Share on other sites

maturad

Köszi a segítséget, azt hiszem, maradok wmv-t vágó programoknál. Egyébként (amellett, hogy kevés szoftver szereti ) van valami kifogás e formátum ellen? Viszonylag jó tömörítés, szép kép..Én legalább is ezt tapasztalom.

Link to comment
Share on other sites

Halasi Miklós

Igazából én is szeretem, csak azért nem tudok ebbe kódolni, mert az asztali lejátszók máig nem érthetõ okból nem támogatják. Míg a WMA-t megeszik, a WMV-t nem. És nem tudom miért, mert mindkettõ Windows Média, és tudtommal MPEG-4-en alapul.

Másrészt (bár ezt vajmi kevesen tudják szerintem) a Windows Média Kódolóval több hangcsatornás, HD felbontású film is készíthetõ! Csak ez nincs benne az elõre beállított profilok között, hanem kézzel kell beállítani a paramétereket. ;)

De ez már off, kanyarodjunk vissza a Cuttermaranhoz!

Link to comment
Share on other sites

CaptHowdy

Ha direkt le akarod rontani a minõséget, akkor Movie maker-el teszed fel a DV anyagot a gépre. Ha nem, akkor tömörítetlen DV avi-ba pl. Virtual Dub-al!

Link to comment
Share on other sites

maturad

Akkor itt ellentét feszül a vélemények közt?

Bár én nem látom jelét, mégis lehetséges, hogy wmv.-be leszedett anyag jelentõs minõségromlást szenved?

Ha "CaptHowdy" javaslatát fogadom el, egy bazinagy terjedelmû file-t kapok, amit ezek szerint valahogy mégis tömöríteni kell..Jön a kérdés : mibe és mivel? Fõleg, s ezzel akkor tényleg visszakanyarodtunk , ha a Cuttermarannal akarok továbbra is vágni.

Miklóshoz : ha asztali le sem játssza a :hááát: Movie Makerrel levett anyagot, akkor valóban más utat kell választani. Átjátszáshoz, vágáshoz. Ajánljatok valami egyszerût, elérhetõt, s lehetõleg magyart!

Link to comment
Share on other sites

Halasi Miklós

Magyart ne kívánj, mert ritka! ;) A Pinnacle Stúdió tud magyarul, de ezeket a programokat mégis jobb angolul használni. ;) A szakkifejezések miatt.

Másrészt a DV tömörítetlen avi, pontosabban veszteségmentesen tömörített. A WMV meg erősen tömörített, tehát ha szép eredményt akarsz, áldozz be helyet és szedd le DV-be. ;) És szerkesztés végén konvertáld amibe szeretnéd. ;)

Link to comment
Share on other sites

CaptHowdy

Pontosan! Pl. neked is ajánlom a Sorenson 3-as codec-et mint annyi embernek már!

Link to comment
Share on other sites

maturad

Köszönet mindenkinek az eddigiekért!

 

A két héttel előbbihez képest sokat okosodtam...De! Megpróbáltam a sokat kárhoztatott Movie Maker-rel, de Neroval is wmv formátumba is, meg egy az egyben, dv avi-ban is. A legjobb a nagy méretű, veszteségmentesen tömörített avi, a wmv ehhez képes valóban kissé elmosódott, viszont MPEG 2-be tömörítve is lényeges a romlás. Akkora, hogy akár maradhatna alapból is wmv-be, felesleges konvertálgatnom.

Korábban másutt írták : az MPEG tömörítés úgy működik, hogy csak az ember által érzékelhetetlen pontokon redukálja az anyagot. Én magas minőséggel és bitrátával tömörítettem ( A Superrel ), mégis észrevehetően gyengébb a kép. Vagy csak elrontottam valamit?

 

Kérdésem : ha csak leszedni (mégpedig DV formátumban, eredeti méretben ) akarom a filmet, s aztán megvágogatni, arra azért jó ugye a Movie Maker?

Nem fogom konvertálni, egy átlagos esemény ráfér két max három DVD-re, ami háromszáz forint. ( Ha jó helyen veszed.. ) Érdemes variálni a tömörítéssel?

 

Na és esetleg..Valaki nem reagálna a szerkesztési problémák Movie Maker-rel című topicomra?

 

Egyébként ez a fórumos közösség rendkivül önzetlen és segítőkész, ezt -ha másutt nem- érdemes elmondanom!

Link to comment
Share on other sites

CaptHowdy

Ugye a Movie Maker csak wmv-be tud kimenteni mindent, ezért ha ezzel vágod a DVavi-kat, akkor akaratlanul is wmv-be kell majd tömöríteni. Végülis olyan nagy romlás nem lesz majd, de azért javasolt egy rendes videószerkesztõ progi beszerzése!

Link to comment
Share on other sites

maturad

CaptHowdy-nak!

 

Nem kukacoskodni akarok, de biztos vagy benne? Áttöltéskor választhatom a DV-avi formátumot, s ha el- végzem az összehasonlítást, látom, hogy a méret kellõen nagy a wmv-hez képest.

25 perc több mint 5 giga. A képminõség pedig szuper. Tehát szerintem itt még nincs tömörítés, a súgó is ezt állítja, mármint hogy "megegyezõ" a szalagon lévõvel.

Ezt a nagy file-t aztán szerkeszthetem is, majd a mentéskor ismét rákérdez, hogy mi legyen a formátum. Na most, ha itt a wmv-t választom, tényleg tömöríteni kezd. De itt is választhatok DV-avi formátumot!

Ez is terjedelmes ( 14 perc több ,mint 3giga ), tehát hihetõ, hogy igaz! És hasonlóan szép a kép!

Egyszóval szerintem simán leszed, szerkeszt és ment veszeteségmentes avi-ban (PAL ). S nekem ez elég is..

De cáfolj meg!

Link to comment
Share on other sites

Halasi Miklós
Ugye a Movie Maker csak wmv-be tud kimenteni mindent

 

Tudtommal DV-AVI-ba is menthetsz vele, tehát továbbfeldolgozásra is jó, a Vistában lévõ verzióval meg akár MPEG-2-be és DVD-re is elmentheted. ;)

 

Link to comment
Share on other sites

nagyjani

Csak annyit szólnék az egészhez, hogy bizony a DV avi is tömörített formátum, attól függetlenül, hogy sok helyet foglal, viszont a kamera is így rögzít és Firewire-n beszedve valóban teljesen az eredeti anyag kerül a gépre bitrõl bitre.

Link to comment
Share on other sites

maturad

Reméltem, hogy így van! Azt meg csak hanyagságból nem írtam ( pedig , azt hiszem, épp "Nagyjani" egyik hozászólásából tanultam meg ), hogy az avi tömörített de veszteségmentes formátum. Ugye így pontos?

Köszönet CaptHowdy -Halas Miklós- Nagyjani!!

Link to comment
Share on other sites

CaptHowdy

Na akkor tanultam valamit. Nem is gondoltam volna, hogy a movie maker tud Dv avi-ba exportálni, ezt hol is lehet kiválasztani? Igaz nem használtam túl sokat, csak még az õsidõkben...

A FireWire pedig elengedhetetlen, ha az embernek DV kamerája van.

Link to comment
Share on other sites

maturad

Az elején rögtön rékérdez, hogy miben kívánom leszedni. ( Legjobb minõség a számítógéphez- ez a wmv; esetleges visszajátszás szalagra : na ez ez a DV-avi ) Ha valamiért nem, rá kell kattintani a videobeállítások hivatkozásra.

Mentéskor szintén rákérdez a formátumra, itt az egyéb beállításokat kijelölve egy csomó formátum között választhatsz.

Szóval annyira nem is rossz ez a Movie Maker, ha messze nem is profi.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...