Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Abit Fatal1ty AN8

Recommended Posts

Posted

Sziasztok!

Tegnap este kikapcsoltam a gépemet este, ahogy azt szokás. Ma du. hazaérkezvén be szerettem volna kapcsolni, de a boot folyamat során megáll, és az alaplap POST kijelzõjén a 9.0. világít, ami a kézikönyv szerint : Complete uGuru initial process, AWARD BIOS take over booting job.

Na és innen nem hajlandó tovább menni. Már mindent próbáltam, BIOS resettõl, az elemcseréig, folyamatosan kiszedtem a hardvereket, még a RAM-okat is, de semmi. Pörög minden ventillátor, világít minden, de nem bootol tovább.

Természetesen 2 hónappal vagyok túl a garancián... :S

Ötletek?

Posted

Bios frissítés? Minden csatlakozás jó? AWARD BIOS take over booting job egyébként azt jelenti, hogy az AWARD Bios elveszi/átveszi a boot munkát... Az elsõ fele se hibára mutat... :pislog:

Posted

A legfrissebb BIOS van rajta már jó ideje. Addig én is eljutottam, hogy az AWARD BIOS átveszi az boot folyamatot, de onnan semmi... :S

Posted

De az az érdekes, hogy hibára nem utal az üzenet... :pislog: Szét kéne nézni neten, hogy volt-e már valakinek ilyen hibája...

Posted

A BIOS-ba esetleg be tudsz menni?

Ciao.

Posted

Csavar a történetben:

Ma bevittem az alaplapot egy szervízbe, és ott tökéletesen futott minden. Hazahoztam, összeraktam, és megint ugyanaz a hiba.

Beszéltem Abu85-tel, Ő a tápra gyanakodott. Nekem Thermaltake W0038 tápom van, ami szériahibás, és a Standby áramkör diódája (vagy mi?) gyengülhetett el. Vagy a processzor...

Egy proci elhalálozhat így, egyik pillanatról a másikra?

@ ProFiler

A BIOS-ig el sem jut, elkezd bootolni, a Post kijelzőn pörögnek a számok, na akkor a 9.0.-nál megáll, és kész.

Posted

Elvileg tönkremehet, bár nem kéne neki... :hááát: Próbáld meg úgy, hogy csak RAM, Proci, VGA. Semmi más. Hátha indul...

Posted

Az alaplap hibájából tönkremehet a proci. Nem csodálkozok, hisz Abit. :S

Ciao.

Posted

Kipróbáltam másik táppal, úgysem mûködik!

Lehet, hogy meghalt a procim?

Posted

Hát egyre inkább az kerül a központba... :S

Posted

Hát megoldódott a nagy rejtély!

Az AMD 64 Athlon 3200+ Venice processzorom hirtelen elhalálozott! Béke poraira! :Sír:

Beruháztam (kénytelen kelletlen!) egy 3500+ Venice-re.

Ja, és persze 2 hónappal voltam garancián túl... :gonosz:

Azért leírnám, hogy mi történt velem eközben. Sok embernek okulás lehet, a jövõvel kapcsolatban:

Történt ugye, hogy bekapcsolás után se kép, se hang! 2 óra próbálkozás után feladtam a BIOS resetelést. A gépet szétszedtem, alaplapot becsomagoltam. Mint régi vásásrló az AQUA-ban, ezért gondoltam beviszem oda a lapot (hiszen ott vettem!), hát szépen elküldtek a francba telefonon, hogy lejárt a garancia...

Erre átvittem az Alien Computers-hez, hát egy más világ fogadott! Jelzem, nem ott vettem a lapot! Készségesen segítettek, bevizsgálták, tesztelték a lapot, és mindezért elkértek 1000, azaz ezer Ft-ot! Hát nem hittem a fülemnek, kétszer rákérdeztem, hogy biztos csak ennyi? Iszonyúan korrektek voltak!

Alaplappal hazaszaladtam, hogy jó, aztán összerakva kiderült, hogy megint tré, ekkor szûkült le tápegység, és proci hibára a dolog. Aztán a gyerek gépébõl táp ki, majd enyémbe táp be, nem indult. Így maradt a proci hiba. Kiszereltem, bedobozoltam, és gondoltam adok még egy esélyt az AQUA-nak, ezért ma du. bementem a szervízükbe, és csak annyit kértem, hogy mondják meg, hogy a processzor mûködik-e. Ez kb. 2 perces munka lett volna! Nem tesztet kértem, csak egy egyszerû bekapcsolást, hogy megy-e! Hát megint elhajtottak! Na erre felmentem, és beírtam a Vásárlók könyvébe.

Nonszensz, és inkorrekt, hogy (szó szerint) cégeken keresztül, és mint magánember több százezer Ft.-ot hagytam az AQUA-nál, és erre a kis segítségre nem voltak hajlandóak!

Mélységesen csalódtam a cégben!

Epilógus: Átmentem az Alien Computers-hez, ingyen bevizsgálták a procit (kb. 3 perc volt!), közölték, hogy elhalálozott! Adtak egy nagyon jó ajánlatot a 3500+-ra, megvettem, hazahoztam, és már szárnyal is a gép megint!

:bravó:Alien Computers :bravó:

Gondolatok: Az AQUA ezzel a magatartással, rövid távon veszített egy processzor vásárlót, hosszú távon, egy biztos, jó vásárlót, több százezer Ft.-ot (késõbbi vásárlások).

Üzletpolitika egyes alá! :nemoké::nemoké:

Posted

Örülök, hogy megoldódott... :) Az Alien-rõl hallottam, hogy valóban nagyon jók :oké:

• 2 weeks later...
Posted

A történet, sajnos, folytatódott! A frissen vásárolt 3500+-os processzorom is elhalálozott! Pár napig minden működött szépen, aztán vasárnap délután...

...Bekapcsoláskor változó hangmagasságú sípolás hallatszott, rögtön tudtam, hogy gáz van! Azonnal kihúztam. Majd visszadugtam, bekapcsoltam, és ugyanaz a 9.0. POST code fogadott. A procinak vége (szerencsére garanciában cserélték!)!

A gépet, a tápegységnél, le szoktam kapcsolni, ha hosszabb ideig nem használom. Lehet, hogy ez a baj? Mert a használati utasítás azt írja, hogy áram alá helyezés után 30 másodperccel kapcsolható be a PC. Na ezt eddig nem tettem, hanem rögtön bekapcsoltam.

Egyébként most reggel is bekapcsoláskor (tápot már nem kapcsoltam le!!!) is volt egy figyelmeztető sípolás (nem a normál sippantás!), de minden ment tovább. Ez RAM hibát feltételez, viszont semmi nem utal hibás RAM működésre. A RAM-ot, egyébként (2* 512 MB @400 MHz Kingston), a BIOS-ban átállítottam, a CAS Latency értéket 3.0-ról levettem 2.5-re, lehet hogy ez a baj?

Most már nagyon elbizonytalanodtam! Lehet, hogy a tápom (Thermaltake W0038) a csendes gyilkos?

Posted

Nézd meg valamilyen progival, hogy a tápod leadott voltjai milyen grafikont rajzolnak... Lehet hogy ingadozik az áramellátás. Nem tapasztalsz mûködés közben fagyásokat vagy ilyeneket?

Posted

A Thermaltake (Sirtec) 410W-os nem szokot gépet ölni. Az tény, hogy hibás, de a gépre nem veszélyes.

Inkább az Abit-ra tippelek. :(

Posted

Létezik az, hogy a tápegység bekapcsolása után csak 30 másodperccel lehet bekapcsolni a gépet?

Idézem pontosan a Használati utasítást, Troubleshooting fejezetbõl:

Kérdés: Why does the system fail to boot up again right after a mechanical power-off?

Válasz: Please keep a 30-second interwal between each mechanical power On/Off.

Értem, hogy mit írnak. De meg tudja ezt válaszolni valaki, hogy miért kell ez a 30 másodperc az alaplapnak?

Posted

Ezt az alaplap kézikönyve írja? Én nem sok értelmét, és valóság alapját látok... :pislog:

Posted

Akkor is ezt írja a User's Manual! :pislog:

Ha ezt írja, akkor lehet valami igazság benne!

Posted

Az ECS manualjában is ez van, meg az összes szutyok alkatrészeket alkalmazó gyártó alaplapjainál érdemes erre figyelni. A trágya alkatrészek a megbízhatóságot is befolyásolhatják.

Posted

Lehet meghaltak volna a kondik, és fõzik a procit? :pislog::ötlet:

Posted

Az Everest konstans 1.42 Volt CPU feszültséget mutat. Az Abit saját Abit EQ programja meg állandó ugrálást mutat 1.41 - 1.44 Volt között. Lehet, hogy ez a baj?

Posted

Ezek szoftveres mérések, nem lehet belőle következtetni.

A kondik tuti nem főzik a procit (eleve Sanyo és Rubycon elkokról van szó ami jó kategória), max. a fet-ek lehetnek a hunyók.

Posted

Milyen magos proci volt a 3500+? Mondjuk 5 volton láttál nagy ingadozásokat?

Posted

A 3200+, és a 3500+ is Venice magos volt. Az 5V-nál meg sem moccan semmi. Az Abit EQ 5.17-et mutat folyamatosan.

Már írtam az AMD-nek, és az Abit-nak is, vissza is jeleztek, hogy foglalkoznak a dologgal, és amint van eredmény, írnak. Most várok, és félve kapcsolom be a gépem!

• 1 month later...
Posted

Remélem, hogy a történet végét írom le! :upsz:

Majdnem 1 havi levelezés után kiküldtem bevizsgálásra az AMD-nek az elsõ tönkrement processzort.

Miután a 3. processzorom ment tönkre, elvittem bevizsgáltatni az alaplapomat, és a tápegységet is. A lap majdnem 1 hétig ment a "nyúzópadon", és hibátlan minõsítést kapott. :)

A tápegységet bevizsgáltatva, már a bekapcsolásával is gondok keletkeztek, és magasfrekvenciás zaj hallatszott belõle.

Ma vásároltam egy AMD Athlon 64 3700+ San Diego procit (a visszakapott pénzbõl), és szert tettem egy FSP Blue Storm II. 500 W-os tápra. Hazaérkezve összeszereltem a gépemet, és minden hibaüzenet (sípolások) nélkül (eddig), hibátlanul mûködik!

Azt vettem észre, hogy az új táp (FSP) a VCore feszültsége: 1.37-1.38 V (lehet, hogy a San Diego mag kevesebbet fogyaszt :?: :!: )

A régi táp (Thermaltake) VCore feszültsége: 1.41-1.44 V között mozgott (Venice magos procikkal), lehet, hogy ez volt a baj?

Nagyon remélem, hogy megoldódott a problémám egyszer, és mindenkorra! Kár lett volna az Abit AN8 Fatal1ty alaplapomért! ;)