nascar Posted October 4, 2006 Posted October 4, 2006 Sziasztok! Tegnap este kikapcsoltam a gépemet este, ahogy azt szokás. Ma du. hazaérkezvén be szerettem volna kapcsolni, de a boot folyamat során megáll, és az alaplap POST kijelzõjén a 9.0. világít, ami a kézikönyv szerint : Complete uGuru initial process, AWARD BIOS take over booting job. Na és innen nem hajlandó tovább menni. Már mindent próbáltam, BIOS resettõl, az elemcseréig, folyamatosan kiszedtem a hardvereket, még a RAM-okat is, de semmi. Pörög minden ventillátor, világít minden, de nem bootol tovább. Természetesen 2 hónappal vagyok túl a garancián... Ötletek?
Gereby Posted October 4, 2006 Posted October 4, 2006 Bios frissítés? Minden csatlakozás jó? AWARD BIOS take over booting job egyébként azt jelenti, hogy az AWARD Bios elveszi/átveszi a boot munkát... Az elsõ fele se hibára mutat...
nascar Posted October 5, 2006 Author Posted October 5, 2006 A legfrissebb BIOS van rajta már jó ideje. Addig én is eljutottam, hogy az AWARD BIOS átveszi az boot folyamatot, de onnan semmi...
Gereby Posted October 5, 2006 Posted October 5, 2006 De az az érdekes, hogy hibára nem utal az üzenet... Szét kéne nézni neten, hogy volt-e már valakinek ilyen hibája...
nascar Posted October 5, 2006 Author Posted October 5, 2006 Csavar a történetben: Ma bevittem az alaplapot egy szervízbe, és ott tökéletesen futott minden. Hazahoztam, összeraktam, és megint ugyanaz a hiba. Beszéltem Abu85-tel, Ő a tápra gyanakodott. Nekem Thermaltake W0038 tápom van, ami szériahibás, és a Standby áramkör diódája (vagy mi?) gyengülhetett el. Vagy a processzor... Egy proci elhalálozhat így, egyik pillanatról a másikra? @ ProFiler A BIOS-ig el sem jut, elkezd bootolni, a Post kijelzőn pörögnek a számok, na akkor a 9.0.-nál megáll, és kész.
Gereby Posted October 5, 2006 Posted October 5, 2006 Elvileg tönkremehet, bár nem kéne neki... Próbáld meg úgy, hogy csak RAM, Proci, VGA. Semmi más. Hátha indul...
ProFiler Posted October 5, 2006 Posted October 5, 2006 Az alaplap hibájából tönkremehet a proci. Nem csodálkozok, hisz Abit. Ciao.
nascar Posted October 5, 2006 Author Posted October 5, 2006 Kipróbáltam másik táppal, úgysem mûködik! Lehet, hogy meghalt a procim?
nascar Posted October 6, 2006 Author Posted October 6, 2006 Hát megoldódott a nagy rejtély! Az AMD 64 Athlon 3200+ Venice processzorom hirtelen elhalálozott! Béke poraira! ír: Beruháztam (kénytelen kelletlen!) egy 3500+ Venice-re. Ja, és persze 2 hónappal voltam garancián túl... Azért leírnám, hogy mi történt velem eközben. Sok embernek okulás lehet, a jövõvel kapcsolatban: Történt ugye, hogy bekapcsolás után se kép, se hang! 2 óra próbálkozás után feladtam a BIOS resetelést. A gépet szétszedtem, alaplapot becsomagoltam. Mint régi vásásrló az AQUA-ban, ezért gondoltam beviszem oda a lapot (hiszen ott vettem!), hát szépen elküldtek a francba telefonon, hogy lejárt a garancia... Erre átvittem az Alien Computers-hez, hát egy más világ fogadott! Jelzem, nem ott vettem a lapot! Készségesen segítettek, bevizsgálták, tesztelték a lapot, és mindezért elkértek 1000, azaz ezer Ft-ot! Hát nem hittem a fülemnek, kétszer rákérdeztem, hogy biztos csak ennyi? Iszonyúan korrektek voltak! Alaplappal hazaszaladtam, hogy jó, aztán összerakva kiderült, hogy megint tré, ekkor szûkült le tápegység, és proci hibára a dolog. Aztán a gyerek gépébõl táp ki, majd enyémbe táp be, nem indult. Így maradt a proci hiba. Kiszereltem, bedobozoltam, és gondoltam adok még egy esélyt az AQUA-nak, ezért ma du. bementem a szervízükbe, és csak annyit kértem, hogy mondják meg, hogy a processzor mûködik-e. Ez kb. 2 perces munka lett volna! Nem tesztet kértem, csak egy egyszerû bekapcsolást, hogy megy-e! Hát megint elhajtottak! Na erre felmentem, és beírtam a Vásárlók könyvébe. Nonszensz, és inkorrekt, hogy (szó szerint) cégeken keresztül, és mint magánember több százezer Ft.-ot hagytam az AQUA-nál, és erre a kis segítségre nem voltak hajlandóak! Mélységesen csalódtam a cégben! Epilógus: Átmentem az Alien Computers-hez, ingyen bevizsgálták a procit (kb. 3 perc volt!), közölték, hogy elhalálozott! Adtak egy nagyon jó ajánlatot a 3500+-ra, megvettem, hazahoztam, és már szárnyal is a gép megint! Alien Computers Gondolatok: Az AQUA ezzel a magatartással, rövid távon veszített egy processzor vásárlót, hosszú távon, egy biztos, jó vásárlót, több százezer Ft.-ot (késõbbi vásárlások). Üzletpolitika egyes alá!
Gereby Posted October 6, 2006 Posted October 6, 2006 Örülök, hogy megoldódott... Az Alien-rõl hallottam, hogy valóban nagyon jók
nascar Posted October 17, 2006 Author Posted October 17, 2006 A történet, sajnos, folytatódott! A frissen vásárolt 3500+-os processzorom is elhalálozott! Pár napig minden működött szépen, aztán vasárnap délután... ...Bekapcsoláskor változó hangmagasságú sípolás hallatszott, rögtön tudtam, hogy gáz van! Azonnal kihúztam. Majd visszadugtam, bekapcsoltam, és ugyanaz a 9.0. POST code fogadott. A procinak vége (szerencsére garanciában cserélték!)! A gépet, a tápegységnél, le szoktam kapcsolni, ha hosszabb ideig nem használom. Lehet, hogy ez a baj? Mert a használati utasítás azt írja, hogy áram alá helyezés után 30 másodperccel kapcsolható be a PC. Na ezt eddig nem tettem, hanem rögtön bekapcsoltam. Egyébként most reggel is bekapcsoláskor (tápot már nem kapcsoltam le!!!) is volt egy figyelmeztető sípolás (nem a normál sippantás!), de minden ment tovább. Ez RAM hibát feltételez, viszont semmi nem utal hibás RAM működésre. A RAM-ot, egyébként (2* 512 MB @400 MHz Kingston), a BIOS-ban átállítottam, a CAS Latency értéket 3.0-ról levettem 2.5-re, lehet hogy ez a baj? Most már nagyon elbizonytalanodtam! Lehet, hogy a tápom (Thermaltake W0038) a csendes gyilkos?
Gereby Posted October 17, 2006 Posted October 17, 2006 Nézd meg valamilyen progival, hogy a tápod leadott voltjai milyen grafikont rajzolnak... Lehet hogy ingadozik az áramellátás. Nem tapasztalsz mûködés közben fagyásokat vagy ilyeneket?
Abu85 Posted October 17, 2006 Posted October 17, 2006 A Thermaltake (Sirtec) 410W-os nem szokot gépet ölni. Az tény, hogy hibás, de a gépre nem veszélyes. Inkább az Abit-ra tippelek.
nascar Posted October 17, 2006 Author Posted October 17, 2006 Létezik az, hogy a tápegység bekapcsolása után csak 30 másodperccel lehet bekapcsolni a gépet? Idézem pontosan a Használati utasítást, Troubleshooting fejezetbõl: Kérdés: Why does the system fail to boot up again right after a mechanical power-off? Válasz: Please keep a 30-second interwal between each mechanical power On/Off. Értem, hogy mit írnak. De meg tudja ezt válaszolni valaki, hogy miért kell ez a 30 másodperc az alaplapnak?
Gereby Posted October 17, 2006 Posted October 17, 2006 Ezt az alaplap kézikönyve írja? Én nem sok értelmét, és valóság alapját látok...
nascar Posted October 17, 2006 Author Posted October 17, 2006 Akkor is ezt írja a User's Manual! Ha ezt írja, akkor lehet valami igazság benne!
Abu85 Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 Az ECS manualjában is ez van, meg az összes szutyok alkatrészeket alkalmazó gyártó alaplapjainál érdemes erre figyelni. A trágya alkatrészek a megbízhatóságot is befolyásolhatják.
Gereby Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 Lehet meghaltak volna a kondik, és fõzik a procit?
nascar Posted October 19, 2006 Author Posted October 19, 2006 Az Everest konstans 1.42 Volt CPU feszültséget mutat. Az Abit saját Abit EQ programja meg állandó ugrálást mutat 1.41 - 1.44 Volt között. Lehet, hogy ez a baj?
Abu85 Posted October 19, 2006 Posted October 19, 2006 Ezek szoftveres mérések, nem lehet belőle következtetni. A kondik tuti nem főzik a procit (eleve Sanyo és Rubycon elkokról van szó ami jó kategória), max. a fet-ek lehetnek a hunyók.
Gereby Posted October 19, 2006 Posted October 19, 2006 Milyen magos proci volt a 3500+? Mondjuk 5 volton láttál nagy ingadozásokat?
nascar Posted October 19, 2006 Author Posted October 19, 2006 A 3200+, és a 3500+ is Venice magos volt. Az 5V-nál meg sem moccan semmi. Az Abit EQ 5.17-et mutat folyamatosan. Már írtam az AMD-nek, és az Abit-nak is, vissza is jeleztek, hogy foglalkoznak a dologgal, és amint van eredmény, írnak. Most várok, és félve kapcsolom be a gépem!
nascar Posted December 13, 2006 Author Posted December 13, 2006 Remélem, hogy a történet végét írom le! Majdnem 1 havi levelezés után kiküldtem bevizsgálásra az AMD-nek az elsõ tönkrement processzort. Miután a 3. processzorom ment tönkre, elvittem bevizsgáltatni az alaplapomat, és a tápegységet is. A lap majdnem 1 hétig ment a "nyúzópadon", és hibátlan minõsítést kapott. A tápegységet bevizsgáltatva, már a bekapcsolásával is gondok keletkeztek, és magasfrekvenciás zaj hallatszott belõle. Ma vásároltam egy AMD Athlon 64 3700+ San Diego procit (a visszakapott pénzbõl), és szert tettem egy FSP Blue Storm II. 500 W-os tápra. Hazaérkezve összeszereltem a gépemet, és minden hibaüzenet (sípolások) nélkül (eddig), hibátlanul mûködik! Azt vettem észre, hogy az új táp (FSP) a VCore feszültsége: 1.37-1.38 V (lehet, hogy a San Diego mag kevesebbet fogyaszt :!: ) A régi táp (Thermaltake) VCore feszültsége: 1.41-1.44 V között mozgott (Venice magos procikkal), lehet, hogy ez volt a baj? Nagyon remélem, hogy megoldódott a problémám egyszer, és mindenkorra! Kár lett volna az Abit AN8 Fatal1ty alaplapomért!
Recommended Posts