Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Robotépítés

Recommended Posts

Posted

Helló! Lehet hogy ez nem ebbe a részbe tartozik, de mit kell tudni a robotépítésről?

Posted

Elsõ körben nem árt, ha értesz a PLC programozáshoz. Másodszor el kellene dönteni, hogy milyen célra szeretnéd használni, majd ebbõl kiderül, hogy hány szabadságfokra van szükséged.

Ciao.

Posted

PLC programozás? Az milyen? Van valami magyar nyelvû leírás róla?

Posted

Ojjé, leírás? :hmm:

Link 1

Link 2 - Esetleg nézz körül itt.

Bár tudtommal ez egy külön szakma. ;) Én tanultam. Konkrétan robotokat is.

Ciao.

Posted

Hú tényleg? Tök jó :D ! Tudnál írni egy kicsit az egészrõl hogy mûködik?

Posted

Még mindig nem mondtál konkrétumot. Ha megmondod, hogy mirõl lenne szó, akkor tudnék segíteni. Fentebb már kérdeztem. ;)

Ciao.

Posted

Hát elõször csak az alapok. Én tudok weblapot készíteni jegyezettömbbõl és el tudom mondani dióhéjban hogy megy az egész. Vagy ez a robotépítésnél nem így megy?

Posted

Nem, így nem lehet. Mert egy weboldal készítése maximum csak a tartalmától függhet. De a robotok közt hatalmas különbségek vannak: pl. vannak ipari és játékrobotok, humanoidok, kutatórobotok, stb. Lehetnek pneumatikus, hidraulikus és elketromos robotok is. Mind máshogy mûködik.

Ciao.

Posted

Értem. Hú hát nem is tudom... Mondjuk egyszerűen csak annyit szeretnék, hogy mozgasson egy motort?

Posted

Ezt konkrétabban fel tudnád vázolni? Mit értesz a motor mozgatása alatt? Nem a motor szokott mozgatni mást? :pislog:

Ciao.

Posted

Illetve az legyen a lényege hogy a motor minkét irányba mozgassa mondjuk 10 mp-ig órával egyezõm 10mp-ig órával ellentétes irányba.

Posted

De léégyszi érthetõbben. Most meg mit? Ehhez felesleges robot. Egyszerûen a motort úgy kell vezérelni, hogy ezt csinálja.

Ciao.

• 2 years later...
Posted

:?: Hy!

Én is kérdeznék valamit.Ha olyan robotot akarok építeni ,amit számítógép vezérel (pl: nyomtató vagy com porton) akkor ,milyen programot alkalmazzak a számítógépen? :?:

[OP]Destroy-man
Posted

LPT porton van 8 tű, amin kapcsolható az állás: 0V és +5V. (ha jól tudom ez 13 tűig bővíthető, de ezzel már nem foglolkoztam, ugyanúgy, mint a COM portal sem)

Szóval az LPT port ezen 8 tűjét bármilyen program nyelven tudod vezérelni BOOLEAN változóval (False = 0V, True = 5V). :P

Innentől viszont már csak elektronika, hogy mit kötsz rá. Legegyszerübb példa kezdésként, pl. ledeket rárakni (persze ellenállással). Látványos. :)

Utána jöhet a szoba vezérlése 5V-on kapcsoló relével. A többit viszont már a fantáziádra, tudásodra bízom. :)

Posted

Bár én az alapelvet nem értem. Ha valaki nincs tisztában azzal, hogy mit kell használni vezérlésre, akkor az hogy fog tudni épp egy robotot programozni? :pislog:

Ciao.

Posted

@PC Mágus:

bármelyik magas szintû nyelv képes a portokat kezelni.

De azt tudnod kell, hogy a Windows a Win 98-ig engedi direktben programozni a portokat, fölötte nem!

(Az 5V-os relét nem kötném rá direktbe a portra, mert hátha túlterheli, inkább egy tranzisztoron keresztül vezérelném ;) )

[OP]Destroy-man
Posted

Arpsoft, ez okés. Én csak felületessen írtam, hogy mivel érdemes kezdeni. :) Szerintem ezek elég egyszerû példák, könnyen megvalósíthatóak és legalább sikerélménye is van az embernek. Ha valaki megfelelõ tudás nélkül kezdené el, és egy komolyabb robotot szeretne, akkor egy életre elmegy tõle a kedve szerintem. :)

Posted

Na ennyi elõnye tényleg van! :démonikacaj:

Ciao.

Posted

Én a szakdolgozatomhoz, azon belül a soros- vagy a nyomtató-port vezérléséhez keresek anyagot.

Összefoglalva egy elektropneumatikus rakodó gépet kéne vezérelni. Apró fémgyûrûket kell egy fogókarnak egy tálkába rakni, mindegyiket rezgõ vályúban, pneumatikus dugattyúkkal továbbítja, és két fénysorompóval érzékeli a betöltésre érkezõ gyûrûket a szerkezet.

A nyelv adott: Visual Basic.

A gép régen egy másik iskola tulajdona volt, és tartozik hozzá egy elektronikus panel (vészleállító gomb, rezgés szabályzók, fõkapcsoló, visszajelzõ LED-ek), amit egykor soros- vagy nyomtató-porton keresztül lehetett összekapcsolni egy PC-vel.

Sajnos az átszállításkor valamelyik barbár egyén a készülék oldalán lévõ többeres kábelt szimplán levágta, és nincs használati utasítás, vagy bármilyen leírás a géprõl. A tanárommal igyekszünk kideríteni, hogy az egyes ér mit vezérel.

Ha valaki tud szakirodalmat ajánlani nagyon megköszönném.

Egyébként mi történt a dátummal? :pislog: Érdekes, hogy holnap "írtam" meg ezt a bejegyzést.

Itt rendben van pedig a dátum... <PF>

Nálam 2009. február 5. 4:00-t ír.

Nálam legalábbbis 4-e van...

Bocsi Nálam valami miatt Ausztráliai idõszámítás volt beállítva. :D

• 2 months later...
Posted

Sziasztok!

Nem tudom ,hogy ide tartozik-e.Az a lényeg ,hogy láttam a youtubo-n egy ilyen videót.

Ez most ,hogy is van?