tbrc 0 Share Posted September 14, 2006 Sziasztok! Nos kis érdekességel szolgálok most: Nemrég sikerült szereznem egy teljesen origi Abit AI7-est, ráadásul arra is rájöttünk, hogy elõzõ 3 alaplapomat az elektromos hálózat küldte padlóra! Tehát a problémám a következõ: Ahogy elindítom a számítógépet a BIOS betöltõképernyõjébõl a következõket lehet kiolvasni: CPU: 3.192Ghz; FSB: 199Mhz .. ha pedig ezek után elindul az OS, akkor a rendszer is azt jelzi vissza, hogy az olvasott értékek márpedig valósak (Everest: CPU 3192.8Mhz (eredeti: 3200Mhz) FSB 199.5Mhz (eredeti: 200Mhz) persze lehetséges, hogy csak elállítódott valami, de ha elindítom a gépet (CPU: 3.192Ghz..) de belépek a BIOS-ba ott már a CPU-nak 3264Mhz-et ír, FSB-nek pedig 204Mhz-et... és ahogy kilépek a BIOS-ból (mindegy, hogy mentem vagy nem, mellesleg még nem lette semmisem állítva rajta) akkor 3264Mhz-e indul (2% Overclock) és teljesen addig amíg le nem kapcsolom a gépet (vagyis közben akárhányszor is indítom újra) 3264Mhz-en marad, de ha lekapcsolom, majd leáramtalanítom (vagy csak simán lekapcsolom, bár ezzel még nem próbálkoztam) kezdõdik az egész elõröl... Ez mitõl lehet? A gépem: (EVEREST) CPU Type: Intel Pentium 4 CPU Alias: Prescott CPU Stepping: E0 CPU Clock 3192.0 MHz (original: 3200 MHz) CPU Multiplier 16.0x CPU FSB 199.5 MHz (original: 200 MHz) Memory Bus 199.5 MHz DRAM:FSB Ratio 1:1 Hõmérsékletek: (EVEREST) Motherboard 28 °C (82 °F) CPU 42 °C (108 °F) PWM 42 °C (109 °F) Link to comment Share on other sites More sharing options...
sz.jános 0 Share Posted September 14, 2006 Sziasztok! Nos kis érdekességel szolgálok most: Nemrég sikerült szereznem egy teljesen origi Abit AI7-est, ráadásul arra is rájöttünk, hogy elõzõ 3 alaplapomat az elektromos hálózat küldte padlóra. Ha esetleg részleteznéd, hogy mi volt az ami miatt tönkrementek, megköszönném!? Amúgy üdvölöllek a "klubban"! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tbrc 0 Author Share Posted September 14, 2006 Persze szivesen leírom: Valamelyik nap vizes volt a kezem és hozzáértem a házhoz. Hát ne tudd meg, úgy megcsapott.... Aztán szépen kiderült, hogy nincs földelése a rendszernek, mert a 0-át valami elrágta a padláson, ezért a konektorban a fázis ugyan rendben jött (földelve cirka 230V), de a másik kábelen a szokásos (földelve 0V!) helyett 110V jött, ebből jöttünk rá, hogy nincs földelés! (még a küszöbböl is sikerült 12V-ot kicsikarni Ezután kíváncsivá váltam, és visszahozattam az IC7-G-t mert az eldurrant a PS/2-es foglalatnál! Elég hamar rájöttem, hogy mi vezetett idáig! Azzal, hogy nincs földelve a rendszer, folyamatos fesz van benne, ami sajnos ha kell ha nem éri az alaplapot, és azzal, hogy én írtam a klavómon, minden egyes billentyűnyomással a klavón keresztül leföldeltem a rendszert (mert ugye a földön álltam), így (szerintem) kicsit sok lehetett neki minden egyes gombnyomásnál az a bizonyos 110V (töredékének) felszabadítása! Nos ez persze nem egy hivatalos kijelentés, mivel nem vagyok villanyszerelő, de a régi lapot megnéztük (mert ugyan rossz, de azér megyeket) és valóban elég nagy mennyiségű áramot hozott le)! Végül kiderült, hogy Mindhárom alaplapnál közben jáccott az áram! Persze ezt ne úgy képzeld el, hogy minden egyes chip-en 110V ment végig, viszont a foglalatoknál elég volt a fesz által létrejött hő, így a cin folyékony állapotba került rajta (IC7-G) és zárlatot okozott, ami pont elég volt arra, hogy teljesen hazavágja az egészet! Így a problémám megoldódott, legalábbis remélem, mert legalább az AI7 már nem kap ebből (mondjuk két napig rajta volt ez is a hálózaton, ezért félek az órajel miatt)! Egyszerűen nem értem mér nem jó neki a 3.2Ghz! Remélem nem okozott benne hibát! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sz.jános 0 Share Posted September 15, 2006 Az AI7-es lapomnál ezt tapasztaltam: Nem olyan régen újratelepítettem az XP-t és azóta még nem tuningoltam, sõt nem is igen használtam ezt a gépem, ezért a biosban csak az alap dolgok voltak beállítva. Telepítést követõen a BIOS --- SoftMenu Setup ablakban a CPU Operating Speed 3000(200) Ext. Clock (CPU/AGP/PCI) 200,1/66/33 MHz volt. A CPU-Z-vel és a OC Guru-val megnézve mindkettõ közel egyformán 200,1-200,2 MHz-et mutatott. De amikor a CPU Operating Speed-et átállítottam User Manualra az Ext. Clock már 204MHz lett a bios-ban, és ue lett mind a két proginál is. Ezután már hiába állítgattam váltogatva a 3000/200 és User Defined-et a CPU-Z és az OC Guru mindig 204MHz körüli állást mutatott. >> Link << Feltehetõen ha átállítod a BIOS-ban a másik állásra, már nálad is 204MHz körüli értéket fognak mutatni a progik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tbrc 0 Author Share Posted September 16, 2006 Megpróbáltam amit javasoltál, de csak addig segít míg le nem áramtalanítom, mert utánna kezdõdik az egész elõröl... Egyszerûen nem értem mi okozhatja a problémát Link to comment Share on other sites More sharing options...
sz.jános 0 Share Posted September 17, 2006 Ha jól értem, akkor nem csak lekapcsolód a gépet, hanem "áramtalanítod is"!? Mert már sokan írták más fórumon is, hogy ennél a lapnál áramtalanítás után, az idõ mulásának függvényében, "elvesznek" pl. az fsb beállítások. Talán érdemes megnézned: >> Link << >> Link << Link to comment Share on other sites More sharing options...
tbrc 0 Author Share Posted September 17, 2006 Az viszont érdekes, hogy az egyéb beállítások megmaradnak Bár lehet, hogy ezt már én is észrevettem, mert a múltkor kicsit tovább volt áram nélkül és a BIOS indulásakor megállt, mint mikor processzor cserélésnél új beállítások kellenek neki.... De amúgy ez nem okoz problémát? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sz.jános 0 Share Posted September 17, 2006 Konkrét válasz a próblémádra: >> Link << Link to comment Share on other sites More sharing options...
tbrc 0 Author Share Posted September 17, 2006 Hát ez remek! Érdekes lesz... Kipróálok majd egy-két dolgot (fõleg mert nálam FSB 199Mhz-en kezd így nem éri el a gép az alapteljesítményét)! Azért köszi a segítséget! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sz.jános 0 Share Posted September 17, 2006 Egy-két hasznos link az AI7-es laphoz: >> Teszt I. << >> Teszt II. << >> Game Accelerator beállításai << >> Game Accelerator beállításai II. << (ez IC7-hez és az AI7-hez is használható!) >> Link << >> Memory Database << >> Tweaker i865/i875/i848 << Link to comment Share on other sites More sharing options...
sz.jános 0 Share Posted September 19, 2006 Hát ez remek! Érdekes lesz... Kipróálok majd egy-két dolgot (fõleg mert nálam FSB 199Mhz-en kezd így nem éri el a gép az alapteljesítményét)! Azért köszi a segítséget! Ha stabilan megy a géped, akkor mit számít az, hogy áramtalanítás után 200 vagy 204 MHz-rõl indul!?! Mert teljesítményben semmit nem jelent az a 4MHz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tbrc 0 Author Share Posted September 19, 2006 Hát igen! Igaz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts