Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Mobilinternet


zeusz

Recommended Posts

zeusz

Sziasztok,

 

Tele vannak a lapok ezzel a szóval : mobil internet

ami ugye manapság nem csak azt jelenti, hogy a mobiloddal bárhol bármikor felcsatlakozhatsz az internettel. Meg ha jól tudom az nagyon lassú.

Szeretnék kérni hozzáértõket, hogy írják le milyen lehetõséget foglal magában még a mobil internet.

Olvastam olyat, hogy WIfi kapcsolattal "bárhol" internetezhetek a laptoppal. Milyen hw kell ehhez? Milyen szolgáltató biztosítja ezt? stb.

 

Köszönettel, Zeusz

Link to comment
Share on other sites

vmiki

Szerintem a mobil internet (egyelõre) csak szükség esetén jó... Bár most jön a 3G, meg majd az utánuk következõ technológiák, és akkor lehet, hogy változik a helyzet.

A Wi-Fi pedig csak ottérhetõ el, ahol van lefedettség, de azért ez még nem jellemzõ, a nagyobb városokban valószínû (Gyõrben 100%). Csak egy Wi-Fi kártya kell hozzá.

Link to comment
Share on other sites

nagygabor

Ide tartozik még az a lehetõség is, amikor egy pc kártyában van egy modem, amiben egy sim kártya van. Ezt is mobil internetnek hívják, erre is kell szerzõdést kötni, csak annyi a különbség, hogy ezt a kártyát nem használod másra.(Ilyen van nekem is) Továbbá létezik olyan, hogy Hot Spot bérlet. Konkrétan a T-mobilenál tudom, hogy van. Ez úgy megy, hogy a T-mobile üzletekben és környékén van wi-fi hozzáférés, de erre is elõ kell fizetni. Vannak havi, és órás bérletek is.

Link to comment
Share on other sites

Soma01

Egy 3G-s mobillal elég jó teljesítményt lehet elérni. Természetesen mint minden újabb telcsi használhatóak modemként és lapropról vgy azstali géprõl is netezhetsz akár. Mind a 3 magyar szolgáltatónk vannak csomagjai és 3G lefedettsége is. A Voda kicsit le van maradva mert még csak BP-en van. Amúgy az árakat nem tudom, de adatforgalomra számláznak és vannak 50, 100 stb megás csomagok. Kinél mik vannak. A sebesség nem gáz, ha csak böngészel, levelezel. Rengeteg ember van aki így netezik, mert se ADSL, se Chello, se dial-up. Meg a 7 végi telken laptoppal a tóparton... Nem rossz! De fejlõdni kell még a technikának, hogy lehessen videót nézni, bár rádiózni talán lehet már 3G-vel. De aranyárban van az ADSL-hez képest. De csak egy párszor havonta web+mail-re nem gáz.

 

Utánanézek kicsit:

3G: 1,5 Mbps letöltési és 384 kbps feltöltési sebesség (a T-mobile szerint) HSDPA (=3G) de inkább UMTS. (a Voda azt írja 384 kbit/s letöltés). "Az UMTS maximum sebessége 2Mbit/s, ez azonban egy elméleti maximum. A tényleges felhasználási sebesség függ a használt telefon képességeitõl (az eddig piacon lévõ telefonok maximálisan 384 Kbit/s-ot támogatnak), az adott területen lévõ felhasználók számától, illetõleg a felhasználó mozgásának sebességétõl (minél gyorsabban mozgunk annál kisebb az elérhetõ sebesség. Ezt a Pannon írja.). Nem gáz, de ugye "számos tényezõ befolyásolja, így pl. az, hogy az adott cellában egyszerre hányan kapcsolódnak a 3G hálózatra"

EDGE: akár 220 kbps adatátviteli sebesség is elérhetõ.

GPRS: ha jól tudom, max. 64 kbps adatátviteli sebesség érhetõ el (de lehet 128 :?: , passz)

De ezek a sebességek szerintem a gyakorlatban kb. 70-80%-ban teljesülnek. De majd nagygabor elmondja a tapasztalatát.

 

A T-mobie-nál: kb. 10/300/1000 megabájt ára 2/6/10 ezer/hó (dominó/elõfizu kb. ua.)

Pannon-nál: 3/50/250/500/1000 mrga ára 0,5/2/4/7/13 ezet/hó (feltöltõs/elõfizu ua.)

Vodánál:

- Vodafone Internet Giga: 1 giga 10.000 ft. (1 GB felett minden további megkezdett 100 MB 5000 Ft)

- Vodafone Internet 200: 200/500/1000 mega 3/7/13 ezer ft (sávosan nõ, ha eléred az egyiket, fentebbi sávba kerülsz) (1 GB felett minden további megkezdett 1 GB 16 998 Ft-ba kerül )

- Vodafone Internet 50: 50 mega 2000 ft (50 MB felett minden további megkezdett 10 kB 0,48 Ft-ba kerül )

- Vodafone Internet 100 - Feltöltõkártyás elõfizetõknek: 100 mega 3.123 ft.( 100 mega után újra kell rendelni)

 

...Ilyen van nekem is...

 

Melyik szolgáltatónál vagy? Mi a tapasztalatod? 3G-t tud a karti? Milyen a sebesség? (Te fizeted vagy céges? 8) )

Link to comment
Share on other sites

Bdany

Én a DOmino Net 50 et használom,50 mega havonta 2000 forintért.Ha túllépem a korlátot,minden 10kb 1 Ft

Link to comment
Share on other sites

aty

GPRS érhetõ el szerintem csak országosan mindenhol, nincs már az a nagy hajtás se körülötte mint pár éve, amikor tízezrek interneteztek rajta, a Matáv érvágása miatt. Akkoriban még korlátlan GPRS csomag volt 3ezer forint a vodánál.

3G-nek lenne már országos lefedettsége? Nem nagyon figyeltem a gsm híreket mostanában.

A gprs sebessége azonban tényleg 64kbps körül mozog, de ez mobiltól is függ. Nem emlékszem már pontosan, de talán 3+2 illetve 4+2es mobilok léteznek. Tehát 4+2nél 4*16kbps a letöltés, 2*16kbps a feltöltés.

Link to comment
Share on other sites

Athos

Tapasztalatból mondom, hogy netezésre a 3G már nagyon jó. Szerintem kellõképpen gyors böngészéshez, levelezéshez. Letöltéshez is jó lenne csak nincs egy normális csomag sem a szolgáltatóknak. Mondjuk korlátlan használat 10 000 Ft alatt. Egyelõre drága.

Link to comment
Share on other sites

Soma01

A T-mobie-nál: kb. 10/300/1000 megabájt ára 2/6/10 ezer/hó (dominó/elõfizu kb. ua.)

 

Ez a sor hibás!

Így a helyes: "A T-mobie-nál: kb. 50/300/1000 megabájt ára 2/6/10 ezer/hó (dominó/elõfizu kb. ua.)"

 

Link to comment
Share on other sites

Athos

Mondom hogy drága.

Link to comment
Share on other sites

CDNorbi8

Gyors kérdés: microSD (transFLASH) formátumban lé létezik WIFI WLAN kártya? Mert akkor a suliban is tudnék netezni :) Elõre is köszi! Ha árat mondtok azt is köszönöm.

Link to comment
Share on other sites

Soma01

Biztosan van 54 Mbps-os is de most hirtelen csak 11 Mbps-osat találtam: Link

szerk:

itt van több is Link Link

Link to comment
Share on other sites

CDNorbi8

Bocsika én microSD TransFlash formátumú WLNA kártyát keresek, olyan linket tudtok adni nekem?

Link to comment
Share on other sites

nagygabor
Mert akkor a suliban is tudnék netezni

@CDNorbi8

Mibõl gondolod, hogy az olyan simán fog menni? Ha nem ismered a kulcsot, akkor nehéz lesz. Gondolom a sulidban a rendszergazda sem olyan hülye, hogy ne titkosítsa a hálót. :P

Link to comment
Share on other sites

CDNorbi8

De engedik.. csak kártya kellene...

Link to comment
Share on other sites

Taita01

Sziasztok!

 

A kérdésem a következõ: SE T630-as készülékem van, és Blutooth-al kötöttem össze a géppel. Szerintetek mit, és hogy kellene beállítani a PC-n, és a telefonon, hogy a kábelnetet elérjem a telefonon keresztül? Feljön egy tárcsázó ablak, de én nem a telefont akarom modemként használni, hanem a gépre már bekötött netet. Hogyan kellene hozzáfogni?

 

Köszi.

 

u.i.. Ha rossz helyre írtam, bocs.

Edited by Sanzi
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
majree

Sziasztok :D

Nekem adsl netem van otthon és ezt szeretném elérhetõvé tenni a 6260-nokián is bluetooth kapcsolaton keresztül. Létezik ehhez progi a telóra, pc-re?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Scatiman

Sziasztok!

 

Kérlek segítsetek!

 

Siemens MC60-as telóm van - Pannon-os vagyok - nemrég elvittem... tévedésbõl egy kissé kontár szervizbe. Azt reméltem, aksi probléma, de nem az volt sajna. Szoftver probléma. Minden számomra fontos dolgot töröltek. Ha ezt tudom, inkább be se adom, mert egy új telóval ugyanott lennék. S még fizethettem is a semmiért 3000 Ft-ot.

 

Amiért írok.

Természetesen az internet konfigurációmat is elállították, s bármit csinálok, nem tudom visszaállítani. Pedig szeretném használni. De ha bekapcsolnám, mindig azt a választ kapom, hogy 'Internet szolgáltatás nincs konfigurálva'.

 

Mit csináljak?

Amúgy valami m-tel mms van a profilomnál beállítva, amirõl nem tudom õszintén szólva, hogy micsoda. Lehet, hogy én vagyok buta, de mintha eddig nem ez lett volna.

 

Kérlek, segítsetek, mert nem akarom ebbe a kontár szervizbe visszamenni. Remélem, nem kényszerülök rá, mert nem kérek belõlük még egyszer.

 

A segítséget elõre is köszönöm.

Üdv.

Link to comment
Share on other sites

Alex99

Be kell sétálni a Pannon üzletbe, hogy beállítsák. A kontár szervizt meg fel kell gyújtani. :D

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
JOINT72

Újság jó lenne ha utánna nézne ennek a mobilnet témának. Miért nincs normális csomag ami csak megközelitené a vezetékes tarifa csomagokat.

1500 Ft-ért 100 MB jár. Vicces.

Miért különböztetik meg a mobiltelefonos és az USB modemes előfizetőket. 15000 Ft-ért meg kell venni egy semmi másra nem használható USB-s modemet és ehhez dupla mennyiség jár mint a mobil telefonos Vitamax-hoz. Vodánál legalábbis.

Miért nem éri meg a mobilszolgáltóknak normális mennyiséget adni reális áron? 100MB egy napig elég laptophoz kötve. Mobilon hetekig ha csak híroldalakat nézek, ez oké. De a mobilnetnek úgy lenne igazán értelme, hogy PC mellé is lehetne rakni a telefont és modemkén kiszolgálna egy hónap netmennyiséget.

Link to comment
Share on other sites

Kruppmityu

Szegasztok!

 

A szolgáltatóknak át kellene végre gondolniuk ki, miért, mire és mennyit használná a MOBIL-internetet. Itt van ez a sok tarifacsomag ami egy-két évig minden hónapban legalább 2-3000 forint kiadására kényszeríti az elõfizetõt. Õk ezt tervezhetõ bevételnek nevezik :) Igaz, kapunk egy modemet is de a terjedõ 3G telefonok korában ennek egyre kisebb lesz a jelentõsége. Arányait tekintve a "drótos" internet valószínûleg mindig elõtte fog járni a mobilnak . A nagy többség aki internetezni akar és lakóhelyén a mûszaki feltételek adottak annak valószínûleg már van vagy hamarosan lesz otthon valamilyen szélesebb sávú vezetékes hozzáférése (kedvezõ konstrukcióban TV/telefon elõfizetéssel és/vagy hûségnyilatkozattal). Ráadásul egyre több HotSpot használatára van lehetõsége. A MobilNet igazán a szeléssávú vezetékes lehetõséggel nem ellátott területek lakóinak hasznos . Persze amíg nem jön egy kedvezõbb ajánlattal a helyi WiFi szolgáltató, nem is beszélve a 2009-2010-ben megjelenõ új mobil szolgáltatókról.

 

KB, MB, Kb/s

Nagyjából stabil 128/56 Kb/s mellett (EDGE kapcsolat) már használható sebességû a mobilnet, de a türelmesebbek GPRS kapcsolattal is elboldogulnak.

200MB az alapvetõ használatra (oprendszer és víruskeresõ frissítése, egyszerû levelezés, bankolás), 500MB a további minimális dolgokra is(általános levelezés, napi hírek olvasása) elegendõ.

 

1024/512Kb/s stabilan, 5GB, 3000ft-ért, ezen belül korlátlan használatot bizosító tarifacsomag

Szép kis álom, nem?

Szerintem amíg nem tudnak/akarnak ilyen tarifacsomagot ajánlani a mobilszolgáltatók addig csak kényszerû ( vidéken, utazás közben) vagy kiegészítõ kényelmi szolgáltatásként ( egy parkban, a nagyszülõknél vagy nyaraláskor) lesz leginkább használva a mobil internet. Utóbbiak esetben ez nem több évente pár hónapnál. Ez a maximum két-három hónap most minimum 24-36 ezer forintba kerül évente. Megér ennyit a mobilitás ? Kényelembõl talán csak maximum évente 10-12000 Ft-ot . Vannak ugyan jónak látszó ötletek mint például a mobil adat napijegy, de ha megnézzük a részleteket és SZÁMOLUNK akkor több mint megdöbbentõ eredményre is juthatunk.

 

A számlázás 10KB-os egységekben történik aminek az ára néhány (feltöltõkártyásoknak inkább több) fillértõl 10-13 ft-ig változik. Ha a böngészõt egész hónapban el sem indítjuk a kötelezõ automatikus frissítések összessége (oprendszer és víruskeresõ) is elérheti a 100MB-ot.

Egy átlagos weboldal kb 1MB azaz 102,4x10KB, így rossz esetben egyetlen kattintás akár 1200-1300 ft !!! is lehet. Például pont az un. "START" csomagokban van tíz forint felett 10KB ára.

VIGYÁZAT! EZEK A START CSOMAGOK ÁLTALÁBAN MINDENKINEK AUTOMATIKUSAN AKTIVÁLVA VANNAK!

Volt rá nem is egy példa hogy a rajzfilmekhez hasonló módon ugrott ki a szeme szegény usernek a 800.000 (nyolcszázezer) forint / 70 perces számlától, ami egy rosszindulatú ismerõs vagy maga a tudatlan felhasználó keze által képzõdött. (pl egy zenei CD letöltése HDSPA hálózaton)

Figyelmesebb szolgáltató (Vodafone) olyan – némi többlet biztonságot is nyújtó, csak saját hálózatán belül használható – ingyenesen elérhetõ programot biztosít ami tömörített formában, kisebb adatmennyiség mellett tölti le az oldalakat. Ez egy jól mûködõ dolog, optimális esetben akár fele annyi adatforgalom mellet jön le ugyanaz az oldal. A forgalom mérésére használhatjuk például a Dumeter programot, csak a két mérés között töröljük a böngészõ gyorsítótárát.

 

UI: Vodáék kihozták a hazai piac elsõ igazán ár/érték arányos mobilnet tarifacsomagját az InstantNet-et. Azért hozzáteszem néhány napig 5 ügyintézõbõl egynek sem volt lövése sem errõl a csomagról.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Kruppmityu

"Kis" szépséghiba az InstantNet-ben (ami az első tájékoztatásokból számomra nem derült ki csak a sokadik telefonos ügyintéző bökte ki egy más jellegű kérdés kapcsán), hogy a 14970 forintos indulócsomag csak a minden havi első 50 MB forgalmat foglalja magában, tehát nem "leinternetezhető". Én kis naiv :( Ha 50 MB-nál többet fogjuk használjuk (az előző hozzászólásban említettek miatt biztosan így lesz) rögtön fel is kell tölteni a kártya egyenlegét, így a 90 napos rendelkezésre állási idő is meghosszabbodik a feltöltőkártyának megfelelően.

A lényeg egy mondatban:

Ha 14970 forintért veszünk egy modemet akkor jogosultak leszünk használni az InstantNet csomagot.

 

Nem értem Vodáékat. Jóformán elég lenne ez az egy tarifacsomag típus. Akinek nem kell modem az használja telefonját vagy a notebookjába beépített 3G modemet, akinek szüksége van rá az pedig vagy megveszi vagy hűségnyilatkozatot tesz.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
SkyNet

Én sem értem és a Vodafone számomra egyébként is külön állatfajta. 8év elõfizetés után búcsút is mondtam nekik. A mobil net nagyon jó lenne, ha nem csak megyeszékhelyeken és idegenforgalmi szempontból jelentõs helyeken (pl. Siófok) lenne csak kiépítve a 3G. És a korlátlan net tényleg korlátlan lenne és nem kerülne csillagászati összegbe. Már nagyon szabadulnék a vezetékes telefontól, de Invitel területen legalább is Csongrád megyében csak akkor lehet ADSL neted, ha van vezetékes telefon elõfizetésed. Nekem van ... :) hát eezért, mert egyik mobiltelefon szolgáltató sem adja a netet nekem korlátlanul és olcsón és még 3G sincs, de nem is lesz, mert mire bevezetnék addigra lesz újabb, amit megint a már vázolt helyeken kell majd kiépíteni.

Link to comment
Share on other sites

JOINT72

Nem kell korlátlan mobilnet. Bőven elég lenne pl. 3000Ft-ért 15GB havi forgalom. Vezetékes internet mellé második internetnek bőven megérné. Többet egy átlag user nem hiszem hogy ki tud adni, főleg ha van otthon vezetékes net is.

 

Pannonnak nagyon jó lenne az éjszaka/hétvége csomag 3900Ft-ért. De itt meg nagy érvágás, hogy hétköznap MB alapú szálálás van. Ki tudja milyen számlák jönnek ki emiatt. Inkább a havi össz forgalmat 15 vagy 20 GB-ban maximalizálnák és egész nap nyugodtan lehetne netezni.

 

 

Nincs valami megegyezés a vezetékes és a mobilnet szolgáltatók között, hogy a mobilnetet nem fejlesztik, nehogy lesöpörje a piacról a vezetékes internetet? Vagy szándékosan magasan tarják a mobilnet árakat? Ha általános lesz a mobilnet a vezetékes szolgáltatók bajban lesznek. Mobiltelefon mint internet modem nagyon praktikusan használható. Bármelyik géphez csatlakoztatható, nem kell regisztrálni mint a vezetékes modemeket.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
Pjotr

Mobilinternet

Mielőtt fejest ugrana bárki, tájékozódjon!

 

IPB kép

 

IPB kép

 

IPB kép

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Még mindig pofátlanul drága, főleg, hogy egyelőre katasztrofális a lefedettség. Az ország jelentős részén nemhogy a 3G, de a GPRS is alig érhető el. Ráadásul arra nem gondolnak, hogy mi van, ha valaki egy-egy alkalomra szeretné igénybe venni a szolgáltatást. Én pl. nyáron egy hónapot Balatonon leszek, ahol jól jönne egy ilyen lehetőség. Viszont a Vodafone kivételével egyetlen szolgáltató sem kínál csomagot egyszeri alkalomra. A Vodafone is adatforgalom után számláz, a szélessávú kapcsolathoz képest brutális árakon. Korábban találtam olyan csomagot, ami fix havidíj ellenében engedett 30 napig internetezni viszonylag nagy korláttal. Ezt előre kellett smsben aktiválni. Ez viszont valahogy eltűnt... Nagyon űgy tűnik, hogy laptop ide vagy oda, mászhatok a 2,5 kilométerre lévő netkávézóba. Üdv 2009-ben.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...