Jump to content
GSForum - Segélyvonal

fstab


csutomi

Recommended Posts

csutomi

Van a gépemen egy FAT32-es partíció (a linuxos reiserfs mellett), amit nagyjából arra használnék, hogy adatokat írjak rá. Viszont sehogy sem tudom beállítani úgy az fstab-ot, hogy sima user-ként is tudjam írni a fat32-es partíciót. Valaki tudnak segíteni, hogy hogyan kell kinézni annak az egy sornak az fstab-ban?

Jelenleg így néz nálam ki:

/dev/hda5 /mnt/d vfat rw,users 1 1

De csak rendszergazdaként tudom írni is, sima user-ként csak olvasni. Mit kell tehát kijavítani rajta? :hááát:

Link to comment
Share on other sites

aty

umask=0222 az opciók közé!

Link to comment
Share on other sites

Kovács Dávid ( Davs )

@csutomi

Nagyon orulok, hogy enyire érdekel a Linux világa ;)

Link to comment
Share on other sites

Greene

Egy régi hozzászólásom, ami immár nem offtopic, és bővült is:

 

FSTAB:

 

Az fstab állományban tudjuk szabályozni a különböző eszközeink csatolását.

 

Nézzük meg a felépítését:

 

 

File system: Az eszközfile. /dev/hdaX vagy /dev/sdaX SCSI-s vagy usb-s meghajtónál. Az "X" egy számot jelöl és 0-tól indul.

hda - Primary master

hdb - Primary slave

hdc - Secondary master

hdd - Secondary slave

 

Mount point: Hova mountoljuk az adott eszközt? A legfontosabb, hogy a "/" vagyis a root partíciót ne bántsuk, az maradjon úgy.

 

Type: filerendszer. Linuxnál mondjuk ext3 vagy reiserfs. NTFS-nél ntfs, FAT-nél vfat, swapnél swap. CD-nél lehet iso9660. (Bővebb lista a támogatott filerendszerekről: adfs, affs, autofs, coda, coherent, cramfs, devpts, efs, ext2, ext3, hfs, hpfs, iso9660, jfs, minix, msdos, ncpfs, nfs, ntfs, proc, qnx4, reiserfs, romfs, smbfs, sysv, tmpfs, udf, ufs, umsdos, vfat, xenix, xfs)

 

Options: Milyen tulajdonságokkal mountolja fel a rendszer az adott partíciót?

auto és noauto: automatikusan mountolja-e avagy nem (pl. CD-ROM-nál noautora célszerű rakni mert esetleg CD nélkül bootolsz és akkor amúgy sincs mit bemountolnia).

user és nouser: sima felhasználó felmountolhatja-e az adott partíciót. Ha felmountolta csak ő mountolhatja le.

users: a sima usernél csak az umountholhatja le a partíciót aki felmountolta. Ezt kiküszöbölendő bármelyik usernek adunk ezzel az opcióval jogot a lecsatolásra. Célszerű CD-k esetében ezt alkalmazni.

exec és noexec: futtathatóak legyenek a partíción található fileok.

ro és rw: az első csak olvashatónak montolja, a második írható-olvashatónak.

sync és async: ennek akkor van jelentősége ha pl floppyt használsz és csak simán kiveszed, mert így szoktad meg. A rendszer alapból async, tehát egy fileban történt változást később is kiírhat a médiára. A sync opcióval viszont mindent egyből kiír. (USB-s háttértáraknál néha úgy érzem jobb lenne a sync, mert a linux szereti a cache-ben tartani a dolgokat, de az async jobban kíméli a hardvert és egyszerre több folyamat is tudja írni azt)

usrquota, grpquota: kvótázás (felhasználó, csoport). Ehhez meg kell még létre kell hozni kvótafileokat a megfelelő helyen.

noatime: nem ír olyan információkat a fileokhoz könyvtárakhoz, hogy mikor lettek utoljára módosítva, ezzel picit gyorsítja a lemezre írást.

sw: csak swap partíciónál használt jelölés.

dev és nodev: engedélyezi vagy tiltja az ún. block és character speciális állományokat. Itt olyasmit kell elképzelni mint a /dev/-ben levő speciális fileok. A UNIX-nál minden file, ezért vannak ilyenek is.

suid és nosuid: érvényesek lesznek a set user id (egy program meghívója felveszi az állomány tulajdonosának jogosultságait) és set group id (ugyanaz csoport jogaival) állomány-jelölések illetve ennek tiltása.

errors=continue vagy errors=remount-ro, vagy errors=panic: az állományrendszer viselkedése hiba esetén: tovább fusson vagy csak olvasható módba váltson (megvéd további hibáktól) illetve leálljon hibával (ez talán a rendszert is leállítja).

defaults: a következő beállításokkal mountol: rw, suid, dev, exec, auto, nouser, async.

 

Filerendszer specifikus opciók

 

Ext2/Ext3:

data=journal/(ordered)/writeback: a naplózás típusa (metadata mindig naplózva lesz), teljes naplózás vagy a metadata naplóba írása után ír az állományrendszerbe, illetve az előző fordított sorrendben.

ReiserFS:

data=journal/(ordered)/writeback: ugyanaz mint az Ext3-nál, de teljes naplózás csak a 2.6 kerneltől érhető el.

FAT:

uid gid: mely tulajdonoshoz és csoporthoz tartozzanak az állományok.

umask: az állományok hozzáférési értékének speciálisan számolt értéke. Négy karakteren kell megadni, pl.: 0022 . A példa megfelelője a 755-ös jogosultság.

codepage=852 utf8 UTF-8 locale beállítás esetén a 8.3 magyar ékezetes állománynevek értelmezése és 8 bites unicode kódolás használata a hosszú állománynevekhez; iso8859-2 locale beállítás esetén codepage=852,iocharset=iso8859-2

quiet: mivel a jogosultságokat sajnos nem lehet közvetlenül átállítani, így a chown és a chgrp parancsok hibát jeleznének enélkül az opció nélkül.

NTFS:

nls=utf8: 2.6-os kerneltől, 'utf8' helyett már ezt kell megadni, egyéb opciókban azonos a FAT32-vel

ISO9660:

Ékezetes karakterek megfelelő kezeléséhez itt is kell az utf8 vagy iocharset=iso8859-2 kapcsoló

 

Dump és fsck: A dump az egy backup eszköz, az fsck pedig egy filerendszer-ellenörző. A dumpnál ha nulla áll akkor nem készül róla mentés. Egyébként szintenként lehet beállítani mi az ami mentve legyen.

Ha az fsck nulla akkor nem vizsgálja meg a partíciót bootoláskor. Célszerű itt a root partíciót egyesre állítani (alapból egyébként így van), és a többi ellenőrizendőt kettesre.

Link to comment
Share on other sites

csutomi

Ezek nagyon jók, köszönöm mindenkinek. Viszont mégegy kérdés: Hogyan lehet átszámolni az umask négy karakterét a chmod stílusú 3 karakterre?

Link to comment
Share on other sites

aty

Hirtelen nem emlékszem mi az első nulla funkciója, de úgy áll elő a többi hogy kivonod a r(4), w(2), x(1) értékeit a maximális összegből, 7ből.

Így mint Greene példájában 0022es umask 755ös(rwxr-xr-x) jogosultságot jelent.

Link to comment
Share on other sites

Greene

Az első karakter a négyből valószínűleg a "Set-UID", "Set-GID" és a "Sticky" Bitnek megfelelő szám.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...