RudasiZoli Posted August 19, 2006 Posted August 19, 2006 Üdvözlök mindenkit! A problémám az, hogy a Windows XP-n korlátozott felhasználóként fiaim minden erõfeszítésem ellenére bármikor Rendszergazdává tudnak alakulni, és nem tudok tenni ellene. Annyit tudok csak, hogy csökkentett módban indítanak és úgy trükköznek valamit. Van biztos módszer, szoftveres, vagy hardverkulcsos? A legjobb az lenne, ha a gépet csak kóddal lehetne elindítani és ezután jönnének a felhasználói fiókok.
vmiki Posted August 19, 2006 Posted August 19, 2006 A BIOS-ban valószínüleg van ilyen lehetõség, nem tudom hogy mindegyikben van-e.
aty Posted August 19, 2006 Posted August 19, 2006 A "Rendszergazda" fióknak van jelszó beállítva egyáltalán?
RudasiZoli Posted August 20, 2006 Author Posted August 20, 2006 Ami tõlem tellett megtettem. Format C, majd XP telepítés, rendszergazdaként saját fiók létrehozása, amit jelszóval védtem. Innen két, jelszóval ellátott korlátozott fiókot hoztam létre a gyerekeknek, hogy ezen a szinten õk is hozzáférjenek a géphez a maguk korlátozott módján. A rendszergazda jelszó jó bonyolult volt és aznap találtam ki. Estére mind ketten rendszergazdák voltak. Másik: A másik gépen csak én vagyok mint rendszergazda és van egy "Vendég" fiók, amit az XP hozott létre alapból. Egyik napra már egyel több felhasználói fiók lett a gépemen rendszergazdai jogokkal. Csak annyit tudok, hogy csökkentett módú bekapcsolással trükköztek. Tehetetlen vagyok.
Adani Posted August 20, 2006 Posted August 20, 2006 Megoldható minden, olyat is el tudok képzelni, hogy valahogy pendriveról vagy CD-rõl bebootolnak és akkor már gyerekjáték. Több progi is képes kitörölni az admin jelszót. A BIOS jelszó jó ötlet, de az is kijátszható. Ugye elég a gombelemet kiszedni. Esetleg ha megoldható, akkor a ház kinyitását megakadályozni valamivel, és BIOS jelszó együtt.
aty Posted August 20, 2006 Posted August 20, 2006 Különben a Windows csökkentett módú indítását nem lehet letiltani valahogy?
aty Posted August 20, 2006 Posted August 20, 2006 , rendszergazdaként saját fiók létrehozása, amit jelszóval védtem És a "rendszergazda" fiókot is lejelszavaztad? Nem a saját fiókodat, hanem ami alapértelmezetten létezik már. Elméletileg ha ez le van jelszavazva, a csökkentett módhoz is kelleni fog, és nem férhetnek hozzá.
Shia-ko Posted August 20, 2006 Posted August 20, 2006 Létezik olyan linux CD, ami annyit csinál, hogy ha bebootolsz róla, akkor visszafejti az összes felhasználói jelszót. Egy 11 karakteres (kis, nagy angol karakterek és számok) kb. 15 perc. Ez ellen csak hardware-es megoldások segítenek, amik külsõ kulcson tartják a jelszót, és anélkül nem indul el a rendszer, vagy a noteszekben használt security chip + ujjlenyomat olvasó páros, ahol jelszóval nem tudsz belépni.
KeLa Posted August 20, 2006 Posted August 20, 2006 Nem! Arra találták ki, ha hardver vagy szoftver hiba miatt baj van a rendszerrel, egy minimum konfigos windows elinduljon és a hibát javítani lehessen. Ilyenkor nagyon sokminden nemtöltõdik be és könnyebb a hibás dolgot uninstallálni, vagy törölni. Létezik olyan fizetõs program, ami beépül a rendszerbe és csak jelszóval indítható a windows, sõtt pendrive kulcs is kellhet hozzá. Legolcsóbb a bios jelszavas védelme, ha megakadájozható a gép megbontás.
Adani Posted August 20, 2006 Posted August 20, 2006 Egyébként sem nehéz szerezni egy olyan boot CD-t, amirõl bebootolva, ki lehet törölni a rendszergazdai jelszót. Pl: Hiren's Boot CD, van rajta ilyen progi is. A BIOS jelszót is ki lehet ütni, de ahhoz vagy meg kell bontani a házat ( megakadályozni ezt sem elhet, de egy-két lakat felrakása megnehezíti), vagy pedig a már elindított gépen kell ügyeskedni. Létezik olyan progi, ami képes kiütni a jelszót, egyszerûen kitörli a CMOS tartalmát, ezzel együtt a jelszót is.
aty Posted August 20, 2006 Posted August 20, 2006 Hát én kipróbáltam, és a csökkentett módhoz is kérte a jelszót. Az alapértelmezett Rendszergazda fiók, és egy korlátozott felhasználói fiók volt a gépen, és nem engedett belépni a csökkentett módban, csak rendszergazdai jelszóval. Ehhez hozzátartozik, hogy nem volt a gépen másik rendszergazdai fiók, amivel automata belépett volna, és szerintem nem is szabad lennie, mer úgy be lehet lépni. "Létezik olyan linux CD, ami annyit csinál, hogy ha bebootolsz róla, akkor visszafejti az összes felhasználói jelszót. Egy 11 karakteres (kis, nagy angol karakterek és számok) kb. 15 perc." Pont hogy nem. Az a gond, hogy nem feltöri, hanem egyszerűen felülírja http://hup.hu/node/7731 Tehát nem nyersz semmit azzal, hogy ha nem elérhető helyen tartod a jelszavadat.
Adani Posted August 20, 2006 Posted August 20, 2006 Az általam említett módszeren is ennyi az egész. Lefuttatod a progit, ami pár mp, és újraindítás után, már a Rendszergazda felhasználónévvel és üres jelszóval be tudsz lépni.
vmiki Posted August 20, 2006 Posted August 20, 2006 Ezekre jó megoldás, ha nem engeded CD-rõl pendrive-ról vagy floppy-ról boot-olni a gépet, vagy a boot sorrendben a merevlemez legyen az elsõ. Plusz még jöjjön egy BIOS jelszó is, hogy ne tudják módosítani a beállításokat. Ezek után csak akkor fognak tudni ilyenekkel ügyködni, ha BIOS reset-et csinálnak! Amihez ugyebár fel kell nyitni a számítógépházat. Ezt meg fizikai védelemmel, például lakattal megoldahatod. Azonban még mindig fenn áll egy olyan lehetõség, hogy feltelepítettek már egy jelszóvisszafejtõ programot, s így hiába változtatod meg majd a rendszergazdai jelszót, õk mindig visszafejtik. Ilyen programokkal mi is szórakoztunk a koliban, ha van ilyen telepítve akkor távolísd el! Sõt még ami fontos! A Windows mappáját ne érhessék el!!! Mert abban van egy fájl ami tartalmazza a jelszavakat, persze kódolva. De ha ezt a fájlt átmásolják például egy pendrive-ra, és elviszik a haverhoz, akkor ott dekódolhatják, mivel ehhez is könnyen érhetõ el visszafejtõ program. Most ennyi jutott eszembe, ha lesz még valami, írok!
Adani Posted August 20, 2006 Posted August 20, 2006 Nem feltétlen kell a házat felnyitni a BIOS jelszó kinyírásához. Elég ha hozzáférnek pár percre a bekapcsolt géphez. El kell indítani egy progit, ami letörli a CMOS-t, és akkor annyi a jelszónak. Nem is kell hozzá pár perc, csak néhány mp.
Shia-ko Posted August 21, 2006 Posted August 21, 2006 "Létezik olyan linux CD, ami annyit csinál, hogy ha bebootolsz róla, akkor visszafejti az összes felhasználói jelszót. Egy 11 karakteres (kis, nagy angol karakterek és számok) kb. 15 perc." Pont hogy nem. Az a gond, hogy nem feltöri, hanem egyszerûen felülírja http://hup.hu/node/7731 Tehát nem nyersz semmit azzal, hogy ha nem elérhetõ helyen tartod a jelszavadat. Maradjunk annyiban, hogy létezik olyan, ami visszafejti. Ha nem lenne, nem használtam volna, illetve nem lenne birtokomban, nem írtam volna.
Recommended Posts