Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Számítástechnikai hulladék elhelyezése


Sanzi

Recommended Posts

Sanzi

Ma kicsit felhúztam magam. Az utóbbi hétben a szobámat "renováltuk", és átnéztem a dolgaimat, hogy mik azok amikre szükségem van, és mik azok amikre nem. Úgy láttam, hogy a 2 éve nem mûködõ P1-es maradékától megválok (proci, alaplap, 3 PCI kártya, ram, egér, egyébb kábel). Jó, de azért nem akarom a szemétbe dobni, nem békélnék meg a lelkiismeretemmel. Elmegyek a helyi számtech boltba (mivel úgy hallottam, hogy kötelesek az ilyen tipusú hulladákot átvenni), de közölték, hogy ez csak álom. Örülnek annak, ha a saját "szemetüket" el tudják passzolni. Két megoldást javasolnak: vigyem el Gyõrbe, vagy Szegedre. Esetleg dobjam a kukába. Persze, utazok 100-300km-t 2 kilo semmit se érõ szeméttel.

Gratula Magyarország! Környezetvédelem mesterfokon! Szelektív kukát a népnek, védjük környezetünket! Hánynom kell...

Link to comment
Share on other sites

KeLa

A törvény annyit ér amennyit betartanak belõle.

 

Valóban kötelezõ lenne nekik befogadni a számtek hulladékot, de valóban nem sokfelé tudják megoldani. A nagyobb elektronikai üzletek is csak azt és akkor fogadják be, ha vásároltál náluk hasonlót -.

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Ausztriában az összes városban és a falvak 80%-ában van szelektív hulladékgyűjtő telep. Nálunk ez még tényleg nagyon messze van. :S

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

Adani

Békésen is vannak kitéve szelektív hulladékgyüjtõk már régóta, de nem érnek semmit. Kb. 3-4 éve tették ki õket, mi sokáig hordtuk is bele becsülettel a dolgokat ( üvegek, pillepalackok stb.). Mit ad isten apám jó iserõse a helyi hulladékfeldolgozó elsõ emberének, és egyszer kb. 1 éve megkérdezte tõle, hogy mit csinálnak a szelektív hulladékgyüjtõkkel? Nem így persze, de valahogy szóba került. Kiderült, hogy mivel nincs senkivel szerzõdésük rá, õk meg nem tudnak vele foglalkozni, borítják azt is a többi szemét közé. Vagyis semmivel sem vagy elõrébb ha ezeket a hulladékokat elviszed és ezekbe dobod be, mintha otthon hajítanád ki, ugyanoda megy. Azóta nem tudom hogy megy ez, de szerintem azóta sem változott semmi. Ennyit a szelektív hulladékgyüjtésrõl. Azért a rossz akksit még átvették a benzinkúton, de hogy õk mit csinálnak vele az megint rejtély.

 

De a lényeg. Hiába van szelektív hulladékgyüjtõ, ha ugyanoda megy belõle a szemét. Csak hát ugye, kinek jutna eszébe megkérdezni, hogy mi lesz az oda bedobott dolgokkal?

Link to comment
Share on other sites

KeLa

A szelektív hulladékgyûjtés eredménye itt Kecskemét környékén is így megy, bele a közösbe. Van viszont egy veszélyes hulladék gyüjtõ udvar ahova sokmindent belehet adni, TV-be láttam is, hogy néz ki. Csak még olyannal nem találkoztam aki nyitva találta.

Link to comment
Share on other sites

Sanzi

Most itt elsõsorban nem a szelektív hulladékgyûjtésre, hanem az ilyen tipusú "veszélyes hulladék" jövõjére gondoltam. Ha jobban belegondol az ember, tényleg nincs hova vinni. Engem például nagyon irritál ez a dolog. Most ne arról az embercsoportról beszéljünk, aki amúgy is a szemétbe dobja az oda nem való dolgokat, de akik megpróbálnának egy picit környezet kímélõ módon élni, meg sem teheti. Egyszerûen nincs rá lehetõsége. És akkor miket látni a TV-ben egész nap? Ilyen illegális hulladék lerakó, olyan szemétdomb. Erõsen elítélem ezt, de már lassan az kezd bennem kitisztulni, hogy bizonyos esetekben ha az ember akar, akkor sem tud környezetkímélõbb módon élni.

Link to comment
Share on other sites

vmiki

Nálunk is hasonló a helyzet. Kb 2 évig volt ürítés nélkül kinn egy szelektív gyûjtõ. Aztán kezdtek rászokni az emberek, és egy picit több szemét volt már ott mint ami belefért, így hát összetakarították, és ment a hagyományos kukásautóval tovább. Errõl ennyit. Viszont egyik osztálytársam régi monitorját le tudta adni egy kiskereskedésben Sárospatakon!!!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...