Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Recommended Posts

Posted

Ha túl hangos a géped pedig már a legcsendesebb ventillátorok zúgnak benne, hangszigeteld a házat.

Ehhez 3-6 mm vastag parafa, habszivacs, páraelszívókhoz használatos légszûrõ nem a papírhoz hasonló! (ez porszûrõnek is jó) használható.

Rögzítéshez kétoldalas ragasztószalag, Palma ragasztó használható. Javasolt a kétoldalas ragasztószalag, mert így szerelhetõvé válik a hangszigetelés. Ha a gép asztalon van elhejezve, célszerû alá is egy megfelelõ alapméretû 6-10 mm vastag parafát tenni. A ház oldallemezeit, tetejét, elejét, fõleg rezonanciára képes lemezfelületeket kell belülrõl beborítani de a szellõzõnyílásokat feltétlen szabadon kell hagyni. Ha a HDD-k gumialátéttel lettek rezgésmentesítve, érdemes ventillátoros hûtõbordákat szerelni rájuk (mivel nem érintkeznek közvetlen a fémfelülettel csökken a hõelvonás). Ha a gépbõl kijövõ levegõ süvítése zavaró, habszivacsból ragasztott hangtompító csõ szerelhetõ a nyílások elé, természetesen kivülrõl.

Posted

Régebben az otthoni gépem hangos volt, de vettem rá egy ThermalTake hűtőt, ami magától szabályozza a teljesítményét, és azóta semmi hangja sincs. Meg a Déli híd hűtését tettem át passzívra úgy, hogy megtámogattam egy kb 2x akkora hűtőbordával. Egyedül a VGA ad mi magából hangot.

Laptopom egyáltalán nem hangos, simán tudok mellette aludni, mert csak akkor kapcsol be a ventillátor, ha nagyon megterhelem a gépet.

Posted

Valóban, a laptopok így mûködnek. Ezen a parafás megoldáson már én is gondolkodtam. Mennyibe kerülne ez kb. ? Mondjuk annyi parafa meg kétoldalas ragasztó, ami lecsendesítené a házat?

Posted

A parafát attól függ hol veszed, nekem kijött 1800 Ftból. A HDD hûtõk már megvoltak. Most ez is majdnem olyan halk mint a laptop ha megy a ventije.

Posted

És régebben kísérletem megszáradt sziloplaszttal is. Gyufás dobozt nyomtam ki, aztán kivágtam a papírt, és felszeleteltem. Rezgéscsillapítónak jó volt, még szét nem málott. :(

Voltak régen ilyen idióta ötleteink haverommal. Minden sz..t kipróbáltunk, hogy csökkentsük a zajt, meg a vibrációt. :D

Posted

Az nem is drága. Fõleg ahhoz képest, hogy láttam ilyen felragasztható szivacsot, ami úgy nézett ki mint a tojástartó doboz, és a teljes készlet majdnem 10.000 ft volt. Amit hangszigetelt szobákban is használnak ( múltkor haverom kis otthoni stúdiójában láttam ilyet).

Posted

Nekem csöndes a gépem. Tudok mellette aludni. Nem rossz megoldás ez a körbeszigetelés, bár a hangszigetelés egyben hõszigetelés is... Plexi oldallapnál meg nem alkalhazható jól. Én szeretném még tovább halkítani a gépem, de még nem nagyon van ötletem rá.

Posted

Vizhûtés.

Hatékony, csendes, viszont drága.

Frikker Dániel
Posted

Én úgy tudom hogy a vízhûtés bugyborékozik :D:hááát:

Posted

Húúúúha, akkor egy nagy rakás semmir ér, ha bugyborékol. :lol::lol::lol:

Akkor már nem is kering (vagy legalábbis nem úgy ahogy kéne) a víz!

Posted

@Adani

Azt a szivacsot használják csomagolóanyagként is dobozok bélelésére, annyit nem szabad érte adni!

Posted

@Adani és KeLa

Az a hangszigetelõ lap csak itthon ilyen drága. Angliában kb. 800Ft/négyzetméter áron hozzá lehet jutni. :ötlet:

Ha igaz, kapok is pár négyzetmétert karácsonyra. :D:télapó:

• 6 months later...
Posted

Helló

A ventillátort is lehet halkítani szabályzó nélkül is!

Csak annyi a tehendő, hogy a 3pin-es csatlakozót egy kicsit megbuherálni - na azt úgy kell, hogy a csatlakozón láttok egy 1-est és felette egy A betű. Itt a fekete kábelnek kell lennie, mellete a piros és ott a sárga. Ezt úgy kell megcserélni, hogy a piros marad középen a sárgát rakjuk be a fekete helyére és a feketét meg NEM SZABAD A SÁRGA HELYÉRE VISSZA DUGNI! És már megy is. :lol::P:D

Posted

És ettől a beavatkozástól miért lesz hallkabb? :pislog: Legfeljebb a ventilátor fordulatszabályozó érzékelőjét lövöd ki. :lol:

Hunter-Hammer
Posted

Én se értem, hogy miért lesz halkabb... Elmagyaráznád részletesen, hogy pontosan milyen eredményeket értél el ezzel a módszerrel?

• 1 month later...
Posted

Sziasztok!

A parafás csináldmagad helyett szerintetetek milyen lenne a Mistral-ban kapható Spire Soundpad, ami 1600 Ft? :P

LINK1

LINK2

LINK3

Elõre is köszi!

Hunter-Hammer
Posted

Hát nem hülyeség, de csak akkor tudod meg a valódi hatást, ha kipróbáltad... Mindenesetre 1600-at biztosan megér... :)

Posted

Nos, megvettem. Talán egy árnyalatnyival lett halkabb (vagy csak annak akarom hallani :D ), de mondjuk csak a két oldallapra való darabot ragasztottam fel, az alsó, és felsõ részeket majd akkor ha lesz lelki erõm apró cafatokra szedni a gépet (így is takarítgattam egy kicsit, ha már nyakig benne voltam :P ), vagy bele se rakom õket.

Vagy ezekre is szükség lenne? Alul és felül nincsenek egybefüggõ lapos felületek.

Posted

Rakd bele szerintem... Egyébként alapvetõen a rezonancia miatt hangos egy gép... Ha már rendes ventik vannak benne, azok már nem süvítenek... Így ilyenkor a legnagyobb zajforrás, ha valamelyik eszköz(ök) rezonanciát bocsájtanak ki, és az nincs elnyelve... Nekem pl. olyan interferencia van a gépemben, hogy csuda... 3-4 másodpercenként búg egy nagyot. (Gondolom akkor erõsíti egymást két különbözõ frekvencia.)

• 1 month later...
  • 4 weeks later...
Posted

Valamelyest az is halkít ha nem egy lyukba teszed a géped, hanem szabadba, ezt úgy értem hogy ne visszhangozzon, tehát ne legyen szekrény...stb 8)

Posted

Nemrég azzal csökkentettem a gépem zaját, hogy az alaplap és az alatta levõ fém közé a szabad helyekre parafa (dugó) darabokat tettem.

Azt tapasztaltam, hogy a proci ventilátor az alaplappal elég jól rezonál, a felerõsítõ csavarok viszonylag távol vannak, a ventilátor egy kicsit rugalmas felületen mûködik. Akár a levegõ áramlás változása, vagy egy kis aszimetria be tudja lengetni...

Posted

Én meg azt vettem észre, hogy, ha kellően közel van egymáshoz a házhűtő ventillátor és a processzorhűtő, jóval zajosabb a hűtés. A házhűtőnek nyilván kifele kell fújnia a meleg levegőt, valószínűleg a proci hűtője ebben akadályozza. Viszont lenne egy másik lehetőség: előre szerelem a házhűtőt, csak hát akkor már nem ér el a kábel, és se kedvem se időm hosszabbat venni vagy forrasztani. :S

Egy megoldás marad, és így a hűtés még jobb lesz, főleg most nyáron: venni kell egy 12 cm-est, ami akkor távolabb is kerül a procitól, mivel lejjeb van helye neki.

• 2 months later...
Posted

Segítcséget kérnék, megszületett az a gondolat ami totál lehût minden, ez 1 db auto venti lenne, ami 2-4 ezer huf. A zaj viszont óriási, most 24 db a hang, ez így oké. Egy auto venti pedig jóval hangosabb. Akkor a kérdés hogy mivel szigeteljek?! MSN-en megbeszélhetjük: ezoati@hotmail.com

Posted

Szerintem nem a hang a lényeg, hanem hogy hûtsön a ventillátor.