Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Otthoni DVD szerkesztés


Kovács Gyula (MiniDisk)

Recommended Posts

Kovács Gyula (MiniDisk)

Otthoni filmszerkesztés

 

Nekem az az alap hozzáállásom a témához, hogy aki otthon házi videóit szeretné szerkeszteni, felvett filmjeit DVD-re írni, akkor Ők 99%-ban magyar hanggal rendelkező forrást használnak: DVD másolás, VHS-ből digitalizálás, TV-ből felvett filmek készítése, illetve házi videófelvételek DVD-re írása. Éppen ezért ezt a témát fogom körüljárni - remélem sokak hasznára.

 

Ezen témakörök:

 

1 - mpeg fájlok szerkesztése, logó kitakarás.

2 - Különböző formátumú filmek (avi, divx. stb.) DVD-re írása

3 - A DVD-n lévő több film esetén az egyik kiválasztása, és más formátumba mentése, vagy DVD-re írása.

4 - DVD írás, DVD készítés, menü készítés, általános tanácsok.

 

 

1. rész: mpeg szerkesztés

 

A felvett filmek általában TV társaság logójával, és az esetek 99%-ában korhatár karikával (fújj :dühös::dühös: ) ellátottak. Ezzel semmit sem tudunk kezdeni, ha 4:3-as felbontásban van meg a film. Ámde ha a TV adó 16:9-ben (vagy ehhez hasonlóban) sugároz, avagy a videófelvételünk ilyen, úgy a korhatár logó, és a TV társaság logója a tényleges műsoron kívül esik, és így az az alul, és felül lévő fekete sávba esik. Ekkor jöhet - jogosan - az az igény, hogy ezt ki kellene szedni valahogy.

 

A VideoRedo Plus nevü szoftverre is szükségünk lesz, ezzel a lehető legegyszerübben tudjuk a felvett anyagból a felesleges részeket (pl. reklám) kiszedni. A kezdőknek is teljesen egyértelmű a kezelése, és képkockánként állíthajuk be a kivágandó részeket. A vágott anyagot ugyanolyan rátáju mpeg-be menti, mint amilyen a bevitt anyag. Ha több különálló mpeg fájlt akarunk összefűzni, akkor ezt is megtehetjük, egy mozdulat az egész.

 

3; VirtualDub Mod, és a delogo szűrő. Ezzel a kettőssel szedhetjük ki a felesleges logót, és korhatár karikát.

Telepíteni nem kell, csak kicsomagolni egy tetszőleges helyre, és már működik is.

 

4; TmpegENC 2.5. Ezzel tudjuk a VirtualDub frame serverén keresztül a szerkesztett filmet mpegbe menteni. Szintén nem kell telepíteni.

 

Lássuk a munkamenetet.

 

Példánkban a A harc mestere c. filmet fogjuk szerkeszteni. Ennek filmnek jobb felső sarkában egy TV2 logó, bal alul pedig egy ronda 12-es karika van. A film 16:9-es, tehát a 4:3-as TV-n ott az alsó, és felső csík, ahol is ezek a felesleges logók vannak. A Videoredo Plus programmal megnyitjuk a felvett anyagot, és a filmet megállítva a balra mutató <<<< gombbal az elejére "tekerjük". Megnyomjuk a Sel Start gombot, és a csúszkával megkeressük a film tényleges kezdetét. A > gonbbal tudjuk kockánként léptetni a filmet. Ha megvan az eleje, megnyomjuk a Sel End gombot, majd a Cut Selection-t. Ezzel ki is vágtuk a film elejéről a felesleges részt, amit a jobb oldalon láthatunk. A csúszkával keressük meg a filmben lévő reklámok elejét, és végét, és az előbbi módszerrel tegyük a kivágandók közé. A film végénél a Sel End gombot a fájl legvégénél nyomjuk meg. Ha készen vagyunk, nyomjuk meg a Save As gombot, és kb. 4-5 perc alatt kész is a reklámmentesített mpeg fájljunk. Ha minden rendben van, töröljük a reklámos filmfájlt, és a szerkesztettet tartsuk meg.

 

A kész, reklámmentesített mpeg fájlt először külön hangra, és képre kell szétválasztani.

Ezt a TmpegEnc programmal tudjuk megtenni. Tehát mielőtt a VirtualDubMod-ba importálnánk a filmet, nyissuk meg a TmpegEnc-ket.

File-Mpeg Tools ...

A kezelőfelületen válasszuk a Simple De-Multiplex fület, és az Input sor mögött lévő gombra klikkelve adjuk meg a programnak a filmet. (mpeg)

A TmpegEnc az alatta lévő két sorba (Output video, és audio) két részre bontja az mpeg fájlt. .m2v videofájljá, és .mp2 hangfájljá. Nyomjuk meg a Run gombot. Mérettől függően 3-10 perc alatt elkészül a program a szétválasztással.

 

Ezután indítsuk el a VirtualDub programot - VirtualDub.exe - és adjuk be az m2v fájljunkat. File - Open. Ha a program betöltötte a filmet, az egérrel a munkaablakot állítsuk be úgy, hogy a film minden részét jól lássuk, de csak egy kockányit. (Nekem alapesetben mindíg 1.5 kockányit mutat.) A Video - Filters ablakban nyomjuk meg az Add gombot, és keressük meg a logoaway v4.0beta3 filtert. Ezt adjuk hozzá, majd OK gomb. A felbukkanó beállítási ablakot az OK gombbal csukjuk be, és a megmaradt ablakban nyomjuk meg a Cropping gombot, és az Y1, és 2 gombokkal állítsuk be a kitakarási magasságot alul, és felül, majd nyomjuk meg az OK gombot. (Ha kis mértékben a nyilakkal emeljük a számot, utána egérrel is a kivánt helyre húzhatjuk a takarási felületet.) Visszakerülünk a VirtualDub kezelőfelületére. A Video fülön jelöljük ki a Direct Stream Copy opciókat. Menjünk a VirtualDub mappájába, és indítsuk el a auxsetup.exe fájlt. A felbukkanó kis ablakban klikkeljünk az Install handler gombra, majd zárjuk be ezt a programot. (Ezt elég csak egyszer megtenni, nem kell minden alkalommal.) A File menüben ezután nyomjuk meg a Start frame server lehetőséget. Ezt az ablakot a felvétel ideje alatt NE zárjuk be. Mentsük el a .vdr fájlt egy tetszőleges helyre tetszőleges névvel. Ne zárjuk be a VirtualDub frame server ablakát!

 

Kép a folyamatról a TmpegENC-ben

 

Indítsuk el a TMPGEnc.exe fájlt. Alul válasszuk a System (Audio + Video) lehetőséget, majd nyomjuk meg a Setting gombot. Állítsuk be a következőket: Stream Type: mpeg 2. Size: 720x576. Bitrate: amivel felvettük a filmet. Esetünkben ez 4800kBit/s. Nyomjuk meg az OK gombot, és az elöbbiekben mentett .vdr kiterjesztésű (48 bájt méretű) fájlt húzzuk a kezelőablakba. Ekkor láthatjuk a szerkesztett film első képkockáját. Az Output file name mezőnél állítsuk be a mentési helyet, és nevet, (ha pl. valami.m2v a fájl neve, akkor a mentésnek valami2.m2v nevet adjunk) majd nyomjuk meg a Start gombot. Ekkor a szerkesztett film mentése elkezdődik. Sajnos a dolog nem megy gyorsan, egy AMD 2600+-os, 1GB rammal rendelkező géppel ez kb. 3 óra 40 percig tart. A memória igénybevétel 400-450MB. Az esetünkben a film 107 perces, tehát kb. duplaannyi idővel lehet számolni. Jobb géppel ez leszorítható kb. 2 órára.

 

Ha elkészült a módosított .m2v fájl, akkor a mentési helyen töröljünk minden fájlt, kivéve a filmhez tartozó mp2-est, és a most mentett m2v-t, hogy ne legyen kavarodás. indítsuk el ismét a TmpegEnc-ket, és a File-Mpeg Tools ... ablakban a Simple Multiplex-szet választva adjuk be a módosított .m2v fájlt, és a meglévő .mp2-es hangfájlt. A Run-ra klikkelve 3-10 perc alatt megkapjuk az összefűzött mpeg filmet, amit ezután kiírhatunk DVD-re. :)

 

2. rész: Más formátumú filmek DVD-re írása.

 

Erre a célra nekem nagyon bevállt, és tökéletesen működik a ConvertXtoDvd nevü program. Képes kezelni az AVI, VOB, Mpeg, Mpeg4, MP4, WMV, DV, DivX és stream formátumokat, és tulajdonképpen még több mást is. Kezeli az AC3, DTS, PCM, OGG, MP3, MP2 hangfájlokat, illetve a .SRT .SUB/IDX feliratfájlokat. A weboldala itt található: http://www.vso-software.fr Szép, egyértelmű kezelőfelülete van, alapból sok különböző skinnel rendelkezik, és ami a lényeg: 99%-ban magyar kezelőfelülete van. A betöltött fájlt úgy írja ki DVD-re, hogy kitölti a rendelkezésre álló lemezterületet (DVD nyersanyag), így jobb minőségű lesz a kapott eredmény is. A Beállítások ikonjára kattintva nagyon sok mindent beállíthatunk, illetve be kell állítani. Az Általános fülön állíthatjuk be az átmeneti fájlok ideiglenes tárolási mappáját. A program először ide menti a DVD fájlokat, majd innen írja a lemezre. Ugynitt választhatjuk ki a program kinézetét is.

A TV forma fülön a normát, és a képméretet állíthatjuk. Az Égetés fülön állítható be a DVD írási opciók 99%-a. Véleményem szerint az "égetés" szó kicsit furcsán hangzik, ez a írást akarja jelenteni, de mindegy, így fordították le. :) Itt szabályozhatjuk azt is, hogy a kész DVD fájlokat rögtön kiírja a program, avagy ha kivesszük a pipát, akkor a kiírást későbbre halaszhtajuk.

A fejezetek kiválasztása fülön adhatjuk meg, hogy a program milyen időközönként készítsen fejezeteket. (DVD gyorsléptetése a lejátszóban) Én ezt 10 percre állítottam, de ez egyéni igény kérdése. A nyilakkal 15 mp-ként léptethetjük az időt. A [Kódolás] fülön állítható be az, hogy a program milyen minőségi szinten dolgozzon. Megadhatjuk a cél lemez méretét, amire a film kiírásra kerül, beállíthatjuk a prioritást, és háromféle minőséget. A Menü fülön szabályozhatjuk, hogy a film a lejátszóban miylen módon kerüljön lejátszásra: autostartos legyen, avagy a menüvel kezdődjön a film. (Menüt belevesz) Több film esetén lehetőségünk van arra, hogy a lejátszás folyamatos legyen, vagy az adott film lejátszása után megálljon. A többi opció - Menü neve, szöveg betütipusa, háttérkép - is beállítható itt, de ezt a konvertálás elött is megtehetjük az info panelen.

A program az információs sávon (alul) mutatja a hátralévő időt mind a konvertáláskor, mind pedig a DVD írásakor. A hátralévő idő értéke tájékoztató jellegű, a DVD írás elkezdése után pl. csak 4-5%-nál áll be pontos időre.

Mindenképpen ajánlom a program használatát, nagyon jó menüt csinál. Állítani sok mindent nem állíthatunk ugyan a menü kinézetében, de az elkészített eredmény igen jó, és mutatós. A beimportált filmfájlok fájlneveit úgy válasszuk meg, ahogy azt a menüben látni szeretnénk, ugyanis ezt utólag már nem választhatjuk. Tehát ha a filmünk teszem azt film01_b8.mpg, és nem akarunk pl. film01_b8 nevet látni a kész DVD-n, akkor adjunk neki pl. 2005 Karácsonya nevet.

 

Kép a ConvertXtoDVD programról.

 

3: DVD-n lévő filmek másolása, szétválasztása menü nélkül, választható hanggal, felirattal.

 

Jártam már úgy, hogy pl. az Oroszlánkirály rajzfilmet úgy kaptam meg, hogy az első két rész egy DVD-n volt, a harmadik pedig egy második DVD-n, de ezen sok felesleges menü, nyelv, és mozielőzetes volt megtalálható. Ekkor vetettem be a Xilisodt DVD Ripper nevü programját, mely képes a DVD-t úgy betölteni, hogy szétválasztja a címekhez tartozó részeket, így külön megkapjuk csak a filmet, menüket, stb. Külön választható (kipipálható) opcióban van lehetőségünk kimenteni a filmet, tetszőleges formátumba: mpeg1-be, mpeg2-be, Xvid-be, aviba, divx-be, VOB-ba, meg amit még szeretnénk. Sok formátumba tud menteni. Beállíthajuk (mpeg) a mentés bitrátáját, frame rátáját, a hang felbontását, képernyőméretet, és sok minden mást is. Képes a hangot megőrizni eredeti formájában, így pl. az 5.1-es hang is megmarad. A beállítási felület nem túl bonyolult. Beállíthatjuk, hogy 4:3-as, vagy 16:9-es formátumba mentse a filmet a program, illetve hogy meg kívánjuk-e tartani az esetleges 5.1-es hangcsatornát.

 

Kép a DVD Ripper programról

 

4. rész: DVD írás, DVD készítés, menü készítés, általános tanácsok.

 

Én a DVD írást az esetek 90%-ában a nero 6.6-ossal csinálom. Ezzel be tudom olvastatni az mpeg fájlokat, és viszonylag kényelmesen, és gyorsan tudok DVD-t csinálni. Sokáig akkor tart, ha a nero ReCode bekapcsolódik a folyamatba, ekkor a film hosszának kétszereséig is tarthat a kódolási folyamat. Ezért javaslom, hogy a neroval történő DVD írást úgy csináljuk, hogy először a nero image recoderét válasszuk írónak, ezzel készül egy valami.nrg fájl. Ha az elkészült film rendben van - ezt a képfájlt legtöbb virtuális meghajtó (pl. Daemon Tools) be tudja olvasni - akkor írjuk ki a filmet DVD-re, a nero DVD másolás funkciójával.

A DVD Ripper által készített mpeg fájlal a nero adott esetben nagyon sokáig szöszmötölhet, így én eleve a ConvertXtoDVD-vel csinálok ezen fájlokból lemezt. A program előnye, hogy átmeneti fájlokat készít a merevlemezre (tehát tulajdonképpen oda írja a DVD fájlokat), így azt bármikor kiírhatjuk DVD-re utólag is.

 

A DVD írásnál (bármelyik lemezformátumnál) én sosem használom a maximum irási sebességet, mindig az egyel alatta lévő sebességen írok. Nekem mostanság 8-12x-es lemezeim vannak, így 6-10x-es sebességgel írom a lemezeket.

 

Tapasztalatom szerint kiváló lemezeket készít a Benq, a Verbatim, Ricoh, Memorex. Ezeket eddig többször 50db-os mennyiségben írtam, és hibátlanok. Dual Layeres lemezek közül én a Ricoh lemezeit használom , mely szintén 8x-os maximálius sebességet tud.

Link to comment
Share on other sites

cölöp

Nagyon jó, gratulálok. Majdnem ugyanígy működik nálam is, egy-két progi más, de a folyamat lényegében ugyanaz. Azt még esetleg megtehetnéd hogy a témaköröknél írhatnál a videófelvételről is. Biztosan az is nagy segítség lenne sokaknak. Milyen progi, milyen profil, stb.

 

(Remélem ezt nem kioktatásnak veszed.)

Link to comment
Share on other sites

Kovács Gyula (MiniDisk)

Köszönöm. :), Nem, nem veszem annak, dehogy. :)

Videofelvétel? Mármint az analóg forrásból való digitaliozálásra gondolsz?

Erről azért nem írok, mert én ezt kizárólag hardveresen vagyok hajlandó csinálni.

Szoftverrel csak a fontosabb minőségi beállításokat csinálom, mint pl. a tömörítési bitráta. A többit a kártya csinálja. Szoftveresen sosem tömörítettem még.

 

De ha van erre vonatkozó tapasztalatod, írd ide nyugodtan, ezért csináltam a topicot! ;):)

Link to comment
Share on other sites

cölöp

Konkrétan a tunerkártyáról való felvételre gondoltam. Avval többen rendelkeznek szerintem, mint digitalizáló kártyával.

Mikor én vettem a tunert a gépbe (TerratecCinergy600) sokáig a hozzáadott IntervideoWinDVR progit használtam, mivel a kártya saját progija használhatatlan volt bármire. A WinDVR-ben viszont az elõre beállított profilok, vagy esetleg azok modosítása otthonra egész jó eredményt adott. Eleve Mpegben rögzítettem mindent. Utána a TmpegEncoderrel kidobáltam a reklámokat, és a mûsor elejét véget letisztáztam.

Ezután a kész anyagot már olyan formátumban írom lemezre amilyenben akarom, és persze ésszerûnek tartok.

Kicsit késõbb vettem kamerát, ehhez Ulead progikat adtak, azóta azokat használom. Ebben az a jó, hogy együtt van minden, így nem kell egy DVD készítéshez 4-5 progit használni.

Link to comment
Share on other sites

Kovács Gyula (MiniDisk)

Nekem az Uleadokkal az a bajom, hogy nem tudnak olyan spéci dolgokat, amit én szeretnék (lsd. feljebb), vagy legalábbis nincs sehol leírva. Én is szívesebben vennék egy programot ezekre a dolgokra, de nincs. Azzal nem sokra megyek, hogy "ezzel is meg lehet csinálni", de a pontos lépéseket nem írja le senki. Ezért csináltam ezt a topicot, hogy itt lépésről lépésre be lehet mutatni bárki által videoszerkesztő szoftvert, és hogy azzal mit lehet csinálni. De legalább olyan részletességgel, mint én. Így mindenki hasznára válik. :)

 

Digitalizálni én a Hauppauge WinTV PVR350-essel szoktam, és a hozzá adott WinTV2000-el állítom be a tömörítés mértékét, az mpeg fájl mentési helyét, és kész.

Link to comment
Share on other sites

atee777

Hi mindenkinek!

 

Adott egy asztali dvd író, amivel felvettem a tv-bõl egy mûsort, de nem akarom, hogy fizikailag benne legyenek a reklámok.

- Van valami módszer arra, hogy egy vob fájlból kivágjam és az eredeti minõségben visszamentsem, tömörítés nélkül?

- Esetleg két különbözõ vob-ot vágjak és fûzzek össze?

A Pinnacle 10-es engedi a dvd címek importálását, de vágás útán, ha közvetlenül lemezre írom, akkor rosszabb lesz a minõsége.

 

 

atee777

Link to comment
Share on other sites

Kovács Gyula (MiniDisk)

A fentebb ajánlott VideoRedo Plus tudja a VOB fájlokat kezelni, és az gyakorlatilag ugyanolyan minõségben hagyja (és menti) a szerkesztett fájlt.

Link to comment
Share on other sites

szesze01

Sziasztok!

 

A következõ problémámmal fordulok Hozzátok:

Én is rákaptam a kamerával felvett házivideok otthoni szerkesztésére és DVD-re írására, de sajnos mostanában olyan falakba ütközöm, amik elõtt értetlenül állok. Történt ugyanis, hogy a videokártyán keresztül digitalizáltam be 2 db 8 mm-es kazettát és ezt szerkesztgettem össze. Eddig nem is volt semmi gond, ám amikor kiírtam DVD-re, az elsõ kazetta tökéletes volt, de a második felétõl (csak az asztali DVD lejátszón) amikor fordult a kamera a kép beremeg. Két dolog miatt nem értem; a második kazetta elsõ fele teljesen rendben van és ugye az ember felvétel közben nem állít semmit, valamint ha a lemezt a számítógépbe teszem be és a gépet kötöm rá a TV-re úgy is teljesen rendben van. Tegnap megint csináltam egy lemezt, de ott már az egész film a kamera gyors mozgatásakor remeg, hozzáteszem, hogy nem akad a DVD..

Teljesen tanácstalan vagyok.. Ha Valaki tud valamilyen segítséget nyújtani, azt nagy örömmel venném.

 

Üdv.:

Szedmer Szabolcs

Link to comment
Share on other sites

Kovács Gyula (MiniDisk)

Az egyik ok az lehet, a DVD írása nem feltétlenül a megfelelő módon történt. Én pont tegnap jártam így egy mpeg filmem DVD-re írásakor. Eddig nekem sem jött elő ez, de bizonyos esetekben ez előfordulhat.

A másik ok pedig lehet magának az analóg forrásnak a digitalizálása; ekkor történhetett valami.

Véleményem szerint azt kellene csinálni, hogy az adott részt újból bedigitalizálni, de úgy, hogy közben más a gépen ne menjen, tehát a gép kizárólag a digitalizálással tudjon foglalkozni. (Se böngészés, se levelezés, se más ne történjen közben. Érdemes az internet kapcsolatot is felfüggeszteni erre az időre, illetve a víruskeresőt kikapcsolni.)

 

Egyébként az, hogy a gépen jó a DVD az a TV, és a monitor rendszerének eltéréséből adódik.

Link to comment
Share on other sites

szesze01

Tisztelt Kovács Gyula!

 

Ha ilyen dolgokat teszek a gépen, akkor legelsõként, az összes tálcán lévõ programot kikapcsolom, a víruskeresõt kikapcsolom, az internet kábelét lehúzom, tehát az Ön által említett feltételek mind megvoltak.

Azért nem értem, mert mindent ugyanúgy csináltam és az elõzõ egy része jó volt, most pedig nem. Esetleg valami kontakthibára tudok gondolni a csatlakozónál és lehet, hogy a gépen azért nem látszik a remegés, mert más a felbontás. Nem tudom mi lehet, csak azt, hogy mérhetetlenül bosszant a dolog, de lehet, hogy ma újra megpróbálom egy másik programmal (nero-nak is van már "capture" része vagy az intervideo, eddi az Ulead-ot használtam)..

Mindenesetre köszönöm az infókat!

 

Üdv.:

Szedmer Szabi

Link to comment
Share on other sites

Kovács Gyula (MiniDisk)

Az okot nem mindig lehet megtalálni. Én eddig közel 300 filmet digitalizáltam be, és mint említettem, eddig egy ilyet sikerült összehoznom, ráadásul nekem hardveres mpeg kódolóm van.

 

Azt tudnám még javasolni, hogy ha a különbözõ programokkal történõ DVD-re írás is sokadszorra ezt az eredményt adja, akkor érdemes megpróbálkozni a DivX formátummal, amennyiben a DVD lejátszója képes lejátszani ezt a formátumot.

 

Én egy 3.9GB-os mpeg fájlt három részre vágtam, és az elsõ, és harmadik részbõl kivágtam a korhatár-, és TV logót. A középsõ réásze 4:3-as formátumban volt, tehát ezzel nem tudtam mit kezdeni.

Viszont akárhogy is probálkoztam, se a nero, se a VideoReDo plus nem tudta összefûzni, állandóan akadó lejátszás lett az eredmény, nem beszélve, hogy a film közel 2/3-a valahogy kimaradt. Viszont a DivX konverter hiba nélkül képes volt összefûzni, és a végén tökéletes lett az eredmény, és DVD-re is írtam.

Tobvábbi elõnye a DivX-nek, hogy a tényleges méret kb.. 50%-ára tömöríti össze a felírandó fájlt és ezt minõségromlás nélkül teszi, mondhatom, hogy a forrásfájl minõségével egyezik meg.

Úgyhogy ha minden próbálkozás kudarban fulladna, ez még eredményes lehet.

 

A DivX programot innen lehet letölteni: http://www.divx.com/divx/windows

Link to comment
Share on other sites

fezo12

Nekem arra lenne szükségem, hogy gyári dvd-k, avi-k, mpg-ek, stb. akármilyen filmekbõl kivágjak pár jelenetet.

Az általad irt programokat csak kipróbálni lehet.

Nekem Pinnacle 9 van, de nem tudok angolul, így nem tudom használni.

 

Valaki leírná, hogy hogyan tudnám megcsináni a kivágást?

 

Gondolom, a séma annyi, hogy megnyitom a fájlt, kiválasztom a jelenet kezdetét és a végét, és valamilyen fájlba ki kell menteni. Közben a hangot és a feliratot is le kell menteni, majd valahogy összefésülni.

 

Jól gondolom?

Link to comment
Share on other sites

Kovács Gyula (MiniDisk)

Nem. Az elején leírtam hogy kell csinálni. A VideoReDo Plus-szal 30 napig teljes verziósként használhatod a kivágás funkciót. Ez gondolom jópár film rendbetételére elég. Másképp nem tudom leírni, hogyan kell csinálni. :hááát:

 

A Pinnacle programoknak meg van saját topicjuk, ott talán leírja valaki (vagy talán már le is van írva), hogyan kell csinálni, tehát nézz körül ott.

Link to comment
Share on other sites

fezo12

Üdv,

 

én úgy értetem, hogy aredo-val megcsinálom, de kell a másik két program is, hogy mpeg-be el lehesen menteni a videofájlt hangal és felirattal együtt. A trial verzióról pedig azt hallottam, hogy mindent lehet vele, csak fájlba menteni nem. Ezek szerint menteni is lehet, akkor kipróbálom, köszönöm.

 

A pinacle topicot keresem.

 

Ne idézz be előtted íródozz hozzászólást! <PF>

Link to comment
Share on other sites

Kovács Gyula (MiniDisk)

Ezt most nem értem: Mihez kell még két program?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Lex

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni abban, hogy hogyan (milyen programmal) tudnám egy DVD film (menükkel, ...) egyik hangsávját kicserélni? Freeware elõnyben. Köszönöm.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
singleplayer

Sziasztok!

 

Én az szeretném megkérdezni, hogy vajon létezik-e oylan progi amivel el lehet dönteni, hogy egy dvd filmen az audió 5.1-es -e avagy másfajta. Ez azért érdekelne, mert néhol csak nyelvet tudok választani, nincs megjelölve egyéb infó. Köszi.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Lex

A PowerDVD-ben ha bekapcsolod az infót, akkor mindig kiírja a hangsáv típusát

Link to comment
Share on other sites

Heuro

Digitalizálni én a Hauppauge WinTV PVR350-essel szoktam ...

De jó, hogy idetaláltam ... :)

Egy WinFast DV2000 tunerkártyám van, nagyon meg vagyok vele elégedve, de eszembe nem jutott volna vele digitalizálni.

Most viszont családi megbízásként soktucat VHS -t kellene digitalizálni.

Az általad használt (vagy hasonló) kártyát egy Intel Celeron 800 (1000), Geforce 2 Pro, 512 RAM gépbe tudnám betenni.

Meg tudnám oldani ezzel a feladatot?

 

Köszönöm!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
gabi8630

Kedves mInidisk!

 

Leírásod az otthoni filmkészítéssel kapcsolatban fantasztikus. A convertXtoDVD szoftver érdekelne engem. Letöltöttem az általad megjelölt helyről, viszont az csak trial, csak kipróbálható. A felvételre vízjelet rak. Tudnál nekem ajánlani máshonnan letöltését, vagy olyan programot, ami szintén konvertál VOB-ba, és nem kell rögtön lemezre kiírni? Köszi

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
bongi

Amatõr digitális kamerával felvett filmjeimet szeretném DVD-re kiírni. A gondom az, hogy bármilyen programot is próbálok, a minõség nem mondható valami jónak. A kamerát ha összekötöm a TV-vel, akkor minden ok, de amikor beolvasom a számítógéppbe (FireWire), tömörítem, majd kiírom lemezre a minõség nem megfelelõ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
JOINT72

TV-bõl felvettem a Angol-Magyar 6:3 filmet, mpeg2-be, tv-tunerrel. Hogy lehetne úgy kiírni DVD-re, hogy egyben is lejátszható legyen, de a gólokhoz valamilyen menüvel oda lehessen ugrani?

Premiere Pro 2-t használom, Sony Vegas 6, Sony DVD Architect 3 van meg, de nem annyira ismerem.

Köszi.

Link to comment
Share on other sites

JOINT72

És meg is van a válasz. Premiere Pro 2-ben a Markerekkel lehet olyan DVD menüt készíteni, ahol a film egyes részeit menübe ki lehet gyûjteni (Link).

Link to comment
Share on other sites

elme

Hello!

 

Kérem, segítsetek, közel a karácsony, és szeretném a családot meglepni kislányom vágott videofelvételével.

 

Szóval az anyagot dvi-re felvettem, kölcsön asztali DVD íróval vágatlanul ráküzdöttem DVD-re, és a PC-n szeretném megvágni, mint egy video klipet. Ehhez beszereztem a Magix Movie Edit Pro 10-et, aminek eléggé barátságos kezelõfelülete van, de a DVD-t nem hajlandó nekem beolvasni. Gondolom, át kell konvertálnom mpeggé, avi-vá, vagy valami hasonlóvá, csináltam belõle képfájlt is már a gépre, de nem jutok elõre.

 

A kérdéseim a következõk lennének:

- én bénázom el, vagy tényleg nem lehet DVD formátumot szerkeszteni?

- ha nem, akkor át kell konvertálni?

- mibe érdemes?

- mivel érdemes?

 

Elõre is köszönöm a segítséget!

 

elmelo

Link to comment
Share on other sites

JOINT72

Ezzel a kis programmal meg tudod nézni milyen formátumról is van szó: Link. Ha kodek probléma van azt kiírja a jobb felső résznél a Stat sorban.

 

Igazi az lett volna ha a kameráról egyből a PC-re mentesz, a program Capture funkciójával.

Mpeg2-t videószerkesztésnél lehetőleg kerülni kell, mert lassú és processzórigényes vele dolgozni. (Nem minden képkockája tartalmazza az összes adatot, hanem bizonyos időközönként vannak ilyen teljes képkockák, un. kulcskockák, közötte csak a változásadatot tartalmazza a film. Ezért bármilyen szerkesztésnál a procinak ezektől a kulcskockáktól kell sokat számolnia.)

 

A MediaCoder ingyenes programmal esetleg tudnál átkonvertálni: Link.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...