Jump to content
GSForum - Segélyvonal

PCW On-Line cikk: Indul a böngészõháború


Kovács Gyula (MiniDisk)

Recommended Posts

Kovács Gyula (MiniDisk)

Itt van az eredeti cikk.

 

http://www.pcworld.hu/story.php?sid=6720

 

Véleményem a cikk kapcsán:

 

IE6 és 7: Az IE6 elavult, régi, viszont a Live szolgáltatások kivétel nélkül üzemelnek rajta. Az IE 7-esen pl. a Web Developer eszköztár eddig nem igazán akart mûködni, és az alapbeállítások (biztonsági) olyan szigorúak, hogy szinte képtelenség böngészni vele. Bár a legutóbbi verzióban ezen némi pozitív változást tapasztaltam, mert már normálisan mûködött. Az új 7-es Explorer a weboldalkezeléssel még mindig hadilábon áll. Ugyanúgy hackelni kell, mint a hatost, ugyanúgy téved, csak más mértékben/értékben (margin-padding). Közeledett a css2 szabvány lehetõségeihez, de még van mit javulni. A favicon kezelés is javult, de korántsem nevezném jónak. A Live szolgáltatásoknak hála, minden olyan dolgot el lehet vele végezni, mint pl. a Firefoxszal: még az AdBlockhoz hasonló reklámszûrõ is van hozzá, ráadásul kompatibilis az AdBlock szûrõfájljával. IE6-os: 5 pont az 10-bõl, IE7-es 6 pont a 10-bõl.

 

Firefox: Az 1.0.4 - 1.0.7-es verzió egész jó volt eltekintve a weblapkezelések sebességétõl. Az 1.5-ös verzióban egy olyan hiba jött ki, hogy bizonyos számú kiterjesztést nem tudott idõben betölteni, ezért elég sokszor csak a böngészõ újraindítása oldotta meg a hibát, viszont a sebességen sokat javítottak.

Most az 1.5.0.6-os verziót használom, és az újraindítgatások már nem kellenek, a kiterjesztéseimmel is nagyon gyors a böngészõ, és a weboldalakat is tisztességesen lekezeli. Külön hatalmas pozitívum, hogy a kiegészítõk a böngészõ különbözõ helyeire elhelyezhetõk úgy, hogy azok a böngészést nem zavarják, és mégis hihetetlen mennyiségû információ áll a rendelkezésünkre. Egyetlen hátrányként talán a javascript kezelését említhetném, e miatt még elõ kell venni a Microsoft böngészõjét néha, bár ez is javuló tendenciát mutat. 9 pont az 10-bõl.

 

Opera: A 9-es gyors, végre normálisan testreszabható, de a widgetek katasztrófálisak, szerintem közel sem olyan kényelmesek, mint pl. a Firefox bõvítményei. A böngészõ szép, sokat javítottak a webszabványok értelmezésén, de még mindig nem veszi figyelembe az általánosan lebegtetett divek margin és padding beállításait. Ez sok gondot okoz egy modern, css-sel, és divekkel felépített weboldal megjelenítésén. Általánosságban azt lehet mondani, hogy nem terhelõdik a bõvítményekkel úgy, mint a Firefox, és így a leggyorsabb böngészõnek mondható, bár ha a frissen feltelepített Firefoxhoz (bõvítmény nélküli) hasonlítom, akkor a sebességük mondhatni egyforma. Felülete igen egyedi, semmivel sem téveszthetõ össze. 8 pont a 10-bõl.

 

Netscape: Mivel a gecko motorra épül, igazából csak a külcsínt tudom ecsetelni, az pedig megszokás, és ízlés kérdése. Õszinte leszek, nem tudom, van-e magyar verziója, de úgy emlékszem, nincs. Ha ez így van, akkor ez nagy hátrány. Egy böngészõ ablakban tud váltani a gecko, és az internet explorer motor között, ez hasznos lehet annak, aki teljesen kerülni akarja a Microsoft böngészõjét. (6-os, és a 7-es motorjával is egyformán mûködik.) Méltánytalanul van mellõzve, de míg régebben az Internet Explorer, most a Firefox szorítja ki; akaratlanul persze. Gyorsasága jónak mondható, de nem kiemelkedõ. Úgy is mondhatnám, hogy egy átlagos, "kétéltû" böngészõ, mely csak angolul tud. 6 pont a 10-bõl.

 

Mozilla 1.8 és Seamonkey 1.0.x: A Mozilla mint böngészõ befejezte pályafutását, helyette Seamonkey néven fejlesztik tovább. Rengeteg alapfunkcióval felvértezett böngészõ, weblapszerkesztõvel, meg chat klienssel, és talán mintha a fájlmegosztó alkalmazás is lenne benne. Kifejezetten nagyméretû böngészõ, több, mint 10 MB. Elõnynek említhetõ, hogy a Firefox kiterjesztések nagy része használható benne. Hátránya, hogy a Seamonkey verzió - egyelõre - csak angolul érhetõ el. A nemrég kiadott utolsó Mozilla verzió viszont magyarul is tud. Akinek szüksége van a többletszolgáltatásokra, jó választás lehet. 7 pont a 10-bõl.

Link to comment
Share on other sites

T.Packo2

Én személy szerint a FireFoxszal nem vagyok kibékülve, sőt lassan az utálat határáig tolódik eddig idegesítésnek tűnő munkája. Az utóbbi időben egyre rosszabb és roszabb Firefoxok jönnek ki. Miért? Egyre többet fagy, egyre többet "A parancsfile nem válaszol..." feliratot dobja ki, egyre gyakrabban fagy meg 1-2 füllel vagy többel a nyakában, egyre lassabb és egyre idegesítőbb, ezek melett még lassan is indul. Én szeretem a Firefoxot hasznos bővítényekkel telitűzdelni. Pl. SeassonSaver, Adblock és a frissítője, Proxy beépülő és torrent kereső (csak legális programokhoz), cookie szűrő és figyelő, Anti-Phising beépülő, no meg pár téma. Ennyi. Természetesen a legfrisebb bővítményeket meg minden ilyet használom mert ez természetes.

 

Az Opera 9.xx-eket próbálgattam. Ezeknek egy előnye van: magas sávszél terhelésnél is képesek viszonylag gyorsan behozni az adatokat (főleg a Firefox-hoz képest), de az IE 7 ebben is utolérte majdnem. Sőt van ahol keményen megeszi. Kényelmi megoldásból meg szoktam jegyezteti a jelszavakat az Operával, de csak álmaimban rakja ki a lapra. Ezen felül amikor az indításnál megjelenő "akarja e Default böngészőnek az Operát" gombra igennel válaszolok, vagy nem indul el, vagy lefagy. Erről ennyit. Ezek mellett még van egy halom idegesítő funkciója, amely idegesít.

 

Az IE7-tel meglepően meg voltam sebességben elégedve, míg 2-3 fül volt nyitva. Ezek után kezdte a firefoxos összeomlok de tuti lassú leszek tüneteket produkálni. Ezek melett a fórumokat sem kezeli rendesen (PCW-vel is vannak néha problemek) és egyelőre félek jelszavkat és egyebeket megjegyeztetni vele, mert a programokkal meg egyebekkel való kompatibilitás megtartása miatt szerintem belőle is olyan könnyű kicsiklandozni a jelszavakat, mint a 6-ból. Böngészése, hatékonysága, szerintem ha nem vessszük figyelembe a hibáit, akkor egész jó, és az alap beállításokat eggyel magasabbra véve már lehet nagyokat nézegetni (pl. MyVIP Valami ActiveX-et akar telepíteni, a kérés meg csak közepesen magas beállításokkal látom erről ennyit).

 

A többi böngészőt is próbáltam de a Firefox klónok (Gecko engine) ugyanolyanok, de veszélyesebbek. IE szépítők és ráépülőket meg nem nagyon kedvelem, ezeket hanyagolom.

Link to comment
Share on other sites

Kovács Gyula (MiniDisk)

Akkor mivel böngészel? :D:lol:

 

A Firefox 1.5.0.5, és az újjabak (én pl. az 1.5.0.6-ot használom) már jók. De TELJESEN telepítsd újra!

Link to comment
Share on other sites

T.Packo2

Mivel böngészek?? Szöveges módba értelmezem a kódokat :-) A Firefox két gépen nem művelheti teljesen ugyanazt, ráadásul a 2. gépen csak Adblock van. Firefox és Mozilla, khm. Tengeri majom :-)

Link to comment
Share on other sites

Kovács Gyula (MiniDisk)

Csak mert Nálad nem az igazi? Ez nem igazán meggyőző... Esetleg (de csak is esetleg, nehogy valaki még megsértődjön) nem lehet, hogy mással van a baj? Melyik Firefox verzió?

 

Nem hinném, hogy véletlenül használnak olyan sokan Firefoxot az IE mellett.

Link to comment
Share on other sites

T.Packo2

Igen ezen is gondolkodtam. A gép Ad-spy-vírus ware tiszta, és sandboxie környezetben böngészek. Csak tudnám hogy mit lehet rajta ellrontani. :-) Biztos nem csípi a búrámat. Fogalmam sincs. De az IE6-nál jelentősen jobb, ez nagy tény, és IE tabbeépülővel még a Windows Update is szereti.

 

Szerk. Firefox 1.5.0.5

Link to comment
Share on other sites

cölöp
Ezen felül amikor az indításnál megjelenő "akarja e Default böngészőnek az Operát" gombra igennel válaszolok, vagy nem indul el, vagy lefagy...

Hát nálam ez még sosem fordult elő, bár nálam csak Avant és Opera van a gépen. Lehet ha ötöt telepítenék előfordulna, de annyi meg minek? (Legalábbis nekem nincs rá szükségem.)

Link to comment
Share on other sites

T.Packo2

Nem? De jó neked. Nekem igen.:S És nem én rontottam el valamit. Amúgy is azért van olyan sok fenn, hogy legyen miből válogatni. :D

 

Szerk. Csak hogy teljes legyen a kép, ideírom mit használok mi alapon:

HW: Intel Celeron 1.7Ghz + 512 MB Ram

SW: WinXP SP2 + legújabb Update + NOD32 + Outpost + Spyware Terminator + Windows Defender + sok egyéb kis ilyen szempontból jelentéktelen program...

Link to comment
Share on other sites

cölöp

Az előbb nem írtam, de az új Operában van egy dolog ami kimondottan idegesít. Ez a torrentek támogatása. Én arra más progit használok, nekem ne akarja az Opera letölteni. De emiatt nem cserélem le.

Link to comment
Share on other sites

T.Packo2

Azt hiszem mentés másként vagy ilyesmivel meg lehet kerülni csak macerás.

Link to comment
Share on other sites

cölöp

Így szoktam :)

Link to comment
Share on other sites

kissipos

Hali!

 

Az Operával való torrentletöltést én is megkerülöm, de akár ki is iktatható. A Sea-Monkey meg nem tengeri majom, hanem egy tengeri rák (talán mélytengeri), ahogyan a Firefox se tűzróka, hanem panda.

 

No mindegy... Hajrá Opera, hajrá Operások!!!

Link to comment
Share on other sites

payskin
Egyetlen hátrányként talán a javascript kezelését említhetném.

Konkrétan mi a baj? Mert ECMA-ék szerint abszolút topon van, az új Firefox verziók már a fejlesztés alatt levõ 4-es revizió egyes részeit is támogatják, a 3-assal pedig teljesen kompatibilisek (lásd táblázat). Én a fejlesztés során elég gyakran használom a Firefox beépített JavaScript konzolját, a legjobb dolog közvetlenül a szeletelt kenyér után! :)

 

Link to comment
Share on other sites

Kovács Gyula (MiniDisk)

Van jópár javascript funkció, amit nem enged futni. Ilyenkor kell az Internet Explorert elõvenni. Bár kétségtelen a javulás ilyen téren.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Nem tudok másra gondolni, mint hogy ezek valószínûleg ilyen IE-specifikus, Microsoft-féle "szabványkiegészítõ" parancsok lehetnek... :hmm:

Link to comment
Share on other sites

Kovács Gyula (MiniDisk)

Pl. van egy javascript, ami azt csinálja, hogy a az adott web blokk-elem a weblap gördítése közben is ugyanott marad, tehát egyhelyben áll.

 

Mint ezen az oldalamon a bal oldalt lévő menü, csak ugye a javascriptes változata. És van még 2-3 ilyen dolog úgyhogy még mindíg nem teljesen tökéletes ebből a szempontból a Firefox, de mondom, hogy javuló tendenciát mutat ezirányban a böngésző. :)

Link to comment
Share on other sites

payskin

Ha megtalálod ezt a kódot valahol weboldalon, esetleg folytassuk a JavaScript témakörben. Biztos vagyok benne, hogy vagy IE-specifikus parancsok vannak benne, vagy hibás a kód, de ez a beépített konzollal gyorsan kideríthető.

 

Nem hiszem, hogy ezügyben történnének előrelépések a Firefox fejlesztésében, legalábbis nagyon remélem, hogy a Microsoft hülyeségeit nem implementálják a kompatibilitás kedvéért. Ahogy HTML, XHTML és CSS témakörben a W3C, JavaScript témakörben az ECMA az irányadó. Eddig is őket követték, remélem, ezután sem változtatnak a dolgon.

 

Találtam még egy érdekes táblázatot, ahol a böngészőmotorok DOM (Document Object Model) támogatását hasonlítják össze. A DOM is szabványosított, kezelése alapvetően JavaScriptre épül, és a táblából jól látszik, hogy az Internet Explorer (Trident) pöttyet elmarad a Mozilla programok (Gecko), a Safari (WebCore) és az Opera (Presto) mellett. Ha valakinek van hova fejlődnie, tehát, az az IE, de ezt mondjuk eddig is tudtuk.

Link to comment
Share on other sites

Kovács Gyula (MiniDisk)

http://www.webmania.hu

 

Itt két oldalt van az "álló" banner. A mostani Firefoxban működik, de pl. az 1.0.5-ben még nem ment.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...