Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Windows Server, de milyet?


cok

Recommended Posts

cok

Sziasztok!

 

A következõben kérném szakszerû tanácsaikat:

adott egy 7 számítógépbõl álló iroda. A hálózata nem megoldott. A feladat a következõ: egy szervert kellene beállítani, ami kontrolája a kliensek közötti kommunikációt.

A szervernek a következõ funkciókkal kell rendelkeznie:

Készülékek és erõforrások megosztása (internet, nyomtatók)

Adatok elérésének kontrolálása

Biztonsági másolatok készítése

Központi adattárolás lehetõvé tétele

Alkalmazásszerver funkció

Esetleg külsõ elérés lehetõvé tétele (Pl. PcAnywhere, interneten keresztül)

 

Én körülbelül így képzelem el a dolgot:

adott egy kliens. Maga a kliens közvetlenül a szerverre jelentkezik be, és onnan indítja el a szükséges alkalmazásokat (szövegszerkesztõ, böngészõ, egyedi programok). Minden kliensnek megvan a maga területe a munkára, ahova mentéseket készíthet. A szükséges adatokat egyénileg beállított jogosultsággal érik el a kliensek. A klienseken nincsen operációs rendszer, hálózatról bootolnak, minden adatot a szerverrõl nyernek.

 

Egy olyan szofver nevére lenne szükségem amivel mindez megoldható (lehetõleg valamelyik Windows szerver verzió), továbba egy ajánlatot szeretnék kérni, hogy milyen hardverigénye van ennek a szoftvernek (kérem asztali PC-ben gondolkodjatok), vagy ha esetleg van jobb ötletetek a probléma megoldására, szívesen várom tanácsaitokat!

 

Köszönön szépen!

Link to comment
Share on other sites

nagygabor

Ahogyan te akarod használni a hálót, hogy minden a serverrõl bootol, ahhoz nem lesz elég egy "Asztali gép". Erre a feladatra egy kemény szervergép kell. Választhatod azt a megoldást, hagy minden gépre a hálózaton keresztül telepíted a programokat, és szigorú házirenddel tartományba szervezed a gépeket. Minden gépre telepítesz oprendszert, és Office-ot. Ezt tartom célszerûnek.

Ilyen kicsi kliensszám mellett tudom ajánlani a Windows Small Business Server 2003-at 10 licenszel, ha mindenképpen Windows rendszerhez ragaszkodsz.

Esetleg megpróbálhatod a Novellt is.

Link to comment
Share on other sites

cok

Köszönöm a segítséget!

 

Én is ettõl féltem, hogy a hálózati oprendszerhasználathoz keményebb gép kellene... Ebben az esetben maradnák a Windows SBS-nél, Novellt még középiskolában használtam utóljára, nem túl sok sikerrel. :)

Távoli használathoz milyen programot lenne célszerû használni? A lényeg természetesen a biztonság. Én a Symantec PcAnywhere-t néztem ki erre a célra, de nem vagyok biztos benne, hogy jó választás...

Link to comment
Share on other sites

payskin

Benne van az SBS-ben, tudtommal, nem kell hozzá külön program.

Link to comment
Share on other sites

cok

Ez esetben megvan a tökéletes választás.

 

Köszönöm a segítséget!

Link to comment
Share on other sites

nagygabor

Balázsnak jól mondja. Benne van a távoli asztal, csak a licenszvásárlásnál figyelj, hogy legyen ügyfélhozzáférési licenszed a terminálszolgáltatáshoz.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...