Szerdahelyi Gergely 0 Share Posted July 20, 2006 Akkori egy éves gépemen már a 2. gyári hûtés ment tönkre a videokártyán (GeForce 6600 nemGT), így mivel már nem volt garanciás, gondoltam leszokok a féléventi cserérõl , és valami komolyabb hûtõ kerül a GPU-ra. A választás a Zalman VF-700 Cu-ra esett. Ez a kártya nem igényelné a tiszta réz hûtõt, de mivel árba nem volt olyan nagy különbség, gondoltam legyen inkább olyan. Talán majd élettartamban meghálálja nekem. A beszerelés rövid volt, mindössze a GPU ellenkezõ oldalára kellett egy merevítõt feltenni - amibe elegáns Zalman felirat van beütve - és máris érezhetõ volt a változás: a gép sokkal halkabb lett. A ventillátor 1350 és 2650 rpm között pörög, a hûtés pedig sokkal erõsebb. Sajnos itt nem tudok pontos C-fok adatot. Pár hónapig élveztem a sokkal csendesebb környezetet, amit a gyári P4-hûtõm zavart meg egyre gyakrabban. Mivel az alaplapom minden kérés nélkül képes 3520 MHz-en járatni a 3,2-es Intelt (persze ha szükség van rá), így a hûtõ teljesítményét is ahhoz igazítja. Magyarul elég rendesen túlpörgette azt, félõ volt, hogy egy-egy játék alkalmával szétesik az egész. Mivel a Zalman nálam már egyszer bizonyított, más gyártót nem is néztem, csak egy kérdés maradt: CNPS 7700Cu vagy 9500 Mivel az árrés megint nem volt nagy, a 9500-ast választottam. A hûtõ elég extrémen néz ki, gyakorlatilag élével áll a processzoron. A levegõ 6 jókora hõcsövön megy a processzortól a lamellákig, és mindegyik kis lapkába bele van ütve a Zalman felirat. A felszerelés itt már bonyolultabb volt, teljesen szét kellett szedni a gépet, mert a túlsúlyos hûtõt - 530g - a külön kapott kerettel hátulról is meg kell fogatni. Utána gép újraépítés, bekacsolás, és ... SZINTE SEMMI HANG A gyártó figyelmeztet, hogy nem vállal felelõsséget a szállítás közbeni károkért, szóval ésszel kell vinni a gépet, mert kettétörhet az alaplap. A hûtõhöz tartozik egy fordulatszámszabályozó, ami a gép hátulján jön ki (szabaddá kell tenni egy kártyahelyet). A gyártó ezt a gép oldalára gondolta, én a ház tetejére tettem, mivel a gép a földön áll. A fordulatszám 1350 és 2600 rpm között állítható. Némi - inkább szél - zaj hallható ugyan teljes fordulasztámnál, de legalább tudom, hogy be van kapcsolva a gép. Minimum fordulaton az extra-halk winchesteremet hallom, azt is csak a nyitott ház miatt. Ezesetben vannak teljesítményadatok is: Üresjáratban teljes fordulatszámon 44 fok. Alacsony fordulaton 50 fok. Turbo-módban (nem a 486-osokból ismert gombbal:)) - ez FSB, memória, videokártya alaplap és processzor órajel-emelés de nagyon nem értek ehhez - 55 fokot mutatott a mérõ másfél óra játék után (teljes fordulatszámon). A gyári hûtõ ilyenkor már 7000-et pörgött ami igencsak egészségtelen volt számára, majd kikapcsolt a gép egy fél órán belül. A hûtõ LED-es lett, ami engem nem igazán érdekel mert a padlón van a gép, mindenesetre nagyon jól néz ki. 2 db 5,25-ös hely most üres, a jobb levegõáramlás miatt, meg így be lehet látni. Ha valaki csendes gépre vágyik, esetleg tunigol, mindenképpen ajánlom ezt a párost, remek hûtõteljesítmény és szinte teljesen néma. Egyedül az ára ami kicsit magas, de mivel vízhûtést a sok macera miatt nem akartam, a zaj meg nagyon idegesít, teljesen meg vagyok elégedve. Képek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aneurysm 0 Share Posted July 20, 2006 Nekem VF700-Alcu és CNPS7700-Alcu van. Valóban szuperhalknak tûnt a gyári ventik után, de az ember hozzászokik a jóhoz úgyhogy már ezeknek is hallom a hangját. Egyébként hogy bírtad ki ilyen sokáig gyári hûtéssel? Én majd' megõrültem olyan hangos volt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szerdahelyi Gergely 0 Author Share Posted July 20, 2006 Az elõzõ gép még hangosabb volt (amúgy azon is új hûtõk vannak már 2 napja) fel sem tûnt egy darabig. Meg én elsõsorban dolgozok rajta (webszerk./plakátok/...) arra meg elég volt a gyári. Most a NFSMW már igényelte, hogy ne csak Silent módban menjen a gép. (1024*768 minden full, antialiasing kikapcsolva tökéletesen megy) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aneurysm 0 Share Posted July 20, 2006 Nekem a CPU és a GPU venti is minimumon megy. Még ebben a nagy hõségben is Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szerdahelyi Gergely 0 Author Share Posted July 23, 2006 Most lehet én vagyok nagyon béna, de nem tudom kivenni a linket. Sajna (másrészrõl végre:) ) elkészült az idevaló galéria úgyhogy törölnöm kell a képeket. Megkérek egy moderátort hogy törölje a linket... (Ha lesz idõm felteszem majd máshova) Köszi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts