Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Zalman


Szerdahelyi Gergely

Recommended Posts

Szerdahelyi Gergely

Akkori egy éves gépemen már a 2. gyári hûtés ment tönkre a videokártyán (GeForce 6600 nemGT), így mivel már nem volt garanciás, gondoltam leszokok a féléventi cserérõl :), és valami komolyabb hûtõ kerül a GPU-ra.

A választás a Zalman VF-700 Cu-ra esett. Ez a kártya nem igényelné a tiszta réz hûtõt, de mivel árba nem volt olyan nagy különbség, gondoltam legyen inkább olyan. Talán majd élettartamban meghálálja nekem. A beszerelés rövid volt, mindössze a GPU ellenkezõ oldalára kellett egy merevítõt feltenni - amibe elegáns Zalman felirat van beütve - és máris érezhetõ volt a változás: a gép sokkal halkabb lett. A ventillátor 1350 és 2650 rpm között pörög, a hûtés pedig sokkal erõsebb. Sajnos itt nem tudok pontos C-fok adatot.

 

Pár hónapig élveztem a sokkal csendesebb környezetet, amit a gyári P4-hûtõm zavart meg egyre gyakrabban. Mivel az alaplapom minden kérés nélkül képes 3520 MHz-en járatni a 3,2-es Intelt (persze ha szükség van rá), így a hûtõ teljesítményét is ahhoz igazítja. Magyarul elég rendesen túlpörgette azt, félõ volt, hogy egy-egy játék alkalmával szétesik az egész.

Mivel a Zalman nálam már egyszer bizonyított, más gyártót nem is néztem, csak egy kérdés maradt:

CNPS 7700Cu vagy 9500

 

Mivel az árrés megint nem volt nagy, a 9500-ast választottam. A hûtõ elég extrémen néz ki, gyakorlatilag élével áll a processzoron. A levegõ 6 jókora hõcsövön megy a processzortól a lamellákig, és mindegyik kis lapkába bele van ütve a Zalman felirat.

A felszerelés itt már bonyolultabb volt, teljesen szét kellett szedni a gépet, mert a túlsúlyos hûtõt - 530g - a külön kapott kerettel hátulról is meg kell fogatni. Utána gép újraépítés, bekacsolás, és ... SZINTE SEMMI HANG :D A gyártó figyelmeztet, hogy nem vállal felelõsséget a szállítás közbeni károkért, szóval ésszel kell vinni a gépet, mert kettétörhet az alaplap. A hûtõhöz tartozik egy fordulatszámszabályozó, ami a gép hátulján jön ki (szabaddá kell tenni egy kártyahelyet). A gyártó ezt a gép oldalára gondolta, én a ház tetejére tettem, mivel a gép a földön áll. A fordulatszám 1350 és 2600 rpm között állítható. Némi - inkább szél - zaj hallható ugyan teljes fordulasztámnál, de legalább tudom, hogy be van kapcsolva a gép. Minimum fordulaton az extra-halk winchesteremet hallom, azt is csak a nyitott ház miatt.

Ezesetben vannak teljesítményadatok is: Üresjáratban teljes fordulatszámon 44 fok. Alacsony fordulaton 50 fok. Turbo-módban (nem a 486-osokból ismert gombbal:)) - ez FSB, memória, videokártya alaplap és processzor órajel-emelés de nagyon nem értek ehhez - 55 fokot mutatott a mérõ másfél óra játék után (teljes fordulatszámon). A gyári hûtõ ilyenkor már 7000-et pörgött ami igencsak egészségtelen volt számára, majd kikapcsolt a gép egy fél órán belül.

A hûtõ LED-es lett, ami engem nem igazán érdekel mert a padlón van a gép, mindenesetre nagyon jól néz ki. 2 db 5,25-ös hely most üres, a jobb levegõáramlás miatt, meg így be lehet látni.

 

Ha valaki csendes gépre vágyik, esetleg tunigol, mindenképpen ajánlom ezt a párost, remek hûtõteljesítmény és szinte teljesen néma. Egyedül az ára ami kicsit magas, de mivel vízhûtést a sok macera miatt nem akartam, a zaj meg nagyon idegesít, teljesen meg vagyok elégedve.

 

Képek

Link to comment
Share on other sites

Aneurysm

Nekem VF700-Alcu és CNPS7700-Alcu van. Valóban szuperhalknak tûnt a gyári ventik után, de az ember hozzászokik a jóhoz úgyhogy már ezeknek is hallom a hangját. Egyébként hogy bírtad ki ilyen sokáig gyári hûtéssel? Én majd' megõrültem olyan hangos volt.

Link to comment
Share on other sites

Szerdahelyi Gergely

Az elõzõ gép még hangosabb volt (amúgy azon is új hûtõk vannak már 2 napja) fel sem tûnt egy darabig.

Meg én elsõsorban dolgozok rajta (webszerk./plakátok/...) arra meg elég volt a gyári. Most a NFSMW már igényelte, hogy ne csak Silent módban menjen a gép. (1024*768 minden full, antialiasing kikapcsolva tökéletesen megy)

Link to comment
Share on other sites

Aneurysm

Nekem a CPU és a GPU venti is minimumon megy. Még ebben a nagy hõségben is :)

Link to comment
Share on other sites

Szerdahelyi Gergely

Most lehet én vagyok nagyon béna, de nem tudom kivenni a linket. Sajna (másrészrõl végre:) ) elkészült az idevaló galéria úgyhogy törölnöm kell a képeket.

Megkérek egy moderátort hogy törölje a linket...

(Ha lesz idõm felteszem majd máshova)

 

Köszi

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...