Jump to content
GSForum - Segélyvonal

w2k indulási hiba


bvszol

Recommended Posts

bvszol

Egy igen komoly problémával kapcsolatban kérnék segítséget. Elromlott a cégnél egy w2k-s gépünk. Adatmentés. A wincsit átraktuk egy másik gépbe (ez is w2k). Adatok le, wincsi ki. Ezután a második gép a következõ hibajelenséget produkálja. A felhasználó belép, ekkor jön egy ablak egy hibaüzenettel, melynek az tartalma, hogy a lapozófájl mérete túl kicsi vagy nem létezik, és leírja a javítás menetét. Csakhogy a OK után visszadob a bejelentkezési képernyõre. A gép hálózaton van, így rálátunk. Eszerint a boot partíció (eddig C:) E: lett, az eddigi D: (második partíció) maradt D:. Volt a gépben optikai meghajtó, ami eddig E: volt, most pedig nem látszik. Most jön a csavar. Ugyanis a w2k install cd-rõl a javítókonzolon belépve a C: meghajtó C:, a D: D:, és az E: is az eredeti. Amit eddig tettünk a a probléma megoldására. A wincsi vissza, hibajelenség maradt, a meghajtók teljesen összekavarodva. A javítókonzolról fixboot, fixmbr. Természetesen javulás semmi. A OS újrarakása csak az utolsó utáni lehetõség, mert olyan programok vannak rajta amit nem installtunk.

 

A segítségeket elõre is köszönöm.

 

 

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Cseréljétek meg a két IDE vezetéket az alaplapon. Valószínû secondary-re van rakva az a lemez, ami eddig indult.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Ugyanígy jártam Active Directorys Win2k Server ghostolása után ezzel a lapozófájlos hibával.

Ha jól emlékszem nem is sikerült így átköltöztetni másik vinyóra, csak egy korábbi Ghost mentést visszapakolva.

Próbáltam sok mindent, de se csökkentett mód se az F8 utáni javítással sem sikerült helyrehozni.

Ha az op. rendszer el sem indult, az Active Directoryt sem tudhattam leszedni.

Talán legjobb lementeni róla minden lényegeset, és ha nincs mit visszarakni, újratelepítés.

Link to comment
Share on other sites

bvszol

Nem, sajnos az IDE kábelek a helyükön vannak. Ezt mondja a BIOS is, plussz annyira pontosan méretre vannak vágva, hogy nem is lehet õket felcserélni. Nincs valami program, amivel megmagyarázhatom a win-nek, hogy melyik partíció melyik meghajtó?

Link to comment
Share on other sites

KeLa

Én a Small Business Server 2003-nál jártam hasonlóan. Sőt még újratelepítésnél sem a C-re rakta a boot részt és nem ment a telepítés. Végül a többi HDD kábelét lehúztam, annál a HDD-nél amin a C partició volt a többi partíciót elrejtettem, elindítottam a telepítőt és addig hagytam futni még megkérdi hova települjön. Itt kiléptem a telepítőből és indult rendesen. Utánna vissza kapcsoltam a rejtett partíciókat és visszadugtam a kábeleket a többi HDD-re. Szerencsére ez egy teszt gép volt és a C-t tartalmazó meghajtón nem voltak fontos dolgok.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird
Nincs valami program, amivel megmagyarázhatom a win-nek, hogy melyik partíció melyik meghajtó?

A Felügyeleti eszközök / Számítógépkezelés / Lemezkezelés alatt tudsz meghajtóbetûjelet változtatni. (avagy diskmgmt.msc a parancssorból)

Szokott probléma lenni akkor is, ha a hálózati meghajtó olyan betûre mutat, mint ami be volt állítva pl. USB kulcsnak.

Link to comment
Share on other sites

bvszol

Kedves SkyBird! Mivel a gép nem indul, nem tudok az általad leírt útvonalon módosítani a meghajtón. Vagy rakjam be egy másik gépbe a wincsit? Ettõl kicsit tartok. Partíciót elrejteni milyen programmal tudok? Ha az emlékezetem nem csal, az fdisk ilyen. Csak nem találom sehol. Valami ötlet?

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Partíció rejtés partíciókezelõ progikkal lehetséges legegyszerûbben. Pl. Partition Magic 8.05, Acronis Disk Director Suite 10.

De ha jól sejtem a Ranish féle DOS-os part.exe is tudja. http://www.ranish.com/part/

Én nem vagyok híve a partíció rejtésnek. Néha több problémát okoz, mint hasznot. Megkeverheti a boot.ini-ben a partíció számozást ha nem megfelelõen van ide-oda állítgatva, és legközelebb be sem tudsz bootolni. Hacsak meg nem szerkeszted a boot.ini-t egy másik partícióról vagy HDD-rõl bootolva.

 

Bocs, de valahogy összekeveredtem. Tehát volt egy elhalálozott Win2k HDD, amit beraktatok egy másik gépbe. Lementettétek amit. Ez kész, úgy ahogy van, halál.

A második, a "mentõ" gép pedig csinálja ezt a keveredést a meghajtóbetûjelekkel a lementés után?

Ha nem indul el sem, akkor hogyan keveri a betûjeleket?

Ha nem indul el sem, hogyan látjátok hálózaton keresztül?

Link to comment
Share on other sites

bvszol

Nem keveredtél el. A leírásod helyes. A mentésre használt gép hülyült meg. A win elindul, de csak a beléptetésig jut. Onnan 22-es csapdája, mert panaszkodik a lapozófajlra, majd visszadob a beléptetéshez. Mivel addig eljut, így a hálózatról látszik a gép (innen tudjuk, hogy a meghajtó jelek elkeveredtek). A boot cd-rõl pedig a "rendes" felbontás látszik (C:, D:, E:).

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Akkor valamelyes tippem van az okra, de a megoldásra nem igazán.

Tehát amikor rádugtátok a 2. HDD-t a gépre, az a bootkor átrendezte a partíciószámozást.

Viszont ez ütközhetett a hálózati mappa betűjel hozzárendeléssel. Kivétel után viszont megmaradt valami gubanc, "emlékszik" hogy mi volt, a szolgáltatások elindulnak, de belépni nem tud.

Utólag nagyon könnyű okosabbnak tűnni, de ezek szerint egy sima, hálózati hozzárendelések nélküli gépre kellett volna rádugni. Azzal valószínűleg semmi probléma nem lett volna.

Talán megpróbálhatnád még hálókártya nélkül indítani.

Én nem tudtam megoldani ezt a lapozófájl problémámat, bár nekem más okozta. Igaz nem volt gond, nem erőltettem, tudtam használni korábbi partíciómentést, így teljes telepítés sem kellett. Adatom nem volt rajta.

Talán neked is az újratelepítés segíthet, bár azért keresgélj még előtte a neten, MS oldalakon, egyebek. Hátha.

De mindenképp javasolnék egy True Image 9.1 partíciómentést újratelepítés előtt egy másik gépre dugva. A mentett image fájlt be tudod mountolni partícióként, így később simán az Intézővel tudsz majd benne turkálni. (read only vagy read and write mode)

Meg egyáltalán, minden esetre ajánlom a partíciómentéseket a True Image 9.1 progival.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...