Sanzi Posted June 22, 2006 Posted June 22, 2006 2 nap alatt ez a második hûtõm a VGA-mon. Az elõzõ történetét mindenki olvashatja >>>ebben<<< a topikban. A történet úgy végzõdött, hogy kellett választanom egy másik hûtõt, de mivel csak egy volt a boltban, ezért nem volt sok választási lehetõségem. Így választásom a PRIMECOOLER PC-VGAHG2 CU RED LED HYPERGRAPHICS-ra esett. Nem örültem, hogy Primecooler, de nincs mit tenni. Mondhatom nem kis elõítélettel kezdtem neki a szerelésnek, de már annak is örültem, hogy találtam olyan hûtõt, ami felmegy a kártyámra. Azt még megjegyezném, hogy a Primecooler érdekes hûtõket gyárt. Mind egytõl-egyik Zalman koppincs. Az elõzõ hûzõm, a PC-VGAHP2 pontos másolata a ZM80D-HP-nek. A mostani PC-VGAHG2 meg az ikertestvére a VF700-asnak. Érdekes… Errõl tud valaki valamit, vagy simán lemásolhatnám én is a konkurens gyártó hûtõit? A szerelés könnyû volt, nem volt semmiféle probléma. Simán 2 csavar és stabilan áll. Igaz volt egy kis probléma, de ezzel már nem foglalkoztam. Amúgy ezt is a videókártyának lehet felróni. Mivel a GPU el van forgatva a HSI chip miatt, ezért itt sem fértek el a RAM hûtõbordái, de mondom annyi baj legyen, nem érdekel. Ha ráragasztottam volna – jelen esetben tudtam volna, mivel a ragacsok alját könnyû volt leszedni és kivételesen ragadt is – akkor nem fért volna el a borda. A tömege sem vészes, kicsit féltem tõle, ha full réz a borda. A borda kialakítása nagyon jó. Sok kis vékony barázda van, az is hullámosan helyezkednek el, így növelve még jobban a hõ leadó felületet. A venti is – aránylag – nagy, és halk. Aki szeretné a házát egy kicsit feldobni, annak is jó választás, mivel gyönyörûen világít vörös színben. Engem nagyon nem érint, mivel nincs plexi oldalú házam, de lehet van akinek még jól jön. A fordulatszám változtatás szempontjából jeles a VGA. Egyrészt található rajta 2 csatlakozó, egyik 12, másik 5 V-ot ad le. Így bármiféle fordulatszám szabályozó nélkül csendesíthetjük a ventinket. De ha ez nem lenne elég, akkor a kukacoskodóknak mellékelnek egy szabályozót is. Én ezt be se kötöttem, de megint visszatérnék arra, hogy biztos van, akinek jól jön. A hûtõteljesítményrõl. A régi hûtõhöz képest nagy elõre lépés, 10 fok a csökkenés. A RAM-ok hûtése komolyabb tuning esetén probléma lehet, de mivel én nem nagyon élek játékokkal, így nem probléma. PCI-E-es VGA-ra meg kényelmesen fel lehet szerelni. Így XP mellett stabilan 40 fok és környékén stagnál a hõmérséklet. Lehet, hogy van ennél jobb hûtõ is, sõt ebben biztos vagyok, de szerintem ezért az árért megfelelõ. A szerelése nagyon egyszerû és szép esztétikus darab. Ideális választás.
VINIKOR Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 Jó kis teszt. - Ára és hol vetted? - Nem volna kedved letesztelni 3DMark 2005-el? Közben mérnéd a hõfokot RivaTunerrel, így: Link - Hangja mennyivel halkabb a gyári ventinél? - Rá lehet kötni a VGA 3 pin-es venticsatlakozójára vagy a tápra kötötted?
Sanzi Posted June 23, 2006 Author Posted June 23, 2006 1. Mistral, és a jelenlegi ára 4266 FT. 2. De, majd megcsinálom. 3. A hanggal nem volt probléma eddig sem, a gyári hûtõ is halk volt, csak a hûtõteljesítménye nem volt az igazi. 4. Én a tápra kötöttem, de rá lehet kötni a VGA csatlakozójára is.
Sanzi Posted June 25, 2006 Author Posted June 25, 2006 Csináltam egy tesztet, itt az eredmény. >>>KATT<<< Ahogy sejtettem, kb -10 fok a gyári hûtõhöz képest.
JOINT72 Posted June 26, 2006 Posted June 26, 2006 12V-ra volt állítva a hûtõventi teszt közben? Ha igen 5V-on nem csinálnál egyet? A Zalman VF700 12V-on már zavaróan hangos, csak ezért érdekelne.
Sanzi Posted June 26, 2006 Author Posted June 26, 2006 Igen, 12V-ra van kapcsolva. Éppen megcsinálhatom 5V-al is, de akkor biztos roszabb értékek lesznek majd. Szerintem egy Zalmant nem fog megverni. >>>5V-os teszt!<<< (Eleinte D.O.T. kikapcsolva, majd bekapcsolva. A 12V-os tesztben végig be van kapcsolva.)
JOINT72 Posted June 26, 2006 Posted June 26, 2006 Ne viccelj, ezek nagyon jó eredmények. Én nem egy Zalman-nal szerelt 6600GT, 3DMark 2005-ös tesztjét láttam már és a te hőfokaid alacsonyabbak. Nem keverted össze a teszteket? Az 5V-osnak jobb hőfokai vannak. Mi az a D.O.T.?
Sanzi Posted June 26, 2006 Author Posted June 26, 2006 Nem, nem kevertem össze, direkt lefuttattam kétszer is, mivel érdekesnek tűnt. Nem tudom miért van, talán rosz kábelre kötötték a csatlakozókat? Zajra nem hallani különbséget. Majd fesz. mérővel megnézem. D.O.T.: Dynamic Over Locking : Mint a MHz-eknél látod, terhelés alatt automatikusan húzott magán egy kicsit.
JOINT72 Posted June 26, 2006 Posted June 26, 2006 Biztos, hogy fordítva van, de nincs jelentősége, mert a "magasabb" hőfokú teszteredményed is bőven-bőven tökéletes. Zalman ugyanezt 12V-on tudta produkálni, kellemetlen zaj mellett.
Sanzi Posted June 26, 2006 Author Posted June 26, 2006 És igen, megnéztem és tényleg meg van fordítva. Pedig a kézikönyveb világosan le vín írva... No, mindegy. Akkor is 12V-on fogom járatni, mivel így sincs semmi hangja, vagyis van, csak nem nagyon hallani.
Recommended Posts