Jump to content
GSForum - Segélyvonal

PRIMECOOLER PC-VGAHG2 CU RED LED


Sanzi

Recommended Posts

Sanzi

2 nap alatt ez a második hûtõm a VGA-mon. Az elõzõ történetét mindenki olvashatja >>>ebben<<< a topikban. A történet úgy végzõdött, hogy kellett választanom egy másik hûtõt, de mivel csak egy volt a boltban, ezért nem volt sok választási lehetõségem. Így választásom a PRIMECOOLER PC-VGAHG2 CU RED LED HYPERGRAPHICS-ra esett. Nem örültem, hogy Primecooler, de nincs mit tenni. Mondhatom nem kis elõítélettel kezdtem neki a szerelésnek, de már annak is örültem, hogy találtam olyan hûtõt, ami felmegy a kártyámra.

Azt még megjegyezném, hogy a Primecooler érdekes hûtõket gyárt. Mind egytõl-egyik Zalman koppincs. Az elõzõ hûzõm, a PC-VGAHP2 pontos másolata a ZM80D-HP-nek. A mostani PC-VGAHG2 meg az ikertestvére a VF700-asnak. Érdekes… Errõl tud valaki valamit, vagy simán lemásolhatnám én is a konkurens gyártó hûtõit?

A szerelés könnyû volt, nem volt semmiféle probléma. Simán 2 csavar és stabilan áll. Igaz volt egy kis probléma, de ezzel már nem foglalkoztam. Amúgy ezt is a videókártyának lehet felróni. Mivel a GPU el van forgatva a HSI chip miatt, ezért itt sem fértek el a RAM hûtõbordái, de mondom annyi baj legyen, nem érdekel. Ha ráragasztottam volna – jelen esetben tudtam volna, mivel a ragacsok alját könnyû volt leszedni és kivételesen ragadt is – akkor nem fért volna el a borda. A tömege sem vészes, kicsit féltem tõle, ha full réz a borda.

IPB kép IPB kép

A borda kialakítása nagyon jó. Sok kis vékony barázda van, az is hullámosan helyezkednek el, így növelve még jobban a hõ leadó felületet. A venti is – aránylag – nagy, és halk. Aki szeretné a házát egy kicsit feldobni, annak is jó választás, mivel gyönyörûen világít vörös színben. Engem nagyon nem érint, mivel nincs plexi oldalú házam, de lehet van akinek még jól jön.

IPB kép

A fordulatszám változtatás szempontjából jeles a VGA. Egyrészt található rajta 2 csatlakozó, egyik 12, másik 5 V-ot ad le. Így bármiféle fordulatszám szabályozó nélkül csendesíthetjük a ventinket. De ha ez nem lenne elég, akkor a kukacoskodóknak mellékelnek egy szabályozót is. Én ezt be se kötöttem, de megint visszatérnék arra, hogy biztos van, akinek jól jön.

IPB kép

A hûtõteljesítményrõl. A régi hûtõhöz képest nagy elõre lépés, 10 fok a csökkenés. A RAM-ok hûtése komolyabb tuning esetén probléma lehet, de mivel én nem nagyon élek játékokkal, így nem probléma. PCI-E-es VGA-ra meg kényelmesen fel lehet szerelni. Így XP mellett stabilan 40 fok és környékén stagnál a hõmérséklet.

Lehet, hogy van ennél jobb hûtõ is, sõt ebben biztos vagyok, de szerintem ezért az árért megfelelõ. A szerelése nagyon egyszerû és szép esztétikus darab. Ideális választás.

IPB kép
Link to comment
Share on other sites

VINIKOR

Jó kis teszt.

- Ára és hol vetted?

- Nem volna kedved letesztelni 3DMark 2005-el? Közben mérnéd a hõfokot RivaTunerrel, így: Link

- Hangja mennyivel halkabb a gyári ventinél?

- Rá lehet kötni a VGA 3 pin-es venticsatlakozójára vagy a tápra kötötted?

Link to comment
Share on other sites

Sanzi

1. Mistral, és a jelenlegi ára 4266 FT.

2. De, majd megcsinálom.

3. A hanggal nem volt probléma eddig sem, a gyári hûtõ is halk volt, csak a hûtõteljesítménye nem volt az igazi.

4. Én a tápra kötöttem, de rá lehet kötni a VGA csatlakozójára is.

Link to comment
Share on other sites

Sanzi

Csináltam egy tesztet, itt az eredmény. >>>KATT<<<

Ahogy sejtettem, kb -10 fok a gyári hûtõhöz képest.

Link to comment
Share on other sites

VINIKOR

Ez milyen teszt volt?

Link to comment
Share on other sites

Sanzi

3D Mark 2005

Link to comment
Share on other sites

JOINT72

12V-ra volt állítva a hûtõventi teszt közben? Ha igen 5V-on nem csinálnál egyet? A Zalman VF700 12V-on már zavaróan hangos, csak ezért érdekelne.

Link to comment
Share on other sites

Sanzi

Igen, 12V-ra van kapcsolva. Éppen megcsinálhatom 5V-al is, de akkor biztos roszabb értékek lesznek majd. Szerintem egy Zalmant nem fog megverni. :D

>>>5V-os teszt!<<< (Eleinte D.O.T. kikapcsolva, majd bekapcsolva. A 12V-os tesztben végig be van kapcsolva.)

Link to comment
Share on other sites

JOINT72

Ne viccelj, ezek nagyon jó eredmények. Én nem egy Zalman-nal szerelt 6600GT, 3DMark 2005-ös tesztjét láttam már és a te hőfokaid alacsonyabbak.

Nem keverted össze a teszteket? Az 5V-osnak jobb hőfokai vannak.

Mi az a D.O.T.?

Link to comment
Share on other sites

Sanzi

Nem, nem kevertem össze, direkt lefuttattam kétszer is, mivel érdekesnek tűnt. Nem tudom miért van, talán rosz kábelre kötötték a csatlakozókat? :hááát: Zajra nem hallani különbséget. Majd fesz. mérővel megnézem.

D.O.T.: Dynamic Over Locking : Mint a MHz-eknél látod, terhelés alatt automatikusan húzott magán egy kicsit.

Link to comment
Share on other sites

JOINT72

Biztos, hogy fordítva van, de nincs jelentősége, mert a "magasabb" hőfokú teszteredményed is bőven-bőven tökéletes. Zalman ugyanezt 12V-on tudta produkálni, kellemetlen zaj mellett.

Link to comment
Share on other sites

Sanzi

És igen, megnéztem és tényleg meg van fordítva. Pedig a kézikönyveb világosan le vín írva... No, mindegy. Akkor is 12V-on fogom járatni, mivel így sincs semmi hangja, vagyis van, csak nem nagyon hallani.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...