Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Primecooler PC-VGAHP2


Sanzi

Recommended Posts

Sanzi

Igen, igen. Ez volt talán az a hardver, amit legjobban bántam, hogy megvettem. Nézzük is röviden a történetét.

Télen vettem egy MSI 6600GT-t AGP csatolóval. A hűtő rajta szép, és a hűtő is réz színűre van festve. Röviden ennyi, hőfok szempontjából nem egy Rambo. Itt a nyár, XP közben 50 fokos szegény GPU, gondoltam nézek valami jó kis hűtőt rá. Választásom - sajna - A Primecooler ezen tipusára esett. Amiért ezt választottam. Nagyon tetszett az, hogy teljesen halk, révén nem rendelekzik ventivel. Sőt, ha esetleg nem lennék megelégedve a hőfokkal csak a tetejére csavarok egy 12 cm-es ventit, és minden mehet tovább. Az ára sem volt vészes, és a helyi Mistral üzletben készleten is volt. Neten különösebben nem sok információ volt róla, a boltos meg nagyon ajánlgatta. Nekem sem volt kifogásom vele, így megvettem. Már a dobozban elég érdekesen mutatott, tudtam, hogy nem lesz egyszerű összerakni, de mivel a boltos a teljes kompatibilitásról biztosított, így nyugodt voltam.

Nézzük a szerelés mikéntjét. Hát, a szokásos Primecooler minőséget kapjuk, ami hát valljuk be, nem éppen jó. A szokásos "mindennel kompatibilis, ezért semmihez sem jó igazán" effektus lépett elő. Nem volt probléma a régi hűtőt leszedni, letakarítottam a pasztát, kezdjünk tiszta lappal. Megkerestem a bordát, ami megy a GPU-ra, és az útmutató alapján haladtam tovább. Az útmutató már az első lépésnél csődött mondott, mivel a csavar amit ajánlottak nem volt elég hosszú. Elő a sufni tuningot, de amit itthon találtam csavart az túlságosan is hosszúnak bizonyult. Így a készletből az egyel nagyobb csavart használtam fel, a mai napig nem tudom honnan hiányzott volna. Nem tudom, lehet csak nekem votl ilyen mákom, de a lyukak olyan messze voltak egymástól, hogy a borda csak úgy ment rá, ha el volt egy kicsit forgatva. Ez a továbbiakban problémát fog okozni, de ne rohanjunk előre. Jön a RAM hűtésének kérdése. Mivel csak így lehetett feltenni a bordát a GPU-ra, ezért az egyik RAM hűtés nélkül maradt volna.

IPB kép

Jó, mondom majd az egyik kicsi borda pár "tüskéjét" elhajlítom, akkor ráfér. Ezzel nem is lett volna probléma. Nem tudom ki ismeri ezeket, de a borda alján van egy kis papír, amit le kell szedni, és utána ráragaszthatod a RAM-ra. Ezt nekem 3 féle módon sikerült demonstrálnom. Vagy csak a felső papír réteg jött le, vagy az egész egészen a fémig. Voltak köztes állapotok is, félig papír, félig ragasztó. 3 db-ot sikerült úgy megcsinálnom a 8-ból, hogy a teljes alső felülete ragadjon. Ezt ráragasztottam, de amikor fejjel lefele fordítottam a kártyát rögtön le is esett róla.

Másik érdekes dolog, az abból fakadt, hogy mivel túl kicsi volt a borda, így el kellett forgatni. Ezáltal a heatpipe cső "ágya" is elfordult, ami azt eredményezte, hogy nem volt párhuzamos a kártyával, és így pontosan a tápcsatlakozót trafálta telibe.

IPB kép

Nem volt RAM hűtésem, és az alsó nagy hőleadó bordát se lehetett csatlakoztatni. Ekkor elküdtem a jó fenébe a Mistralt a Primecooler-rel karöltve. Már végezte a kukában darabokban egy Primecooler vinyő hűtőm, nem tudom miért szavaztam neki megint bizalmat. Ezt szépen becsomagoltam, a bordák alján lévő papír hiányán kívül semmi probléma nincs vele. Visszaviszem, és legyenek vele boldogak. Majd lesz ami lesz.

A hűtési hatásfokról nem tudok nyilatkozni, mivel nekem már a szereléssel voltak gondjaim. Ha hallgat rám valaki, akkor ezt mesze elkerüli, sőt a Primecoolert is, mint márkát. Sőt, a Mistral-tól is jóvá intek mindenkit.

Link to comment
Share on other sites

Sanzi

Hát, már nem a hûtõ témájához tartozik, de nem lett volna nyugodt a lelkiismeretem, ha nem írom le.

Visszavittem a hûtõt, majd miután a szervizes is megállapította, hogy tényleg nem lehet rátennni, ajánlott egy másik hûtõt. Sõt, ez még drágább is volt, de simán kicserélte. Ez tökéletes. Lényegében nagyon kedves, és segítõkész volt, meglepõdtem. A Mistral-ról elég osk rémhírt hallottam, de most megváltozott a véleményem.

Link to comment
Share on other sites

Richy

Esetleg teszt a tökéletes hûtõrõl is? :)

Link to comment
Share on other sites

Sanzi

Jó, holnap írok. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Doc

Na én is vettem egy ilyen csodát.

A felrakás tényleg nem egyszerû, de a ferde felrakás helyett huszárvágásként lehet használni a másik típusú alapot, ami tökéletesen felment a 9600 XTG-kártyámra. Ezután nekem is a memóriahûtõ tüskékkel telt meg a bajom. Nekem a 8-ból 3,5-et sikerült sikeresen alkalmaznom (a 0,5 ráragadt, de 5 perc után leesett), ebbõl 3 stabilan "hûti" a RAM-okat. A következõ pár lépés eszembejuttatta óvodáskori élményeimet, ugyanis hûtõpaszta orrba szájba, kenegetni, visszavenni, stb.

Végezeteül nekem tökéletesen sikerült applikálnom a hûtõt a kártyára (kivéve az egyik memóriát, amire nem ragadt rá a tüskés hûtõ). Sajnos hûtési véleményt nem tudok róla mondani, mert a kártyán nincs hõmérõ. Hosszabb tesztek lefuttatása után (3dmark05) tapintásra nem tûnt túl melegnek, de azért megnyugtatóan hûvösnek sem lehetett nevezni.

A súlya meg egyszerûen hátborzongató. Elsõ gondolatom az volt, hogy tokostul kiszakad az AGP port a helyérõl, ha felállítom a házat, de szerencsére ez nem történt meg.

Összegezve én sem ajánlom senkinek, fõleg aki nem járatos a házi barkácsolásban, és nem nagyon szerelt még össze/szét vagy százszor számítógépet, mert nekem is jó 50 percbe került mire rávarázsoltam (pedig én jóval 100 fölött járok szerelés terén :D ). Árban nincs messze tõle valamelyik Zalmann hûtõ, és a videókártyának nem árt az aktív hûtés, fõleg akkor ha rendesen használja az ember (játék).

Link to comment
Share on other sites

Sanzi

Csak nekem a másik "alappal" az volt a bajom, hogy túl kicsi volt, és átlósan nem érte át a két lyukat, ami volt a VGA-n.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...