charlyl Posted June 20, 2006 Posted June 20, 2006 Sziasztok! A PC World féle 10.1-t telepiztettem volna az 5 CD-s verzióban. A telepités során kijelöltem a particiót, a Gnome-t és hajrá. Máskor több CD-s változatok szépen kérték sorban a CD-ket, de itt az elsõ után újra inditotta magát és a kék képernyõn pörgõ kis tárcsa aztán fagyi, minden boot beállitás mellett. Egyszer ráeresztettem a javitást és kideritette auto állásban, hogy a kernel nincs telepitve, rányomtam a telepitésre aztán piros felirat, hogy hiba a telepitésnél egy egyszerû grafikus felületen. Vajon a PC World CD iso-ja hibás vagy ez már csak a Beállitás során telepiti a 2-5 CD-ket. Ha valaki tud légyszi segitsen. Köszi Charlyl
arpsoft Posted June 20, 2006 Posted June 20, 2006 Én is a CD-s változatot telepítettem, igaz, nem a mellékletbõl. Az elsõ CD után újraindul, de ott nagyon sokat kell várni, mire visszajön a telepítõ!
gygygy Posted June 21, 2006 Posted June 21, 2006 Nekem hasonló történt, 1. cd után újraindult aztán a "GRUB loading, please wait" feliratot néztem türelmesen egy órán át, majd jobb híján visszatértem a bevált és népszerû oprendszerhez. Ezúttal sem sikerült a Linux-szal megismerkedni.
gygygy Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 Mitõl hívják ezt segélyvonalnak, ha a kutya se válaszol a kérdésekre? (Biztos erre se fog!!!)
tibaceg Posted June 23, 2006 Posted June 23, 2006 A pcworld melléklete valószínûleg jó, mivel én is arról telepítettem fel a süsüt.Az elsõ cd telepítése után ténylegesen sokat kell várni mire bekéri a következõ lemezt.Az újra indítás után ez nálam kb 5-8 perc volt.Ajánlani tudom még,hogy az elején ellenõrizd le a lemezeket ezt fel is ajánlja a telepítõ.Esetleg nem a particionálásnál rontottál valamit?l
gygygy Posted June 25, 2006 Posted June 25, 2006 Jó látni, hogy mégis mozog a Föld . Idõközben más fórumokon talált info-knak köszönhetõen sikerült a telepítés úgy, hogy a suse ugyanazon a fizikai meghajtón van, mint az xp. Az aktuális probléma az, hogy az adsl kapcsolatot nem sikerül életrekelteni. Ha valakinek van tapasztalata ezügyben, szívesen olvasnám.
gygygy Posted June 27, 2006 Posted June 27, 2006 Azért ezt a fórumot szerintem erõs túlzással lehet csak segélyvonalnak nevezni, hiszen teljesen esetleges, hogy az ember kap-e vkitõl Valami használható választ a problémájára (lásd tegnapelõtti kérdésem az adsl-problémáról suse alatt). Nincs is ezzel nagy baj, ha a téma nem olyan szoftverrel kapcsolatos, amihez az újság mellékleteként jutott az ember. Ha viszont igen, akkor fizetett érte, tehát joggal szeretné használni is. Vagy én godolok valamit rosszul? De hát az újság 12. oldalán is ez a fórum van megnevezve, mint "szakmai tanácsadás" helye.
eremit Posted June 27, 2006 Posted June 27, 2006 @gygygy Ez a számítástechnika, informatika olyan szerteágazó és többszörösen összetett, hogy sokszor azért nem orvosolható egy gond, mert még senki sem találkozott vele vagy senki nem tudja rá a megoldást. Nem beszélve arról, hogy így távirányítással nehéz pontos útbaigazítást adni. Ehhez jön még, hogy sok felhasználó nem eredeti (kalóz) programot telepít, azokkal pedig sokszor csak a baj van, mert hibásan mûködnek.
Greene Posted June 27, 2006 Posted June 27, 2006 ADSL kapcsolat beállítása szöveges felületen a "pppoeconf" . A felbukkanó "varázslóban" Megadod a felhasználóneved és jelszavad, és hagyod a többit úgy ahogy van. Nem tudom a YAST mit machinál a PPP-vel, az is lehet, hogy bele van építve egy kliens és akkor ott tudod beálltani. Nem használok SuSE-t. Teljesen nyugodj meg, látod segítünk, csak nem mindegyikünk van mindennap, linuxosok pedig kifejezetten kevesen vagyunk.
gygygy Posted June 27, 2006 Posted June 27, 2006 eremit: rendben, ha ez mind ingyen van, semmi bajom ezzel. ahogy mondtam, az újság mellékleteként kapott sw-t telepítettem, tehát elvárom, hogy működjön. ellenkező esetben úgy érzem, hogy átb...tak és ha másképp nem megy, jogi elégtételt veszek. hogy érthetőbb legyen, azon kívül, hogy többet nem fizetek elő, kártérítést is kérek. tudtommal nem telepítettem kalóz programot, vagy ha mégis, arról csak a pcw tehet. ADSL kapcsolat beállítása szöveges felületen a "pppoeconf" . A felbukkanó "varázslóban" Megadod a felhasználóneved és jelszavad, és hagyod a többit úgy ahogy van. Nem tudom a YAST mit machinál a PPP-vel, az is lehet, hogy bele van építve egy kliens és akkor ott tudod beálltani. Nem használok SuSE-t. Teljesen nyugodj meg, látod segítünk, csak nem mindegyikünk van mindennap, linuxosok pedig kifejezetten kevesen vagyunk. greene: köszi, de egyáltalán nem nyugszom meg. ugyanis az ötleted suse alatt nem működik, ami nem csoda, hiszen magad is elismerted, hogy nem értesz hozzá! amúgy pedig tele van a hócipőm azzal, hogy valami, amiért fizetek, nem működik, és aki a pénzt beszedte, mossa kezeit. ilyenekkel van tele ez a kib...ott ország! GIVE MY MONEY BACK!!!!
gygygy Posted June 27, 2006 Posted June 27, 2006 mi van, itt már a "tököm" is trágárságnak számít? de mások pénzét beszedni nem mûködõ cuccokért, az rendben van, ugye? meg tanácsadásként hirdetni egy gyéren látogatott fórumot... gratulálok!!! ugye nem akarod, hogy elmeséljem , hogy a panda és az outpost hogyan bénítja meg az xp-t? vajon kinek áll érdekében a sz...t pénzzé tenni???
gygygy Posted June 27, 2006 Posted June 27, 2006 ha már itt tartunk, van a pcw ellen folyamatban per? csak úgy érdekelne...
Greene Posted June 27, 2006 Posted June 27, 2006 Jogi elégtételt veszel? Miért? Azért mert kaptál ingyen egy operációs rendszert és nincs hozzá support a PCW részérõl? Ki mondta, hogy használd? Az újsághoz kapott programokra nem fog a PCW és semelyik másik újság támogatást nyújtani, csak kivételes esetekben, és akkor is külsõ cégen (szoftver gyártója) keresztül. Ugye nem gondolod komolyan, hogy a SuSE CD pénzbe került? Az az újság térítésmentes ajándéka volt. Amúgy sem lehet érte pénzt kérni, legfeljebb a CD írás költségéért. A Segélyvonal és a PCW tehát nem szedett be tõled pénzt és nem mossa a kezeit, mert nincs miért. Itt olyan olvasók gyûltek össze akik másoknak próbálnak segíteni, (mielött itt is lenyúlást sejtenél) ingyen. Mi tehát nem kapunk pénzt ezért, mégis próbálunk segíteni neked, és ezt a hangnemet kapjuk cserébe. Ha mi esetleg nem is tudunk neked segíteni akkor is ott van a google. Nem lehetünk mindenttudóak. ui.: Esetleg pppoe-setup pppoeconf helyett? Régen ez adsl-setup volt...
gygygy Posted June 27, 2006 Posted June 27, 2006 Na akkor nézz körül a google-on és meglátod, hogy semmi használhatót nem találsz ez ügyben. Egyébként az újság és a melléklete együtt egy termék, amelynek minden részétõl elvárható, hogy használható legyen a rendeltetésének megfelelõen. Amennyiben ez mégsem teljesül, akkor az eladónak kompenzália kell a vevõt. Te például láttál már olyan dvd-írót, amelyik cd-t ír, de dvd-t nem? Mert kb erre hasonlít az újság melléklete. És kérlek, ne etess engem azzal, hogy ingyen kaptam. Ha ingyen lenne, akkor a kiadó veszteségesen mûködne. Rühellem, ha hülyének néznek!!! Egyébként, ahogy mondtam, pénzt vissza és a dolog el van intézve.
Greene Posted June 27, 2006 Posted June 27, 2006 Na de ha azt mondom (még mindig barátilag), hogy az ADSL kapcsolatod beállítására supportot neked az internetszolgáltatód ingyen biztosít? Mondjuk õk csak a végpontig felelõsek, de én is internetszolgáltatónál dolgozom, és az ilyen beállításokban segítünk az ügyfélnek. A termék egyébként minden részében használható, ha mégsem, mert mondjuk hibás a CD/DVD akkor kérj újat, és kiküldik neked. Azzal a Microsoft sem tud mit kezdeni, ha az ügyfél nem tudja használni az operációs rendszerét mert nem ért hozzá...sorry azt perelgetheted egész nyugodtan. Ha veszel egy DVD írót és nem tudsz vele DVD írni mert nem tudod, hogy kell, akkor bepereled a gyártót? Az azért elég vicces lenne...úgyhogy szerintem ne komolytalankodj.
gygygy Posted June 27, 2006 Posted June 27, 2006 Na akkor maradjunk abban, hogy az 5 cd megírása nekem került pénzbe, ha nem is sokba. Holnap megpróbálom az adsl-szolgáltató segítségét, de ha nem mûködik, akkor sajnos kénytelen leszek a PCW ellen továbblépni, egyrészt a költségeim miatt, másrészt azért, mert szakmai tanácsadásként tüntet fel egy olyan fórumot, amely valójában nem az. Ha mndez egy ingyenes kiadványban történne, nem lenne gond. De még elõfizetõként is súlyos ezreket fizetek évente a mézesmadzagért és ez b....a a csõrömet. Ha mások birkák, az legyen az õ bajuk, de engem ne nézzetek annak!
Greene Posted June 27, 2006 Posted June 27, 2006 Mondom mégegyszer: pppoe-setup itt beállítod. pppoe-start ezzel elindítod ha már be van lőve. /etc/ppp/ itt van a beállítás file-ja ha látni szeretnéd mi a helyzet (valamilyen conf, azt hiszem ppp.conf). Legyél root, hogy ne legyen gond a beállítással. Ha akarod akkor a hálókártyának IP címet is adhatsz, pl: ifconfig eth0 192.168.1.2 . Próba cseresznye. De szerintem kell legyen a grafikus felületen is valami beállítási lehetőség... Aztán holnap írjál, hogy mi lett. Mi mindenképp segítünk, amiben tudunk.
gygygy Posted June 27, 2006 Posted June 27, 2006 igen, van beállítási lehetõség, csak éppen a kapcsolat nem mûködik a suse alatt semmilyen beállítással, amíg xp alatt hibátlan. és itt a bökkenõ, mert ez nem az én hibám és valószínûleg nem is a szolgáltatóé. mindenesetre köszönöm az eddigieket.
arpsoft Posted June 28, 2006 Posted June 28, 2006 Akkor nézzük szépen sorban: - milyen módon csatlakozik a géped? Közvetlen modemmel vagy routeren? Mi az eszköz pontos típusa? - mit csinál a suse? Kap ip címet? Egyébként itt van, hogyan kell beállítani. Igaz angolul van, de gondolom ez nem lehet gond, ha egyszer Linux-al kezdtél foglalkozni. (Csak mellékesen: ha viszakéred a lóvét, akkor ugye visszaadod az újságot a mellékleteivel együtt, plusz törlöd az összes olyan szoftvert a gépedről, amit azokról telepítettél. Ugye így gondoltad Te is?)
Guest Posted July 8, 2006 Posted July 8, 2006 Sziasztok! Új vagyok Linux téren, még sosem telepítettem Linuxot. De most elszánnám magam rá. Az volna a kérdésem, hogy miután létrehozom a merevlemezen a területet, és telepíteném, mire kell figyelni, hogy ne tegyek kárt véletlenul se a hardverben? Tehát van-e olyan telepítési, beüzemelési fázis/fázisok ami rizikósabb? Például az alaplapi és videokártyás drivereket hogyan lehet beüzemelni? Ha esetleg tudtok egy helyet a neten, ahol bemutatják hogy kell lépésrõl lépésre telepíteni a cuccot, annak is nagyon örülnék. Elõre is kösz: Vérpatkány
aty Posted July 10, 2006 Posted July 10, 2006 Hardverben nem tudom elképzelni hogy lehet kárt tenni szoftveres úton, nem fogja neked feltuningolni a videókártyádat hogy aztán lángokra kapjon... Particionálásnál arra figyelj, hogy a Windows particiókat ne töröld. Ne automatikus módot válassz, magad hozz létre minimum egy ext3 és egy swap particiót. Alaplapi chipseteket kernel alapból támogatja. Videókártya: ATI csodái gázosabbak, de létezik hozzájuk gyári driver, NVIDIA-hoz is létezik, és kevesebb gond nélkül is telepíthetõek. Ameddig nem telepíted õket, addig vesa, vagy nv driverrel tökéletesen használható 2D-ben a rendszer. Lépésrõl lépésre, inkább olvasd el minden egyes lépésnél mit ír ki a telepítõ, ne rutinszerûen next-next-finishel játszd végig, mert nem csak azt fogja meg kérdezni hogy a licencet elfogadod-e és hol laksz... Susenak a telepítése a Windowsnál is egyszerûbb, csak logikus gondolkodást követel meg.
[root] Posted July 11, 2006 Posted July 11, 2006 Én is fel szeretném telepíteni a SUSE Linux 10.1-et, elsõsorban azért mert kíváncsi vagyok az új, Xgl grafikus felületre. Athlon 64-es processzorom van, ezért épp most töltöm a 64-es verziót, hiszen olyan nincs a mellékleten. Az imént akartam letölteni a drivert is, mikor egy problémába ütköztem. A júlusi PCW-ben a meghajtó telepítésével kapcsolatban az áll, hogy bla-bla(honnan kell letölteni a 32 bites drivert) "...feltéve, hogy 32 bites processzorunk van". Ezek alapján kizárásos logikusan, akinek 64 bites procija van annak ugyanennek a fájlnak a 64-es változatát kell letöltenie(Linux IA64). Namost akkor fogtam gyanút, mikor megnéztem ennek a fájlnak a frissítési dátumát: 2004 Február. A 32 bites fájl korrekt, egészen új, de gondolom hogy a másik a több mint két éves fájl nem tartalmazhatja az új vezérlõt. A lényegre térve kérdezem, hogy létezik Xgl felület 64 bites rendszerekhez? És ha igen, akkor honnan lehet letölteni?
Egerb Posted July 11, 2006 Posted July 11, 2006 Innen lehet leszedni a 10.1-es verziót 32 és 64 bites formában is.
[root] Posted July 11, 2006 Posted July 11, 2006 Magát a Linuxot már délután óta töltöm. Nekem az Nvidia driverre lenne szükségem, ami tartalmazza az új Xgl 3d-s grafikus felületet.
Recommended Posts