huang-ho Posted May 26, 2006 Posted May 26, 2006 Tudna valaki felvilágosítást adni a következõ filetípusokról: flac és ape ? Mit kell róluk tudni, mivel játszhatók le ? stb. Köszönöm...
Sanzi Posted May 26, 2006 Posted May 26, 2006 Én a FLAC-ről tudok nyilatkozni. Egy újabb veszteségmentes hangformátum, melyhez külön kodek kell. Érdemi lényege csak profi hangrendszereknél van, az otthoni Hifi-n, és házimozin megfelel egy jó minőségű MP3 is. De akinek minőség kell, ez az ő formátuma. Egyre szélesebb körben kap támogatottságot, de várni kell még az olyan DVD lejátszókra, és hordozható Media lejátszókra, amik ezzel a formátummal kibékülnek. A méretük ugyan nagy, de ehhez kitűnő minőséget kapunk. A Winamphoz, és Media Playerhez külső kodek kell. Esetleg alkalmazhatunk olyan lejátszót is, ami erre van kitalálva, de szerintem egyszerűbb, ha felteszünk egy kodeket, és minden lejátszó szeretni fogja. >>>Kodek letöltés<<< Ez (ha minden igaz) csak a Winampot ruházza fel a lejátszás tulajdonságával. >>>Kodek 2 letöltés<<< Ez kibékül a Media Playerrel is, de én nem tudtam tekerni a számokban, akkor mindig hibát észlelt a lejátszó. Érdemesebb újabb kodek után nézni, én kb fél évvel ez előtt foglalkoztam vele, és rájöttem, hogy otthoni felhasználásra nem sok értelme van, így lelankadt az érdeklődésem. Amúgy azt nem értem, hogy az ilyen kis "próbálkozásokról" miért nem esik több szó. Az ape is lényegében ugyan ez, az is egy veszteségmentes audio formátum. >>>Itt<<< találsz olyan lejátszót, mely lejátsza az ape fájlokat.
Aneurysm Posted May 26, 2006 Posted May 26, 2006 Én a Sennheiser HD500 fülesemmel is meghallom a különbséget. FLAC POWAH!!!
Sanzi Posted May 26, 2006 Posted May 26, 2006 Oké, akkor használd egészséggel. u.i.:Ezzel én is meghallanám.
Adani Posted May 26, 2006 Posted May 26, 2006 Én személy szerint feleslegesnek tartom, aki nem vájt fülû, annak ott az MP3 ( 320-nál már nem hallani a különbséget, még minõségi cuccon is), aki meg vájt fülû az ennyi erõvel tömörítetlen WAV-ot is hallgathat. Az kb. ugyanaz mint a FLAC.
Greene Posted May 26, 2006 Posted May 26, 2006 Azért mégsem butaság a FLAC és az APE. Nekem van Queen és Metallica diszkográfiám, és feleannyi helyre tudtam róla biztonsági másolatot csinálni. A minõség nem romlott.
Aneurysm Posted May 27, 2006 Posted May 27, 2006 Adani: azért váltottam FLAC-re mert még a 320-as MP3 is "kásásodott" a magas tartományokban és a hangzás is "üresebb". Ezt remekül észre lehet venni pl. Axl Rose vékonyka hangja vagy egy gitárszóló esetében.
Sanzi Posted May 27, 2006 Posted May 27, 2006 Ezt mondtam az elején. Jó minõségû hangcuccoknál van értelme, de mezei felhasználó számára nem tartogat sok újat.
Adani Posted May 27, 2006 Posted May 27, 2006 Igen, meg mondjuk komolyzenénél esetleg, de azt én úgysem gyűjtök. Ami nekem van zene, annál meg az mp3 elég. Soha nem volt vele gond, még házibulin sem, pedig ott aztán komolyabb hangfalakon szóltak.
fewikeof Posted May 27, 2006 Posted May 27, 2006 Szerintem egyáltalán nem hülyeség a veszteségmentes tömörítés. de nyilván csak eredeti lemezekkel érdemes használni. Én a flacot preferálom, már csak a platformfüggetlensége miatt is. Meg pl ha leszedsz valamit netről, a flacba bele tudsz hallgatni, ape-be nem stb. Idővel igencsak egyre nagyobb teret fog nyerni, mivel a tárolóeszközök egyre olcsóbbak lesznek, de ki tudja. Én nagyon elégedett vagyok vele. Egyébként meg az ilyen partykon, nagy hangerőnél pont hogy nem igazán lehet hallani a minőséget.
huang-ho Posted May 27, 2006 Author Posted May 27, 2006 Sanzi! Köszönöm a segítséget! És igazad volt, otthoni használatban tényleg nem hallani a különbséget. De egy próbát legalább megért...
Sanzi Posted May 27, 2006 Posted May 27, 2006 Szivesen Én is csak ilyen kapcsolatba kerültem ezekel a formátumokkal. Kipróbáltam, jó, erről is tudok. Ennyi. Akinek meg hasznos, használja.
Aneurysm Posted May 27, 2006 Posted May 27, 2006 Najó, mutatok egy részt ahol talán legjobban észrevehetõ: WAV FLAC [level 8] MP3 [320 kbps] MP3 [128 kbps] Ezek után nem akarok olyan hozzászólásokat látni, hogy nem hallani a különbséget
Sanzi Posted May 27, 2006 Posted May 27, 2006 Nah, töltöm, kiváncsi vagyok... u.i.: De nem értem a problémát. Ha valaki letölti, és a mezei fejhallgatójával, hangszórójával az büdös életbe nem hallja a különbséget. Én kipróbáltam egy 2 éves Panasonic Hifi-vel, és az 5.1-es fülesemmel, de (biztos én vagyok a süket) semmi különbséget nem vettem észre, csak annyit, hogy a flac-nél a grafikus hangszinmegjelenítőben egy kicsit eltérnek a kis téglalapok helyzete. Ennyi...
nagygabor Posted May 27, 2006 Posted May 27, 2006 Ezen kár is vitázni. Mindenkinek más hangtartományra érzékenyebb a füle. Akkor sem fogja meghallani, ha 500x hallgatja meg.
Shia-ko Posted June 5, 2006 Posted June 5, 2006 A mûködési elvrõl annyit írnék, hogy úgy mûködik, mint egy zip tömörítés, tehát kitömörítés után bithelyesen ugyanazt fogod kapni, mint betömörítés elõtt.
Aneurysm Posted June 5, 2006 Posted June 5, 2006 Érdekes, hogy ha equalizer-t bekapcsolom winamp-ban akkor az mp3 másképp szól, mondhatni rosszabb minõségû, mert több benne a recsegés. De ez gondolom beállítás-függõ, én "rock" -ra szoktam állítani.
Yag Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 Üdv Én most értem el a FLAC technikához. Elolvastam amit talátlam eddig. Eretnek leszek mert tudom mostmár, hogy veszteségmentesség nagy erény bizonyos helyzetekben és technikáknál. De mi van akkor ha nekem ez bizonyos körülmények közt nem kell. Teszem azt, ha flac formátumu zenéimet hordozható mp3 lejátszón is meg akarom hallgatni, vagy a kocsiba ahol ugyan nincs hifi de nekem vezetés közben igen csak megfelelõ minõséget produkál. Mik a lehetõségeim ? Tudok valhogy flac-ból mp3-at kreálni ?
Soma01 Posted November 3, 2006 Posted November 3, 2006 Biztos, hogy van ilyen konvertáló. Ha máshogy nem, akkor elõször wave aztán mp3. (kb, 5 másodperc google után:) Ezt találtam: Link pl. vagy ezt Link
JOINT72 Posted April 7, 2007 Posted April 7, 2007 Nero 6.6.xx is tudja kezelni a FLAC-ot. Innen töltsd le a FLAC plug-int: Link. Be kell regisztrálni. A letöltött nxMyFLA.dll-t be kell másolni ide: C:\Program Files\Common Files\Ahead\AudioPlugins mappa Ez után már a Nero 6.6.xx is mindehol kezelni fogja a FLAC formátumot. (CD-re írás, konvertálás, Wave Editor stb.) Régóta használom és tökéletes.
JOINT72 Posted April 9, 2007 Posted April 9, 2007 Ja, és van Nero 6.6.xx-hez .ape plug-in is. Ezt is innen kell leszedni: Monkeys Audio v1.0.0.37.
Recommended Posts