Jump to content
GSForum - Segélyvonal

ZoneAlarm

Richy

Recommended Posts

Richy

Én a ZoneAlarm Security Suite 6.1.744.001-es programot használom, így a legbõvebb és a legfrissebb beálltási segítséget tudom nyújtani. Elõször az alapbeállításokat, majd a finombeállítások kerülnek leírásra.

Az elsõ menüpont az Overwiev. Itt a jelszót állíthatjuk, és nincsen más beállítandó dolog, így mehetünk is a másodikra.

2. Firewall:

IPB kép

Érdemes az Internet Zone-t High-on hagyni hisz így elrejte minden portunkat az internet elõl. Ha otthoni megosztásban dolgozunk, akkor a Trusted mód Med-en hagyandó.

IPB kép

A Zones fülön láthatjuk az éppen érvényben lévõ hálozatokat. Ha otthon vagyunk akkor a hálozatot Trusted, míg ha munkahelyen/reptéren vagyunk akkor Internetre kapcsolni. (Ez a nekem - azaz a képen is - a Hálozat) Hogy a fájlmegosztás mûködjön otthon, és routerünkkel akarjuk megoldani, akkor a Firewall Main fülén belül az Advanced gombra kattintva, a "This computer is a client of an ICS/NAT gateway running ZoneAlarm Security Suite" pontot. A többit késõbb. Az Expert rész késõbb írom le.

3. Program control:

IPB kép

Az elsõ csúszkát érdmes Med-en hagyni. A SmartDefense jó a kezdõknek, ha Auto-n hagyják, de egy profi, aki maga akarja végezni dolgát az kapcsolja ki ezt. Lásd:

IPB kép

4. Anti Virus/Spyware:

IPB kép

Én csak az Advanced részt mutatom be, a többi egyértelmû. ;) A Scan Schedule azt mutatja, hogy a ZASS mikor fog vírust ill. spyware-t(adwaret....) irtani automatikusan. Az Updates menüpont alatt az auto frissítés-t állíthatjuk be.

Vírus:

• Scan Targets azt állítja, hogy hol végezzen keresést.
  • On-Acces Scanning a Real-time védelem ki be kapcsolására szolgál.
  • E-mail Scanning a leveleink vírus keresésére szolgál.
  • Automatic Threament-ben az állíthatjuk, hogy ha talál vírust, akkor mit csináljon vele:
    1. Riaszt téged, és õ nem csinál semmit addig
    2. Próbálja kijavítani, de ha nem megy, akkor riaszt Téged
    3. Megprobálja kijavítani, ha nem megy akkor Karanténba helyezi
  • Detection alatt azt állíthatjuk be, hogy végezzen-e Heurisztikus ill. nagyon alapos vizsgálatot, de ezek
  • meghosszabbítják a keresés idõtartamát.
Spyware:
  • Automatic Threament-nál cask annyit állíthatunk, hogy a talált spy-t egybõl törölje/karanténba helyezze vagy sem.
  • Detection: A pipa azt muatja, hogy a cookie-kat is megnézze-e.

A többi beállítás a következõ:

1. Intelligens keresés (javasolt)
    2. Teles rendszer átkutatása
    3. Mélyreható vizsgálat
  • Exceptions a kivételek beállítására szolgál.
  • Prevention alatt semmit sem találunk :)
5. E-mail Protection:

IPB kép

Itt állíthatjuk be, hogy a ZASS nézze-e a bejövõ, kimenõ postánkat, és szûrje e a spam leveleket.

IPB kép

Attachments fül a csatolt fájlok átteresztésének beállításait takarja.

6. Privacy:

IPB kép

Cookie szûrése, Reklámok blokkolása, és az egyéb script-el blokkolása. Én ezeket kikapcsoltam, hisz a Firefox mindet tartalmazza :) A Site List fül alatt azokat az oldalakat állíthatod be, amik kivételnek számítanak, tehát például minden cookie-t engedélyez ott. A Cache Cleaner a böngészõk és a Windows cache-jét (win esetében a Temp-et) törli megadott idõközönként.

7. ID lock: Ez egy nagyon hasznos dolog. Védi jelszvaunkat, bankártyaszámunkat, és egyéb személyes dolgainkat. Az elsõ képen beállíthatjuk a védelmi szintet. Majd a myVault-ban az ADD gombbal megadhatjuk a védeni kívánt adatot.

IPB kép

8. IM security: Õ az Azonnal üzenetküldõket védi. Az elsõ fül a beállítási szintet ecseteli. A másodikban viszont magunk állíthatjuk be a megfelelõ védelmet.

IPB kép

9. Parental Control: A szülõi felügyelet. A Main fülön bekapcsolhatju, a második beállítási lehetõség pedig az, hogy ami nincs értékelve a ZoneLabs által, azt a honlapot is tüntesse el, ha kell. A második fülön pedig a nemkívánt tartalmakat kipipálva, megszüntetjük a "bajokat".

IPB kép

10. Alerts and logs:

IPB kép

Elõször azt állítjuk, hogy akarunk-e felugró ablakot, amire csak OK a válasz. Én inkább ezt kikapcsoltam :D

Majd az jön, hogy egy fájlba feljegyezze-e a történéseket. Én bekapcsoltam. És végül a programmal kapcsolatos történések naplozásának bekapcsolása. Én ezt is bekapcsoltam.

Elsõre ennyit, a következõ hozzászólásban a finomhangolásról szólok.

Richy

A Firewall-Advanced->General Settings. Itt blockolhatunk egy csomó mindent. A Network Settings, pedig azt írja, hogy ha új hálozatot vesz észre mit tegyen.

Program Control->Programs->options.

IPB kép

Ez a program használhat másokat az internet eléréshez

Engedélyezze az intaraktívitást(?)

Parental control engedélyezése a progira

Privacy engedéylezése

A részeegységeit figyelje-e

Ugyanez

És a Passlock beállítása, ami például kit tuja kapcsolni a netet, ha bejön a képernyõvédõ.

Firewall->Expert vagy a Program Contorls->Programs->Options->Expert alatt ezt látjuk.

IPB kép

Név beállítása kötelezõ.

State=bekapcsolva/kikapcsolva

Action=Engedélyezze/Tiltsa

Track=Jegyezze-e amit csinál

Protocol->add-nál ez vár bennünket.

IPB kép

Protocol=Értelemszerûen

Description=Leírás

Destination Port=Távoli port

Source port=Helyi port

Úgy tudod beállítani a port-ot, ha a Destination és a Source-nal is Other-re mész, majd az "Any"-t átírod a megfelelõ portszámra.

Bencce

Gratulálok, én is ehzt használom és ez egy szép kimerítõ leírás volt. Talán még belelehetett volna menni abba, hogy mikor ordibál a program, hogy engedélyezed-e xy netkapcsolatát meg ilyen olyan hozzáférését. De szép munka :)

Ruzsa Dániel

Gratula szép munka. ;)

Pentium XE

Nagyon szép munka, még egy játékról sem tudtam volna ennyit írni! :bravó::oké:

Richy

@Pentium XE Olyan sokat nem írtam, csak megprobáltam könnyen érthető módon megközelíteni a dolgokat, mivel tudom, hogy a PCWORLD bármikor beteheti ezt a lapba, és akkor az én nevem tündökölhet ott :D

@Bencce Ez egy nem befejezett leírás. Ez csak annyi volt, ami éppen eszembe jutott, így ha bárkinek kiegészítésre lenne szüksége, akkor leírja itt, és máris megmutatom. A Te kért leírásod itt is van:

Ha a ZA SmartDefense nem tudja definiálni a programot (vagy ha ki van kapcsolva), akkor könnyen előfordulhat, hogy internetre való csatlakozásakor a következő kép tárul elénk:

IPB kép

A "Remember this setting" segítségével beállíthatjuk, hogy a ZA mindig ezt használja az adott program esetében. Az "Allow" gomb engedélyezi a program internetre való kapcsolódását, míg a "Deny" megakadályozza azt.

Ha egy program el akar indítani egy másik programot, akkor a következő ablak ugrik elő:

IPB kép

Jelen esetben a The FilmMachine nevű program próbál kapcsolatot létesíteni a Firefox-xal. Az előbb leírt módon válaszolhatunk rá.