Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Rendszergazdák feladatai


Atys

Recommended Posts

Atys

Én egy ált. iskolában vagyok számtechtanár többek között, mert még más szakokat is tanítok. Mivel én vagyok a legmagasabban képzett számtech területén, minden szgépes munkát nekem kell csinálni. Ami ugyen nem jó, mert a szabadidõmbõl vesz el. Lehet ezt valahogy papíron rögzíteni, hogy mit miért, mennyiért? Van valaki ilyen helyzetben? Vagy valaki dolgozik ált. iskolában rendszergazga munkakörben?

Már nagyon kezdem unni, hogy annyit dolgozok ingyen! :mérges:

Link to comment
Share on other sites

Chabi1

A iskola számítógépes hálózatát ki építette ki ? Te vagy egy cég ? (pl.: Akiktõl az iskola vette a gépeket)

Link to comment
Share on other sites

Atys

Én! És azt is szabadidõmben. (sõt nem ide vág, de még a stúdiórendszert is én csináltam, hogy minden teremben legyen hang).

 

Link to comment
Share on other sites

Chabi1

minden szgépes munkát nekem kell csinálni.

Lehet ezt valahogy papíron rögzíteni, hogy mit miért, mennyiért?

 

A szabad idõdet úgy terheli a dolog, hogy túlórázol vagy csak a napi munkádat a munkaidõdön bellül ? Hát az iskola biztos nem fog annyi pénzt fizetni mint egy külsõs rendszer gazdának 1-2ezerFt/óra, mert ahoz külön vállalkozói engedély, cég..stb kell, hogy ilyesmivel is foglalkozol. Szerintem talán az lenne a legjobb ha egy fix plusz pénzben megállapodnátok azért amit csinálsz. :hááát:

Link to comment
Share on other sites

Atys

Hát elméletileg napi 8 óra a munkaidõ, de ebben benne van az is hogy otthon felkészülök az óráimra. Amúgy megvan a vállalkozóim ilyen típusú munkákra is. Van valami általános ár, amit el lehet kérni egy ilyen feladatért?

Link to comment
Share on other sites

Chabi1

Nagyjából mennyi az az idõ amit a napi dolgaidból elvesz a számítógépek karbantartása ?

Link to comment
Share on other sites

Atys

Hát itt nem csak karbantartásról van szó, hanem sok más munkáról:

órarendkészítés (évente 2x), sok statisztika adat felvitele a gépre, KIR portálon való munka, informatika normatíva felhasználásának koordinálása, levelezés ellenõrzése, pályázatok figyelése neten, meghívók, oklevelek, plakátok készítése, év végén teljes újratelepítés, stb. Ami egy iskolában számítógépes munka lehet, az mind az én nyakamba szakadt. Még a titkárnõ sem tud elküldeni egy e-mailt. Szóval napilag nehéz lebontani napi órára.

Link to comment
Share on other sites

Greene

Fel kell venni az iskolának egy rendszergazdát akár részidõben, vagy fizessék meg. Sajnos az a baj, hogy a cégek/iskolák azt hiszik, hogy bárki aki kicsit ért a számítástechnikához az egybõl jó is lesz rendszergazdának. Nekem két csoporttársam is rendszergazdi a suliban amellett, hogy tanít. Az egyik az semmit nem ért hozzá, a másik az nagyon vágja.

Ez egy külön szakma, nem szabad összevonni mással. Én ezt azért tudom, mert nekem kifejezetten ez a szakmám, és kitûnõre vizsgáztam belõle. A rendszergazda feladata nem csak abból áll, hogy néha ránéz a gépekre meg újraindítja a szervert ha baj van.

Link to comment
Share on other sites

Kovács Gyula (MiniDisk)

Nem beszélve arról, hogy ugyanezen intézményeknek eszük ágában sincs megfizetni a tudást, és - ahogy írod is - azt hiszik, hogy aki be tud kapcsolni egy gépet, az el tud látni egy ilyen feladatot is. Persze, ez mind szép és jó egészen addig, amíg nem kell bevatakozni valami miatt ...

Link to comment
Share on other sites

Atys

És tudnátok egy kicsit pontosítani, hogy mi a rendszergazda feladata? Csak, hogy legyen mivel kiállnom a fõnök elé.

Link to comment
Share on other sites

TheSaurus

Én egy darabig fõállásban rendszergazda voltam a suliban, mellette -túlórában- tanítottam, de sok volt. Egy ismerõsöm tanítás mellett rgazda, ezért heti 5 órát jóváírnak neki (nem 20-at tanít, csak 15-öt), azt mondja, így kibírható. De állítólag tényleg van valami rendelet, hogy külön embert kell alkalmazni erre az iskoláknak, vagy külsõs céget, de az drágább.

Link to comment
Share on other sites

Atys

Igen van rá rendelet, de ha jól tudom iskolai létszámtól teszi függõvé, hogy kötelezõ-e külön rendszergazdát tartani.

Link to comment
Share on other sites

Babó22

Hello! Én egy tanuló vagyok egy iskolában. Egyszer nekem kellett megoldanom egy problémát a számítógépekkel kapcsolatban. Mégpedig azt, hogy az összes gép nem volt mûködõképes, azaz, valaki elállította a BIOS-t. Csak CMOS Resettel lehetett megoldani (az igazgató a gépet nekem nem hagyta, hogy felbontsam, de mondtam, hogy másképp nem lehet megoldani) a hibát. De nem kaptam semmit se, míg akik a cipõszekrényt javító diákoknak 5000 Ft-ot adott az igazgató. A sulinak még rendszergazdája sincs. Ez meg mivel köszönte meg nekem? Semmivel. Többet meg nem javítom a gépét a sulinak, sõt, még rendszergazda se leszek. Inkább lesz egy számítógépszervízem

 

És tudnátok egy kicsit pontosítani, hogy mi a rendszergazda feladata? Csak, hogy legyen mivel kiállnom a fõnök elé.

 

A rendszergazda feladata: A számítógépek és a szerver karbantartása, üzemeltetése, ha hiba van, azonnal kijavítani. És hallom, nem fizetik meg semmivel se, max. 1000-2000 Ft-al, hogy szenvedsz a gépekkel.

Link to comment
Share on other sites

Atys

Kösz a hozzászólást, de sajna rajtam most a hallomások nem sokat segítenek, mert szeretnék a fõnök felé intézni egy kérést, mégpedig, hogy fizesse meg rendesen a munkámat.

Link to comment
Share on other sites

Greene

Tessék itt egy munkaköri leírás: >>>KLIKK<<<

 

Ebből is látható, hogy egy egyszerűbb rendszergazda milyen feladatokért felel. Ez nagyon alap, kevés tudással is el lehet boldogulni.

 

Nálunk pl. egy rendszergazda ismerjen 3 féle oprendszert (Win, Linux, Unix) ebből egyet professzionális szinten, cisco-t, php-t, mysql-t, egy programnyelvet, ismerje a különféle szerveralkalmazásokat, domaint tudjon beállítani...stb. Na valahol ez alatt húzom meg én a határt az igazi rendszergazda és a nagytudású felhasználó között.

Link to comment
Share on other sites

Kovács Gyula (MiniDisk)

Jó, mert Nálatok olyan a munkakörülmény, hogy ezt igényli. :) Én is dolgoztam régebben rendszergazdaként - ezt a címet adták rám - de közel sem volt olyan komoly szintű a teendőm, hogy húszdiplomás tudás kellett volna, pedig ott is volt Linux (RedHat), és Windows is. (Win2000Pro).

 

Egy rendszergazda attól jó, hogy a rábízott feladatokat maradéktalanul el tudja látni, odafigyelve a lehetséges hibák megelőzésére! Nem biztos, hogy az a rendszergazda a jó, aki egész nap megállás nélkül dolgozik. Egy számítógépes hálózatnak lehetőleg szünet nélkül maximális kapacitással kell mennie, ha ezt tudja egy rendszergazda elérni, akkor már jól dolgozott. Ha állandóan valamit javítgatni, állítgatni kell, akkor az már régen rossz.

Rendszergazdai feladatkörből is több féle van. Nem kell túlbecsülni azokat a rendszergazdákat, akik Linuxos hálózaton profik, vagy éppen a Windowst kenik-vágják. A rendszergazda akkor professzionális, ha a munkahelyén a feladatait úgy tudja ellátni, hogy ott a lehető legkevesebb leállás, és hiba legyen. (Ha ezt úgy teszi, hogy egész nap a ***-át veri, akkor úgy, de a lényeg, hogy ne legyen gond.) Ez pedig nem feltétlenül igényel több 10 éves iskolai előképzettséget.

 

Egyébként nem rossz a leírás amit linkeltél. :)

Link to comment
Share on other sites

Greene

És ha valami nagy leállás van, és meghal egy vagy két szerver, akkor mit csinál az általad említett rendszergazda? Felhívja a supportot? :démonikacaj:

 

Egy hálózatnak optimalizált terhelés mellett kell maximális kapacitással mennie.

Link to comment
Share on other sites

Kovács Gyula (MiniDisk)

Nem akkor megjavítja. De ugye ezeket meg lehet elõzni.

Link to comment
Share on other sites

Greene

Nem minden esetben. Pl. ha neked egy linuxos vinyó elszállt volna ott ahol kvázi rendszergazdaként mûködtél akkor mennyi idõ lett volna kijavítani a hibát? Honnan tudod hova kell mountolni az újat? Vagy hogyan partícionálod és formázod? Ez mindennapos eset, tehát ebbõl is látszik nem mindegy ki ül a szerverszobában. ;)

Link to comment
Share on other sites

Kovács Gyula (MiniDisk)

Akkor tudtam, mert volt rá példa. Természetesen ezért mondatm, hogy a lehetőségekhez képest rendben tartani mindent. Úgyis mindig az adott környezet határozza meg, mit, és milyen szinten kell megtenni. De a "jó rendszergazda" fogalma nem azon múlik, hogy a Linuxszot imádja e, vagy sem. Hanem azon, hogy a munkahelyén hogy tudja ellátni a feladatát. Aki profeszionális szinten ismeri a Linuxszot, az nem biztos, hogy egyenlő a jó rendszergazdával. Illetve a jó rendszergazda titulushoz egyáltalán nem kell ismerni a Linuxszot. NEM ezen múlik. Mindig a környezeten múlik. Én pl. pocsék lennék Nálatok, mert nem ismerem a Linuxszos rendszereket úgy, mint Te pl. De azért nem kell lenézni. Anno pár évvel ezelött tökéletesen elbodogultam a Redhatokkal, akár egy újratelepítéssel, és visszaállítással is - de ott egy 10 gépes hálózat volt, semmi több. 6 RedHatos gép, 4 Windowszal, meg pár switch.

 

Nagyon sok mindenen múlik, ki hol tud jól érvényesülni. Most ezzel nem azt mondom, hogy aki ezt tanulta, az felesleges dolgot csinált 4-5 évig (sőt, nagyon jó dolog, mert rengeteg mindent tanul az ember), de az egy másik kategória.

Link to comment
Share on other sites

Atys

Hú! Csak egy kicsit fordultam el, és micsoda párbeszédek zajlottak...

Na szóval köszönöm a rendszergazda leírást Greene! Nálunk szerencsére nincs ilyen komoly helyzet, mint amirõl beszélgettek itt. Van 17 gép, ebbõl hálóban 14, mindegyiken internet, két switch, meg egy router. Nálunk nincsenek semmilyen szerverek, mindenki egyenrangú.

Abban MiniDiscnek adok igazat, hogy a jó rendszergazda, akkor jó ha keveset kell dolgoznia. Elõzõ munkahelyen azért piszkált állandóan a fõnök (abszolút nulla info tudással), hogy miért nem dolgozok. Erre mondtam neki, ha én látványosan dolgozok, akkor ott baj van!

Szóval mennyit lehetne kérnem azért a melóért, amit már írtam elõzõleg? (azt nem akarom, hogy harácsolónak tekintsenek)

 

Link to comment
Share on other sites

Greene

Ez megint nem igaz. A jó rendszergazda folyamatosan nézi a statisztikákat, frissíti a csomagokat/programokat, és rendet tart. Persze tudom, hogy a legtöbb cégnél van mondjuk 10 gép meg egy router, aztán a Béla aki be tud jelentkezni egyedül a Windows XP-be már egyből rendszergazda lesz. Vagy ha mégis felvesznek egy rendszergazdát, még a kiégett fénycsöveket is az fogja cserélni. :hááát:

 

Kérj el havonta egy 10-est nettóban szerintem. Nem fogsz megszakadni a sok melótól.

Link to comment
Share on other sites

Atys

Milyen statisztikákra gondolsz? Programfirssítések most is mennek állandó jelleggel. Nettó 10e? Meglátjuk...

Sajnos a neoncsöves példa nagyon is helyztálló, mert még azt is el akarta érni a fõnök, hogy én írjak egy felhasználói doksit a nyomtató használatáról a "butábbaknak". Na ezt már nem vállaltam be.

Link to comment
Share on other sites

Kovács Gyula (MiniDisk)

Greene, mi az életben nem fogunk soha semmiben egyetérteni! :D

Atys: Igen ez a "még ez is férjen bele" tipikus esete. 10.000.-Ft meg havonta kevés. Ne őrüljünk már meg. Birom az ilyen spórolós főnököket. Hozzáértőt megfizetni nem akar a rendszerfelügyeletre, a hülye alkalmazottakat meg felveszi, mert p**a van a lábuk közt, és érettségizettek.

 

Minek egy nyomtzatóhoz útmutató? :pislog: Őrület ...

Link to comment
Share on other sites

Greene

@MD: Valószínûleg ez igaz, de attól még jóban vagyunk. ;)

 

@Aty: akkor lõdd be az összeget 10-20 közé, de ne felejtsd, hogy a 10 nettó az "sokkal" több bruttóban . ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...