Kovács Gyula (MiniDisk) 0 Share Posted May 14, 2006 Az után érdeklődnék, hogy az SPDIF mire jó? Nekem van a gépemen hátul két optikai, és két RCA csatlakozó SPDIF részére. Mit lehet vele kezdeni? Egy-egy ki-, és bemenet mindkét csatlakozónál. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chabi1 0 Share Posted May 14, 2006 Arra jó, hogy digitális úton megy a jel, de nem optikai kábelen, jelveszteség nélül, sokkal tisztább és jobb ! Plussz ha dvd-t nézel, és az erõsítõ össze van kötve 5 hangfallal + erõsítõvel, akkor dolby digitalban vagy dts-ben sasolod a filmet vagy játékot, amelyik támogatja is ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kovács Gyula (MiniDisk) 0 Author Share Posted May 14, 2006 Tehát ez arra jó, hogy pl. össze tudom kötni egy házimozi erõsítõvel? Van optikai "kábelem", ez nem gond. Konkrétabban hogyan mûködik. A kimenetet még meg is érteném, de mire jó a bemenet? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProFiler 0 Share Posted May 15, 2006 Itt tényleg részletesen mindent megtalálsz róla. Ciao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kovács Gyula (MiniDisk) 0 Author Share Posted May 15, 2006 Köszi de ezek technikai adatok. Úgy látszik hiú ábránd az, hogy valaki elmagyarázza röviden, tömören, de érthetõen, hogy mit tudok vele kezdeni. Kénytelen leszek a Google-t igénybe venni .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shia-ko 0 Share Posted May 15, 2006 A kimenetet még meg is érteném, de mire jó a bemenet? Arra, hogy veszteség és alakítgatás nélkül tudod fogadni a digitális forrást. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kovács Gyula (MiniDisk) 0 Author Share Posted May 15, 2006 Tehát van van egy MiniDisc lejátszóm - aminek van optikai kimenete - akkor a lejátszról jövõ hangot be tudom küldeni úgy a gépbe, hogy nincs jelveszteség? És feldolgozni mivel tudom? Vagy ez ugyanolyan jellegû bemenet, mint a hangkártya vonalbemenete, csak egy fokkal jobb minõségben? És ezek szerint ez csak hangra jó, igaz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shia-ko 0 Share Posted May 15, 2006 Tudomásom szerint, igen. Jelveszteség elviekben nincs. Feldolgozni olyan progival tudod, ami képes kezelni a hangkártyád SPDIF bemenetét, szvsz mindegyik mai képes rá, bár még nem próbáltam. Okosság Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kovács Gyula (MiniDisk) 0 Author Share Posted May 15, 2006 Köszönöm, ki fogom próbálni! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reyorkin 0 Share Posted May 16, 2006 Hasonló kérdésem lenne: Melyiket érdemes használni? Az optikai vagy a koax átvitelt a gép és a házimozi között, ha megvan mindkét kimenet, ill. bemenet. Azonkívül, ha a koax kábelt ajánljátok, akkor az milyen kábel pontosan? Gyanítom nem lehet helyettesíteni bámilyen kábellel, aminek két RCA dugója van... Elõre is köszi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kovács Gyula (MiniDisk) 0 Author Share Posted May 16, 2006 Az optikai vékonyabb, de rövid (30 cm-es) hosszú. Lehet hogy van hosszabb optiaki "kábel", nem tudom. Az RCA meg "bármilyen hosszú" lehet. (5-6 méter biztosan) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greene 15 Share Posted May 17, 2006 A koax-ot sokan jobbnak tartják, de nekem optikai kábelen megy a hang. Abban az a jó, hogy nem kell aranyozott csatlakozó. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arpsoft 12 Share Posted May 17, 2006 De nem is barkácsolod össze otthon. Egyébként az optikai is lehet több méteres. Nem sokban különbözik az optikai hálózatoktól, azok meg simán viszik a többszáz métert. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greene 15 Share Posted May 17, 2006 Az FDDI az simán visz kilométereket is optikán. Persze optikai kábelekbõl is van monomódusú és többmódusú, és attól függ, hogy törik a fény. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kovács Gyula (MiniDisk) 0 Author Share Posted May 17, 2006 Mondjuk a Home kategóriánál maradva: lehet pl. 5 m-es optikai szálat kapni valahol? Mert ami nekem van, az csak 30 cm-es. Még a MiniDisc recorderemhez kaptam. CD-rõl ezen keresztül vettem fel zenéket. Ki fogom próbálni az SPDIF-fel, hogy mit kezd vele számítógép. Kíváncsi leszek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greene 15 Share Posted May 17, 2006 Holnap megnézem apuéknál. Nekik elvileg van 5m-es optikai (toslink) kábel. Biztos nem 2Ft, de majd olcsóért hozok neked. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kovács Gyula (MiniDisk) 0 Author Share Posted May 17, 2006 Köszönöm. És nem törik meg? Olyan merev a müanyag borítása ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greene 15 Share Posted May 17, 2006 Nem. Ez tisztán fizika. Az üvegszál nagyon hajlékony. Ha nem kötsz rá masnit akkor nem lesz baja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arpsoft 12 Share Posted May 18, 2006 A hálózati üvegszál kábeleknél a minimális hajlítási sugár 20cm. Lehet kisebb íven is hajlítani, de nem javasolt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProFiler 0 Share Posted May 18, 2006 Azért én inkább úgy fogalmaznék, hogy ameddig a műanyag engedi hajolni. Nálam már tört szét ilyen kábel. De felesleges is hajtogatni - had menjen át lazán a két eszköz között! Ciao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reyorkin 0 Share Posted May 18, 2006 Szóval akkor egy kb. 2,5 méteres optikai kábel nem okoz semmilyen hallható veszteséget? Egyébkén a koaxos megoldásnak van valami különleges technológiája vagy esetleg kipróbálhatnám egy "normál" RCA-RCA végû audio kábellel, hogy milyen?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kovács Gyula (MiniDisk) 0 Author Share Posted May 18, 2006 Ki lehet próbálni, mert nekem sem koaxos van (nem is hallottam még ilyenrõl), hanem RCA, és optikai. Az optikain értelemszerûen nincs veszteség, én csak a kábel merevségétõl tartottam, de ezek szerint ettõl sem kell tartanom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arpsoft 12 Share Posted May 18, 2006 A koax-nak is RCA csatlakozója van. Azért kell hozzá koax kábel, mert nagyfrekvenciás jelek közlekednek a madzagon. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greene 15 Share Posted May 18, 2006 @MD: 3m-es kábel 600Ft, 5m-es (bliszter) 2000Ft körül. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mawerick 0 Share Posted May 9, 2007 Sziasztok, nekem van egy AMILO M 3438G-s tipusu LAPTOP-om. Van rajta S/PDIF 7.1-es hangimenet. Ez egy Jack dugo aljzat, ami egyben a sztereo analog hangkimenetem is. vennék hozzá egy hazimozi rendszert aminek van koaxialis digitalis hangbemenete, ezert ki is probaltam az üzletben, de nem müködött. 75 ohm-os koaxal volt összekötve + egy mono Jack - RCA atalakito volt beiktatva. A hangkartya szoftverén van egy fül az S/PDIF kimenetre, hogy hány kHz-es legyen, és ennyi. Hogy lehet ezt az S/PDIF-et aktivalni, vagy erre atkapcsolni a kimenetet? Mert csak a sztereo analog jel van a kimeneten. köszönöm a segitseget! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts