Jump to content
GSForum - Segélyvonal

SPDIF

Kovács Gyula (MiniDisk)

Recommended Posts

Kovács Gyula (MiniDisk)

Az után érdeklődnék, hogy az SPDIF mire jó? Nekem van a gépemen hátul két optikai, és két RCA csatlakozó SPDIF részére. Mit lehet vele kezdeni? Egy-egy ki-, és bemenet mindkét csatlakozónál.

Chabi1

Arra jó, hogy digitális úton megy a jel, de nem optikai kábelen, jelveszteség nélül, sokkal tisztább és jobb ! Plussz ha dvd-t nézel, és az erõsítõ össze van kötve 5 hangfallal + erõsítõvel, akkor dolby digitalban vagy dts-ben sasolod a filmet vagy játékot, amelyik támogatja is !

Kovács Gyula (MiniDisk)

Tehát ez arra jó, hogy pl. össze tudom kötni egy házimozi erõsítõvel? Van optikai "kábelem", ez nem gond. Konkrétabban hogyan mûködik. A kimenetet még meg is érteném, de mire jó a bemenet?

Kovács Gyula (MiniDisk)

Köszi de ezek technikai adatok.

Úgy látszik hiú ábránd az, hogy valaki elmagyarázza röviden, tömören, de érthetõen, hogy mit tudok vele kezdeni. :(

Kénytelen leszek a Google-t igénybe venni .... :(

Shia-ko

A kimenetet még meg is érteném, de mire jó a bemenet?

Arra, hogy veszteség és alakítgatás nélkül tudod fogadni a digitális forrást. ;)

Kovács Gyula (MiniDisk)

Tehát van van egy MiniDisc lejátszóm - aminek van optikai kimenete - akkor a lejátszról jövõ hangot be tudom küldeni úgy a gépbe, hogy nincs jelveszteség? És feldolgozni mivel tudom? Vagy ez ugyanolyan jellegû bemenet, mint a hangkártya vonalbemenete, csak egy fokkal jobb minõségben?

És ezek szerint ez csak hangra jó, igaz?

Shia-ko

Tudomásom szerint, igen.

Jelveszteség elviekben nincs. Feldolgozni olyan progival tudod, ami képes kezelni a hangkártyád SPDIF bemenetét, szvsz mindegyik mai képes rá, bár még nem próbáltam.

Okosság

Kovács Gyula (MiniDisk)

Köszönöm, ki fogom próbálni! :)

Reyorkin

Hasonló kérdésem lenne: Melyiket érdemes használni? Az optikai vagy a koax átvitelt a gép és a házimozi között, ha megvan mindkét kimenet, ill. bemenet.

Azonkívül, ha a koax kábelt ajánljátok, akkor az milyen kábel pontosan?

Gyanítom nem lehet helyettesíteni bámilyen kábellel, aminek két RCA dugója van...

Elõre is köszi.

Kovács Gyula (MiniDisk)

Az optikai vékonyabb, de rövid (30 cm-es) hosszú. Lehet hogy van hosszabb optiaki "kábel", nem tudom. Az RCA meg "bármilyen hosszú" lehet. (5-6 méter biztosan)

Greene

A koax-ot sokan jobbnak tartják, de nekem optikai kábelen megy a hang. Abban az a jó, hogy nem kell aranyozott csatlakozó.

arpsoft

De nem is barkácsolod össze otthon. ;)

Egyébként az optikai is lehet több méteres. Nem sokban különbözik az optikai hálózatoktól, azok meg simán viszik a többszáz métert.

Greene

Az FDDI az simán visz kilométereket is optikán. Persze optikai kábelekbõl is van monomódusú és többmódusú, és attól függ, hogy törik a fény.

Kovács Gyula (MiniDisk)

Mondjuk a Home kategóriánál maradva: :D lehet pl. 5 m-es optikai szálat kapni valahol? Mert ami nekem van, az csak 30 cm-es. Még a MiniDisc recorderemhez kaptam. CD-rõl ezen keresztül vettem fel zenéket.

Ki fogom próbálni az SPDIF-fel, hogy mit kezd vele számítógép. Kíváncsi leszek. :)

Greene

Holnap megnézem apuéknál. Nekik elvileg van 5m-es optikai (toslink) kábel. Biztos nem 2Ft, de majd olcsóért hozok neked. ;)

Kovács Gyula (MiniDisk)

Köszönöm. :D És nem törik meg? Olyan merev a müanyag borítása ... :hmm:

Greene

Nem. Ez tisztán fizika. Az üvegszál nagyon hajlékony. Ha nem kötsz rá masnit akkor nem lesz baja. ;)

arpsoft

A hálózati üvegszál kábeleknél a minimális hajlítási sugár 20cm. Lehet kisebb íven is hajlítani, de nem javasolt.

ProFiler

Azért én inkább úgy fogalmaznék, hogy ameddig a műanyag engedi hajolni. Nálam már tört szét ilyen kábel. De felesleges is hajtogatni - had menjen át lazán a két eszköz között!

Ciao.

Reyorkin

Szóval akkor egy kb. 2,5 méteres optikai kábel nem okoz semmilyen hallható veszteséget?

Egyébkén a koaxos megoldásnak van valami különleges technológiája vagy esetleg kipróbálhatnám egy "normál" RCA-RCA végû audio kábellel, hogy milyen??

Kovács Gyula (MiniDisk)

Ki lehet próbálni, mert nekem sem koaxos van (nem is hallottam még ilyenrõl), hanem RCA, és optikai. Az optikain értelemszerûen nincs veszteség, én csak a kábel merevségétõl tartottam, de ezek szerint ettõl sem kell tartanom. :)

arpsoft

A koax-nak is RCA csatlakozója van. Azért kell hozzá koax kábel, mert nagyfrekvenciás jelek közlekednek a madzagon.

Greene

@MD: 3m-es kábel 600Ft, 5m-es (bliszter) 2000Ft körül.

• 11 months later...
Mawerick

Sziasztok,

nekem van egy AMILO M 3438G-s tipusu LAPTOP-om. Van rajta S/PDIF 7.1-es hangimenet. Ez egy Jack dugo aljzat, ami egyben a sztereo analog hangkimenetem is.

vennék hozzá egy hazimozi rendszert aminek van koaxialis digitalis hangbemenete, ezert ki is probaltam az üzletben, de nem müködött. 75 ohm-os koaxal volt összekötve + egy mono Jack - RCA atalakito volt beiktatva.

A hangkartya szoftverén van egy fül az S/PDIF kimenetre, hogy hány kHz-es legyen, és ennyi.

Hogy lehet ezt az S/PDIF-et aktivalni, vagy erre atkapcsolni a kimenetet? Mert csak a sztereo analog jel van a kimeneten.

köszönöm a segitseget!