Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Abit VH6-II probléma


tizedes84

Recommended Posts

tizedes84

Sziasztok!

 

A következõ a problémám, amelyben a sürgõs segítségeteket szeretném kérni. Egyik haveromnál kellett volna felrakni az XP-t a gépére (Abit VH6-II alaplap, Celeron 900 MHz proci, 256 BM RAM, 4 GB HDD). A telepítés elõtt Windows 98 volt neki fenn, ami jól mûködött. Megpróbáltam az XP SP2 telepítõt CD-rõl bootolni, de nem sikerült, mert a FAT és NTFS eszközmeghajtók betöltése után kilépett a kék hátteres telepítõbõl, a háttér fekete lett és nem írt ki semmit, csak lefagyott a gép. Többszöri újrapróbálkozás és másik XP telepítõlemez után a Windows 98 alól indítottam el az XP telepítõt, sikeresen elindult, fel is települt, csak épp újraindítás után lemezhibát írt ki. Ekkor kicseréltem a winchestert egy 40 GB-osra, aminél CD-rõl való bootoláskor az XP telepítõ ismét lefagyott a FAT és NTFS eszközmeghajtók betöltése után. Cserélgettem a memóriamodult, átnéztem a BIOS-t, de látszólag semmi hibát nem találtam. 10-edszeri próbálkozás után már nem tudtam mire gondolni, és az alaplapon, a CMOS elem mellett levõ 3 tüskével egy BIOS reset-et csináltam. Méghozzá úgy, hogy a jumpert a baloldali 2 tüskérõl áttettem a jobboldali 2-re, kicsit vártam, majd visszaraktam eredeti állapotába. Na és innen jött a hidegzuhany: gép bekapcs, és se kép, se hang... Lehúztam mindent az alaplapról, sõt még másik videókártyával is próbáltam, de ugyanez a jelenség. Szóval most nem tudom mitévõ legyek, már az elemet is kivettem, a jumpert is az összes lehetséges kombinációban kipróbáltam (úgy is, hogy fel sem raktam egyik tüskére se), de továbbra is se kép se hang, tehát még csak a rendszerhangszóró se sípol egyáltalán.

 

Valami ötlet, javaslat? :( Esetleg valakinek volt már hasonló jelenség?

 

Ugye nem kell kidobnom az alaplapot??

Link to comment
Share on other sites

Chabi1

az alaplapon, a CMOS elem mellett levõ 3 tüskével egy BIOS reset-et csináltam. Méghozzá úgy, hogy a jumpert a baloldali 2 tüskérõl áttettem a jobboldali 2-re, kicsit vártam, majd visszaraktam eredeti állapotába. Na és innen jött a hidegzuhany: gép bekapcs, és se kép, se hang...

 

Amikor áttetted elõször a jumpert, akkor bekapcsoltad ? Nem próbáltad meg újrapartícionálni a vinyókat az XP telepítõ cd-vel ?

Link to comment
Share on other sites

tizedes84

Hát megmondom õszintén, az elsõ alkalomra már nem nagyon emlékszem, de abban biztos vagyok, hogy utána, amikor próbálkozásképpen átraktam a jumpert az összes lehetséges pozícióba, akkor bekapcsoltam a gépet egy pillanatra minden pozícióban. Amikor a jobboldali 2 tüskére raktam a jumpert, akkor a winchester LED-je is folyamatosan égett egész idõ alatt, és a gépet is már csak a bekapcsoló gomb hosszan nyomva tartásával lehetett kikapcsolni. Most viszont, a jumpert eredeti állapotában hagyva, egy rövid megnyomás után is kikapcsol a gép, csak éppen nem látok ugye semmit a monitoron...

 

A partícionálásig eleve el se jut a telepítõ sajnos... De nagyon furcsa volt nekem, hogy 2 teljesen különbözõ winchesterrel is ugyanaz a fekete hátteres lefagyás volt a jelenség az XP telepítésekor.

Link to comment
Share on other sites

r-chee

Véletlenül nem SATA winyód van :?: Mert akkor elõfordulhat, hogy a BIOS-ban be kell állítani...

Esetleg próbálj meg még egy CMOS-resetet. Nálam ilyet akkor csinált a gép, mikor nem eredti állásba tettem vissza a jumpert, de te, mint írtad, jól tetted vissza...

Link to comment
Share on other sites

Chabi1

Véletlenül nem SATA winyód van :?:

 

VH6-II egy Pentium3-as alaplap. ;)

Link to comment
Share on other sites

tizedes84

Jelentem, megoldódott a probléma, méghozzá a következõ módon:

 

Kivettem az elemet az alaplapból és mindent lehúztam róla, plusz a jumpert CMOS törlésre állítva így hagytam az egészet kb 2 napig. Ezután ismét összerakva mûködött a dolog, de az XP SP2 telepítõ ugyanott kifagyott, ahol eddig. Ezután kicseréltem a RAM-ot, és láss csodát: tökéletesen mûködik azóta minden... :)

 

Azért érdekesek az XP hibaüzenetei is... Lemezhiba... Pff... :S:gonosz:

Link to comment
Share on other sites

Chabi1

Kivettem az elemet az alaplapból és mindent lehúztam róla, plusz a jumpert CMOS törlésre állítva így hagytam az egészet kb 2 napig.

 

A Jumperrel csak akkor tudod resetelni a BIOS-t ha benne van az elem. Mivel az elemet kivetted ezért automatikusan BIOS reset volt a jumper segítsége nélkül is. :ötlet:

 

Link to comment
Share on other sites

blazs

Két nap egy 30másodperces művelet miatt? :hááát:

Link to comment
Share on other sites

tizedes84

Igen, de csak azért, mert nem értem rá foglalkozni vele. :)

 

Meg nem tudom, mi az igazság ebben, de azt hallottam, hogy a sima jumperes ("30 másodperces") BIOS resetnél többet ér, ha az ember kiveszi az elemet és hagyja szépen kisülni kb fél vagy 1 napig, ugyanis a sima reset nem minden esetben segít. Sõt, ha például elfelejtetted a BIOS jelszót, a régebbi gépeknél csak ilyen módszerrel (elem kivesz, vár 1-2 napot, hetet, elem visszatesz) tudtad resetelni a lapot... Ebben van valami igazság, vagy csak egyik nagyokos ismerõsöm kitalációja? :hmm:

Link to comment
Share on other sites

Gereby

Én mindíg úgy szoktam, ahogy az alaplap kézikönyv leírja... Gép le villanyról, elem ki, jumper át pár másodpercre, majd vissza. Nálam ez bevállt. Egyébként a síma CMOS reset is kiviszi a BIOS jelszót.

Szerintem nincs különbség az elemkivevõs, napot várós CMOS reset és a jumperes CMOS reset között.

Link to comment
Share on other sites

blazs

Én így szoktam.

Villany ki, jumper átrak, power gomb nyomva tart, villany vissza 10-20mp és kész is.

Eddig mindig ok volt.

 

balázs

Link to comment
Share on other sites

Chabi1
:D Ha a villanyt kikapcsolod akkor minek nyomod a gombot ? :pislog:
Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Viccet félretéve - volt már több olyan géppel is dolgom, amely teljes áramtalanítás után, gombnyomásra még egy pillanatra beindult. :ötlet:

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

Gereby

Az enyém is egy pillanatra be tud indulni.... Ez gondolom még a táp kondenzátoraiban megmaradt feszültségtõl van...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
adamk07

Sziasztok!

Nekem is van egy ilyen lapom bekapcsolom semmi képernyõn csak sípol mit a fene és nem hagyja abba csak 11. számoltam!

Szerintetek mi lehet a baja?

Elõre is köszönöm!

adamk07

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...