Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Abit VH6-II probléma

tizedes84

Recommended Posts

tizedes84

Sziasztok!

A következõ a problémám, amelyben a sürgõs segítségeteket szeretném kérni. Egyik haveromnál kellett volna felrakni az XP-t a gépére (Abit VH6-II alaplap, Celeron 900 MHz proci, 256 BM RAM, 4 GB HDD). A telepítés elõtt Windows 98 volt neki fenn, ami jól mûködött. Megpróbáltam az XP SP2 telepítõt CD-rõl bootolni, de nem sikerült, mert a FAT és NTFS eszközmeghajtók betöltése után kilépett a kék hátteres telepítõbõl, a háttér fekete lett és nem írt ki semmit, csak lefagyott a gép. Többszöri újrapróbálkozás és másik XP telepítõlemez után a Windows 98 alól indítottam el az XP telepítõt, sikeresen elindult, fel is települt, csak épp újraindítás után lemezhibát írt ki. Ekkor kicseréltem a winchestert egy 40 GB-osra, aminél CD-rõl való bootoláskor az XP telepítõ ismét lefagyott a FAT és NTFS eszközmeghajtók betöltése után. Cserélgettem a memóriamodult, átnéztem a BIOS-t, de látszólag semmi hibát nem találtam. 10-edszeri próbálkozás után már nem tudtam mire gondolni, és az alaplapon, a CMOS elem mellett levõ 3 tüskével egy BIOS reset-et csináltam. Méghozzá úgy, hogy a jumpert a baloldali 2 tüskérõl áttettem a jobboldali 2-re, kicsit vártam, majd visszaraktam eredeti állapotába. Na és innen jött a hidegzuhany: gép bekapcs, és se kép, se hang... Lehúztam mindent az alaplapról, sõt még másik videókártyával is próbáltam, de ugyanez a jelenség. Szóval most nem tudom mitévõ legyek, már az elemet is kivettem, a jumpert is az összes lehetséges kombinációban kipróbáltam (úgy is, hogy fel sem raktam egyik tüskére se), de továbbra is se kép se hang, tehát még csak a rendszerhangszóró se sípol egyáltalán.

Valami ötlet, javaslat? :( Esetleg valakinek volt már hasonló jelenség?

Ugye nem kell kidobnom az alaplapot??

Chabi1

az alaplapon, a CMOS elem mellett levõ 3 tüskével egy BIOS reset-et csináltam. Méghozzá úgy, hogy a jumpert a baloldali 2 tüskérõl áttettem a jobboldali 2-re, kicsit vártam, majd visszaraktam eredeti állapotába. Na és innen jött a hidegzuhany: gép bekapcs, és se kép, se hang...

Amikor áttetted elõször a jumpert, akkor bekapcsoltad ? Nem próbáltad meg újrapartícionálni a vinyókat az XP telepítõ cd-vel ?

tizedes84

Hát megmondom õszintén, az elsõ alkalomra már nem nagyon emlékszem, de abban biztos vagyok, hogy utána, amikor próbálkozásképpen átraktam a jumpert az összes lehetséges pozícióba, akkor bekapcsoltam a gépet egy pillanatra minden pozícióban. Amikor a jobboldali 2 tüskére raktam a jumpert, akkor a winchester LED-je is folyamatosan égett egész idõ alatt, és a gépet is már csak a bekapcsoló gomb hosszan nyomva tartásával lehetett kikapcsolni. Most viszont, a jumpert eredeti állapotában hagyva, egy rövid megnyomás után is kikapcsol a gép, csak éppen nem látok ugye semmit a monitoron...

A partícionálásig eleve el se jut a telepítõ sajnos... De nagyon furcsa volt nekem, hogy 2 teljesen különbözõ winchesterrel is ugyanaz a fekete hátteres lefagyás volt a jelenség az XP telepítésekor.

r-chee

Véletlenül nem SATA winyód van :?: Mert akkor elõfordulhat, hogy a BIOS-ban be kell állítani...

Esetleg próbálj meg még egy CMOS-resetet. Nálam ilyet akkor csinált a gép, mikor nem eredti állásba tettem vissza a jumpert, de te, mint írtad, jól tetted vissza...

Chabi1

Véletlenül nem SATA winyód van :?:

VH6-II egy Pentium3-as alaplap. ;)

tizedes84

Jelentem, megoldódott a probléma, méghozzá a következõ módon:

Kivettem az elemet az alaplapból és mindent lehúztam róla, plusz a jumpert CMOS törlésre állítva így hagytam az egészet kb 2 napig. Ezután ismét összerakva mûködött a dolog, de az XP SP2 telepítõ ugyanott kifagyott, ahol eddig. Ezután kicseréltem a RAM-ot, és láss csodát: tökéletesen mûködik azóta minden... :)

Azért érdekesek az XP hibaüzenetei is... Lemezhiba... Pff... :S:gonosz:

Chabi1

Kivettem az elemet az alaplapból és mindent lehúztam róla, plusz a jumpert CMOS törlésre állítva így hagytam az egészet kb 2 napig.

A Jumperrel csak akkor tudod resetelni a BIOS-t ha benne van az elem. Mivel az elemet kivetted ezért automatikusan BIOS reset volt a jumper segítsége nélkül is. :ötlet:

blazs

Két nap egy 30másodperces művelet miatt? :hááát:

tizedes84

Igen, de csak azért, mert nem értem rá foglalkozni vele. :)

Meg nem tudom, mi az igazság ebben, de azt hallottam, hogy a sima jumperes ("30 másodperces") BIOS resetnél többet ér, ha az ember kiveszi az elemet és hagyja szépen kisülni kb fél vagy 1 napig, ugyanis a sima reset nem minden esetben segít. Sõt, ha például elfelejtetted a BIOS jelszót, a régebbi gépeknél csak ilyen módszerrel (elem kivesz, vár 1-2 napot, hetet, elem visszatesz) tudtad resetelni a lapot... Ebben van valami igazság, vagy csak egyik nagyokos ismerõsöm kitalációja? :hmm:

Gereby

Én mindíg úgy szoktam, ahogy az alaplap kézikönyv leírja... Gép le villanyról, elem ki, jumper át pár másodpercre, majd vissza. Nálam ez bevállt. Egyébként a síma CMOS reset is kiviszi a BIOS jelszót.

Szerintem nincs különbség az elemkivevõs, napot várós CMOS reset és a jumperes CMOS reset között.

blazs

Én így szoktam.

Villany ki, jumper átrak, power gomb nyomva tart, villany vissza 10-20mp és kész is.

Eddig mindig ok volt.

balázs

Chabi1
:D Ha a villanyt kikapcsolod akkor minek nyomod a gombot ? :pislog:

ProFiler

Viccet félretéve - volt már több olyan géppel is dolgom, amely teljes áramtalanítás után, gombnyomásra még egy pillanatra beindult. :ötlet:

Ciao.

Gereby

Az enyém is egy pillanatra be tud indulni.... Ez gondolom még a táp kondenzátoraiban megmaradt feszültségtõl van...

• 3 years later...
adamk07

Sziasztok!

Nekem is van egy ilyen lapom bekapcsolom semmi képernyõn csak sípol mit a fene és nem hagyja abba csak 11. számoltam!

Szerintetek mi lehet a baja?

Elõre is köszönöm!

adamk07