dworld Posted May 13, 2006 Posted May 13, 2006 Hi mindenkinek! Probléma: Cable netet használok (TVNetwork), és a megrendeléskor meg kellett adjam a hálókártyám MAC azonosítóját, ez nem is probléma, mert akkor módosítom amikor akarom, linux és windows alatt is mûködik a net kifogástalanul. Linux alatt az ifconfig "eth0" down hw ether "MAC address" és ezután ai ifconfig "eth0" up ifup "eth0" parancsal állítom be az új MAC adresst. Ekkor a másik azonosító inaktívra vált, és lesz netem... Nah a probléma itt kezdõdik, valahányszor újraindítom gépet, mindig át kell váltani a helyes MAC addressra.. A kérdésem a következõ, ha mindenféle képpen be kell írjam a parancsokat akkor nem lehet Valami utasításfájlba beírni amit csak végrehajtatok? (gondolok itt a windows alatti batch fájlra, csak nem tudom mi a linuxos megfelelõje:( ) Az lenne a legjobb ha valahogy ki lehetne szedni a másik MAC address-t, jah és kérdezném még, hogy a cable netet ez alapján be tudom állítani autómatikusra, ha a MAC address helyén van? "Az UHU-vezérlõközpontban elõször indítsd el a PCMCIA-szolgáltatást, majd a terminálban root-ként írd be, hogy "adsl-config". A megjelenõ menüben add meg a szolgáltatótól kapott nevet és jelszót, majd okézd le. Ezután menj vissza az UHU-vezérlõközpontba, majd indítsd el az ADSL-szolgáltatást, ekkor elindul a net és amikor beindítod a gépet, mindig automatikusan elindul a net." by attila1964 Remélhetõleg az utolsó kérdésem: az ADSL-szolgáltatás amirõl fent szó van, az vonatkozik a kábelnetesre is? -- D
Greene Posted May 13, 2006 Posted May 13, 2006 Két megoldás is van rá. Az első, hogy a /etc/networking/interfaces állományban be lehet állítani ha jól emlékszem. A második egy shell script, ami így nézne ki: #!/bin/sh parancsok amiket szeretnél végrehajtatni minden sorba egy külön parancs exit 0 Mentsd el ezt, és tedd futtathatóvá: chmod +x ./filenév Aztán csinálj egy simlinket a /etc/rcX.d könyvtáradba. X = alapértelmezett futási szint. Figyelj oda, hogy a link így kezdődjön: "S" és utána a szám ami meghatározza hanyadiknak induljon el a program. A kábelnetnél az interfacesben az ethX legyen auto. Így majd kér DHCP-n IP-t Az utolsó kérdésedet meg nem értem, mert az ADSL és a Kábelnet két külön dolog. ADSL-nél egy virtuális hálókártyán keresztül csatlakozol. Én viszont simán felhívnám a szolgáltatóm, és leregisztráltatnám ezt a MAC-et.
dworld Posted May 13, 2006 Author Posted May 13, 2006 Köszönöm szépen!! Sikerült!!!, bár a simlink-el voltak problémáim, mert máig azt sem tudtam hogy van (1 hete linuxozok), de egy kis tanulás és olvasgatás után, minden símán ment:D! Nah köszönöm mégegyszer a gyors válaszodat, meg a pontos leírást (jah én nem találtam az /etc mappában nem volt networking almappa ) Gondoltam rá én is, hogy egyszerűbb lenne felhívni a szolgáltatót, csak nem voltam/vagyok bene biztos, hogy a linux következő telepítésnél is ugyanazt a MAC-et adja (ezt abból gondolom, mert win és lin alatt is más). És nem akarom hivogatni a szolgáltatót állandóan.. nah bye
Greene Posted May 13, 2006 Posted May 13, 2006 Akkor elárulom a titkot. A MAC címet sosem a linux adja, hanem az első 3 bájtot az IEEE osztja ki a második hármat pedig a gyártó. Tehát a MAC címed nem változik. Persze meg lehet változtatni, de alapesetben az fix és állandó. Disztrófüggő, hol van az interfaces állomány. Én mindig a Debianból indulok ki.
dworld Posted May 13, 2006 Author Posted May 13, 2006 Basszus akkor jól gondoltam, hogy fix, de akkor miért más win és lin alatt? Nem találtam az interfaces-t, elindítottam a keresést (ellenõriztem kétszer is jól írtam be), láttam, hogy sokáig tart, elmentem kajázni, visszajöttem és még mindig semmi, nah ezután megoldottam a másik féle képpen:) Amúgy, rendkívûl nagyra becsülöm a LINUX-ot, a Windows meg elmehet a sunyiba, szánalmas, csak azért használom még most is mert azon programozok. Egyenlõre a Linuxra még nem találtam megfelelõ fejlesztõeszközt ( illetve egyet találtam, de az readme-be az install-hoz csak annyi volt hogy másoljam egy mappába és kész, megtettem, de nem mûködik, nem vágom). Nah Mindegy úgy is megoldom vhogy:)
Greene Posted May 13, 2006 Posted May 13, 2006 Azért lehet, mert a Windowsban át van állítva. A hálózati kártya tulajdonságainál valószínûleg meg van változtatva az értéke. A linux nem szórakozik ilyenekkel, windowsnál sajnos elõfordul, de nem tudom mi okozza. Fejlesztéshez meg szükséged lesz ezekre a csomagokra: build-essentials, linux-headers a kernel verziódhoz (uname -r parancssal nézhetõ meg a kernel verziója). Nézzél a repositoryban grafikus felületre fejlesztõeszközöket.
dworld Posted May 13, 2006 Author Posted May 13, 2006 Értem, akkor valószínû a következõ Linux telepítés után az lesz az elsõ hogy felhívom a szolgáltatóm:) Köszi a tánácsot, most minden jól jön, próbálok úgy állni a dolgokhoz mint egy szivacs:) minden tudás kell:) Amúgy, talán te is fejlesztesz? Talán Linux alatt? Mert az nagyon király lenne, mert legalább már egy ember volna akitõl tudnék kérdezni, ha elakadok..
Greene Posted May 13, 2006 Posted May 13, 2006 Sajnos én nem értek a programozáshoz. Én ezeket az eszközöket forráskódok fordításához használom. SQL-ezek emellett, és Web/Ftp/Egyéb szervert üzemeltetek.
dworld Posted May 13, 2006 Author Posted May 13, 2006 Értem, én is csak 1 éve tudok programozni, most végzek egy kétéves suliban, azután meg Egyetem PTE-TTK programtervező informatikus. Épp most fejeztem be a szakdogámat, egy programot kellett írni és min. 100 oldalba ledukumentálni.. Mondjuk az SQL-t én is szeretem , de Mindegy remélem nem kapok figyelmeztetést mert nem a témához szólok hozzá... még csak mot olvasom a fórumszabályzatot..
aty Posted May 14, 2006 Posted May 14, 2006 Amúgy, rendkívûl nagyra becsülöm a LINUX-ot, a Windows meg elmehet a sunyiba, szánalmas, csak azért használom még most is mert azon programozok. Egyenlõre a Linuxra még nem találtam megfelelõ fejlesztõeszközt ( illetve egyet találtam, de az readme-be az install-hoz csak annyi volt hogy másoljam egy mappába és kész, megtettem, de nem mûködik, nem vágom). Nah Mindegy úgy is megoldom vhogy:) Annyi IDE van mint a nyû, Kdevelop, Anjuta, Eclipse.. ezek az ismertebbek. Jó lenne tudni, hogy különben mire akarod használni stb. A felsorolt felületek C, C++, Java fejlesztésre alkalmasak. A legtöbb linuxos editor, még a notepad szintûek is ismerik a programnyelvek szintaktikáit, tehát sokszor külön környezetre sincs szükség a kényelmes fejlesztéshez. Elég parancssorból lefordítani a programot.
Recommended Posts