Jump to content
GSForum - Segélyvonal

MAC address problémák és kábeles internet beálítás

Recommended Posts

Posted

Hi mindenkinek!

Probléma:

Cable netet használok (TVNetwork), és a megrendeléskor meg kellett adjam a hálókártyám MAC azonosítóját, ez nem is probléma, mert akkor módosítom amikor akarom, linux és windows alatt is mûködik a net kifogástalanul.

Linux alatt az

ifconfig "eth0" down hw ether "MAC address" és ezután ai

ifconfig "eth0" up

ifup "eth0" parancsal állítom be az új MAC adresst. Ekkor a másik azonosító inaktívra vált, és lesz netem...

Nah a probléma itt kezdõdik, valahányszor újraindítom gépet, mindig át kell váltani a helyes MAC addressra..

A kérdésem a következõ, ha mindenféle képpen be kell írjam a parancsokat akkor nem lehet Valami utasításfájlba beírni amit csak végrehajtatok? (gondolok itt a windows alatti batch fájlra, csak nem tudom mi a linuxos megfelelõje:( )

Az lenne a legjobb ha valahogy ki lehetne szedni a másik MAC address-t, jah és kérdezném még, hogy a cable netet ez alapján be tudom állítani autómatikusra, ha a MAC address helyén van?

"Az UHU-vezérlõközpontban elõször indítsd el a PCMCIA-szolgáltatást, majd a terminálban root-ként írd be, hogy "adsl-config". A megjelenõ menüben add meg a szolgáltatótól kapott nevet és jelszót, majd okézd le. Ezután menj vissza az UHU-vezérlõközpontba, majd indítsd el az ADSL-szolgáltatást, ekkor elindul a net és amikor beindítod a gépet, mindig automatikusan elindul a net." by attila1964

Remélhetõleg az utolsó kérdésem: az ADSL-szolgáltatás amirõl fent szó van, az vonatkozik a kábelnetesre is?

--

D

Posted

Két megoldás is van rá.

Az első, hogy a /etc/networking/interfaces állományban be lehet állítani ha jól emlékszem.

A második egy shell script, ami így nézne ki:

#!/bin/sh

parancsok amiket szeretnél végrehajtatni
minden sorba egy külön parancs

exit 0

Mentsd el ezt, és tedd futtathatóvá: chmod +x ./filenév

Aztán csinálj egy simlinket a /etc/rcX.d könyvtáradba. X = alapértelmezett futási szint. Figyelj oda, hogy a link így kezdődjön: "S" és utána a szám ami meghatározza hanyadiknak induljon el a program.

A kábelnetnél az interfacesben az ethX legyen auto. Így majd kér DHCP-n IP-t

Az utolsó kérdésedet meg nem értem, mert az ADSL és a Kábelnet két külön dolog. ADSL-nél egy virtuális hálókártyán keresztül csatlakozol.

Én viszont simán felhívnám a szolgáltatóm, és leregisztráltatnám ezt a MAC-et. ;)

Posted

Köszönöm szépen!!

Sikerült!!!:D, bár a simlink-el voltak problémáim, mert máig azt sem tudtam hogy van (1 hete linuxozok), de egy kis tanulás és olvasgatás után, minden símán ment:D!

Nah köszönöm mégegyszer a gyors válaszodat, meg a pontos leírást :)

(jah én nem találtam az /etc mappában nem volt networking almappa :( )

Gondoltam rá én is, hogy egyszerűbb lenne felhívni a szolgáltatót, csak nem voltam/vagyok bene biztos, hogy a linux következő telepítésnél is ugyanazt a MAC-et adja (ezt abból gondolom, mert win és lin alatt is más). És nem akarom hivogatni a szolgáltatót állandóan..

nah bye

Posted

Akkor elárulom a titkot. A MAC címet sosem a linux adja, hanem az első 3 bájtot az IEEE osztja ki a második hármat pedig a gyártó. Tehát a MAC címed nem változik. Persze meg lehet változtatni, de alapesetben az fix és állandó.

Disztrófüggő, hol van az interfaces állomány. Én mindig a Debianból indulok ki. :P

Posted

Basszus akkor jól gondoltam, hogy fix, de akkor miért más win és lin alatt?

Nem találtam az interfaces-t, elindítottam a keresést (ellenõriztem kétszer is jól írtam be), láttam, hogy sokáig tart, elmentem kajázni, visszajöttem és még mindig semmi, nah ezután megoldottam a másik féle képpen:)

Amúgy, rendkívûl nagyra becsülöm a LINUX-ot, a Windows meg elmehet a sunyiba, szánalmas, csak azért használom még most is mert azon programozok. Egyenlõre a Linuxra még nem találtam megfelelõ fejlesztõeszközt ( illetve egyet találtam, de az readme-be az install-hoz csak annyi volt hogy másoljam egy mappába és kész, megtettem, de nem mûködik, nem vágom). Nah Mindegy úgy is megoldom vhogy:)

Posted

Azért lehet, mert a Windowsban át van állítva. A hálózati kártya tulajdonságainál valószínûleg meg van változtatva az értéke. A linux nem szórakozik ilyenekkel, windowsnál sajnos elõfordul, de nem tudom mi okozza.

Fejlesztéshez meg szükséged lesz ezekre a csomagokra: build-essentials, linux-headers a kernel verziódhoz (uname -r parancssal nézhetõ meg a kernel verziója).

Nézzél a repositoryban grafikus felületre fejlesztõeszközöket. ;)

Posted

Értem, akkor valószínû a következõ Linux telepítés után az lesz az elsõ hogy felhívom a szolgáltatóm:)

Köszi a tánácsot, most minden jól jön, próbálok úgy állni a dolgokhoz mint egy szivacs:) minden tudás kell:)

Amúgy, talán te is fejlesztesz? Talán Linux alatt? Mert az nagyon király lenne, mert legalább már egy ember volna akitõl tudnék kérdezni, ha elakadok.. :)

Posted

Sajnos én nem értek a programozáshoz. Én ezeket az eszközöket forráskódok fordításához használom. SQL-ezek emellett, és Web/Ftp/Egyéb szervert üzemeltetek.

Posted

Értem, én is csak 1 éve tudok programozni, most végzek egy kétéves suliban, azután meg Egyetem PTE-TTK programtervező informatikus. Épp most fejeztem be a szakdogámat, egy programot kellett írni és min. 100 oldalba ledukumentálni..

Mondjuk az SQL-t én is szeretem :), de Mindegy

remélem nem kapok figyelmeztetést mert nem a témához szólok hozzá... még csak mot olvasom a fórumszabályzatot..

Posted

Amúgy, rendkívûl nagyra becsülöm a LINUX-ot, a Windows meg elmehet a sunyiba, szánalmas, csak azért használom még most is mert azon programozok. Egyenlõre a Linuxra még nem találtam megfelelõ fejlesztõeszközt ( illetve egyet találtam, de az readme-be az install-hoz csak annyi volt hogy másoljam egy mappába és kész, megtettem, de nem mûködik, nem vágom). Nah Mindegy úgy is megoldom vhogy:)

Annyi IDE van mint a nyû, Kdevelop, Anjuta, Eclipse.. ezek az ismertebbek. Jó lenne tudni, hogy különben mire akarod használni stb. A felsorolt felületek C, C++, Java fejlesztésre alkalmasak.

A legtöbb linuxos editor, még a notepad szintûek is ismerik a programnyelvek szintaktikáit, tehát sokszor külön környezetre sincs szükség a kényelmes fejlesztéshez. Elég parancssorból lefordítani a programot.