Jump to content
GSForum - Segélyvonal

mpg fájl szerkesztés

Kovács Gyula (MiniDisk)

Recommended Posts

Kovács Gyula (MiniDisk)

Lenne egy olyan kérdésem, hogy van egy mpg fájlom. Az RTL Klubról felvett film. A reklámokat kiveszem, de mivel szélesvásznú a film elsõ 10 perce - azaz alul-felül fekete csík van - ide került az RTL Klub logója, és a 12-es karika.

Milyen programmal, és hogyan lehetne ezeket kiszedni úgy, hogy ott is fekete legyen? Vagy hogyan lehetne ezen rész összes kockájára ezekre a helyekre fekete takarást készíteni?

eljenajudo

mpg-ben szeretnéd megtartani vagy aviba áttömörítenéd?

AVI: a virtualdubnak van ilyen funkciója(delogo)

MPG: avisynth+CCE/Valami más mpg tömörítő :?: És az egész filmből ki akarod szedni a logód vagy csak az első 10 percből :?:

Kovács Gyula (MiniDisk)

eljenajudo: Is-is. Jelenleg csak az első 10 percből. mpg-t tudok szerkeszteni (illetve inkább csak vágni), arra van egy nagyon jó programom. Nem mpg-ben marad, kiírom DVD-Video formátumba DVD-re. Ha találok egy olyan programot, amivel normális, és működő, de egyszerű menüt lehet csinálni. Mint a neroé, csak az nem működik a lejátszóban.

zyco: Köszi, megnézem.

zico

A Tmpeg Express -nek láttam a leírását , nem tudom jó lesz e, de nagyon hasonló volt a probléma.

Utólag: http://macsman.fw.hu/ itt a leírások, Logo és Felirat Kitakarása Virtual Dubbal.

Van itt egy TMPGenc DVD Author leírás is.

Edited by zico

Kovács Gyula (MiniDisk)

Lényeg, hogy mpg-ben maradjon a fájl. Abból csinálnék DVD-t.

• 4 weeks later...
geeb

Az szeretném megkérdezni hogy volna egy mpeg-2-es file-om, melybõl szeretnék kivágni 1-2 részt, ezt milyen progival lehetséges? Olyasmit keresek mint a Sound Forge hangszerkesztõ, vagy bármilyen wav szerkesztõ, csak mpeg-hez kéne.

A file az adott, mivel a digit kamera winchesteres és ilyen formátumba menti a videót.

Kovács Gyula (MiniDisk)

Én ezt használom: http://www.videoredo.com

Nekem annyira megtetszett, hogy meg is vettem. 30 napos teljes verziós kódot is lehet ingyen e-mailben kérni hozzá. :)

• 3 weeks later...
Kovács Gyula (MiniDisk)

Nos, az alapproblémám nem változott: Továbbra is keresek olyan programot, amivel a logót egy feketet résszel kitakarhatnám az egész film alatt.

IPB kép

A fenti logórol lenne szó.

zico
Link lehet itt találsz progit, leírást, vagy bemutatót.

Kovács Gyula (MiniDisk)

Köszi. Megkérdeztem ott is. De az eredmény nulla.

zico

letöltés Szia, én eddig jutottam, hogy ebben a rarban ezek vannak. Két bemutató, programok. Most, hogy ezeken kívül kell e más ...passz! Azt hittem, ott rögtön tudni fogják.

Nandub\

vdub ac3\

Vdub filters\

Vdub mpeg 2\

vdub_mp3_freeze\

VirtualDub 1.6.10\

VirtualDub-1.6.1[www.free-codecs.com]\

VirtualDubMod_1_5_4_1_All_inclusive\

Bemutató.avi

Felirat a film alá, és a Cropping opció.avi

Thumbs.db

vobsub_2.23.exe

OLVASD EL!!.txt

Kovács Gyula (MiniDisk)

Igen kell más, meg is mondták. De letöltöm ezt, utána egy weboldalról elmegyek egy másik weboldalra, hogy onnan eljussak egy harmadikra, ahonnan leszedhetek egy mpeg plugint a Virtualdubhoz. Na ennyit nem ér az egész.

• 4 weeks later...
Kovács Gyula (MiniDisk)

Ha van valaki hozzáéértõ, akkor továbbra is várnám az ötleteket, de ne úgy, hogy töltsem le ezt, és ez a funkció, hanem részletesen, onnantól, hogy xy helyrõl letöltöm a prpogramot, feltelepítem, elindítom, megnyomom ezt vagy azt a gombot, stb.

Eddig már három filmem van, ami DVD készítésre vár, de az mpeg-bõl ki kellene szedni a logót, és a korhatÁR karikát. A forrásfájl is mpeg2.

IPB kép

Elõre is köszönöm.

Kovács Gyula (MiniDisk)

Senki? Szomorú vagyok. :Sír:

Kovács Gyula (MiniDisk)

Lehet hogy segít. De mit csináljak vele? Ez nem VirtualDub filter? Mert ha igen, akkor itt annyi is, mert egyiket sem tudom használni, fogalmam sincs, mit hova, miért ... Nem véletlenül kértem azt, hogy a telepítéstõl ...

Kovács Gyula (MiniDisk)

Sikerült megoldanom a VirtualDubbal.

Már csak egy kérdésem maradt: Nem találtam az mpegbe mentés lehetőséget. Ha átkonvertálódik avi-ba, az okoz minőség vesztést? Illetve ugyanúgy tudok belőle DVD filmet írni?

Egerb

Most vettem észre ezt a topikot. A Sony Vegassal (és gondolom akármilyen videószerkesztõvel) egyszerûen el lehetett volna tûntettni úgy, hogy két db fekete réteget teszel a filmre, átméretezve akkorára mint az alsõ ill. felsõ fekete csík. Így a két fekete kép között látszik a film. 8)

Kovács Gyula (MiniDisk)

Ez oké. A bármilyen programmal már nem oké, mert mindegyik egy ... na mindegy. A VirtualdűDub is jó lenne, de egy baja van: Nem lehet mpeg-be menteni, mint pl. a VideoReDo Plus csinálja a felesleges részek kivágása után. Ha ez a program tudná a logólk eltávolítását így, a rétegekkel, jó lenne. Mert most a VirtualDub megcsinálja, aztán választhatok: 2 óra alatt kimenti tömörítetlen aviba (ami egy nagy kalap szart sem ér), vagy nem mentem, és akkor semmit sem értem el.

Úgyhogy várok további ötleteket, de kérek mindenkit ne azt írjátok, hogy ezzel meg ezzel meg lehet csinálni, hanem, hogy ezzel a programmal, és leírjátok, hogy hogyan! EZ a lényeg. A munkamenet. mpeg fájl be, logó, és karika kiszed (kitakar, stb), majd mentés mpegbe!!!

Egerb

OK.

A Sony Vegas 6 Trial verziója 30 napig ingyenesen mûködik és minden funkció elérhetõ benne.

-INNEN- lehet letölteni. (99.5 Mb)

1. A feltelepített programot elindítod, és egybõl beállítod a projektet. Ezt a File -> Properties... menüpont alatt érheted el.

A Video fülön a Template részt állítsd a videó jelenlegi formátumára, szerintem ez jelen esetben PAL DV (720x576; 25,000 fps).

A Ruler fülön pedig a Ruler time format-ot állítst SMPTE EBU (25 fps, Video)-ra.

(Ezek a PAL formátum beállításai.)

Ezután kattints az OK-ra.

2. Most jöhet a videód importálása a programba, amit a File -> Import -> Media... útvonalon érsz el, itt betallózod a helyet és a szerkeszteni kívánt videót kijelölve az OK-ra kattintasz.

A program alsó részében baloldalon megjelenik a beimportált videó a Project Media fülön.

Itt a videót egyszerûen megragadod az egérrel és felvonszolod az idõvonalra (a program felsõ nagy részére), itt elengeded.

A videót ezutnán ha megfogod az egérrel, jobbra illetve balra tudod vonszolni az idõvonalon, azt kell elérni, hogy teljesen a bal oldalon legyen.

Jelöld ki az egész videót - dupla kattintás rá. Ekkor egy kék "burok" veszi körül.

3. Kattint a videóra az idõvonalon jobb gombbal. A menüben válaszd ki a Video Event Pan/Crop... funkciót.

A felbukkanó ablakban bal oldalt kis ikonok láthatóak egymás alatt. Azok közül négy aktiválva van. Lentrõl felfelé a harmadikat kapcsold ki. (Az ikon: fehér kereten belül kis kék keret aminek a csücskébe egy nyíl mutat - Lock Aspect Ratio (Hold Ctrl to Override))

Az ablak nagy részén a videó található, rajta egy keret, aminek a közepében nagy F betû található.

Megfogod az egérrel a keret felsõ részét és elkezded lefelé húzni, ekkor ve szemben lévõ oldal, tehát az alsó is ugyanúgy méretezõdik. A Preview ablakon láthatod az eredményt: fent és lent egy-egy fekete csík lesz, ami eltakarja (igazából kivágja) a logót és a korhatárt. Tulajdonképpen a videóból csak a kereten belüli rész fog látszani.

A Video Event Pan/Crop... ablakot a piros X-el zárd be. (A beállítások megmaradnak.)

-ITT- egy kép ezekrõl a mûveletekrõl.

4. Elvileg készen van, el is kezdhetjük a mentést.

Fontos, hogy ki legyen jelölve az egész videó. (dupla kattintás rá az idõvonalon)

Ezután a File -> Render As... menüpont alatt tudjuk kirenderelni a videót. Itt további beállítások várnak ránk:

- a mentés helye

- a file neve

- a file típusa: MainConcept MPEG-2 (*-mpg)

- Template: DVD PAL

Még be lehet állítani azt is, hogy a videó képe a gyors mozgásoknál ne legyen csíkos, "szõrös".

Ezt a Custom... gombra kattintva, azon belül a Video fülön érhetjük el a Field order beállításánál. Ha nem akarsz "szõrös" képet, állítsd Progressive only-ra. Ezután OK.

És Mentés.

Ez el is tarthat egy-két óráig.

Röviden és részletesen ennyi lenne. Remélem megfelelõ eredményt produkál majd.

Sok sikert!

8)

Bata László
Mert most a VirtualDub megcsinálja, aztán választhatok: 2 óra alatt kimenti tömörítetlen aviba (ami egy nagy kalap szart sem ér), vagy nem mentem, és akkor semmit sem értem el.

Úgyhogy várok további ötleteket, de kérek mindenkit ne azt írjátok, hogy ezzel meg ezzel meg lehet csinálni, hanem, hogy ezzel a programmal, és leírjátok, hogy hogyan!

Ha már megy a virtualdubos logó irtás, ideje, hogy megismerd a VirtualDub frameserver funkcióját. Evvel egy virtuális, mindössze pár bájtos avi fájlt lehet létrehozni, amit az általad választott külsõ MPEG-tömörítõvel már kedvedre betömöríthetsz felesleges tömörítetlen avi-k létrehozása nélkül.

Ez itt a Virtualdub angol nyelvû fóruma. Ez itt az Avisynth-é (egy fontos videofeldolgozó scriptnyelvé, amit sok MPEG-tömörítõ használ), ez meg egy csomó MPEG-2 tömörítõ fóruma, több ingyenes közülük, pl. a HC Enc. Elõször használd a keresõt és olvasgass sokat, mert nagyon gyorsan kidobnak, ha olyasmit kérdezel meg, amirõl korábban már más írt.

Kovács Gyula (MiniDisk)

Jó megismerkedek, de: 1: angolul nem tudok, 2: tudok keresni az interneten, de én itt(!!) szeretnék választ kapni a kérdésemre.

Tehát: Ha lennél kedves leírni a frame serveres dolgot részletesen, akkor megköszönném. :istenvagy:

Mint mondtam, odáig lejutottam, hogy a logó ki van szedve, és a mentés van hátra.

• 2 weeks later...
karthago

Sziasztok!

Pinnacle 9.mittoménhányas verziót használok. A barátomtól kaptam egy kamerával felvett anyagot DVD-n, ami VOB és IFO fájlokat tartalmaz, ezeket nem tudom beolvasni a Pinnacléval, mert az csak mpg-ket fogad.

Kérdésem: hogyan tudom átalakítani a VOB és IFO fájlokat mpg-vé?

(Hallottam a Decrypterrõl, meg hogy az átalakítás (összefûzés?) után át kell csak nevezni a VOB-okat, de az nem mûködik) .

Elõre is köszi.