Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Program elérése interneten keresztül


csanesz

Recommended Posts

csanesz

Egy Delphi programot szeretnék elérni interneten keresztül. Itt gondolok arra, hogy egy már meglévő program amit Delphi-ben írtam, azt ne kelljen teljes egészében átírtni PHP-ra, hanem tudjam kezelni interneten keresztül a Delphi program adatbázisát. Szerintem van rá lehetőség, mert még középiskolában mutattak erre egy példát, hogy írtunk Delphiben valami nagyon kicsi programot, ami összeadott két számot, és ha meghívtuk interneten akkor kiadta az eredményt. Hogy kell megírnom egy kisebb programot, és hogy hívjam meg az interneten? Kell lenni valami ilyesminek, mert pl a www.elvira.hu oldalon is valami DLL fájból dolgozik. Vagy ez csak egy álca??? :pislog:

Előre is köszi!

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

No, ez nem ilyen egyszerű.

A netre html-ben kell írni, mivel ezt értik meg a böngészők (a PHP is html kimenetet generál). Vagy kliens oldali programfuttatás jöhet még szóba, amilyen pl a java.

Te az előbbit szeretnéd, azaz, egy távoli program írjon ki a böngészőbe valamit. Tehát, html kimenet kell.

Szerintem, ami kicsike programot írtatok Delphi-ben, az vagy egy ISAPI szűrő volt, és akkor a szerveren futott (lásd ELVIRA dll-je) vagy egy ActiveX (OLE) vezérlő lett, de akkor a kliens gépen futott a letöltés után, csak az érzet volt meg, hogy a böngészett oldal működteti.

A lényeg, hogy jobban jársz, ha megírod PHP-ben. Egyszerűbb lehet a dolgod, ha találsz az adatbázisodhoz PHP illesztőt. Ilyenkor csak a felületet kell megírnod, az adatbázis kezelését szinte egy az egyben átveheted. Persze némi hegesztés majd kell hozzá, de nem veszélyes.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
h.arpad

Hasonlóval próbálkoztam én is. Elvileg IIS szerveren ennek működnie kell, legalábbis a könyv szerint:

 

1. Turbo Delphi-ben: File/New/Other.../WebBroker/New Web Server Application/CGI Stand alone Executable/OK .

2. Megírom a programot és exe-be lefordítom a C:\Inetpub\wwwroot -ba.

3. Írok egy form-ot HTML-ben, amiben az action="http://localhost/pelda.exe/akcio1" szerepel [erre a választ a projekt PathInfo-ban természetesen megírtam. (PathInfo /akcio1 -- WebActionItem2 /akcio1 True)]; és a HTML-t elmentem ugyanoda, index.htm néven. A válasz az lenne, hogy a lefordított pelda.exe CGI EXE visszadná a böngészőnek a form-ba beírt értéket.

 

Az egyetlen problémám az, hogy az index.htm nem töltődik be a böngészőbe, ha a http://localhost/ címet beírom a címsorba, pedig a Szolgáltatásoknál a IIS felügyeleti szolgáltatás fut. (Win. XP SP2, magyar)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...