Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Videokódolás - miért módosul a képarány?

Kovács Gyula (MiniDisk)

Recommended Posts

Kovács Gyula (MiniDisk)

Felvettem SVCD minőségben a Tv-ből rajzfilmet. Ez mpg kiterjesztéssel 22-24 perces epizódok, 340-400MB méretüek. 5db-ot szeretnék CD-re írni Divx formátumban, de a kódoláskor a kép átállítódik függőleges szélesvásznu formájúvá. Tehát nem alul-felül van fekete csík, hanem oldalt. Pedig a rögzítési képarány 4:3.

A VCD felbontásban felvett Finding Nemo c. film például jó lett Divx kódolás után. Az SVCD-ben felvett már nem. Az mpg lejátszása különböző szoftverekkel (WMP 10, és a Tuner kártya saját lejátszó szoftvere) jó képarányt ad. De ha átalakítom Divx-é rögtön olyan lesz, ahogy az alábbi képen látszik:

IPB kép

A kép .mpg lejátszásakor.

IPB kép

A kép .divx formátumban.

Valami ötlet, hogy mit tehetnék, hogy jó legyen?

Halasi Miklós

Szerintem nézd meg GSpottal, hogy milyen MPEG-2 kodeket használ a rendereléshez. Ugyanis szerintem ott a hiba. Át kell tenni a meritet, hogy másik kodeket használjon. :)

Kovács Gyula (MiniDisk)

A DivX mpeg kódeket használ? Mihez?

Halasi Miklós

Hát a kódoláshoz. MPEG kodekkel olvassa ki a filmet nem? :hááát:

Kovács Gyula (MiniDisk)

Lehetséges, nem tudom. Fogalmam sincs ... :upsz: A 6.2-es konvertert használom, ez meg csak a húzd-dobd módszerrel mûködik, semmi beállítási lehetõség nincs.

azaki1528464469

A VirtualDub szûrõi közt próbálkozz tömörítéskor egy jó beállítást találni.

Kovács Gyula (MiniDisk)

Az SVCD-t el kell felejtenem, legalábbis ha divx-be akarok konvertálni. Úgy látszik a divx 6.2-es kódolója képtelen az SVCD arányát normál TV 4:3-ra átalakítani. :(

eljenajudo

szerintem ez maga az SVCD formátum miatt van így :!: :!: Próbáld meg sima mpeg2-be felvenni majd a felbontást állítsd 640x480 v. 576x432-re. Így elvileg sikerülnie kell. Egyébként használhatod a vitrualdubot konvertálásra vagy (amit nagyon ajánlok: ) avisynthet