Jump to content
GSForum - Segélyvonal

NTFS

oregharcos

Recommended Posts

Posted

Sziasztok!

Olyan gondom van, hogy nem bírom elindítani az XP-t. Ugyanis a vinyom három részre van osztva,

98,2000, és XP- vólt rajta, FAT32-vel . Videoszerkesztés miatt javasólták, hiogy térjek át az NTFS-re.

Patrition Magic-el megcsináltam a 2000-nél, és azóta nem tudom elínditani az XP-t. Már letörõltem a 2000-t, és visszírtam FAT32-re, de így sem megy. Felraktam a Boot Magic-et, de hiába. Indításkór a 2000-t keresi.

Csak a 98-at tudom elínditani. Nem tudom, hogy hova irta be magát a 2000-es, és hogyan lehetne kitakarítani?

A boot.ini file-t hiába variálom, nem jutok elöbbre.

Nagy szükségem lenne az XP-re, ugyanis ott vannak a félig kész filmjeim project-ben, és a szerkesztõk.

Szerintetek van-e mególdás arra, hogy formázás nélkûl tudjam indítani az XP-t?

Nagyon megköszönném a segítségeteket!

Addig is, minden jót!

Halasi Miklós
Posted

Akkor próbáld ki az XP telepítõjének konzoljából a fixmbr, majd a fixboot parancsokat. Ha a boot.ini nem sérült vagy tûnt el, akkor van esélyed...

• 3 weeks later...
azaki1528464469
Posted
Fdisk és próbáld aktívvá tenni az Xp partíciód. (Ha egyszer letörlöd a merevlemezt, elõbb az XP telepísd majd olvasd el a lemezkezelés súgóját, és sose használj többet part.men progikat sok gép elszállt már tõllük)
Posted

De nem. Ha egyszer letörli a lemezét, akkor elõször 98-at, aztán a 2000-et, majd az XP-t telepítse!

azaki1528464469
Posted

Csak nyugodtan úgy ahogy írtam, aki tanulta a számítástechnikát annak tudása bizonyos esetekben

gátlást okoz, (mert a tudás is gát lehet ) amellet viszont nagyon sokat tudnak.

Posted

Rakd be az XP telepítőlemezt és indítsd el. Várd meg még megkérdi hova akarod telepíteni (addig had dolgozzon) majd lépj ki a telepítőből. Nagy valószínűséggel visszakerülnek a boot információk és indul az XP rendesen. Nálam már működött a dolog párszor. Pl.: új vinyóra töltve a ghost mentést, nem lessz működőképes, fenti eljárás utánn szépen bootol az XP.

Posted

Megnézem azt az XP-t, ami után 98-at telepítettek. A 98 telepítése után mindjárt lehet rendbe rakni a bootolást. :S

azaki1528464469
Posted

Már hogy értve???

Posted

Úgy, hogy az XP megcsinálja a maga bootszektorát, hogy betöltse az ntloader-t, amit a WIN98 nem ismer, ezért simán felülírja. Ezzel az XP bootlolása már nem is mûködik, csak ha rendbe rakod a telepítõ cd-rõl.

Viszont, ha fordítva csinálod, akkor az XP simán felismeri, hogy van egy Win98 a gépen, és elkészíti a bootmenüt, ahol ki tudod választani, hogy melyik rendszert szeretnéd indítani.

azaki1528464469
Posted

Én csak átnézném a lemezkezelés részt. (Azért nincs harag)

Posted

Nem igazán értelek. Ez így mûködik, ahogy leírtam. MBR-bõl csak egy van egy vinyón, akárhány partíciót csinálsz.

azaki1528464469
Posted

Ezt a súgóból idézem:

A rendszerpartíció csak olyan elsõdleges partíció lehet, amely a rendszerindításhoz aktív partícióként van megjelölve. A rendszerpartíciónak a lemezen kell lennie, így a rendszer indításkor elérheti azt. Egyszerre csak egy aktív rendszerpartíció lehet a lemezen. Rendelkezhet több alaplemezzel, és mindegyiken lehet egy aktív partíció. A számítógép azonban csak egy meghatározott lemezrõl indul. Amennyiben másik operációs rendszert kíván használni, a számítógép újraindítása elõtt az operációs rendszer rendszerpartícióját aktívként kell megjelölni.

(Te nem nézted át hiába írtam!)

Halasi Miklós
Posted

A vicc, hogy mindkettõtöknek igaza van, mert mindketten másról beszéltek. :P

Posted

Így van. Én arról beszéltem, ami probléma fel volt vetve, nevezetesen, hogy van egy Win98 egy Win2000 és egy WinXP a merevlemezen, majd ha egyszer letörlik a lemezt, akkor hogyan rakjuk vissza a rendszereket, hogy minden működjön. Mert ugye ha törlik a lemezeket, akkor nincs lemezkezelés rész sem, mivel XP sincsen.

azaki1528464469
Posted

"Megnézem azt az XP-t, ami után 98-at telepítettek." Itt másról írsz.

De a lényeg hogy az Xp telepítése után is lehet nyugodtan pl. Win98-at telepíteni part.men progi nélkül is.

• 2 weeks later...
Razak_255
Posted

Én azt szeretném kérdezni, hogy mi az a parancsszó, amivel Windows XP-ben Fat32-ből NTFS-é konvertálhatom a partíciót adatvesztés nélkül. A PC World régebbi számában volt talán megemlítve...

Razak_255
Posted

de hogy van a konkrét parancs?

Posted

convert d: /fs:ntfs . A d a meghajtó neve amit konvertálsz.

Posted

Egyébként, ha beírod csak azt, amit a Balázs írt, akkor kiírja a használati útmutatóját.

Razak_255
Posted

nagyon szépen köszönöm a segítséget!