Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Ubuntu Linux


Babó22

Recommended Posts

Babó22

Úgy látom, errõl az oprendszerrõl senki sem beszéget. Nekem lenne egy kérdésem. A Wmwarével kapcsolatban.1. Hogyan lehet ilyet csinálni, és nem lesz semmi baja a gépnek? A Windows-zal se fog semmit se csinálni? Elnézést, ha ilyen hülye kérdésekkel bombázlak titeket, de én most szeretném kipróbálni. 2. Hogyan lehet ilyet telepíteni, ha van egy olyan gépem, amelyen van Windows.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Shiwer

Feltettem ezt az Ubuntut a Windows mellé, mûködik is, csak nem tudom, hogy a netet hol kell benne beállítani. Ha valaki leírná ennek a menetét, azt megköszönném. ;) T-s ADSL-em van.

Link to comment
Share on other sites

aty

sudo pppoeconf

 

Ott az Ubuntu kalauz a Hup.hu wikijében, olvasgasd.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Greene

Most tesztelem a Dappert, és nagyon tetszik. Azt hiszem van/lesz benne Xgl is, amit már kipróbáltam egy izmosabb gépen egy live disztróval. Az bõdületes mit tud. Az Aero-t simán hozza majd szerintem. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Greene

Ez egy kicsit olyan "nesze semmi fogd meg jól" hír. Úgyis csak akkor lesz új Debian, ha kijavítják a bugokat. Nem fogják elsietni. De azért örülök. :)

Link to comment
Share on other sites

pindrus

Nem is baj ha nem sietik el, csak príma legyen. Azért hátha tartják az idõponthoz magukat. Tulajdonképpen nem a Microsoft, aki csak csúsztat, és csúsztat, majd megint csúsztat, és a végén az eredmény egy bugokkal teli rendszer. :)

Link to comment
Share on other sites

csutomi

Azt hiszem van/lesz benne Xgl is, amit már kipróbáltam egy izmosabb gépen egy live disztróval. Az bõdületes mit tud. Az Aero-t simán hozza majd szerintem. ;)

Miért, mit tud? Mesélnél egy kicsit?

 

Link to comment
Share on other sites

Greene

Kb. mint az Aero Windowsra, de ez azt hiszem nem vektorgrafikus, meg ugye a Microsoft a Direct3D-t nyomja, ez pedig OpenGL-es.

Képzeld el, hogy a képernyõ egy kocka, és forgathatod térben. Minden lapja megfelel egy asztalnak. Ahogy forgatod, akár két lap élén is nézheted a filmet, persze a megfelelõ perspektívában. Az ablakok úgy viselkednek mintha tehetetlenségük lenne. Bármit áttetszõvé tehetsz, és pl. berakhatsz filmet háttérnek, miközben az ablakok átlátszóak, és "munka" közben nézhetd a filmet. De most nem jut eszembe minden amit tud. A lényeg az, hogy egy 9200-as kártyán már elfut, de mi 9600-on teszteltük és azon meg sem éreztük, hogy baja lenne.

A Kororaa Live disztró tartalmazza ezt a grafikus felületet. Szerintem hihetetlenül jól néz ki, és hasznos is. Ez a közeljövõ grafikus felülete Linuxra.

Link to comment
Share on other sites

csutomi

Köszi, ez tényleg fantasztikus lehet. :)

Link to comment
Share on other sites

Doc

Hali!

 

Feltoltam az Ubuntut. Az installálás, sokkalta bonyolultabb mint az UHU-nál, és jóval tovább is tart. Aztán a furcsa az volt, hogy nem kért root jelszót, csak egy felhasználót. Aztán mikor konfigurálnám az ubuntut, a sudo parancsra ezt írja ki:

sudo: unable to lookup ubuntu via gethostbyname ()

Ez mi a csuda? És sehogy sem tudok belépni root-ként sem, mert azt írja rossz felhasználó, vagy jelszó.

:pislog:

Link to comment
Share on other sites

Doc

A probléma részben megoldódott, miután némi utánolvasással sikerült beállítanom a root jelszót (amit telepítéskor nem is kért). A vicces az az egészben, hogy egy OP rendszerben, ami a biztonságáról híres egy egyszerû telepítõ CD segítségével megváltoztatható a root jelszó :lol: (azért a windows-ban ez nem ilyen egyszerû). Most már azonosítja a root-ot, csak az ubuntu bejelentkezõ képernyõjéln nem lehet bejelentkezni root-ként.

Belépés után újból próbálom a pppoeconf parancsot, de a sudo továbbra is az említett hibaüzenetet vágja a fejemhez. A sima su root viszont mûködik.

Tapasztalatok:

A telepítés sokkal körülményesebb mint UHU-ban volt, így némi segítség elkél egy kezdõnek. A rendszer viszont sokkal jobban testreszabott, és a csomagkezelés is áttekinthetõbb.

Amit viszont nem értek, hogy miért nem lehet mondjuk veboldalból másolni config file-ba? Szeretném a csomagfrissítést beállítani, de ha a weben kimásolom, a szerkesztõbe nem tudom beilleszteni. Szerintem nem akkora kunszt azt a pár karaktert memóriában tartani, így nem értem hogy ez a funkció miért nem mûködik.

Link to comment
Share on other sites

aty

1. Windows jelszó feltörése - ez se körülményesebb, ráadásul Linuxszal.

2. Ubuntuban tudtommal NINCS root felhasználó, nem lehet rootként belépni, nem véletlenül nem tudtál belépni. A beállításokhoz a sudot kell használni. Olvasgass valami Ubuntu doksit...

3. /etc/hostname tartalma?

4. Legalább azt áruld el milyen felület alatt milyen böngészõbõl milyen szerkesztõbe másolsz, enélkül nem lehet segíteni...

Link to comment
Share on other sites

Greene

Nem kell itt feltörni semmit sem. Amikor felrakod az ubuntut, kér egy sima felhasználót. Azt add meg neki normálisan, és amikor feltelepült lépj be vele, majd írde be a parancssorba: sudo passwd root

Elkéri a sima user jelszavát és megkérdezi mi legyen a root jelszó. ;)

Link to comment
Share on other sites

Doc

aty:

Jó a link, nekem is volt már hasonló ügyfelem :lol: .

Alap gnome-nál, firefoxból másolni (azt hiszem gedit) az ubuntu alap szövegszerkesztõjével.

Otthon megnézem a többit.

 

Greene:

Mint mondottam a legfõbb problémám, hogy ha beírom a sudo parancsot bármilyen paraméterrel, ezt ítja ki:

sudo: unable to lookup ubuntu via gethostbyname ()

 

Szóval nem tudtam jelszót változtatni, mivel nem mûködött/mûködik a sudo parancs terminálban.

Link to comment
Share on other sites

Doc

Lassan kezdem feladni. Hosszú nyüstölés után sikerült frissítenem az ubuntut, de a gnome-ba bejelentezéskor még mindíg valami hibát ír ki az /etc/hosts file-ra hivatkozva. A fájl tartalma 127.0.0.1 localhost. A sudo parancs továbbra sem mûködik, így állandóan root-ra kell váltanom, ha akarok valamit csinálni. Sikerrel telepítettem a tûzfalat, de konfigurálni nem tudtam, mert valami authentication fail üzenetet ír ki, ami szintén minden gedit próbálkozásomra igaz (azaz az ubuntu kalauzban lévõ parancsok nagy részét nem tudom futtatni, mivel sem a sudo, sem a gedit nem reagál). Az óra valami teljesen más idõt mutat, valószínûleg az installnál nyomtam valami rosszat, beállítani nem tudom. Az meg kicsit meglepett, hogy a tippek közül kinéztem a hogyan indítsuk újra a gnome-ot a rendszer újraindítása nélkül ctrl+alt+backspace. Elõször mûködött is, de aztán kidobott szöveges terminálba.

Szóval a nap nagyon lehangolt, legközelebb talán megpróbálom az alkalmazásokat megnézni, hátha több sikerélményem lesz.

Ja, és a firefox angol, ha meggebedek akkor is. :Sír:

 

És a legnagyobb és legégetõbb kérdés: Miért nem lehet linux alatt 9 karakternél hosszabb jelszót megadni?

Linux alatt erre a fórumra sem tudok bejelentkezni, mert 10 karakter hosszú a jelszavam, és csak 9 karaktert enged beírni :S

Link to comment
Share on other sites

aty

Talán ez segít

 

Más /etc/hostsot hozd ilyen formára

127.0.0.1 localhost.localdomain localhost gepedneve

gepedneve helyére az /etc/hostnameben lévõ nevet írd.

Link to comment
Share on other sites

Doc

És azt nem tudjátok, miért nem tudok 9 karakternél többet írni jelszónak, még firefox alatt sem? Mert ez pillanatnyilag a legzavaróbb.

kösz aty, otthon kipróbálom mindkét tippet.

 

Link to comment
Share on other sites

pindrus

Jajj-Jajj, @Doc nem kell feladni!!!!! Tedd Félre 1-2 napra fórumozgassál, meg fórumozgassál majd meg lesz a megoldás is. Hagyd a picskuba az lesz a legjobb, pihentess egy kicsit így is sokra értél ily hamar. Mondtam neked a Linux megismaréséhez "türelem" kell. Egyébként telepítésnél valamit elpuskáztál szerintem, azért van ennyi problémád. Csak türcsi, csak türcsi kedves @Doc ...

Link to comment
Share on other sites

Doc

Jelentés:

2 óra további szenvedés után, újraraktam az Ubuntut. A linket én is megtaláltam aty, de a használata után be sem boot-olt a linux, hanem hibával visszaugrott bejelentkezõ képernyõre :pislog: Egyetlen eltérés volt az elõzõ telepítéshez képest. Nem konfiguráltam telepítésnél kézzel a hálózatot. És a nagy külömbség, hogy MINDEN MÛKÖDIK. Sudo parancs, és nem üzenget állandóan hibákat. Nem értem, valószínûleg kevés vagyok hozzá :lol: .

Konfigoltam netet, tûzfalat, csatoltam meghajtót, frissítettem, telepítettem video drivert, szóval minden jó :D .

Egyetlen kérdés: Ha a netrõl szedek le valami linuxos programot (jelen esetben az 1.5-ös firefoxot). akkor ha nem . deb-ben van, akkor tömörítve. De kitömörítés után, hogy bírom rá a mûködésre, vagy hogy tudom installálni? Van benne bináris file, meg minden (olyan mint egy telepített program windows alatt), de egyszerûen nem tudom elindítani. kösz a válaszokat, és a segítséget!

 

ui: tudom, hogy a linux nem kezeli jól a videókártyákat, de van esetleg mód arra, hogy rávegyem a kártyát, hogy továbbítsa a jelet a TV-re? Természetesen egyenlõre filmet sem tudok nézni, mert valami kodek kell neki, de ebbe már nem kezdek bele...

Link to comment
Share on other sites

kissipos

Szia!

 

Van egy jó és egy rossz hírem, de a kettõ egy: kb. 1-2 héten belül kijön az Ubuntu következõ stabil kiadása. (Ha minden jól megy akkor csak egy hét!). Ebben már 1.5-ös Firefox van, és 2.02-es OpenOffice.org. Valamint jópár dolog frissült, és még sorolhatnám. Ami még jelentõs változás, hogy mostantól az eddigi live verzió (talán mostantól desktop cd) telepíthetõ is egyben, és ekkor grafikusan telepíthetõ. Mondjuk, ha elboldogultál a szöveges telepítõvel, akkor ajánlott inkább azt használni.

Egyébként az Ubuntuhoz van elég sok doksi a neten. Magyarul is: Ubuntu Kalauz. Mondjuk ez még a breezy kalauza, de szerintem ha kijön a stabil dapper, akkor ahhoz is lesz hamarosan kalauz. Ha a kalauzt végigjárod, akkor szerintem nem lehet gondod. Na persze nem kell mindent végrehajtanod, ami ott le van írva, de azt nagyjából tudod, hogy neked mi kell, és a kalauz segítségével mindez gyorsan végrehajtható.

 

Sok sikert és kitartást,

 

 

József

Link to comment
Share on other sites

Doc

Na, máris itt a frissízés :?: . De ha updatelem az 5.10-et, akkor nem tudja belevenni az újdonságokat?

Természetesen a kalauzt használtam, bár rettentõen zavart, hogy néha fogalmam sem volt mit írok (Fõleg az ATI kártya telepítésénél), de legalább tudtam, milyen parancsokat kérdezzek le a man-al.

A netrõl leszedett dolgok installálásában tudtok segíteni?

Link to comment
Share on other sites

pindrus

Ahahh, tehát Ati card dobog a gépedben, de az sem baj! A lejátszó progikat holnap küldeni fogom, mármint a címeit mivel bent hagytam a munkahelyemen Sikos László Könyvét. Légyszi vegyél visszább a hévből, csak türelmesen, csak türelmesebben. Küldöm neked priviben azokata címakat amiből én is tanulok. Nem is tudom miért akarsz te egyszerre mindent elvégezni?

Link to comment
Share on other sites

kissipos

Hali!

 

Természetesen megoldható az upgrade is, azaz ha majd kijön a dapper, akkor simán frissítheted a Breezyt Dapperre, nem kell újrahúzni. Egyébként ezt meg lehet csinálni már most is (kijött az rc), csak szerintem megéri megvárnod, nehogy gubanc legyen. Én már egy ideje Dappert használok és eddig okés minden. Mondjuk én friss installt fogok csinálni, de ez én vagyok.

 

Na csá,

 

 

József

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...