Jump to content
GSForum - Segélyvonal

boot probléma


Judge

Recommended Posts

Judge

Hali!

 

Újabb rejtvényem van a számotokra! :)

A gépemen egy XP és egy Mandriva (Mandrake 10.1) van, valamit bootmenü (Lilo). Kb Karácsony óta van ez így, és egész jól mûködött. Kb 2 hete vettem azt észre, hogy ha Linuxban voltam, és újraindítom a gépet (hogy vissza másszak XP alá), akkor a gép "elfelejt" bootolni. Azaz: Linux rendesen kilép, monitor sötét lesz, de a stand-by ledje bután villog. A házban a venti mûködik, látszólag tehát minden rendben van. Csak nem bootol a számítógép. :S

 

Kipróbáltam, ez a probléma akkor is fellép, ha a Linuxból kikapcsolom a gépet, majd újra bekapcsolom, vagy Linuxból egyszerûen újraindítom a gépet. Tökmindengy, mert nem bootol.

 

Egyetlen megoldás: BIOS kisütése a jumper segítségével. Utána a gép indul, csak a BIOSt kell újra konfigurálni. A gép pedig - mintha mi sem történt volna - indul, és mûködik.

 

Mitõl lehet ez, mit tegyek, hogy ne kelljen minden alkalommal belenyúlni a gépbe?

Összefüggésben lehet ez azzal, hogy egyszer konzolból a "shutdown -r now" paranccsal indítottam újra a gépet? Kb azóta van ez a hülye helyzet.

 

Van erre valamilyen tippetek?

 

Köszi elõre is!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
tomykav

A parancsnak nem hiszem, hogy köze lenne a dologhoz (gépelõs kedvemben én is ezt használom). Inkább valami hardverhiba lehet szerintem. Ki kellene próbálni egy másik HDD-vel, amire u.a. a disztribúció kerülne.

Link to comment
Share on other sites

Judge

A 2 oprendszer 2 külön winyón van, xp a Pri.Masteren, Linux a Sec.Masteren. Ha normál, "hidegindítás" van, tehát leülök a gép elé, és bekapcsolom, akkor jól mûködik, jön a LILO és bootol a default XP.

 

Csak Linux után szokott ez a dolog elõ jönni.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...