Jump to content
GSForum - Segélyvonal

WAV --> MP3


VINIKOR

Recommended Posts

VINIKOR

VirtualDubModdal mpeg-2-es videónak lementettem a hangját, az eredmény 16bit/48kHz wav fájl. Az audiograbber programmal nem tudom mp3-ba konvertálni mert nem 16bit/44,1kHz PCM wave fájl és a belsõ CODEC nem tudja kezelni. A segélyvonal DVD-rõl telepítette a lame MP3 kódolót, de nem tudom hova kell másolni. Az audiograbber mappájába vagy külön mappába kell rakni? Próbálkoztam de nem sikerült a konvert.

Hogyan kellene 16bit/48kHz wav fájlt mp3-ba konvertálni?

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Ebben az esetben elõször bármilyen hangrögzítõ programmal konvertáld át 16bit 44,1 kHz-re és máris tudod majd konvertálni az Audiograbberrel.

 

Ja, nem MHz, hanem kHz! ;)

Link to comment
Share on other sites

VINIKOR

A decemberi DVD-n volt a onlineTV2 netrádió vevõ progi. Ebben az Eszközök --> Audiokonver menüvel sikerült 16bit/48kHz wav-ból mp3-at konvertálni. GSpot-al megnéztem 48kHz maradt. Most hogyis van ez? Mp3 lehet 48kHz-es?

Mit határoz meg a kHz érték? Nem a bitsûrüség adja meg az mp3 minõségét?

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Nem csak az.

A 48 kHz és a 44.1 kHz a mintavételezési frekvencia a digitalizálás során.

A bitsûrûség pedig a tömörítési arányt határozza meg, illetve a pontosságát a konvertálásnak.

Link to comment
Share on other sites

lehelz

Sziasztok!

Tudtok valami olyan progit, ami mp3-ból mid fájlt tud csinálni/átalakítani?

Ha tudtok segiteni, irjatok!

Köszi!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Crocket

@arpsoft

Lementettem a VirtualDubModdal a hangot, viszont sem kiírni, sem konvertálni nem tudom. Még 16bit 44,1 kHz-re sem tudom átmenteni. Easy CD-DA Extraktort használtam. :?:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
azaki1528464469

Te egy AC3 hangot mentettél le, így a megoldás szerintem AC3-.... amit akarsz. (és amit a dub kezelni tud.)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
edit66

Sziasztok! Letöltöttem egy midibõl mp3_ba átkonvertáló progit ( Direct Midi to mp3 Conventer ) nagyon egyszerûnek tûnik az egész. csakhogy a dalok 3/4-ed része van csak meg, és mintha elhalkulna a zene, nincsenek végig meg. Mit csinálok rosszul? Beat kórus vagyunk, alapokra van szükségünk, de csak mp3-ba jó nekünk. Hol szedhetek magyar midi alapokat ( 70-80-90-es évek) ingyen? Segítséget várok Köszi elõre is.

Link to comment
Share on other sites

Alex99

Talán, mert nem teljes verzió. Ingyenes, teljes verziót kellene letölteni.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
AtriumCarceri

Sziasztok lernne egy olyan kérdésem h mp3ból wav-ba konvertálva van Valami veszteség?Mert ugye az mp3 tömörített,ebbõl tud CD minõségû wav-ot csinálni az Audac. vagy pl. az Acoustica Audio Converter Pro?A kapott fájlt leolvassa minden lejátszó ha 4x-es sebeséggel írom?

Link to comment
Share on other sites

payskin

Ha az a kérdés, hogy lehet-e az MP3-ból konvertált WAV-ból audio CD-t írni, persze hogy lehet. De az soha nem lesz már CD-minõségû.

Link to comment
Share on other sites

AtriumCarceri

igen igen nagyjából ez lett volna a kérdés,ez volt sejthetõ.......a legjobb eredmény eléréséhez mit tudok tenni ha csak mp3ba férek hozzá Valami ritka zenéhez és feltétlenül audio minõségbe szeretném konv.?Köszönöm az elõzõ gyors válaszod

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Megkeresed lossless formában. Ha külföldi kiadású a lemez, akkor nézz körül az oroszoknál, ha hazai, akkor írj egy PM-et, és lehet, hogy megoldjuk a dolgot. ;)

Link to comment
Share on other sites

AtriumCarceri

Szóval akkor nem érdemes konvertálgatni te is azt mondod...mert úgy veszít mindenképp a minőségből :(

Link to comment
Share on other sites

KGigi
NEM. Azt mondjuk, hogy az mp3 eleve trágya minõségû, így nem érdemes belõle hanglemezt csinálni. Ettõl még csinálhatsz, az mp3-nál rosszabb már nem lesz.
Link to comment
Share on other sites

Adani

Veszíteni nem fog a minõségébõl, az hülyeség, hiszen miért veszítene? az MP3 ugye eleve veszteséges tömörítési forma, tehát hiába kódolod vissza veszteségmentes formátumra (WAV, FLAC stb.), amit a mp3 formátumba kódoláskor eldobott információt azt nem fogod visszakapni. Viszont nem is lényeges, hiszen ezeket azért hagyták el az mp3 kódolásnál, mert nincs rá szükség, hiszen úgysem hallod. Vagy legalábbis elvileg nem, de embere válogatja. Aki nagyon vájtfülû az persze azt mondja, hogy az mp3 nem jó, de egyébként egy átlagos hangcuccon úgyse jön ki.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Egy márkásabb Mini-Hifin (Sony, Philips, stb.) már hallod a különbséget. Egy rendes HiFirõl meg már nem is beszélve. Az, hogy PC-n nem hallod, az akár még rendben van, mert az emberek többsége alaplapi hangkártyát használ, esetleg egy Creative gyártmányú hangkártyát, ami ugyan jobb hangot ad, de ár/érték tartományban konvergál a 0-hoz. A PC-s hangszórókról nem is beszélve. Nem véletlen, hogy a minõségi hangkártyára rá se lehet kötni õket (max, ha barkácsolsz hozzá átalakító kábelt). Elektronikus zenénél mondjuk kis eséllyel hallod ki ezt a különbséget, de rendes zenénél már azonnal kijön. Ha másban nem is, mert mondjuk rossz a hallásod, akkor is észre kell hogy vegyed, hogy a zenekar csak úgy a semmibe játszik mp3 esetén, losslessnél viszont ott vannak körülötted, térben elhelyezve. Ezen kívül sokkal jobb a Losslessnek a dinamikája is. Ha van egy normális hangcuccod, akkor érdemes rajta 1-2 óra lossless zenét hallgatni (nem elektronikus zenét, hanem hangszereset), aztán utána MP3-at. Azonnal észre veszed a különbséget, ha a zenére figyelsz.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Ezzel szemben a valóság az, hogy az emberek többségének nincs hiper-szuper hifije, és a saját hifijén sem tud különbséget tenni egy zenei CD és egy nagyobb bitrátájú MP3 között. Lásd Hydrogeneaudio vaktesztek, vagy Coding Horror idén nyári tesztje, ahol a 160-as VBR megveri a CD-t és a 192 CBR-t, ami nyilván nonszensz. Magyarul az emberek összevissza jelölgettek, mert nem tudtak különbséget tenni a minták között, csak azt hitték, hogy hallanak különbséget. És ez egy 3500 fős teszt volt!

 

Úgyhogy ha csak nem ezer éve tömörített, 128-as MP3-akról beszélünk, szerintem minden további nélkül írható belőlük zenei CD. Tudjuk, hogy elméletileg soha nem lesz CD-minőség, de hallani gyakorlatilag nem fogjuk a különbséget.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Már nem letölthetőek a számok. Pedig kíváncsi lettem volna rájuk. Egyébként 200e körül már használtan lehet kapni olyan HiFit, amin simán kijön az MP3 vs. Lossless közti különbség, bármilyen zenei stílusról legyen szó (kivéve az elektronikus zene, mert annak a rögzítése is másképp történik).

Link to comment
Share on other sites

Garono
200e körül már használtan lehet kapni

:lol:

Link to comment
Share on other sites

Adani

Csak hát nem sok ember igényli, hogy legyen egy 200e-s hifije, igazából sima otthoni zenehallgatásra minek? Veszek 20e-ért egy minitornyot, amin van USB csatlakozó és megy pendrive-ról a zene. Már a CD is kezd kikopni, hiszen kényelmesebb egy pendrive-ra közvetlenül rámásolni az mp3-at és arról hallgatni. Vagy egy mp3 lejátszóra. És ebben is előnyben vannak az olcsóbb darabok. Az 5000 ft-os kínai mp3 lejátszó, ha USB-re dugod meghajtóként látszik, mehet a minitoronyba, az autóban lévő lejátszóba és arról szól a zene. Ha meg gyalog vagy akkor meg fülest dugsz rá és hallgatod. Meg ugye kocsiban egy régi autóhifin (kazettás magnó és rádió) ha FM transzmitterrel vagy adapterkazival hallgatod mint rádióállomást na ott aztán végképp nem jön ki a különbség.

 

Egy 256-320-as mp3 és egy Lossless között még egy középkategóriás hifin sem veszek észre semmi különbséget. Sőt hallgathatom az eredeti CD-t akkor sem. Az emberek 99%-nak bőven megfelel az mp3 a maradék 1% meg vájtfülű, nekik már a CD sem elég jó, mondván infók vesznek el a digitális hangrögzítés miatt, csak a magnó meg a bakelit (inkább az utóbbi).

Link to comment
Share on other sites

payskin

Szerintem mindenképpen meg kell kérdeznünk AtriumCarcerit, hogy egészen véletlenül nem egy ilyen 200 ezres vagy drágább hifire készül-e a CD, mert akkor rettentõ csúnyán így jártunk mindannyian. :igen:

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Ööö :hmm: Nekem nincs 200 ezres hifim. A hangkártya (Creative X-Fi Xtreme Audio) 14 ezer forintba került, a hangszórókészlet (Creative Inspire T7900 7.1) 25 ezerbe, mégis simán hallom a különbséget. A 128-as vagy a 256-os mp3-ak és a lossless anyagok között azonnal hallható a különbség. Az mp3 egyszerűen olyan, mintha egy dobozból szólna a zene, míg a losslessnél mintha a zenekarban ülnél. Ellenben a saját, CD-ről, maximális bitsűrűséggel és mintavételezéssel átvett mp3-aim és a lossless változatuk között nagyon nehezen, nem is mindig vettem észre a különbséget. De őszintén szólva a TB-ok korszakában nem értem azt, aki mp3-ba vesz át egy CD-t. Azt sem nagyon, aki a XXI. század második évtizedében CD-t vesz, de azt még inkább.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Én mostanában bakelitet szoktam venni a HD minőség miatt. Ha át is másolom, akkor is 24bit/96kHz minőségben. Igaz, csak használtan, mert újonnan szinte lehetetlen beszerezni az ilyen lemezeket. De ha jó áron van a CD, akkor azt is megveszem. Direct Downloadert viszont eddig csak egyszer fizettem. Igaz, ebben az esetben csakis a losslessért vagyok hajlandó fizetni, az MP3-ért nem.

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu
Meg ugye kocsiban egy régi autóhifin (kazettás magnó és rádió) ha FM transzmitterrel vagy adapterkazival hallgatod mint rádióállomást na ott aztán végképp nem jön ki a különbség.

Autóban eleve tökmindegy, mert egyrészt olyan sok a háttérzaj, hogy az szinte észrevehetetlenné teszi a különbségeket azonos hardver esetén, másrészt aki mondjuk vezetés közben a zenére figyel, az hamar az árokban köt ki. (Az FM transzmitternél meg garantáltan annyi alapzaj lesz, hogy ott azért lesz élvezhetetlen az egész.)

 

Az emberek 99%-nak bõven megfelel az mp3 a maradék 1% meg vájtfülû, nekik már a CD sem elég jó, mondván infók vesznek el a digitális hangrögzítés miatt, csak a magnó meg a bakelit (inkább az utóbbi).

Õk az audiofilek. Olyan is van köztük, aki már azt is meghallja, ha a kábelben a vezetõ nem aranyból van. Ezen amúgy nem kell csodálkozni, vannak ilyen elképesztõ képességû emberek. Egy részük általában hangmérnökként végzi.

 

Az átlagember valóban nem hall különbséget egy mp3 és egy tömörítetlen anyag között. Az mp3-at ugyanis eleve úgy találták ki, hogy azokat az összetevõket kukázzák a zenébõl, amiket az emberek 98 %-a úgysem hall meg, vagy csak méregdrága, nagyon ritka eszközökön. (200 ezerbõl már autót lehet venni.)

 

De õszintén szólva a TB-ok korszakában nem értem azt, aki mp3-ba vesz át egy CD-t.

Nincsenek mindenhol TB-ok. Én pl. a nyáron örültem, hogy a könyvek és filmek feltöltése után maradt 200 mega szabad hely az e-book olvasómon, és ide bizony elfért még 30-40 mp3.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...