Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Canon EOS 350D


ProFiler

Recommended Posts

ProFiler

Canon EOS 350D

 

Bemutató amatõr-fotós szemmel

 

A doboz kinyitása után meglepõdöttség az arcomon: vaskos használati utasítás-köteg (angol/námet/francia/olasz és az Extreme Digital jóvoltából magyar nyelven), elsõ ránézésre rengeteg lemezzel (4 CD és egy DVD). Ezeket lepakolva tartozékok rengetegével találom szembe magam. Minden gondosan becsomagolva. Szállítás közbeni sérülési esély minimalizálva. Tetszetõs. A készülék duplán is csomagolva volt.

 

Legelsõ benyomásom, amikor kézbe fogtam a gépet - a markolata kicsi. Az objektív rászerelése egész egyszerûen ment - fehér jelet fehér jelhez, a bayonetten elforgatom és már kész is. A mûanyag ház elsõre nem keltett valami túlságosan minõségi benyomást, de hosszas vizsgálgatás után rájöttem, hogy mégiscsak az. Ugyanis semmi illesztési hiba, minden a maga helyén. Szépen eldolgozott élek, kiváló összeszerelés.

 

Az elsõ bekapcsolás újabb meglepetéseket tartogatott számomra, aki amatõrként próbálja kiismerni ezt a gépezetet. Merthogy ON-állás és semmi nem történik. TFT sötét marad, csak a kisebbik LCD kijelzõn jelennek meg adatok. Nagy csend. Gondoltam, megpróbálok egy képet elkészíteni vele. Automata módra állítva, benézek a keresõbe. Lám, ott is vannak adatok a kép alatt. Jól leolvasható. Csak van egy olyan probléma a keresõvel, hogy nem húzható ki. Ha egy kicsit izzadt az arcom, akkor azonnal összekenem a kijelzõket. De erre a problémára orvosság az EP-EX15 keresõ-kiemelõ. Zoomolást megpróbálom, tekergetem, csodálkozok. Minden szépen megy. Beállítom, gondoltam, hogy autófókusszal megpróbálom beméretni. Félig lenyomom a kioldó gombot - rámjön a szívroham, majdnem ledobtam a gépet. :mérges: Ugyanis a fókuszálásnál észrevette, hogy kevés a fény, ezért kell a vaku is. Kilõtte, mint rakéta. Jó nagyot ránt a gépen, hatalmas meglepetés. Ezt gondoltam még szokni kell. Na nem is mentem tovább, megcsodáltam az elõbukkanó vakut. Szép testes, de állítólag néhány méternél nagyobb távolságra már kicsi. Sebaj, kipróbálom. Újra fókuszálok, lenyomom a kioldó gombot. Azonnal kész is a vakus kép. Megnéztem, milyen gyorsan megy a következõ. Egy pillanat alatt jöhetnek egymás után a sorozatok. Nem semmi. A TFT kijelzõ itt kapcsol be elõször, amikor 2 másodperc (alapbeállítás) erejéig megmutatja az eredmény. És valóban - a keresõben látott képpel teljesen megegyezik. Mármint a méretét és pozícióját nézve. Valóban ott a tükör, ami a kioldáskor felcsapódik. Ezt lehet is rendesen hallani. (Nem tudom, mennyire fogja bírni az a tükör - elég vadul csapkodja.)

 

A kép nagyon szép lett, csak csodálkoztam. Ezt a részét a bemutatómnak ellenben késõbbre hagynám - ugyanis még nem tudom pontosan, hogy mikre kell figyelni. Ezt majd megtanulom. Áttérek a kezelésre.

 

A gépen szinte minden oldalon találhatók gombok. Egy cseppet sok van belõlük, de mindegyik jól elérhetõen, többnyire nagyon logikusan elrendezve. A menüje üvölti, hogy egy kiváló Canon szoftverrõl van szó. Könnyen kezelhetõ, ki lehet benne igazodni. Több beállítási csoportra is felosztották. Magyar menü nincs benne, de mégis sokféle nyelv közül választhatjuk ki magunknak a legmegfelelõbbet.

 

Az alapobjektívvel (EF-S 18-55 mm) elég sokmindent ki lehet tapasztalni, de mindenre tényleg nem elég. A memóriakártyát nagyon gyorsan meg tudja tölteni, több okból kifolyólag is. Eleve azért, mert nagy méretû képeket készít, de mindezt még gyorsan is teszi. Az akku-szintjét szerencsére jelzi egy kétállásos diagram. Kb. 100 vakus és 60 vaku nélküli kép után elkezd villogni, hogy fogy az akkumulátor. Nem tartom olyan rossz idõnek, de azért jó, ha van tartalék akkumulátor kéznél. A mellékelt akkutöltõ nagyon rövid idõ alatt fel is tudja tölteni az akkumulátorát.

 

Végezetül összefoglalásként annyit, hogy képkészítésben lenyûgözõ. Sebessége hihetetlen - ennél már tényleg nem kell gyorsabb. Ugyanis ha egy pillanatban le szeretnék valamit fényképezni, akkor még kikapcsolt állapotból is azonnal fel tud éledni, akár egy pillanat alatt (ha jól értelmeztem, akkor 0,2 másodperc) vakuval is.

 

Valószínûleg még folytatom, de várnám mások tapasztalatait is e géppel kapcsolatban. Továbbá bármilyen jellegû kérdésre a géppel kapcsolatosan szívesen válaszolok, amennyire csak tõlem telik.

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

Greene

Hihetetlen milyen szép képeket csinál, még így is. Persze látok egy kis zajt, de majd belejössz. Az állunk le fog esni (nekem már most is leesett). :pislog::)8)

Link to comment
Share on other sites

manguszta

Sulinkban is ez a gép a sulifotó (táborokra, rendezvényekre) és legtöbbször én kaparintom meg :D. Nekünk ilyen kiszerelésben jött, amiben az 55-200-as objektív nagyon hasznos, bár nagy zoomtartománynál már lassú.

Link to comment
Share on other sites

cereal180
Legelsõ benyomásom, amikor kézbe fogtam a gépet - a markolata kicsi.A mûanyag ház elsõre nem keltett valami túlságosan minõségi benyomást, de hosszas vizsgálgatás után rájöttem, hogy mégiscsak az.

Hát igen, ezt egy kézzel nem lehet tartani (rázkódás nélkül meg pláne), ezért nincs is nagy markolat rajta. Ezeket direkt csinálják durváb anyagból, mert belekalkulálják, hogy méreténél fogva egykétszer koppanni fog valahol.

 

Zoomolást megpróbálom, tekergetem, csodálkozok. Minden szépen megy.

You can Canon :fotó:

 

Szép testes, de állítólag néhány méternél nagyobb távolságra már kicsi.

Szobába még bõven elég, ha van valamennyi világítás. Nagyobb helyiségekben, vagy szabadtéren, már nem lehet minõségi képet csinálni vele.

 

Valóban ott a tükör, ami a kioldáskor felcsapódik. Ezt lehet is rendesen hallani. (Nem tudom, mennyire fogja bírni az a tükör - elég vadul csapkodja.)

A 20-30 éves Practica LLC-ben még most is bírja többezer kép után

:) Amúgy az EOS 350D-ben nem felcsapódó tükör van, hanem egy félig fényáteresztõ tükör. A rántás, amit éresztél az a zár volt. Ebben redõnyzár van. Ezt úgy képzeld el, hogy van két rettentõ sûrü szövésü fekete textilcsík, amik egymás után vannak feltekerve. Exponáláskor gyorsan egymás után lefutnak az érzékelõ elött. A záridõ pedig attól függ, hogy mekkora rés van a két lap között. Amúgy nem biztos, hogy még most is textilbõl csinálják a zárat. Régen abból csinálták, mert abszolút nem csillog.

 

Az alapobjektívvel (EF-S 18-55 mm) elég sokmindent ki lehet tapasztalni, de mindenre tényleg nem elég.

Hát igen, ez hatalmas pénznyelõ. Valami mindig kell hozzá :) Az elsõk között érdemes beszerezni egy jó állványt. Nélküle képtelenség tûéles képeket készíteni, valamennyire mindig remeg az ember keze, akárhogy koncentrál.

 

A tesztképek egész jók, csak az 1. kicsit alulexponált. Ezt a jobb képszerkesztõben a hisztogrammon lehet korrigálni. A lényeg, hogy a sötét és világos pixelek nagyjából ugyan olyan számban legyenek a képen.

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Köszi a kiigazítást!

 

Az elsõ képhez egyébként csak annyit, hogy menet közben fényképeztem.

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

cereal180

Még valami: a második képen az égbolt egy kicsit zajos és van néhány nagyon picivel sötétebb folt, mint az ég kékje. Talán azért vannak, mert nem a legjobbra volt állítva a képminőség.

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Szerintem inkább egy porszem lehetett az UV-szûrõn. Elvileg legfinomabb, legmagasabb felbontású jpeg beállításon volt.

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

cereal180

Porszem az lehet. A zajosodás végülis nem vészes, RAW-ban még biztos, hogy jobb ennél is.

Link to comment
Share on other sites

Greene

Biztos felzabálná az 1GB-os CF kártyámat egy pillanat alatt. :)

 

Egyébként alig várom, hogy mégtöbb képet rakjál fel. Max például nagyon részletgazdag. ;)

Link to comment
Share on other sites

cereal180

A Max-os kép tényleg nagyon tuti! Az összes szörszála, a szemében a tükröződés, minden kristálytiszta.

Link to comment
Share on other sites

Gereby

Lélegzetem eláll... Kell nekem egy ilyen! :)

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

@ Greene:

A kártyát valóban kegyetlen gyorsan megtölti. RAW-ban alig lehet néhány képet készíteni 1 GB-ra... :D

 

Akkor a nagy érdeklődésre való tekintettel beteszek még képet.

 

4. kép

 

5. kép

Most veszem csak észre, hogy a képarányok másabbak, mint normál digitális fényképezőknél. (jééé :huh:)

 

6. kép

Ja és közben az is feltűnt, hogy mégsem az volt a teljes felbontás. A képméretből látszik!

Link to comment
Share on other sites

Athos

3:2-es a képarány. ;) Ez a jó! Szabványos. Például 15*10 cm-ben kinyomtatva minden rajta lesz a képen szegély nélkül is.

Link to comment
Share on other sites

manguszta

A Photoshop meg automatikusan felismeri, ha 90 fokban elforgatva fotóztál (na meg a gép menüje is).

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Igen, ezt a legtöbb új Canon már tudja, hogy elforgatva lett készítve a kép.

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

cereal180

Ma lehetõségem volt kipróbálni pont ezt a masinát.

A markolat tényleg elég kicsi, õszintén szólva írtó kényelmetlen volt tartani a gépet fõleg nagyobb objektívvel. Mivel elég kicsi, szinte görcsösen kell szorongatni ahhoz, hogy ne mozogjon. Lehet hozzá venni vízszintes markolatot, ez részben megoldhatja a problémát. A gyári 18-55 mm-es obi egész jó, de gyenge fényeknél ultra lassan fókuszál, 18 ropiért még így is korrekt teljesen. Jó portréhoz kevés a fényereje fõleg tele állásban (F5 :pislog:) . Más "baja" nincsen kezdésnek OK, de hamar ki fogod nõni ProFiler. Viszont a 17-40 milis obi istenkirálycsászár :!: Szinte újjászületett vele a gép :!: Egy ilyet mindenképpen érdemes beszerezni hozzá.

A beépített vakut viszont eléggé elszúrták. Ugyanis nem a red-eye hatás csökkentõ lámpát használja AF segédfénynek, hanem a vaku stroboszkópozik. Emberek fotózásánál ez eléggé zavaró, tárgyfotózásnál végülis elmegy. Az a másik dolog, hogy a gyári optika (18-55 mm) csak sokadik villanásra tud fókuszálni, tul. képpen saját magát zavarja :S Ezt ki lehet kapcsolni a custom Settings-ben vagy hol, de elég idegeítõ.

A képek ennél is zajosodtak, fõleg nagy ISO-értéknél. Nem vészes, de ebben az ár-kategóriában ilyen hibának már nem illene lennie :S:hááát: A 17-40-es objektívvel sokat csökkent a zajosodás.

Észrevettem egy megdöbbentõ dolgot! Ahol homogén (ill. olyannak kéne lennie) részek vannak, ezen is foltok voltak. Objektíven egy árva porszem sincs. Szétszereltem, naná hogy a CMOS volt poros (ehhez grat. a Canon-nak :gonosz: ), vadi új példányról volt szó. Gondos használat mellett nem hiszem, hogy bárki is összeporozhatja ennyire. Ennek utánaolvastam és másoknak is volt ilyen problémájuk. Volt, aki beküldte a szervízbe (EDigital-nál vette), 6 hét után se kapta vissza a gépét a németországi szervízbõl, úgyhogy õneki újatt adtak (természetesen poros CMOS-szal). Én levegõ-sprayjel tisztítottam ki, utána jó volt. Késõbb a haszut.-ból kiderült, hogy erre külön menüpont van a menüben. Azért elég érdekes, hogy a Canon poros helyen szereli össze a gépeket...

Amúgy ezektõl eltekintve remek a gép. Mindenképpen megéri az árát. A Nikon D50-nel köbö egy szinten van.

 

Huh, ez jó hosszú lett :upsz:

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Tudnál feltenni esetleg a másik objektívvel készült képet?

 

De egy apró korrekció: nem a CCD volt poros, hanem a CMOS-érzékelõ. Egyébként nekem teljesen tiszta, ellenben a tükrön volt egy porszem. Valószínüleg az volt a hiba.

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

cereal180
De egy apró korrekció: nem a CCD volt poros, hanem a CMOS-érzékelő.

Jah persze, ebben CMOS van :upsz: Már javítom is.

 

A tetsztképek nincsenek meg, mert nem otthon próbáltam ki :upsz: Megpróbálok neked keresni valahonnan 17-40-essel készült képet.

Link to comment
Share on other sites

Athos
[...] Én levegõ-sprayjel tisztítottam ki, utána jó volt. Késõbb a haszut.-ból kiderült, hogy erre külön menüpont van a menüben. [...]

Portalanításra van menüpont?

Link to comment
Share on other sites

cereal180

Van. Nem az enyém volt a gép, úgyhogy inkább békén hagytam mielõtt valamit elrontok :upsz:

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Manuális üzemmódban Setup Menü 2 :nyíl: Szenzortisztítás

 

Ezt csak magas akku-töltöttség mellett engedi elindítani. Annyit tesz csupán, hogy levett objektív mellett felnyitja a tükröt és ezáltal tisztítható lesz a CMOS-szenzor. A kézikönyv azt írja, hogy csak levegõvel.

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

payskin

OFF: Max bal szemével minden rendben van? Fehér az alja! :pislog:

Link to comment
Share on other sites

Garono

OFF

Szerintem csak valami tükrözõdik. :hááát:

Link to comment
Share on other sites

cereal180

Az szerintem nem csillogás, hanem tényleg olyan. De nem hiszem, hogy valami baja lenne a szemének.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...