Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Nem töltõdik be a Win98

Recommended Posts

Posted

Sziasztok!

Egyszer újraindítottam Win. 98-omat, és amikor még nem töltõdött be a Windows, megjelent valami indítómenü. A csökkentett módban nem tudtam csinálni semmit, úgyhogy újraindítottam. Akkor is megjelent ez az indítómenü, de akkor már csak 3 menüpont volt: 1.Indítás CD-ROM-mal támogatással

2. Indítás CD_ROM-mal támogatás nélkül

3.parancssor, és a képernyõ alján: F5: Csökkentett mód, Shift + F5 parancssor, F8: na, erre már nem emlékszem, de ott nekem kell megerõsíteni, hogy igen, vagy nem.

Aki tudja mi itt a hiba, és hogy hogy lehet kiküszöbölni, az kérem segítsen!

Elõre is köszönöm!

Posted

Vedd ki a telepítõlemezt a gépbõl.

Posted

És ez után mit csináljak :?:

Mert ezt már próbáltam.

Azért köszi a segítséget. ...megpróbálom még egyszer

Posted

Ha tényleg nincs CD benne, akkor csak parancssor.

scanreg parancs. A scanregben ilyenkor 5 indítási nap beállításaiból kiválasztani egyet a késõbbiek közül, és azt visszaállítani. Utána újraindítás.

Posted

Microsoft Windows 98 Indítómenü

=====================

1. Számítógép indítása CD-ROM támogatással.

2. Számítógép indítása CD-ROM támogatás nélkül.

3. Súgófájl megtekintése.

Adjon meg egy számot:1.

F5=Csökkentett mód Shift+F5=Parancssor Shift+F8=Lépésrõl lépésre [N]

valahogy így néz ki ez az indítómenü.

Jah, és a csökkentett mód helyett a parancssor jön be.

És megpróbáltam még egyszer úgy bekapcsolni, hogy kivettem az indítólemezt.

Aki tud, segítsen.

Posted

Kipróbáltam a scanreget, visszaállítottam a fájlokat, újraindítottam, utánna semmi, csak az ami eddig is volt.

Végigolvastam a súgófájlt is, és mindent megpróbáltam, amit ott leírtak, de nem történt más azon kívül, hogy a gép nem tölti be a windowst.

Posted

Úgy tûnik, hogy az MBR (Master Boot Record) felülíróditt valahogyan, mégpedig a Win98 indítólemez fájljaival. Nem csináltál valami olyat, aminek ez lenne a következménye? Próbáld meg CD-ROM támogatással elindítani ebbõl a menübõl, majd gépeld be ezt: "CD WINDOWS" majd ENTER, majd pedig: "WIN" és ENTER. Elvileg ekkor elindul a 98.

Posted

Kipróbáltam, a WIN parancs után valami olyasmit írt ki, hogy rendszerleíró adatbázis hibás, vagy valami ilyesmi, és kiírt egy parancsot, hogy mivel lehet javítani: SCANDISK/FIX ezzel kijavítottam a hibát, utánna az egészet elõrõl elkezdtem, a WIN parancs után nem volt baja a rendszerleíró adatbázissal, viszont kék képernyõn fehér betûkkel jelent meg a következõ:

A VFAT eszköz inicializálás nem sikerült.

Valamelyik VFAT által igényelt eszköz vagy erõforrás nem található, vagy nem érhetõ el.

A VFAT nem tudja folytatni a töltést.

A rendszer leállt.

Hogyha újrindítom a gépet, akkor a WIN parancs után ilyesmit ír ki: HIMEM.SYS hiányzik, vagy sérült. Ha újraindítom a gépet megint, akkor ez az egész kezdi elõrõl (kivéve a rendszerleíró adatbázist, azzal már többet nincs baja).

u.i.: az indítólemezen ez a fájl megvan, nem kéne valahogy átmásolni?

Posted

Elnéztem, nem vettem észre az elõzõ üzenetet

Az MSdos.sys fájl megvan a c: gyökérkönyvtárában ?

Elõször is erre gyanakodtam, mert szerintem már ennek egy kicserélt példánya jelentette meg azt az indítómenüt, vagy hirtelen nem jut eszembe annak a hasonló hatású fájlnak a neve, amely ha létezik akkor ez elõtt hajtódik végre.

Az autoexec.bat és a config.sys fájloknak is ott kell lenni.

A hymem.sys pedig a c:\window\command\ mappában van, de lehet, hogy az elõzõek hiánya miatt nem találja meg, mert nem tudja, hogy hol keresse.

Posted (edited)

Megnézem, hogy megvannak-e ezek a fájlok, de mit csináljak, ha nincsenek meg?

Beírtam a DIR parancsot, hogy megnézzem, megvan-e ez a 3 fájl, de túl hosszú a lista, és nem látom a tetejét. Milyen paranccsal lehet feljebb menni?

Eszembe jutott még valami. Az elõfizetõi DVD-n lévõ Symantec GoBackhez (vagy Norton GoBack, nem tudom) azt írták, hogy Rendszer-helyreállító. Ez micsoda? Vissza lehet vele állítani valamit?

Kérlek legközelebb használd a Szerkeszt gombot! Köszönjük! - SB

Edited by Spányik Balázs
Posted

És nem lehet valahogyan mindent letörölni a vinyóról, és a windowst újra feltenni? Most nincsenek rajta fontos dokumentumok, amik elvesznének, mert idõnként kiírom õket CD-re.

Posted

dir /w >> ez széles listát készít

dir /p >> ez képernyõnként listáz

Lehet, hogy le sem kell törölni. CD-rõl bootolva elindítani a telepítést. Ez akár kijavíthatja a régi Windows-t.

Posted
CD-rõl bootolva elindítani a telepítést.

Hogyan kell "bootolni"?

köszi a segítséget!

Posted

Ha van Boot menüd (általában F12 - ezt nyomogasd közvetlenül indítás után), akkor ott kiválasztod az optikai-lemezmeghajtót, ha nem akkor a BIOS-ban (leggyakoribb a Del, de még F1, F2, Ins is lehet) a Boot sorrendet megváltoztatod a CD/DVD olvasó javára.

Posted
Az MSdos.sys fájl megvan a c: gyökérkönyvtárában ? Az autoexec.bat és a config.sys fájloknak is ott kell lenni.

MSdos.sys nincs a c:-ben, Autoexec.bat sincsen, viszont van Autoexec.dos.

A Config.sys megvan rendesen, a HIMEM.SYS viszont nics a command mappában, de a c:-n rajta van.

A boot menüt (ha ez a boot menü egyáltalán), a del-lel értem el, a tetejére ez volt írva:

AMIBIOS HIFLEX SETUP UTILITY -VERSION 1.20

egy angol nyelvû menü jött be, de nem tudom, mit kell csinálni.

a STANDARD CMOS SETUP menüben volt szó CD-ROM-ról, de sajnos nem tudom, mit kell csinálni.

Elõre is köszi a segítséget!

Posted

Nem, az a BIOS.

Szerintem kérjél meg egy közeli hozzáértõt inkább.

Posted

jó, de szerintem egyszerûbb lenne, ha mindent letörölnék a vinyóról, és újratelepíteném a windowst (vagy ez a bonyolultabb megoldás?).

Posted

Addig nem bonyolultabb, hogy CD-rõl kellene indulni a gépnek. Ha az istennek se akar CD-rõl, indítsd el parancssorban, hátha látja a CD-meghajtót, ha igen, keresd meg rajta a setup.exe-t. Sõt, futtasd is.

Vagy segít, vagy nem.

Posted
keresd meg rajta a setup.exe-t. Sõt, futtasd is

Ezt már próbáltam, de nem jó. Szerintem semmi sem mûködik, ezért a parancssorba beírtam: Format.com: C:, megerõsítettem, hogy töröljön le mindent. Utána újraindítottam a gépet, el is indult a Windows 98 telepítõ, de amikor elkezdtem telepíteni, megjelent egy hibaüzenet:

BootSector write!!

VIRUS: Contiunue (y/n) ?

Ilyenkor az egeret tudom mozgatni, de a billentyûzetre nem reagál, csak ha lenyomom a következõt, hogy újraindítsam: ctrl+alt+del.

Meg tudja mondani nekem valaki, hogy mi az a BootSector :upsz: ?

Posted

A Boot Sector (magyarul: indítási szektor) a merevlemez azon területe, amit a géped induláskor kiolvas, és az alapján tudja elindítani a windows-odat. Az, hogy ez a figyelmeztetést kiírja, annak az az oka, hogy a BIOS (az az angol nyelvû menü) ADVANCED CHIPSET SETUP (vagy ADVANCED CHIPSET FEATURES)menüjében a vírusvédelem be van kapcsolva. Ezt kell kiiktatni, és utána már fel fog tudni települni a Win98.

Posted

A Bootsector a merevlemez elején levõ egészen apró rész, ami megadja, hogy hol van az indítandó operációs rendszer. Nagyjából ennyi, lehet, hogy nem pontos. A telepítõlemez ennek megfelelõen fel akar íratkozni a Bootsectorba, de - gondolom - a géped BIOS-ában be van kapcsolva a "vírusfigyelés", ami azonnal rinyál, amint valami hozzápiszkál a bootsectorhoz. Ezt a BIOS-ban keresd meg és kapcsold ki. Hogy pontosan hol van, azt nem tudom, millióféle BIOS létezik, és screenshotot is elég nehéz róla készíteni...

Posted

Sikerült feltenni a Windowst, de akadt egy-két probléma.

Az egyik az, hogy a monitort nem lehet negyobb teljesítményre állítani, a legnagyobb a 16 szín, és 640x480 felbontás.

A másik az, hogy a hangkártya egyáltalán nem mûködik. Az eszközök között sárga ! van az eszköz neve mellett, és vagy 6 ilyen eszköz van a hangkártyák között.

Aki tudja, hogyan kell beállítani a monitort és a hangkártyát úgy, hogy egyikhez sincsen telepítõlemezem, az segítsen.

Elõre is köszönöm!

Posted

A megfelelõ meghajtóprogramok feltelepítése esetleg nem segít ezen?