dr_Freeman 0 Share Posted February 1, 2006 Üdvözlet. E topicot abból a célból nyitottam, hogy a megszokottakon kivüli egyéb hûtési módszerek kivitelezését megtárgyalhassuk. Az elsõ merészebb ötletem az olajfürdõs hûtés. Itt a lényege, hogy nagy átütési szilárdságu transzformátorolajjal töltött házban van a gép, amelyre vannak szerelve a drivetartók, kimeneti panelok, stb. Elöfeltétele, hogy ne nagyon kelljen ki-be rakosgatni a karikat, meg ramokat. Minden más, az IDE, SCSI, hátsó portok, miegymás ki van vezetve, Így lehetõvé téve a csatlakoztatást. A kiszemelt alanyom egy MSI 63xx Tu alaplap 600as p3 cerkával, 256m SDvel. Ezt a vörösrézbõl készült belsõ dobozba rögzitem, bele a kártyákat, ramokat. A doboznak két kivezetése van, olaj ki, és olaj be csövek, amelyekre a tápszivattyu csatlakozik. Az olaj hûtését egy külsõ hûtõegység biztositaná, ezt még nem határoztam el, milyen is lesz. A transzformátorolaj min. 24kV átütési szilárdságu, a MÁV használ ilyet a villamosmozdonyok trafóinak hasonló jellegû hûtésére. Függõen attól, milyen gépet kell hûteni, adott esetben az olaj folyamatos cirkulációja is szinten tudja tartani annak hõmérsékletét. Az emlitett Tuás deszka esetében feltétlen, de ha beválik, tesztelni fogom egy P4 423ason is, majd egy A64-en. Valószinû, hogy egy 3200as Athlont meghûteni nagyobb feladat lesz:) Elõnye e módszernek, hogy az egyetlen zajforrás legfeljebb a tápszivattyú lehet, ellenben ezzel, egy darab ventillátorra sincs szükség, nem porosodik a gép, sem a táp (Mivel ez is az olajtérben kap helyet). Szétszedés esetén egy tökéletesen steril gépet szerelhetünk ki belõle. A komplett felépitést a méretek, arányok, alkatrészek figyelembevételével 3DsMax-ban tervezgetem. Ha esetleg javaslat, ellenvetés, suggestion merül fel, azokat is beleszámithatom. Hátránya, a bonyolult, és drága elõállitás. A belsõ rézdobozt tökéletesen kell szigetelni, a trafóolaj méregdrága, és káros hatása van a bõrre. Valószinûleg eszméletlen súlya is lesz. De azt hiszem, ez már fog vetekedni egy C64 csendességével (leszámitva a vinyó/szivattyúhangot) Célom elsõsorban egy üzembiztos, tartós hûtés kivitelezése. Nem feltétlenül biztositana lehetõséget a hardcore overclock-ra, bár ez sem kizárt, s véleményem szerint felesleges is. Még egy nagyon jó tulajdonsága, hogz nem fogja árasztani magából a port. a sok forgó ventillátor a lerakódó port állandóan keveri, ki-be szivja-fújja a gépbõl. Sokszor lehet is érezni azt a jellegzetes PC szagot, ami árad a gépbõl. Nem tudom hogy káros-e, de gyanitom. Tehát...várom a javaslatokat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gereby 0 Share Posted February 1, 2006 Jó ötlet :!: Gratulálok! Sok szerencsét a megvalósításhoz! Majd mindenképp számolj be nekünk. Szerintem az olaj a vinyó rezgését is el fogja nyelni Én olyan fura hûtésimegoldásról hallottam, hogy összerakták az alaplapot meg a cuccokat (kábeleket rácsatlakoztatták), majd az egészet belenyomták egy adag speciális lakkba, ami teljesen bevonta. A kábelek végeire kitelepítették a vinyót, tápot ilyesmit, majd az alaplapot bele az akváriumba... Az is jól döcögött... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProFiler 0 Share Posted February 1, 2006 Nem tartom túl értelmesnek ennyire túlkomplikálni az egészet. Vízzel még mindig szebb megoldás, de ha tartós is kell, akkor egy normális léghûtés is megtenné. Értem a problémád, csak azt nem, hogy minek kell ennyire megkeverni. Ciao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ordító egér 0 Share Posted February 1, 2006 Nem fog rozsdásodni sem, viszont olajszag lesz a porszag helyett. (Bár azt csinál az olajsütõ is.) Amennyi pénzt beleölsz, azért gyakorlatilag bármilyen hûtést kivitelezhetsz. Szerezz inkább egy abszorpciós elven mûködõ (még mûködõ) hûtõszekrényt. Az tökéletesen csendes. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dr_Freeman 0 Author Share Posted February 1, 2006 No igen, a megoldás eléggé komplikált. Ez tény. Elõzetes számitások szerint kb 30000 HUF a szükséges keret. A trafóolajnak nem muszály újnak lennie, s nem is lesz az, az valamelyik mozdonyüzemeltetési telephelyen meg is érdeklõdöm ezt. Az olajtartály és annak tökéletes szigetelésével lesz sok meló. Szivattyúra még 5let nincs, milyet használjak. Ahogy elnéztem, a vizhûtés sem egy olcsó mulatság, pláne ha az valamilyen okból hûtõközegét a gépelemeknek továbbitja:) Bár arra kiforrott a technológia, és lehetõvé teszi a hardver módositását. Ami engem erre a kisérletre rávett, az a szilikonos por, a már emlitett PC-szag. Engem speciel irritál, alkalmanként egy-egy õsgép felújitása során majd megfulladok, holott szabadban végzem az ilyesmit. A hûtõszekrény 5letét azért vetettem el, mert nem eléggé kompakt. Nem speciel az adott célra tervezték, és a szabályzás sem egyszerû. Az olajhûtésnél még elfelejtettem mondani a termisztoros fordulatszámszabályzást. Ami a mag/gpu/deszka hõmérsékletek legmagasabbika alapján szabályozza le a szivattyú fordulatszámát. A mostani gépem is termisztorral van kiegészitve, bekapcs után nem is mennek a ventillátorok, azok a mag közelébe szerelt szenzor vezérlésére gyorsulnak/lassulnak. Mindhárom ventillátort a termisztor vezérli, kivéve a ti4200 kis coolerjét, az is csak azért, mert a gpu temp eléggé gyorsan fut fel, és indokolatlanul növelné a többi ventillátor fordulatszámát is. hamarosan le is kerül róla, és kap egy bölek nagy bordát. Ez ilyen OTES Siluro, és ha nincs gpu load, akkor is sivit mint egy turbófeltöltõ Ami perpillanat nehézséget okoz, az hogy nem tudom normális keretek között megoldani a tápszivattyút. Ha stabil teljesitmény kell nagy tempeken is, akkor erõsebb kell, ami értelemszerûen zajosabb is, energiafogyasztása is magasabb. Ha van köztetek egy okos fizikus, akkor kitalálhatnánk az örökmozgót is egyúttal:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sanzi 0 Share Posted February 1, 2006 Fuh, tényleg elég merész! De már a kihívásért is megéri, ilyet nemmindennap lát az ember. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chabi1 0 Share Posted May 2, 2006 >> Konyhai trükkbõl processzor hûtés << Hmm Nem hülyeség ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wolfgang 0 Share Posted July 19, 2006 @ dr_Freeman ! Az a nagy harci helyzet, hogy az egyes PC-alkatrészeket nem úgy alakították ki, hogy az folyadékok beszivárgása ellen védett legyen. Ergo: egy igen forro RAM modulra apránként kezdene rászenesedni az olaj (kokszolódik az olaj, azaz a hõbomlás során egyre nagyobb szénatom-tartalmú molekulák jelenek meg, melyek összeösszekapcsolüdnak, és végül egy szép vastag szenes szigetelõréteg égne az igazán forró részekre. Idõvel ezek a koksz-rétegek elérnék azt a kritikus vastagságot, amikor már az alatuk levõ alkatrész nem bír annyi hõt leadni, amennyit kellene, és akkor megsül az alkatrész. Tehát az ilyen ötleteket igencsak meg kell gondolni. Másrészt, ha ez az olajféleség olyan jó volna e célra, akkor valószínûleg hogy már rég az olajhûtés és nem a vízhûtés lenne az léghûtés tökéletesebb alternatívája. Persze az sem lehetetlen, hogy más nem gondolt még ilyen merészet. Harmadrészt nem lesz könnyû igazán csendes olajszivattyút találnod, ami ráadásul még kicsi is. (Mert azért azt nem gondolhatod komolyan, hogy egy nagy doboz helyett, most már kettõ lesz /a PC és a hûtõ/ . ) Mindenesetre dícséretes, hogy ennyi energiát és kreativitást fektetsz a témába. Bárcsak több ilyen, folyton innovációkon gondolkodó agy lenne ! Szóval hajrá, de azért gondolj minden részletet végig. (Ne értsd félre, nem szeretném, hogy elmenjen a kedved az egésztõl, sõt ! Csak jól fontolj meg, lehetõleg jó elõre mindent, hogy ne az "éles bevetés" alatt érjen nagy csalódás, a tûzveszélyrõl már nem is beszélve !) Sok szerencsét Amigo: Wolfgang Link to comment Share on other sites More sharing options...
fapuma 0 Share Posted July 19, 2006 Nem csak a szenesedés teszi kérdésessé az olajfürdő hasznosságát, hanem az is, hogy a "hétköznapi" folyadékok közül magasan a víz a legalkalmasabb hőelvezetésre. Az autóknál sem olajhűtést alkalmaznak, hanem víz- vagy léghűtést. Egy megfelelő vízhűtés ugyanabból a 30000 forintból szerintem sokkal hatékonyabb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ati012 0 Share Posted September 20, 2007 Ott van akkor még a desztillált vizes fürdõ csak azt úgy megcsinálni h ne szennyezõdjön azt nehéz egy picurt. De nem lehetetlen! Link to comment Share on other sites More sharing options...
fapuma 0 Share Posted September 20, 2007 Ott van még az oxidálódás is. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ati012 0 Share Posted September 21, 2007 azt hiszem a DESZTILÁLT víz nem tud oxidációt okozni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fapuma 0 Share Posted September 21, 2007 De tud. A desztillált víz áramot vezetni nem tud (legalábbis kevésbé). Link to comment Share on other sites More sharing options...
ati012 0 Share Posted September 22, 2007 Na nézzük, hogy vezetni tudja az áramot kell bele ásványi só anélkül nem tudja én úgytom. Namármost a desztilált víz az sima H2O, tehát semmi szenny nincs benne elvileg ezért nem képes vezetni az áramot. Jól mondom? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fapuma 0 Share Posted September 22, 2007 Elvileg nem képes vezetni. Viszont állandóan van benne némi hidrogén- és hidroxid-ion, ami miatt extrém esetekben (nm-es nagyságrendű helyek kitöltése, nagyobb feszültségek) előfordulhat vezetés. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ati012 0 Share Posted September 23, 2007 Tehát a H2O kilõve. Mást kell keresni. Eszembe jutott egy csöves hûtés. Milenne ha a gépet egy mûanyag dobozba építenénk és azt bele egyenest egy kis pici (szállodai?!) hûtõszekrénybe ameikbe átlagosan 2-3 °C van. A mûanyagal viszont az a baj h nagyon szigeteli a hõt ezért ha az oldalaira 1-2 coolert teszünk akkor megvan a légáramlás. Ez lehet hogy sokba kerül de talán hatásos. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gereby 0 Share Posted September 23, 2007 Szerintem meg a hûtõszekrényes rendszert meg pont zárni kéne, mert nincs akkora teljesítménye, hogy a mozgó levegõt hûtse. Abban se vagyok biztos, hogy a gépet nagyon hûtené magában. Abban viszont biztos vagyok, hogy nagyon jó hangszigetelõ lehet a hûtõszekrény, ezért egy-egy ventit bordával a cuccokra jómegoldás lehet. Viszont a kábelkivezetés problémás lehet. Én kifúrnám az ajtót, valahogy áthúznám rajta a kábeleket, majd fixálnám õket valami jó szigetelõ anyaggal, pl fugazil. Az alaplapot meg úgy rögzíteném, hogy az ajtóra rögzítenékegy lepot, és azon csûcsûlne. A hidegfolyadékos hûtés meg szerintem azért nem jó, mert lecsapódik a pára a csöveken... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ati012 0 Share Posted September 23, 2007 A hûtõszekrénnyel csak az a baj hogy rengeteget fogyaszt, és ez nagyon nem mindegy! Viszont van még egy bizarr ötletem. Milenne ha az olajat egy fagyasztóba töltenénk és abba merítenénk bele a gépet, a kábeleket meg az oldalán kivezetni. Ha jól tudom akkor van 30 Literes fagyasztó azt hiszem a lakóautókba és túlsokba nem kerülhet. Ehez mit szóltok? Mert ha jól tom az olajat jobban le lehet hûteni mint a vizet és még az áramot se vezeti Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gereby 0 Share Posted September 23, 2007 Ahoz még hûtõ se kell nagyon. Láttam az infomarketen egy olaj PC-t akváriumban élõben. Egy motor kavarta a cuccot benne és kész. Egyébként még sima étolajjal is elmegy a gép. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ati012 0 Share Posted September 23, 2007 Igen csak az olaj se tudja a végletekig elnyelni a hõt illetve a jobb hûtés érdekébe csak jobb ha egy -5°C-os olajkádba csücsül. Arra esetleg van Valami tippetek hogy a gép hõjével fûteni? Mert itt kemény 16-18°C van és fázok Link to comment Share on other sites More sharing options...
fapuma 0 Share Posted September 23, 2007 Ahhoz kevés az a 80-100 watt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gereby 0 Share Posted September 23, 2007 Én szoktam ilyen idõszakokban, mikor még épp csak fûtögetünk, vagy már alig fûtögetünk. Ajtókat becsukom, esetleg elindítok valami vedó tömörítést. 1-2 fokkal föntebb tudom vinni a hõmérsékletet. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ati012 0 Share Posted September 23, 2007 Az itt a baj hogy a gép a fal felé van fordítva és nem fújja rám a meleget. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ati012 0 Share Posted September 27, 2007 Elnézést az új HSZ-ért de az elõzõ kicsit régi. Sikerült szerezni egy 1998-as Foxconn deszkát hozzá való 500 MHz-s Celeronnal és van még benne 128 Mb SD RAM. Ezen a gépcsodán kipróbálnák egy jó és olcsó hûtést. Az olajra gondoltam. Ötlketek tippek? A rászánt összeg 0 Ft, tehát a háznál elõforduló cuccokból akarom. Szükségem lenne még egy HDD-re is mert abból perpil hiány van. Valaki megtudna dobni egy õsrégi HDD-vel? A terveim: A gép hõmérsékletét a sima hûtéssel megnézni. A gép hõmérsékletét az olaj hûtéssel megnézni. Ha jól hût akkor felhúzni, tervem minimum kb +500 MHz de akár tovább is. Ötletek, tippek, megszánások?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gereby 0 Share Posted September 27, 2007 Keress, vagy kérj kölcsön egy akváriumot. Szereld abba a gépet. De olaj sok kell ám bele, ami nem olcsó. Vinyót meg optikait meg ne próbálj beletenni az olajba, mert az nem bírja. Táp viszont mehet. A hõt szerintem egy ideig nyeli, nyeli, de egy idõ után szerintem átmelegszik az olaj, szóval nem lehet sokáig járatni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts