Sanzi 0 Share Posted January 30, 2006 Gondolkodok Linux telepítésén, csak jó lenne ha előre lenne egy kis fogalmam. A telepítésnél egy nagyon hozzáértő barátom fog segíteni, de a továbbiakban agamra leszek "hagyva". Mivel én Windowson nőttem fel, ezért a jól bevált progijaimnak keresek alternatívát. (Total Commander, böngésző, képszerkesztő, DivX, és mindenféle kodek... ) Tehát ha valakinek van valami tippje, vagy használja, és neki bevált, kiváncsian várom és nagy tisztelettel köszönöm! Link to comment Share on other sites More sharing options...
aty 0 Share Posted January 31, 2006 Total Commander -> Krusader böngészõ -> Opera, Mozilla Suite, Mozilla Firefox, Galeon, Konqueror képszerkesztõ -> Gimp, Kolourpaint, többit nem ismerem, de a Grafika menü tele van velük Divx, mindenféle kodek -> egyetlen nagy kodek-pakk van, ami mplayer-codecs néven fut, ezt használja mind az Mplayer mind a Xine videók lejátszására. Tehát kodekekkel nem hiszem, hogy törõdnöd kell, mivel minden disztró alapból felrakja õket. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kovács Gyula (MiniDisk) 0 Share Posted January 31, 2006 Így van. Az MSN Messenger helyettesítésére is sok program létezik, nekem a legjobban a Kopete jött be eddig. A Microsoft Office helyett meg tökéletes az OpenOffice. Levelezõprogramként a Thunderbirdet tudom ajánlani, amennyiben meg tudod szokni a felületét. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Budha 0 Share Posted January 31, 2006 MSN és más csevegõ szoftver helyett nekem a Gaim jött be. ( Egyébként a programok nagy részét Windows alatt is kipróbálhatod ) Üdv. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aty 0 Share Posted January 31, 2006 Jah meg zenelejátszásra ott az Amarok, legjobb zenelejátszó amit valaha használtam. Outlook-szintû programnak ott a Kontact vagy az Evolution, egyszerû mailkliensnek pedig a Kmail is jó. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kissipos 0 Share Posted January 31, 2006 Hali! Nemolyrég elindult egy "projekt". Honlapja: www.linuxsoft.hu Ahogy nézem elég szépen halad. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darkness 0 Share Posted February 6, 2006 Total Commander -> Krusader böngészõ -> Opera, Mozilla Suite, Mozilla Firefox, Galeon, Konqueror képszerkesztõ -> Gimp, Kolourpaint, többit nem ismerem, de a Grafika menü tele van velük Divx, mindenféle kodek -> egyetlen nagy kodek-pakk van, ami mplayer-codecs néven fut, ezt használja mind az Mplayer mind a Xine videók lejátszására. Tehát kodekekkel nem hiszem, hogy törõdnöd kell, mivel minden disztró alapból felrakja õket. Amiket én szoktam használni (fõként KDE programok, mert én KDE-t használok): levelezés: kmail határidõnapló: korganizer címjegyzék: kaddressbook news reader: knode rss olvasó: akregator integráció: kontact internet: konqueror, firefox zenehallgatás: amarok (tényleg a legjobb, nagy gyûjteményeket is jól kezel, ill. sok formátumot ismer) fotóalbum: digikam (fényképezõgépekrõl is tud letölteni, a piros szemek nagyon egyszerûen korrigálhatóak) video: kmplayer, kplayer, codeine, kaffeine (ez mind frontend a xine-hez) kodekek: a szabadon használhatóak (pl. flac, vorbis, theora) benne a vannak a disztribúciókban, a többit (pl. divx) meg kell keresni. wmv/wma nincs natívan, hanem a win32 binárist használja a legtöbb lejátszó. A dvd lejátszáshoz a libdvdcss-t keresd! videoszerkesztés: avidemux2 (ami egy átlag felhasználó számára is használható, a többi vagy nagyon bonyolult vagy nagyon béta) dokumentumok: openoffice.org (ajánlom az fsf-féle kiadást, az hibátlan a magyar nyelv tekintetében), esetleg koffice, bár nem kezeli renedesen MS Office formátumokat fáljkezelés: konsole (van a krusader is, de én inkább a parancssort használom, ill. néha mc), konqueror pixeles képszerkesztés: krita (a koffice része, én a gimp-et nem szeretem) vektoros képszerkesztás: inkscape Röviden ennyi. A KDE rengeteg alkalmazást tartalmaz, nézz szét. Ne programokban, hanem feladatban gondolkozz! Ne a megszokott Windows-os programok megfelelõjét keresd, hanem azt, hogy mivel tudod megoldani a saját feladataidat Linux alatt. Az elején nyilvánvalóan sok idõt kell majd rászánnod arra, hogy megtaláld a megfelelõt. Próbálj elõször olyan programokat használni, amelyek benne vannak az általad használt disztribúcióban. A forráskódból való fordítást én csak végsõ esetben ajánlom. Windows-os programok futtatására esetleg alkalmas a wine, ez minden disztribúcióban megvan. de szerintem tartsd meg a Windows-t is. Késõbb még mindig leszedheted, ha úgy alakul. Sok szerencsét! Link to comment Share on other sites More sharing options...
azaki1528464469 0 Share Posted March 1, 2006 " Ne programokban, hanem feladatban gondolkozz!" Nagyon jó gondolat, és az XP free progijaira is igaz mielõtt nekiáll bárki Crackelni az éppen ügyeletes sztárprogit. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greene 4 Share Posted March 1, 2006 Van ingyenes cseverészõprogram is Linuxra és Unixra is, csak utóbbinál fordítani kell. A neve: Gaim. Én nagyon kedvelem. E-mail: Mozilla thunderbird Böngészõ: Mozilla Firefox Tûzfal: Netfilter (kernelben van ) illetve a Firestarter. Médialejátszó: MPlayer - Szerintem csúcsszuper, mindent "eszik". Zenelejátszó: XMMS - A kedvencem mert olyan mint a Winamp. Szövegszerkesztõ + egyéb hasonló: OpenOfficeOrg, és a Sunnak van még egy elég jó cucca aminek talán StarOffice a neve, és nekem nagyon bejött Solaris alatt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Halasi Miklós 0 Share Posted March 2, 2006 Hát az MPlayer nem mindent eszik, pl. Windows Média... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greene 4 Share Posted March 2, 2006 De eszi azt is csak kell hozzá megfelelõ codec. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aty 0 Share Posted March 2, 2006 Simán játsza a wmvt az Mplayer, nem volt még probléma vele ilyen téren. Különben a Wine mostani státuszában egy paródia egyes elterjedt Windows programok emulálása. Pl. egy Total Commander legalább kétszer olyan gyorsan fut emulálva Linux alatt, mint Windows alatt ugyanazon a gépen(ettõl függetlenül a Krusader sokkal szebb, és jobb:)). Másik meglepetés számomra hogy a Counterstrike szintén Wine segítségével akadásmentesen futott. Tehát játszani is lehet, bármiféle fizetõs emulátor nélkül. MSN kliensnek ott a Mercury, mind Win, mind Linux alá. Érdemes kipróbálni, és kidobni a többi vackot, beleértve az eredeti MSes Messengert is:) Mercury Aero helyett a semmibõl itt az Xgl. Egyre nehezebb a CAD progikon kívül olyan programot találni, ami ne lenne használható/kiváltható Linux alatt. Nah abbahagyom a nagy lelkesedést, mielõtt úgyis letörik:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Halasi Miklós 0 Share Posted March 3, 2006 Az MPlayerrel az a bajom, hogy root jogok kellenek a kodektelepítéshez. Az meg nekem nincs. Ennyi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drone-4EB 0 Share Posted March 3, 2006 Hmm... Szerintem simán megadható az Mplayernek, hogy hol keresse a codec-eket, és ha a saját home-odba tömöríted ki valahova ezt a csomagot és azt adod meg neki elérési útnak, úgy elméletileg mûködik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Halasi Miklós 0 Share Posted March 3, 2006 Na ezt mindjárt megnézem! Már csak azt kell majd megtudnom, hol állítom be a kodekek útvonalát. És bocsánat az offért. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kovács Dávid ( Davs ) 0 Share Posted April 17, 2006 Hy! Létezik valamilyen zene-mixelő Linuxra? Olyan típusú, mint az eJay, Magix Music Maker stb. Tehát legyenek hozzá hangdarabkák, és sávokon tudjak zenét csinálni. Valami DJ szerű dologra lenne szükségem, Köszi! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darkness 0 Share Posted April 23, 2006 ardour http://ardour.org/ Ilyesmire gondolsz? u.i.: Amúgy szerintem nézz szét itt: http://www.linuxsoft.cz/en/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greene 4 Share Posted April 24, 2006 Nézz szét a Synapticban. A múltkor egy csomó jó zenebuheráló programot találtam az Universe és Multiverse respositoryban. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aty 0 Share Posted April 24, 2006 Milyen disztró alatt? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greene 4 Share Posted April 24, 2006 Természetesen Ubuntu (Dapper). Van itt mindenféle. Valamelyik biztos jó lesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kovács Dávid ( Davs ) 0 Share Posted April 24, 2006 #Greene Slackware-m van. Esetleg tudsz pár konkrét nevet is mondani? Link to comment Share on other sites More sharing options...
aty 0 Share Posted May 27, 2006 "Portolták" a Picasát. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dani991 31 Share Posted July 31, 2006 Sziasztok! CCleaner íl: ? DC++ íl: ? Hardcopy íl: ? Nero vagy Deep Burner íl: ? Ezeknek mi a Linuxos megfelelője? Előre is köszi Link to comment Share on other sites More sharing options...
kissipos 0 Share Posted July 31, 2006 Nem mindegyikhez tudok "hozzászólni", de Nero van linuxra is. Meg is veheted, vagy van demo, ami egy meghatározott dátumig "él". NeroLinux Annyi baj lehet ezzel, hogy csak RPM és DEB érhetõ el belõle. Ezen kívûl van még a k3b, amit elég sokan használnak, nagy megelégedéssel. CCleaner: Van erre egyáltalán szükség linux alatt? A többirõl nem tudok mit mondani. DC van, csak én olyat nem használok, így nem tudok ajánlani, mivel sok féle (kliens) van belõle. Egyébként ajánlom a linuxsoft oldalát. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maystro2 0 Share Posted October 15, 2006 Vannak linuxra CAD programok is? Nekem amolyan AutoCAD vagy Inventor féle progi kellene. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts