Jump to content
GSForum - Segélyvonal

MSI DVD helyett Atapi


atzi

Recommended Posts

atzi

A segítségeteket az alábbi miatt kérném: Adott egy MSI dr8-a2 MS-8408A dvd, amit sajnos a gép nem ismer fel és helyette valami Atapi tipusú dvd-t telepít. A gondok akkor kezdõdtek, amikor nem akart írható dvd-t felismerni. Gondoltam a nem korrekt driver miatt lehetnek ilyen problémák és összeszedve csekély tudásom letöltöttem az MSI driverét. A meglepetés ekkor ért ugyan is törölve a régi illesztö programot uj hardwer keresése után ujra felrakta az atapit esélyt sem adva arra hogy bármilyen uj programmal én egy uj dvd-t tudjak feltenni. Lehet hogy csak nekem nagy ez a probléma kérlek bennteket aki tud mondjon nekem valami okosat!

Köszönettel:

Atzi

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

A BIOS felismeri? Nem lehetséges, hogy rosszul van jumperolva?

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

Bishop

Kérdés, hogy a harder driver--ét hogyan kell telepíteni: Van hozzá install, vagy INF fájl segítségével telepíthetõ az Új harder varázslóban?

Ha installálós, és install után nem ismeri fel a cuccot, akkor felmerül a kérdés, hogy az alaplapi driverek telepítve vannak-e?

Ha INF fájllal eszközkezelõbõl telepíthetõ, és rosszul ismeri fel, akkor válaszd az "illesztõprogram frissítését", és ne a windowssal kerestesd meg a drivert, hanem add meg kézzel az útvonalat. Ha így nem mûködik, akkor megint csak az alaplapi driver telepítve van-e kérdés jön.

Link to comment
Share on other sites

cereal180

Ehhez biztos, hogy nem kell külön drivert telepíteni. Szerintem valami a jumpereknél lesz. vagy csak azért nem ismeri a lemezt, mert kéne neki egy firmware frissítés.

Link to comment
Share on other sites

PPeter

A legtöbb MSI ODD eszköznek ilyen semmitmondó ATAPI XXXX azonosítója van ami a BIOS-nál illetve a hardverlistában látszik, ez nem hiba és nem kell hozzá driver. Milyen írható lemezt próbálsz vele és mit jelent, hogy nem ismeri fel?

Link to comment
Share on other sites

atzi

Elõször is köszönöm a hozzászolásokat. Probálok rá értelmesnek látszó válaszokat adni. Köntörfalazás nélkül az, hogy jumperez csak az ugrálást juttatja az eszembe úgyhogy nekiestem a netnek és gyûjtöm róla az infót. Különbözõ típusú és sebességû, valamint gyártótól származó DVD-t próbáltam meg, ill. - de fõleg + R, ja és RW, de egyikre sem reagált. Egyszerûen hallom, hogy elkezdi olvasni, de leáll és ezzel kész.

Lehet, hogy nem jó, ahogy a hozzászolásokat értelmezem, de lehet hogy egy alaplapi BIOS-frissités megoldaná a problémámat?

Bár annak egyedül már ugysem mernék vállalkozni.

Várom az ötleteiteket továbbra is!

Köszönettel

Atzi

Link to comment
Share on other sites

PPeter

Inkább írd le normálisan, érthetõen, hogy mi a bajod. Milyen lemezt teszel bele? Üreset vagy már írottat? A tartalmát nem képes olvasni a már megírt lemeznek? Vagy az üres (még nem írott) lemez tartalmának megtekintésekor ad hibajelzést? Ha beraksz egy üres lemezt, és elindítod a CDSpeed programot (a Neroval együtt települ ez a kis program), akkor az mit jelez ki a lemezrõl? Gyári lemez tartalmát képes olvasni, pl. DVD-Video lemezt lejátszani?

Link to comment
Share on other sites

atzi

Kedves PPeter! Természetesen írott DV-rõl próbáltam meg, mivel a probléma arról szólt, hogy nem olvas és nem arról, hogy nem ír. Megjegyzem, írni nem is tudna. És valóban a DVD tartalmát nem látja és nem is jeleníti meg. Talán pont az írás hiánya miatt nem éreztem szükségességét annak, hogy Nero-t telepítsek. Így ezt nem tudom megmondani, hogy üres lemezre mit írna ki. Gyári DVD-t viszont teljesen korrektül olvas.

Remélem ezekre az adatokra gondoltál!

Atzi

Edited by ProFiler
Link to comment
Share on other sites

Bishop

Igen, tényleg nem kell hozzá telepíteni. Bár most már szerintem egyáltalán nem létezik olyan optikai drive, amihez drivert kell telepíteni. Én speciel ATAPI felületû ODD-n kívûl mást nem láttam mostanában. Amúgy attól, hogy nem ismeri fel az eszköz típusát, és ATAPI ODD-ként ismeri fel, attól még olvasnia kell a CD-ket. Ha a gyári CD-ket olvassa, mást meg nem, akkor az azt jelenti hogy nem támogat bizonyos formátumokat. A gyári CD-k általában IS9660-ban vannak megírva, egymenetben, amit minden ODD tud olvasni

A firmware frissítés inkább csak az írásnál lényeges szerintem. Töltsd le Innen a legújabb fimrware-t(2005-9-27), ha esetleg nem ez lenne meg. Ha ez sem segítene, akkor próbálj meg kábelt cserélni, vagy a vezérlõre a drive-on kívül ne köss mást.

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Nekem is ezt csinálta a régi laptop olvasóm, csak CD-vel.

Elõször csak az RW-t nem olvasta, aztán az R-et sem. A gyárival viszont soha nem volt gondja.

Csere lett belõle.

Link to comment
Share on other sites

atzi

Elnézést kérek, annyiban egésziteném ki a történetet, hogy az írt CD-ket azokat felismeri, csak DVD-nél teszi meg azt a furcsaságot, hogy gyári DVD-n kívül nem játszik le mást.

Atzi

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Én akkor is cserét javasolnék. A fej nem képes megfelelõen fókuszálni.

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Ahhoz képest, hogy a téma így kezdõdött:

Adott egy MSI dr8-a2 MS-8408A dvd, amit sajnos a gép nem ismer fel és helyette valami Atapi tipusú dvd-t telepít.

Most már egész másról van szó:

... az írt CD-ket azokat felismeri ... DVD-nél ... gyári DVD-n kívül nem játszik le mást.

:pislog::?:

 

Most az írónak mindennel baja van? Akkor inkább tényleg cseréltesd ki!

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

atzi

A segítségeteket az alábbi miatt kérném: Adott egy MSI dr8-a2 MS-8408A dvd, amit sajnos a gép nem ismer fel és helyette valami Atapi tipusú dvd-t telepít. A gondok akkor kezdõdtek, amikor nem akart írható dvd-t felismerni.

Csak még 1 mondatot kellett volna olvasni.

Nekem itt kezdödtek a gondok és én a naiv fejemmel ugy gondoltam hogy talán azért mert nem azt a dvd-t instalálja fel a windows amit éppen fel kellene.Azt hogy a cd-t megemlitem az annak tudhato be hogy folyamatos kérdések érkeznek és probálok rá választ adni.Az pedig hogy az irt cd-el elboldogul és csak a dvd-kel nem biztatott abban hogy talán nem akkora a baj hogy csak ugy kidobjak egy dvd-t.MIndenesetre köszönet mindenkinek aki megprobált segiteni

Üdvözlettel

Atzi

Link to comment
Share on other sites

Bishop

Próbáltad már a fennt említett Firmware frissítést, a kábelcserét, ill. a külön kábelel való használatot. Elõször ezeket próbáld meg, mert addig nem tudunk továbblépni !

Link to comment
Share on other sites

PPeter

Leírom hátha nehéz volt a korábbit dekódolni: a 'valami Atapi' típusnak történõ felismerés teljesen normális, az összes MSI drive ilyen hülye eszközazonosítóval, névvel rendelkezik ("ATAPI XYZ" és hasonlók), ennek semmi de semmmi köze nincs ahhoz, hogy nem olvassa az írt lemezeket. Ha egy másik gépben - vagy frissen újratelepített rendszer mellett - sem olvassa az írt korongokat, akkor a meghajtó hibás. Érdemes lehet kipróbálni úgy, hogy mindenképp egyedül legyen egy szabványos, 40 eres, nem hengerelt kábel végén, master beállítással.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
atzi

MIndenkinek megköszönném a segiteni akarást.A probléma megoldodott sajnos egy cserével.

Mégegyszer köszönöm

baráti üdvözlet mindenkinek

Atzi

Link to comment
Share on other sites

PPeter

És mit cseréltek? Írót, ugyanilyenre, vagy más típusra, vagy felhasználót? :démonikacaj::)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...