Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Recommended Posts

Posted

Még sokat kell fejlõdniük. Messze van még az emberi szem 115 millió Pixele. :(

Egyébként elõre tudtam, hogy õk adták ki :D .

Ciao.

Posted

Ez már igen, 39 megapixel már tényleg mindenre elég, az még a filmes gépeknél is jobb.

Posted

A Hasselblad-ba nálunk készül egy alkatrész! :)

Posted

Hmm.. hát ha belegondolok, hogy egy olyan kép megjelenítéséhez nekem 49 monitorra lenne szükségem a mostani felbontással... és 12X képet kéne csinálnom a mostani gépemmel, amit nem használok ki.... mekkora már lehet egy olyan kép? Mert én 15-18MB ra tippelek... Tényleg nem mi vagyunk a célközönség...

Posted

Tömörítetlenül ~120MB lehet. :bizonytalan:

Most hogy belegondolok, a memóriakártyámra (256MB) kettõ férne rá... :nevet:

Posted

Nem olvassátok el a cikket. 55 Mb kb. egy ekkora kép, de a masinában van egy 80 GB-os wincsi. Azért az már durva, hogy ekkora a kép mérete. De biztosan rendesen rá lehet zooomolni. :D

Posted

:lol: Már bocs, de tömörítetlenül a 7,1 MPixeles Canonom csinál legalább 60 MB-os képet! Ennél egy kép RAW-ban 500MB-tól kezdõdik. :ötlet:

@ ocsi:

Akkor képzeld el mindezt kinyomtatva! :démonikacaj:8)

@ ordító egér:

Teljesen igaz. Ennyiért én sem tudom, hogy kinek éri meg. Mert az azért már durva, ha valakinek nem elég egy Canon EOS 1Ds. :hááát:

@ arpsoft:

Csavar? :D

Ciao.

Posted

De ki mondta, hogy RAW-ban kell fényképezni. Amikor van a világon JPG is. Vagyis RAW-ban csinálna ez a masina több GB-ot is, JPG-ben meg elférne kevesebb mint 100 megán.

Posted
40.000 USD

Jaja :D a NASA ilyeneket fog felszerelni a szondákra költségkímélés szempontjából :lol: mert náluk még drágább :upsz:LOL

Posted (edited)

Szerintem az 55 MB az RAW, csak tömörített, mert tömörítés nélkül tényleg durva lenne. Valóban nem a "Blöki ugrál a csontért a kiránduláson" c. képek készítésére van kitalálva, hanem az óriás plakátokhoz. És ugye a reklámiparban van pénz dögivel.

Tömörítetlenül nem 120 MB (39x3) lenne, hanem több, mert a RAW formátum nem 8 bitet tárol színenként, hanem többet (10,12,16 bit).

Kinyomtatva egy kicsit nagyobb lenne egy A2-es lapnál (negyed m2) ha 300 dpi-vel nyomnánk és alig nagyobb az A3-nál, ha 400 dpi-vel.

JPG-ben kb 20 MB lenne, de a profik csak ellenõrzésre használják a jpg-t. RAW-ban kell fotózniuk, mert azt lehet korrigálni, ha alul vagy túl exponált, vagy esetleg túl nagy a kép dinamikája és nem fér el 3x8 biten, de a pl. 12 bites RAW-ban a túl sötét vagy túl világos részekben nem vesznek el a részletek és képmanip. progival elõ lehet hozni.

Az árról még csak annyit, hogy képzeld el, hogy pl. Cindy Crawford-dal készítenek egy reklámfotó sorozatot 5x12 m-es plakátra. Szerinted mi lenne a fotóssal, ha közölné hogy a gép nem volt elég jó, a képek nem sikerültek és meg kell ismételni, így Cindy-nek, a kozmetikusnak, az öltöztetõnek, a fodrásznak, a világítónak, a rendezõnek, a statisztáknak, a ...-nak ki kellene megint csengetni a gázsit csak mert moss fogat :mossfogat: 40 e$-ért nem vették meg ezt a masinát.

Edited by Greene
Posted

Igen.. Ágyuval verébre nem...

És mirejó a csúcsszuper gépfegyvered, ha tölténynek papírgalacsint használsz....Szóval ha már 8millás gép akkor nehogymár JPG, nyomtatás se házilag A4esekbõl összevágva.. 8) 500MB nak azért kell egy kis írõ amíg elmentõdik... és a 80GB nem is sok.. Ha arányosan felnagyítjuk az én gépem képeinek a méretét: Max 2MB és a kártyát: 256MB akkor 64 GB ot kapunk.. :lol:

És gazdagéknál eljátszódhat a következõ jelent:

-Mit csinálsz kisfiam?

-Semmit mama.. csak kiírom ezt a képet egy CD-re! :D

És ami brutális: ilyennel panorámaképet csinálni.... ha azt összerakod... kapsz egy 10 GB os képet.. :démonikacaj:

Posted

Amit JPG tömörítéssel is csak max 100 megára tudsz lenyomni, és ha valakinek meg akarod mutatni, akkor mire feltöltöd addigra lemegy a nap. :D

Posted

Ezzel már ha csinálunk egy duna parti látképet, akkor úgy rázoomolhatunk, hogy minden lakásba beláthatunk tisztán. :D

Ciao.

Posted

Csak ámulok... Ennyit tudok csak mondani erre. Szerelmes vagyok... :szerelmes::D

Posted

Látom népszerû lett a cikkem. :D Kíváncsi leszek, hogy mi lesz a következõ állomás. 50 Mpixel? :hááát: Egyébként anno megkérdeztem az egyik fotolaborban, hogy mekkora DPI-vel tudnak max. dolgozni. A válasz az volt, hogy 1000. Ez azt jelenti, hogy elvileg ha mondjuk 7000 pixel jut a vízszintes oldalra, akkor 7 inches széles képet kapunk. :D

Posted

Tippelgetni lehet, csak minek? :hááát: A Hasselblad szerint a RAW képek átlagos mérete 78 MB. A külsõ 80 GB-os winchesterre kb. 1500 ilyen kép fér el, egyébként a gépbe CF kártyát lehet tenni. (Viszont ajánlatos gyorsat, különben kivárhatatlan lesz a mentés :))

Ja, és ezt a gépet azért sem ajánlanám családi fotózgatásokra, mert egyrészt kicsit kényelmetlen egy több mint 2 kg-os fényképezõgéppel kirándulgatni, másrészt mert ahhoz egy picit drága :D

Egyébként még bõven van hova fejlõdni a profi kategóriában. Például egy 6x6-os dia 4800 dpi-vel szkennelve 128 MP, míg 9600 dpi-vel 514 MP lesz. És ez még "csak" közép- és nem nagyformátumú alap :upsz:

@Adani

A JPEG valóban nagyon jó és nagyon szép - amatõr felhasználásra! De túl azon, hogy veszteségesen tömörít, egy színcsatornát 8 biten tárol, míg a RAW 16-on (akkor is, ha a 10, 12 vagy 14 bites a CCD/CMOS).

Klasszikus példaként a JPEG az elõhívott kép, amivel már nem sok mindent tudsz utólag csinálni (vagy legalábbis minõségromlás nélkül), míg a RAW a negatív, aminek az elõhívása során nagyon sok mindent korrigálhatsz anélkül, hogy romlana a képminõség.

@Athos

Ez most már inkább a méreteken múlik. Mert ugye a Hasselblad érzékelõje 36.7x49.0 mm. Ha ugyanilyen "sûrû" CCD-t pl. 6x9 cm-es méretben készítenének el, akkor helybõl majdnem négyszeresére nõne a felbontás.

Posted

És tizenhatszorosára az ára.

Posted

Ez igen! 39 MP. Ezzel a géppel bármelyik National Geographic fotós szivesen megbarátkozna. Tényleg elég dúrva az 55Mb-os jpeg. Bár ha belegondolunk, akkor annak a képnek bármilyen kicsi témáját kivághatotd, szerintem nem lesz számottevõ minõségromlás.

Posted

@Giraffe

Igen a JPEG 8 bitet használ színen ként, de így is kijön 24 bites színmélység, ami már 16 millió színt jelent, ennél meg minek több? Az emberi szem is kb. ennyit tud megkülönböztetni. a 16 biten tárolt színek már 48 bites színmélységet adnak, de nem igazán értem ez mire jó, ha úgysem látjuk a különbséget, mert ennyi színt a szem már tuti nem képes megkülönböztetni.

Veszteségmentes képformátumnak, meg ott a TIFF, ami még mindig kisebb képeket gyárt, mint a RAW.

Posted

Nem hiszem, hogy ilyen gépet választana bármely "National Geographic fotós", ugyanis ahhoz nagyon nehéz - ez mûtermi gép. Ja, és az 55 MB nem JPEG, hanem RAW formátumú.

Nem a színek száma kevés, hanem az árnyalatoké. Ugyanis ez színenként 256 árnyalatot jelent, ráadásul lineáris megoszlásban. Ehhez képest a RAW 1024 (10 bit), 4096 (12 bit), 16384 (14 bit) vagy 65536 (16 bit) árnyalot tartalmaz. És mivel a szem logaritmikusan "mûködik" (l. Weber-Fechner-törvény), így jelentõs különbséget fogsz látni egy 12 bites és egy 8 bites kép dinamikája között.

Arról nem is beszélve, hogy amikor növeled egy JPEG formátumú kép kontrasztját (vagyis széthúzod hisztogramját), akkor az poszteresedni fog (elvesznek árnyalatok), addig ugyanezt a hatást nem (vagy csak nagyon kis mértékben) tapasztalod.

A TIFF pedig legfeljebb annyival lehet kisebb a RAW-nál, amennyivel kevesebb adatot tartalmaz (pl. EXIF), ugyanis többnyire a RAW is LZW tömörítésû. Arról nem is beszélve, hogy a fényképezõgépek többsége tömörítettlen, vagyis igen nagy TIFF-et hoz létre.

(Javaslom, hogy ne csak a fórumot, hanem a PC Worldöt is olvasd, mert az elmúlt 3-4 hónapban elég sok cikk volt errõl a témáról.)

Posted

Szoktam azt is, ezeket is olvastam, csak nem emlékeztem rá teljesen. Meg ezek annyira nem is érdkelenek, mert nyílván soha nem fogok RAW-ban fotózni, amire én használom a masinámat arra elég a JPEG is.

Posted

De attól, hogy neked nincs rá szükséged, attól még másoknak lehet. Sõt, akik igazán komolyan veszik a fotózást (akár profi, akár amatõr szinten), azoknak inkább az a véleménye, hogy csak RAW-ba szabad fotózni. És annak ellenére, hogy - nagy részt lustaságból - én is többnyire JPEG-et állítok be, ha valami igazán fontos (pl. nem megismételhetõ események), akkor azokat mindig RAW-ba mentem el.

Posted

Az enyémmel nem is lehet RAW-ban fotózni, pedig nem egy olcsó vacak gépem van ( Canon Powershot A85).