Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Sony Vegas 6


Egerb

Recommended Posts

Egerb

Sony Vegas 6 - videószerkesztõ

-- A termék honlapja --

 

Bemutató, videó rögzítése, vágás, mentés

 

A program elsõ indításakor, a sok gomb és mindenféle vezérlõk láttán elõször teljesen kétségbe estem: Hogyan fogom én megtanulni, hogy melyiknek mi a funkcíója? Miután jobban megnéztem a dolgokat, rájöttem, hogy egy teljesen professzionális programmal van dolgom. Most már tudom, hogy nem csak professzionális, de a legjobban elrendezett, áttekinthetõ videoszerkesztõ, amiel valaha dolgoztam.

IPB kép

 

A képen jól látható, hogy a program legnagyobb részét az idõsor (timeline) tölti ki. Itt több rétegen keresztül dolgozhatunk, legyen az hang vagy videó. Ugyancsak itt történik az 5.1-es hanghatások elkészítése, a videók áttünéseinek, szerkesztéseinek a folyamata is. (lásd késõbb)

IPB képIPB kép

A bal felsõ részen egy számláló mutatja, éppen hol tartunk a filmben. Alatta találhatók az egyes idõsorokon lévõ kép, hang, video tulajdonságait, beállításait mutató eszköztár.

Az idõsor alatti részen, több fülecske helyezkedik el:

- Explorer - Tallózni tudunk a mappáink között, a kiválasztott médiába belenézhetünk, belehallgathatunk, és innen az idõsorra húzhatjuk.

- Trimmer - Vágó rész. Az Explorerben kiválasztott médiára jobb egérgombbal kattintva, a felbukkanó menüben az 'Open in Trimmer', vagy az idõsorról belehúzva egyszerûen lehet vágni. A vágás annyit jelent, hogy kijelöljük a médián a nekünk fontos részt, és felhúzzuk az idõsorba. Videó fájlnál ki lehet választani, hogy csak a videót, csak a hangot vagy mind a kettõt szeretnénk-e a késõbbiekben elmenteni.

- Project Media - Elõre ide tehetjük azokat a fájlokat, amiket a projektünk során használni akarunk, így nem kell az Explorerben keresgetnünk.

- Media Manager - Mindenféle módon lehet itt a fájlokat rendszerezni. Megjegyzéseket is írhatunk.

- Transitions - Itt több tucat áttûnés található különbözõ kategóriákba sorolva. Egyszerûen a két klipp közé kell húzni, aztán még megjelennek az egyéb beállításaik. (Be lehet állítani a sebességét, egyéb formáját...)

- Video FX - Itt a videókra, képekre alkalmazható beállítások vannak kategóriákba sorolva. (Szín helyreállító, szépia árnyalat, TV szimuláció...) Ugyanúgy kell alkalmazni õket, mint az áttûnéseket, viszont sokkal több lehetõség van a beállításaikra. (lásd késõbb)

- Media Generations - Itt olyan dolgok vannak kategorizálva, amik az elõzõ csoportokba nem sorolhatók be. (Feliratok, stáblista, egyszínû hátterek...)

 

Emellett található a Mixer rész. Itt a hangok tulajdonságait tudjuk beállítani. Stereo hang szerkesztésekor csak egy, míg 5.1-es hang készítésénél több Mixer van jelen.

(lásd késõbb)

 

Az utolsó rész pedig a Preview ablak. Itt látható a projektünk úgy, ahogy a mentés után látszana. Nagyon jó dolognak tartom, hogy beállítható a minõsége. Mivel ez csak egy bemutató ablak, nyugodtan lejebb lehet venni a képminõségét, így kevésbé eszi a processzort és a memóriát. Van rajta egy 'Split Screen View' nevû gomb, aminek akkor vesszük a hasznát, ha egy Video FX plugin alkalmazva van a videón, ezt megnyomva, kettéfelezi a Preview ablakot és látható lesz az egyik fele plugin nélkül, a másik pluginnal.

 

 

Most már végignéztük az egyes felépítõelemeit a programnak és néhány elem alkalmazását is nagyvonalakban. De hogyan lehetne ezt a gyakorlatban használni?

 

Legelõször a 'File -> Properites' menüben állítsuk be a projektünk beállításait.

 

Utána a videót kell a számítógépre rögzítenünk. Ezt megtehetjük digitális kameráról, tunerkártya bemenetérõl, és magáról a tunerkártyáról is. (A 6-os verziójú program már támogatja a HDV kamerákat is.) A rögzítést a 'File -> Capture Video' menün keresztül érjük el. Ha elindítjuk, felbukkan egy ablak, ami két választási lehetõséget ad arra, hogy milyen bemenetrõl dolgozunk: Az elsõ a DV kamerát és tunert, a másik a HDV-t és az SDI rögzítését ajánlja fel. Válasszuk az elsõt. Itt is nagyon sok beállítás elérhetõ. Sajnos én még nem próbáltam ki mindet, így nem tudom részletesen leírni a használatukat. Ami biztos: Ki kell választani, hogy hová mentse a videót. Ezt az 'Options -> Preferences -> Disk Management' részen tehetjük meg egy vagy több mappa hozzáadásával. A 'Video' ill. 'Audio' menüben lehet kiválasztani, hogy honnan rögzítsen. (Tunernél azt is, hogy melyik bemenetjérõl, ill. ha TV mûsort veszünk fel, a csatornákat is be lehet állítani.) Ezekután a 'Capture Tape' ill. a 'Capture Video' gombokkal tudjuk a videót rögzíteni. (Ha a DV kamera FireWire porton keresztül van csatlakoztatva, a gépen keresztül is tudjuk vezérelni, a felvett anyagot a program klippekre vágja, ill. akár a kazettára is írhatunk.)

 

Ha megvagyunk az anyag rögzítésével jöhet a vágás! Az elõbbiekben leírt módon lehet a vágót elindítani. (Bár ha minden igaz, a rögzítés után a program is felajánlja.) Még annyival egészíteném ki a vágást, hogy a kijelölt részt fel kell húzni az idõsorra, ezután duplán kattintsunk rá. Ekkor egy szürke csíkkal pontosan kijelöltük, és felette megjelent a hossza. Ez azért fontos, hogy a rendereléskor csak a kijelölt részt mentse el. (Egyszer úgy jártam, hogy tovább volt kijelölve, és miután kimentettem, egy nagyobb, hosszabb videót kaptam, aminek a vége egy félperces fekete rész volt.) Tehát ha ki van jelölve, akkor 'File -> Render As' menüre kattintsunk rá. Ez egy rendes Mentés másként ablak. Megadhatjuk a fájl nevét, a mentés helyét, a típusát.. Érdemes .mpg-be menteni, mert nem foglal túlzottan nagy helyet, mégis a legjobb minõségû. A 'Custom' gombra kattintva további beállítások állnak a rendelkezésünkre. Ha .mpg-t mentünk érdemes a 'Video' fülön a 'Field order:' részt átállítani progresszívre, mert ezzel elkerüljük a mozgásoknál a "szõrösszélû" képet.

Emellett a videó minõségét, a hang beállításait is megadhatjuk.

Ha elmentettük, akkor az idõsorról egyszerû Deletével letöröljük a videót, a Trimmerben kijelöljük a következõ klippet, és már mehet is fel az idõsorra, aztán mentés, és az egész elõrõl, amíg...

 

...Végeztünk a vágásokkal, a vágott anyagok elmentésével, most következik a rendszerezésük, csoportosításuk. Ehhez az elõbbiekben leírt 'Media Manager' használjuk. (Sajnos én nem nagyon foglalkoztam ezzel, így többet nem tudok leírni.)

 

 

:nyíl: Az elsõ részben egyenlõre ennyit mutatok be. A következõben a videókkal végezhetõ beállításokat fogom bemutatni (Video FX, áttûnések, 3D-efektek...), ill. az 5.1-es hangok szerkesztését.

 

:ötlet: Remélem mindenki számára érthetõen írtam le az eddigi dolgokat. Szívesen várok kérdéseket, véleményeket, hozzászólásokat. :)

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Egy kérdés:

DVD-lemezrõl felvételt tud szerkeszteni? Vagy mindenképpen át kell alakítani mpeg-be, vagy avi-ba?

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

Egerb

'File -> Import -> DVD Camcorder Disc...'

 

Úgy mûködik, hogy a lemezen lévõ *.vob kiterjesztésû fájlokat pillanatok alatt (mármint amíg lemásolja a gépre a DVD-t) átalakítja *.mpg formátumúra. Tehát közvetlenül nem képes kezelni a *.vob kiterjesztésû fájlokat, de viszonylag gyorsan átalakítja õket.

 

Csak így tudja kezelni a DVD-re dolgozó kamerák felvételeit.

 

DVD film szerkesztésekor (azt is másolja, amin másolásvédelem van) a DVD-található összes szinkron egyszerre, összepaszírozva lesz egy fáljban. :(

Link to comment
Share on other sites

tjsk

A *.vob-ot csak át kell nevezni *.mpg-é és már kezeli is bármelyik videoszerkesztõ, ami tud mpg2-t vágni. Üdv: TJSK

Link to comment
Share on other sites

Egerb

Köszönöm! Eddig nem is próbálkoztam ilyen módszerekkel.

 

Egyik haverom nem értette, hogy mér van az, amikor a *.wma-t átnevezi *.mp3-ra, nem játsza le semmi. "Pedig amikor a *.doc-ot átneveztem *.txt-re, azt is meg lehetett nyitni!" :P

Link to comment
Share on other sites

Egerb

Szerkesztés, VideoFX, áttûnések, 3D

 

Az elsõ részt a klippek rendezésével, csoportosításával fejeztem be. Most a szerkesztésrõl, azon belül, hogy mi hol található, mit hogyan lehet alkalmazni és egyéb érdekességeket szeretnék bemutatni.

 

Készítsünk egy új projektet! 'File -> New...' És állítsuk be a végeredmény formátumának megfelelõen. 'File -> Properties...' A 'Video' fülön én végig a PAL beállítást javaslom, mert itthon (és azt hiszem egész Európában is) ezt használják a TV-ken. Az 'Audio' fülön is sokmindent be lehet állítani. Állítsuk át a 'Master bus mode'-t Stereo-ról 5.1 Surround-ra, ugyanis most arról is szó lesz, hogyan kell térbeli hangzást készíteni. A többi fület én nem szoktam használni, esetleg a 'Summary'-t kitölthetjük. Nyomjunk OK-ot!

 

Ha a Mixer-t ez egérrel oldalt megfogjuk, és balra húzzuk (átméretezzük), látharó lesz a többi csatornának a szerkesztõje is.

 

Elõször tegyünk egy klippet az idõsorra! Most így néz ki:

IPB kép

Ez az egy klipp két idõsoron kapott helyet: Külön a videó, külön a hang része. (A hang eszköztárán - tõle balra - is jól látható az 5.1-es változás. De ez még mindig csak stereo!)

A video idõsora miniatûrökkel van tele, ez segít a tájékozódásban. Felette az idõsor másodpercekre van felosztva. Legfelül pedig a klipp hosszát mutató csík látható. A sárga háromszög a Trimmer-bõl (vágó) lehet ismerõs. Ezzel lehet kijelölni. Ha duplán kattintunk a klippre, akkor az egészet pontosan kijelöli. Megpróbálhatjuk átméretezni a videót. Az egérrel fogjuk meg a jobb szélét és húzzuk jobbra. Észrevehetjük, hogy a hangsávot is vele együtt méretezi. Ha megpróbáljuk lejátszani az idõsor alatti vezérlõgombokkal, azt vesszük észre, hogy a videót egymás után többször játssza le. Az hogy meddig tart egy-egy rész, azt a videósávban fehér háromszögek jelzik. Ha balra méretezzük át, akkor a videó és a hang is rövidebb lesz, természetesen kevesebbet játszik le belõle. (Úgyanígy méretezhetõ a videó eleje is.) A legfelül lévõ csík és szám azt mutatja, hogy a videó ideje mennyit változik az elõzõ állapotához képest. A media két végén kék színû háromszög található. Fogjuk meg mondjuk a jobb oldalit a videón (egy negyed kör jelenik meg kurzorként) és húzzuk be a videóba! Ha most lejátsszuk, akkor a videó vége elsötétül. Ha a hangra alkalmazzuk, akkor az elhalkul. Természetesen ugyanez érvényes a bal oldali háromszögekre is. (Csak fordítva lesz a folyamat: feketébõl átvált a videóra, halkból hangosít.) A húzáskor ezeknél is látszik az idõ, hogy mekkora részt módosítunk. Ha jobb gombbal rákattintunk, akkor a 'Fade Type' menüpont alatt még jobban be lehet állítani. Ha fordítva szeretnénk a videót lejátszani, akkora jobbgombos menüben a 'Reverse' opciót kell kiválasztani. (Külön lehet a videót és a hangot átállítani.) Ezt az opciót egy kis nyilacska jelzi. A médiát gyorsítani, lassítani az idõsor alatt, a vezérlõgombok mellett található 'Rate' csúszkával lehet beállítani.

 

A videó végénél található két ikon. A felsõ a 'Video Event Pan/Crop...' az alsó a 'Video Event FX'. (Ugyanezek a jobbgombos menübõl is elérhetõk a videóra kattintva.)

 

'Video Event Pan/Crop...'

Kattintsunk rá! A elbukkanó ablakban a videónkat láthatjuk, rajta egy nagy 'F' betûvel. Az ablak alján egy sáv látható. (Ez a sáv nagyon fontos, szinte mindenhol fellelhetõ.) Nézzük meg, mi lesz, ha az 'F' betû körüli keretet átméretezzük, elforgatjuk. Ha látszik a Preview ablak, rögtön észrevehetõ a változás. Ami az 'F' betû körüli kereten belül van, az fog látszani a Preview ablakban is. Tehát ezzel rá tudunk közelíteni a felvételben egy fontos dologra, vagy ha ferdén vettük fel, akkor azt korrigálhatjuk. De mi van, ha nem az egész felvétel fede, hanem csak a felénél egy kicsit, és utána megit jó? Ezért van az a sáv az ablak alján. Ha húzzuk rajta a csúszkát, akkor meg tudjuk nézni a videót. Most állítsunk vissza mindent az eredetire: jobb gombos menü, 'Restore'. A csúszkát húzzuk el egy kicsit, hogy a videó harmadánál legyünk. Ekkor az ablak alján található lila színû, élükön álló négyzetek közül kattintsunk arra, amiben '+' jel van. A sávon megjelenik egy szürke négyzet. Most méretezzük át az 'F' betû körüli keretet! Ha a csúszkát visszahúzzuk az elejére, akkor a keret megnövekszik, ha elõre húzzuk, akkor a kijelölt pontig (szürke négyzet) csökken, majd nem változik. Ha ezt a Preview ablakban nézzük meg, akkor azt láthatjuk, hogy egy idejig közelít, majd úgy marad.

Tehát ezzel a videó közben akármikor be tudunk állítani egy-egy közelítést, forgást, a kettõt egyszerre. Próbáljunk ki több variációt, több pontot vegyünk fel! (Egy már meglévõ pontot úgy lehet szerkeszteni, hogy rákattintunk. Amelyikben a fehér pötty van, az van szerkesztés alatt. Pontot eltávolítani a lila, '-'-os négyzettel lehet.)

Egyszrûen zárjuk be, a beállítás megmarad. Ha törölni akarjuk, akkor a videó végén ismét nyomjuk meg a 'Video Event Pan/Crop...' gombot, majd az egyik pontra hosszan nyomjunk rá, közben nyomjuk meg a 'Delete' billentyût, kitörlõdik az összes pont.

IPB kép

 

A másik gomb a 'Video Event FX' volt.

Kattintsunk rá! A felbukkanó ablakban egy igen hosszú lista látható. Ugyanazok a vannak ide felsorolva, mint amik a Video FX fül alatt találhatók. Kattintsunk kétszer pl. a 'Sony Color Corrector'-ra! Csak annyi történt, hogy az ablak tetején megjelent. Ez azt jelenti, hogy egyszerre több effektet is használhatunk. Egyenlõre ne nyissunk meg többet, hanem kattintsunk az 'OK' gombra. Ekkor megjeleni a kiválasztott effekt vezérlõ ablaka. Próbáljunk ki mindent, és nézzük a változást a Preview-ben. Ennek az ablaknak az alján is megtalálható a szürke sáv. Használat pontosan ugyanaz, mint az elõbb leírtakban.

Az ablak jobb felsõ részében látható két zöld ikon, az egyik át van húzva. (Ez a Video FX ikonja) Ha arra kattintunk, amelyik nincs áthúzva, további effekteket tudunk hozzáadni. Ha az áthúzottra kattintunk, akkor ki tudunk törölni a használt effektekbõl. (Ha most kattintunk rá, akkor az egész ablak bezárul, ugyanis csak egy effekt volt bekapcsolva.)

Próbáljunk ki minél több effektet, és a sávval nyugodtan kombináljunk egészen bonyolult részeket is!

IPB kép

 

Ezekkel már nagyon sok dolgot meg lehet valósítani.

 

Tegyünk az idõsorra még egy klippet! És az újat húzzuk rá az elõzõre! Ezzel már látványos áttûnést lehet elérni, de mi van ha többen akarunk? Ismét tegyük egymás mellé a két klippet, majd az alul lévõ fülek közül válasszuk ki a 'Transitions'-t! Itt egy csomó áttûnés közül választhatunk, és csak húzzuk a két klipp közé. A felbukkanó ablak a beállításokat tartalmazza. Itt is jelen van a szürke sáv, használata ugyanaz, mint az elõbbiekben. Mostmár ha az új klippet ráhúzzuk a régire, közöttük az áttûnés neve is meg fog jelenni egy lila csíkban. Ennek beállításait úgy érhetjük el, hogy jobb gombbal rákattintunk a közös részre, és a 'Transition Properties...'-t válasszuk.

IPB kép

 

Töröljük a második klippet, legyen megint csak egy az idõsoron. A videó eszköztárán (ami mellette van baloldalt) a második ikonra, a 'Track Motion'-ra kattintsunk. Itt a keret ill. a kör átméretezésével, forgatásával és pakolgatásával tudjuk a videót mozgatni. Nagyon hasonló a 'Video Event Pan/Crop...'-hoz, viszont ott csak a nézõpontot változtattuk, míg itt a videó helyzetét. A szürke sáv itt is a segítségégünkre van.

Ne zárjuk be az ablakot, tegyünk mindent alapértelmezettre! 'Restore Box' Majd az ablak jobb oldalán felül lévõ 'Source Alpha' gombra kattinva, a listából válasszuk ki a '3D Source Alpha'-t! Ekkor már a térben bárhogy elforgathatjuk a videót! (Itt meg kell jegyeznem, hogy nem csak videókkal tudjuk mindezt elvégezni, képekkel ugyanúgy mûködik minden! Pl. itt lehet egy logót tervezni: berepülnek a betûk különbözõ mozgással, majd összeállnak szöveggé...)

IPB kép

 

A videók szerkesztésével eddig jutottam, ha valaki tud még valamit, kérem írja le!

 

:nyíl: Már csak a hangszerkesztés maradt hátra.

 

:ötlet: Remélem mindenki számára érthetõen írtam le az eddigi dolgokat. Szívesen várok kérdéseket, véleményeket, hozzászólásokat. :)

Link to comment
Share on other sites

Bencce

Remek :) Én már kb. 3 éve használom és nagyon imádom. Már jópár filmet megvágtam vele. Nem értettem soha, hogy a Premier mellett errõl szintes soha senki nem is hall.

Link to comment
Share on other sites

Halasi Miklós

Várjuk a folytatást! Köszi!

Csak egy kérdés: nem zsúfolt így egy kicsit a felület? Jó, van akinek terhes, ha külön ablakokat kell nyitni minden feladatnak, de ha emg így ömlesztve van, akkor olyan lehet, mint egy rendezetlen asztal: minden kéznél van, csak épp semmit sem találok. :)

Ja, és mi lenne, ha a leírásaidat elérhetnénk valahol PDF-ben is? :hááát:

Link to comment
Share on other sites

Egerb

Én nem találom zsúfoltnak. Minden ott van, ahol szerintem lennie kell. Persze mindenkinek más az izlése és mindenki mást tart fontosnak. ;)

:ötlet: De az egészet testre lehet szabni! Csak megfogod, és áthúzod egy másik helyre, átméretezed, és persze a fölösleget ki is lehet kapcsolni.

 

Megcsinálhatom PDF-ben is, ha van rá igény. (Milyen ingyenes programmal tudok PDF-et szerkeszteni?)

 

Szerintem is nagyon jó program! :D Nem is lehetett róla tesztet írni, programoknál a használhatósága, a tudása a fontos. Ezért gondoltam, hogy leírom a kezelését. (Mármint azt amit én is tudok a használatáról. :P)

Link to comment
Share on other sites

Halasi Miklós

PDF-et tudsz készíteni, pl. OpenOffice-al, de vannak ingyenes PDF "nyomtatók" is... ;)

És várjuk további részek megjelenését! Köszi!

Link to comment
Share on other sites

Egerb

Hang, 5.1, feliratok, stáblista, egyéb

 

A második részben bemutattam a videókkal kapcsolatos szerkesztéseket, effekteket. Hátramaradt a hangszerkesztés, a feliratok használata, a stáblista készítés és még néhány tippet is leírnék.

 

A hangok szerkesztése teljesen úgy mûködik, mint a videóké. Ugyanúg vághatjuk, gyorsíthatjuk, lassíthatjuk, halkíthatjuk, hangosíthatjuk, stb. Itt is vannak különbözõ effektek. Ezeket úgy érhetjük el, hogy az idõsoron lévõ hangnak a jobb egér gombos menüjében kiválasztjuk az 'Apply Non-Real-Time EventFX...'-et. Egy ugyanolyan listát látunk, mint amilyen a Video FX-nek van. Ennek, ill. az effekteknek a kezelése teljesen megegyezik a Video FX beállításokkal.

 

Az 5.1-es Surround hangzás beállítása

 

Használjuk az elõzõ projekt beállításait:

Készítsünk egy új projektet! 'File -> New...' És állítsuk be a végeredmény formátumának megfelelõen. 'File -> Properties...' A 'Video' fülön én végig a PAL beállítást javaslom, mert itthon (és azt hiszem egész Európában is) ezt használják a TV-ken. Az 'Audio' fülön is sokmindent be lehet állítani. Állítsuk át a 'Master bus mode'-t Stereo-ról 5.1 Surround-ra, ugyanis most arról is szó lesz, hogyan kell térbeli hangzást készíteni. A többi fület én nem szoktam használni, esetleg a 'Summary'-t kitölthetjük. Nyomjunk OK-ot!

Ezekután tegyünk egy hangfáljt az idõsorra! A hang ezköztárán (mellette) kattintsunk kétszer a 'Surround Pan'-ra (szürke négyzet, közepén barna kisebb négyzet, sarkaiban ill. legfelül egy-egy kék hangszóró látható)! Megjelent egy ablak, most indítsuk el a hangot és miközben játtsza, a sárga négyzetet vonszoljuk az egérrel.

IPB kép

Hallható, hogy amikor a bal hátsó közelébe visszük, ott erõsödik a hang.

A hangszórókat kizárhatjuk, ehhez nem kell mást tenni, mint rákattintani arra, amelyik ne szóljon.

De mi van akkor, ha egy helikopter köröz fölöttünk? Akkor a hangnak is abba az irányba kell mennie, amerre a helikopter. Ehhez elõször nyomjuk meg a hang eszköztárán a csillagot, és ott válasszuk ki a 'Show Automation Controls'-t. Ekkor a barna négyzet csillaggá válik és a hang alatt megjelenik egy sáv. Igen, pontosan ugyanolyan sáv, mint az elõzõekben. Itt is idõközönként beállíthatjuk, hogy honnan szóljon a hang. Kis szürke pöttyök jelölik a hang útvonalát.

IPB kép

Most már mozgást is tudunk követni.

 

Ha egy kellemes zenét teszünk be, és mondjuk azt akarjuk, hogy a hátsó hangfalakon közben szóljon madárcsicsergés, a Center-ben pedig beszéd, akkor ezt kell tenni:

Elõször tegyük fel az idõsorra a beszédet, majd a 'Surround Pan'-ban kapcsoljuk ki az összes hangszórót a Center-en kívül, és a barna négyzetet húzzuk hozzá közel. Tegyük fel az idõsorra a zenét is, a 'Surround Pan'-ban kapsoljuk ki a Center-t. Majd duplázzuk meg a zenét. Az eszköztárának a jobb gombos menüjében a 'Duplicate Track'-ot válasszuk ki. A másolatnak az eszköztárán lévõ mini 'Surrund Pan'-ra jobb gombbal kattintsunk, és válasszuk ki a 'LFE Only'-t. Ez csak a basszus lesz, amit a mélynyomó hallat majd. Végül tegyük fel az idõsorra a madárcsicsergést tartalmazó hangot, 'Surround Pan'-ban csak a két hátsó hangszóró legyen bekapcsolva.

 

Az 5.1-es hangot csak külön érdemes elmenteni, pl. DVD készítésnél felhasználni. Egy *.avi vagy *.mpg nem fog 5.1-ben szólni. A hangot a 'File -> Render As' menüben tudjuk elmenteni, a fájltípusa pedig *.ac3!

 

 

Szöveget, feliratot a 'Media Generators' fül 'Text' elemei közül tehetünk a videóra. Ha a szöveg háttere átlátszó, akkor a videó feletti rétegen, idõsoron kell hogy szerepeljen. Ennek a beállításai között is fellelhetõ a már jól ismertszûrke sáv. Ezzel akár mozgásra bírható, a színe, mérete változtatható... Nem írom le, hogy kell a beállításokat elvégezni, mert szerintem mindenki számára érthetõen vannak ott. (A beállításait az idõsoron, a szélén található zöld film ikon megnyomásával érhetjük el.) Láthatjuk továbbá, hogy a feliratoknál is elérhetõ a 'Video Event Pan/Crop...' és a 'Video Event FX'. Tehát itt is nagyon sok lehetõség van a beállításokra.

IPB kép

 

 

Minden film végén van stáblista. A Vegasban is lehetõségünk van ennek elkészítésére. Az ehhez tartozó elemeket a 'Media Generators' fül 'Credit Roll' csoportjában találjuk meg. Készíthetünk hagyományos, fekete hátterû, vagy akár átlátszó hátterû stáblistát is. (Utóbbinál pl. betehetünk alá egy-egy képet vagy klippet...) Indítsuk most el a hagyományosat! (Húzzúk az idõsorra.) A stáblista készítése könnyen elsajátítható. Három formát tudunk felhasználni a szerkesztés során:

- Title Text' - középen megjelenõ szöveg, cím

- Subitem Text' - ez is középen jelenik meg, alcím

- 'Item Left' és 'Item Right' - bal és jobboldalom megjelenõ hasábok

További sorok készítését az '<Insert Text Here>' gombbal tudjuk megvalósítani. Hosszan nyomjuk, és közben válasszunk a három lehetséges forma közül. Természetesen bárhogy szerkeszthetjük ezeket. (Betûtípus, szín, elrendezés...)

Itt is elérhetõ a 'Video Event Pan/Crop...' és a 'Video Event FX'.

IPB kép

 

.......... FOLYTATOM ............

 

:ötlet: Remélem mindenki számára érthetõen írtam le az eddigi dolgokat. Továbbra is várok kérdéseket, véleményeket, hozzászólásokat. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Donnie Marko

Én egy lelkes amatõr videós vagyok, imádok videókat vágni! Mondhatni már egész jól használom a vegast (mostmár a 6-ot). Nagyon jó, hogy végre nyílt egy ilyen topic, mert korábban kerestem vegas leírásokat, de nem sokat találtam. Szóval mondanék én is hasznos dolgokat.

 

Például Egerb írt az fx-ekreõl. Majd ha akarjátok, kicsit taglalhatom, melyik effekttel milyen mókákat lehet eljátszani, bár ezt talán ti is próbálgathatjátok. Szóval azt fogom leírni, miként lehet megvalósítani, hogy egy fx egy bizonyos idõ alatt aktiválódjon. Na, ez így bonyolultan hangzik. Szóval, van egy 10 mp-s videód. Azt szeretnéd elérni, hogy a film eleje színes legyen, majd a 10 mp-re fokozatosan fekete-fehérré változik.

 

A követlezõt kell tenni:

 

1. Elõször is válasszuk ki a klippet, amin az effektet végre akarjuk hajtani.

 

2. Adjunk hozzá a video event fx-ek közül a "Black and White"-ot.

 

3. Bejön a b&w ablak. Az ablak alján van egy timeline. Ha ott valalmelyik pontra kattintunk, láthatjuk a preview ablakban hogy a videó melyik momentuma az.

 

4. Szóval a timeline legelején van egy kis nyilacska, vagy nem is tudom minek nevezzem. Ha a kurzorral rámegyünk, átalakul a kurzor egy kézzé, kinyújtott mutatóujjal. Kattintsunk egyszer rá. Ez a videó legelsõ momentumát jelöli. Látható az fx mértékét szabályozó csúszka az ablak tetején ("blend amount"), ennek értéke szabja meg az effekt hatásfokát. Érrtelemszerûen tehát az videó elsõ momentumában ez az érték 0.

 

5. Most a timeline-on vigyük a kurzort a legvégére (a videó utolsó momentuma), és kattintsunk oda kétszer. Megjelenik egy kis szürke kocka. Ezt keyframe-nek hívják. Ha esetleg rossz helyre kattintottunk, kattintsunk egyszer erre az utolsó keyframe-re.

 

6. Állítsuk át a "blend amount"-ot maximumra (1-re).

 

Készen is vagyunk. Kicsit bonyolultan írtam le, de semmi pánik egyszer megcsinálod, és nem felejted el. Ez a mûvel tök alap dolog lesz majd, meglátod zsigerbõl fog menni. Ha valamit nem értesz, kérdezz bátran, lehet hogy kicsit túl bonyolítottam a dolgot. Majd ha legközelebb jövök, kicsit írok ezekrõl a keyframe-ekrõl, mert mostanában csuda dolgokra jöttem rá! :D

Edited by Spányik Balázs
Link to comment
Share on other sites

Egerb

A Video FX elemeket leírni... huh! Szerintem akiket érdekel, azok meg tudják nézni, hogy milyen lehetőségek vannak. A leírásomban is benne van ezeknek az elemeknek a használata, azt lehet látni, hogy nagyon sokrétű, így szívesen várok még ilyen példákat! ;)

Link to comment
Share on other sites

Donnie Marko

Ha már a feliratoknál tartunk, elmondok egy frappáns megoldást, amit kicsit nehéz szívvel osztok meg, mert nem én találtam ki a dolgot, de mégis amikor eszembe jutott ez a megoldás, és egy idõ múlva meg tudtam csinálni, valahogy mégis a sajátomnak éreztem. :)

 

Szóval, nézzük mit is akarunk elérni: kissé fel lehetne dobni a megszokott klippkezdést, azzal, hogy amikor az elején írunk valami szöveget (pl. cím vagy XY presents, szóval valami bevezetõ szöveg), akkor utána ne a sima átfedésekkel (transitionsökkel) jöjjön be a következõ snitt, hanem a követezõ módon: bejön a felirat (hogy hogyan, azt rátok bízom), majd szép fokozatosan a betûkben láthatóvá válik a kezdõ snitt (videó), majd a "kamera" belerepül a betûkbe, ezáltal teljes egészében láthatjuk a betûkben rejlõ videót. Például hasonlót láthattatok a Jurassic Park III-ban, amikor a fekete képernyõbe belehasított 3 köröm, felszántva a "vásznat", majd abba belerepülve láttuk a kezdõ jelenetet. Na szóval a megvalósítás:

 

1. Illesszük be megfelelõen a kívánt szöveget, és az utána következõ elsõ videót. Fontos hogy külön videó sávba rakjuk a kettõt (felirat természetesen felül legyen). A videót illesszzük oda a timeline-on, amikor szeretnénk, hogy láthatóvá váljon a betûkben (bár ezt célszerû majd a munkánk végén beállítgatni).

 

2. A fõ feladat a betüinkkel van. Legyen mondjuk a kezdõ szöveg az hogy "Próba". Tehát "Insert" menü "Text media" fülecske. Írjuk be a "Próba" szót. Érdemes megvastagítani, hogy több dolog látszódjon a betûkben megjelenõ videóból majd.

 

3. Ezután kattintsunk még ezen az ablakon a "Properties" fülre. Állítsuk be a háttérszínt. Az A (alpha) paraméter legyen 255 (maximum).

 

4. Ennek az ablaknak az alján van szintén egy kis timeline. Ha a sávra kattintunk megjelenik egy kis csúszka. Kattintsunk kétszer a timeline azon pontjára, amikor szeretnénk, hogy láthatóvá váljon a betûkben a videó. Így létrehoztunk egy keyframe-et.

 

5. Hagyjuk a csúszkát ezen a keyframe-en (magyarul ki van jelölve, a keyframe lyukas lesz). Ezután állítsuk át a "Text color" "A" (alpha) paraméterét nullára. Fontos hogy ezt csak a létrehozott keyframe-re érvényes, tehát ha ezt a paramétert mindjárt a szöveg beírása után átállítjuk, akkor lejátszáskor rögtön látjuk a betûkben a videót.

 

6. Ezzel a szöveggenerálást befejeztük. Bezárhatjuk ezt az ablakot. Ha most lejátszuk, akkor elvileg a Próba felirat szépen lassan átalakul átlátószová, és benne látjuk a videót (ha a betûk szimplán feketévé változnak, az azt jelenti, hogy nincs megfelelõ helyen a videó).

 

7. Ezek után jön a berepülés a betükbe. Válasszuk ki a Pan/Crop-ot a szövegen (a felirat szélén lévõ 3 kis jel közül a középsõ). Alul a timeline-on rákattintva keressük meg azt a részt, amikor a Próba felirat átlátszóvá válik (tudod, a háttérben látod, hogy mi történik az adott pontban). Szóval ezen a pontot csináljunk egy keyframe-et.

 

8. Ezután hozzunk létre egy újabb keyframe-et, mondjuk két másodperccel késõbb. Jelöljuk ki ezt a keyframe-et, majd ennek az ablaknak tetején van egy "Position" részleg. Álltítsuk át a "Width" értékét 0-ra. Ezután a "Height" is magától 0-ra áll. Bezárhatjuk az ablakot. Természetesen attól függ, hogy milyen gyorsan repülünk bele a feliratba, hogy milyen közel van egymáshoz a létrehozott két keyframe.

 

És elvileg készen is vagyunk. Remélem, érthetõen írtam le a dolgokat. Ez szerintem egy ötletes dolog, feldobja a klippedet, fõleg ha találsz hozzá egy hatásos zenét, vagy effektet. Esetleg a Egerb által leírt Dolby módszerrel megcsinálod, hogy ahogy berepülsz a betûbe, úgy megy át a hang az elsõ hangfalakból a hátsókba.

 

SOK SIKERT!

Edited by Spányik Balázs
Link to comment
Share on other sites

Egerb

Nagyon jó! :oké:

 

Az átlátszó betûk és a Pan/Crop ötvözete. Írtam én már, hogy rengeteg lehetõség van az effektek elkészítésére. Én külön-külön mutattam be ezeket, de lehet többet egyszerre is használni. Gratulálok. ;)

Link to comment
Share on other sites

Donnie Marko

Írnék még egy keveset a keyframe-ekről. Mostanában jöttem rá, hogy több dolog rejlik bennük!

 

Vegyünk egy videót, rakjunk hozzá egy effektet, például színesből átváltozik fekete-fehérré folyamatosan. Úgy mást se kell tennünk mint a kívánt pontba egy keyframe-et hozunk létre, és átállítjuk a képet fekete-fehérré. A többit megcsinálja a gép, szépen fokozatosan fekete-fehérré válik. Na de felvetődik az a próbléma, hogy mi van akkor, ha azt akarjuk, hogy hirtelen váltson át FF-ré a kép?

 

Eddig két módszert ismertem: az egyik, hogy közvetlenül a FF keyframe elé létrehoztam egy keyframet, amikor teljesen színes még a kép. Bár elvileg folyamatosan alakul így is át a kép, de olyan rövid idő alatt, hogy azt nem érzékeljük. A másik módszer, hogy a kívánt helyen kettévágjuk a videót, és a második felét egyszerűen FF-be rakjuk.

 

De van egy egyszerűbb módszer!

 

Az effekt timeline-jának az elején ugye van egy kezdő keyframe, aminek csak a fele lóg be a timeline-ba. Ha arra rákattintunk jobb egér gombbal, a következőt láthatjuk: a szokásos copy, paste, delete, cut, majd alatta az érdesebb dolgok: linear, fast, slow, smooth, sharp, hold. Alapból a linear van bejelölve. Ami azt jelenti, hogy két keyframe között lineárisan, folyamatosan alakul át a két keyframe értéke. Ami nekünk érdekes az a "hold". Ez azt jelenti,hogy az adott keyframe az értékét megtartja a következő keyframe-ig. Magyarul, ha a kezdő keyframe-re adunk egy "hold"-ot, és később egy másik keyframe-et (ez akármilyen lehet) beállítjuk,hogy a kép FF legyen, akkor nem folyamatosan fog átalkulni, hanem abban a pillanatban. Ez nagyon hasznos lehet.

 

A többit is leírom,mit jelent:

 

Fast: az effekt gyorsan indul, majd egyre lassabban éri el a kívánt értéket (a rendelkezése álló időnek a felénél már az effteknek a 3/4-éd elvégezte).

 

Slow: a fast ellentéte, azaz lassan indul az effekt, majd felgyorsul.

 

Smooth: lassan indul az effekt, felgyorsul, majd a végén újra lelassul (az idő felénél az effekt felét megcsinálja).

 

Sharp: smooth ellentéte, azaz gyorsan indul, a közepére lelassul,megáll egy pillanatra, majd újra felgyorsul.

 

A holdról már írtam. Leginkább úgy érthetjük meg legkönyebben az keyframe-fajták lényegét, ha egy viszonylag rövididő alatt létrejövő (mondjuk 4 mp alatt) effeket vizsgálunk. Kattintsunk a kezdő keyframe-re, majd billentyűzet jobb nyilával tekerjük a videót, közben nézzük, hogy az effekt paramétere, értéke hogyan változik.

 

Ha valami nem érthető, szóljatok. Jó ügyeskedést!

Edited by Spányik Balázs
Link to comment
Share on other sites

Egerb

Csak annyival szeretném kiegészíteni, hogy ezek a beállítások nem csak a kezdõ (félig belógó) keyframe-nél érhetõk el, hanem az összes létrehozottnál.

 

Pl. errõl én nem tudtam. :oké:

Link to comment
Share on other sites

Donnie Marko

Ja, persze, egyértelmû, csak úgy volt szó a példámban, hogy egy videó fekete-fehérré változik, és a videó elejétõl. Szóval a lényeg, hogy mindig az effektet indító keyframe-nek kell lennie a beállítottnak (ezért nem tudtam, mire jó ez a beállítás sok ideig, mert mindig rossz keyframe-nél próbálkoztam).

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
Sanyaika85

Heló

Sony vegassal ismerkedem nem túl sok sikerrel,ehhez kérnék segítséget.

 

Sony vegas Platinum 9 egész pontosan.

- Eltűnt a video prewiev,pedig be van pipálva, hogy elvileg ott van...Lehet én kapcsoltam le valahogy,hogyan tudnám visszakapcsolni?

 

- A nyersanyagaim mp4 1920x1080x32, 25 fps, AVC ben vannak a gépem dualcore 2,2 ,4 giga rammal (DDR3)

Milyen projektet kell ehhez nyitnom,és mibe kell elmentenem? Eddig a video prewievben a kép eléggé szaggatott, renderelni csak wmv formátumban sikerült,mérete 100 mega körül . Vágás előtt az anyagaimat nem kéne valami tömörítetlen formába konvertálni?Ha nem feltétlenül ragaszkodom az 1920x1080hoz,és inkább 1080x720ban dolgozom akkor romlani fog a minőség vagy torzul a kép?

 

Köszi a segítséget

 

Nem kérünk emailben segítséget! :nyíl: Fórumszabályzat. <KGigi>

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Megvan a megfelelõ topik a Multimédia csoportban, ott tedd fel a kérdésedet. Itt nem olvassa senki.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...