Pjotr Posted January 6, 2006 Posted January 6, 2006 A Connect3D kínálata csak ATI kártyákra terjed ki. Én a kilences sorozatból választottam tesztalanyomnak a 9600XT-t, annak is a 256 megabájtos változatát. A kártyát átlagos méretű dobozban vettem magamhoz még 2005 őszén. A dobozt kinyitva egy kicsit hiányérzetem támadt, nem találtam benne Half-Life 2 kupont, pedig még 2004-ben ezzel együtt adták. Kábelekben nem volt hiány, tartalmazott egy analóg-DVI, egy S-video-RCA átalakítót, valamint egy RCA kábelt. A kártyán megtalálható a szokásos DVI, TV, és az analóg monitor kimenet is. Első ránézésre feltűnt néhány apróság: megváltoztatták a memóriák tokozását, TBGA tokozás helyett a szokványosabb TSOP tokozást alkalmazták, továbbá megváltozott még a kártyán lévő chippek és kondenzátorok elhelyezése. A tűzpiros színben pompázó kártya impozáns látványt nyújt, egyébként a NYÁK mérete átlagosnak mondható, nem lesz útjában semmi. Aktív hűtést helyeztek a VPU-ra, a memóriák szabadon „levegőzhetnek”. A ventillátor kellemes hangon dolgozik, remekül hűt. Alapjáraton 30 fok körüli a hőmérséklete, terhelt állapotban sem haladja meg az 50 fokot (most egy kicsit túloztam, nekem még nem ment 47 fok fölé). 128 bites memóriasínnel rendelkezik, 4 pixelcsövet és 2 vertex árnyékolót használ. A VPU 445, míg a memória 594 effektív órajelen dolgozik. Igazán nagyszerűen viszi még a mai játékokat is, főleg mivel támogatja az ATI Overdrive funkcióját, mely megemeli a VPU órajelét 81 MHz-el. Nem igényel plusz tápellátást, de „látszatnak a nyomai” egy esetlegesnek. A teszthez saját gépemet használtam: AMD Athlon 64 2800+ processzor alap órajelen járatva, 2*512Mb PQI memóriát (400MHz), Codegen X480-as tápot (ajánlott egy jó minőségű 300 wattos táp a kártya mellé), az egész egy MSI K8N Neo Platinum (BIOS v2.1) alaplapban „találkozott”. Tesztprogramjaim a következők voltak: 3DMark 2005 1.2, Aquamark 3, FarCry 1.3, Doom 3, Half-Life 2, és a Battlefield 2. Mindezeket egy Windows XP Service Pack 2-es rendszerre telepítettem (HUN, minden frissítés december másodikáig, 32 bites), driverek: ATI Catalyst CC 5.13-as, nForce 3 5.11-es (WHQL). Tesztprogram eredmények: 3DMark 2005: 2014 pont (1024*768, alapbeállítások, minden teszt) Aquamark 3: 33536 pont (1024*768, alapbeállítások) Játéktesztek: FarCry 1.3: 43fps (1024*768, maximum grafika, elsimítás=0, triliniar szűrés) Half-Life 2: 40,5fps (1024*768, max grafika, antialiasing=6x, anisotropic=16x) Doom 3: 30 fps (1024*768, maximum grafika, elsimítás=0, triliniar szűrés) Battlefield 2: ??? fps (1024*768, minden HIGH) kb 30-40 fps Nem egy mai csúcs kártya, de szerintem a Half-Life-t jól futtatja. Aki főként dolgozik, de néha vágyódik egy kis játékra, annak bátra ajánlom. A jelenlegi ára nagyjából bruttó 26000 forint körül mozog.
Recommended Posts