Jump to content
GSForum - Segélyvonal

CD/DVD ajánlott írási sebessége


mizsi

Recommended Posts

mizsi

A következõ érdekelne:

konkrétan mitõl függ, hogy minimum hányszorosan tudok egy DVD lemezt megírni? Ugyanis én csak 1x-esen szeretném írni, a Nero fel is ajánlja ugyan az 1x-es írást, de amint beteszem az üres lemezt (TDK-R), már csak minimum 2x-esen engedi írni. Van olyan korong, amire egyáltalán lehet 1x-esen írni? (pedig a TDK is jelzi, hogy 1-8x)Vagy valami beállítás hiányzik? Hozzáteszem, amíg cd-írót használtam, ott sem találkoztam olyan lemezzel, ami engedte volna az 1x-es írást.

Link to comment
Share on other sites

Lex

A minimum attól függ, hogy az író FW-ében az adott lemezhez milyen sebességekhez vannak kalibrációs adatok. A Nero csak azért ajánlja fel az 1x-est, mert nincs az íróban lemez. Ha beteszed a lemezt, akkor a lemeznek megfelelõ sebességeket kínálja fel. 1x-esen két okból nem célszerû írni:

1. Nagyon sokáig tart :D ,

2. Az 1x-es sebesség nem lesz jobb minõségû, mint a 2,4,...stb.

Ugyanis a lemezt az adott írási sebességére optimalizálták, így az ettõl nagyon eltérõ égetési sebesség kifejezetten rossz eredményt produkál, mert az író nem tudja beállítani az 1x-eshez szükséges írási energiát. Ezzel kapcsolatban találsz infót a májusi szám 34. oldalán alul a keretes részben.

Link to comment
Share on other sites

mizsi

Oké, így már O.K.!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
szabzso

Hali!

 

A mostani 16x-os DVD írók tudnak 2 ill 4 x sebességgel írni? (4x, ill 8x lemezekre)

Link to comment
Share on other sites

ferii1528464465

@szabzso!

 

Igen, ha veszel egy 16X-os írót, az tud 16X-ossan írni, és

kevesebbel (8;4;2). És Újraírni is. Ajánlott 4X-essen írni a dvd-ket

mert az is csak 15 perc.

Link to comment
Share on other sites

szabzso

Köszi az infót, nem voltam biztos benne. Nyilván azért kérdeztem hogy tud-e 2, ill 4x sebességgel is írni, mert én úgy szoktam, meg úgy is fogok. Viszont 4x-es fölé szerintem nem érdemes nagyon menni, mert dvd-video-nál a 8x is már rizikós lehet, nemhogy a 12x, vagy 16x sebesség.

 

most nem is tudnék gyorsabban, mert 4x-es az iróm :D

Link to comment
Share on other sites

mizsi

Na de a lemeztõl is függ, hogy hányszorosan írható! ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Shia-ko

A kérdés adott.

 

- Régen volt az a nézet, hogy a CD-t a ráírt sebesség felével érdemes írni, mert arra van optimalizálva a felület, közben pedig egy olyan, hogy adatot maxon is lehet, de audiót minél lassabban.

- DVD-nél ez utóbbi verzió, hogy adat mindegy, de filmet minél lassabban, miközben az új, gyors írók nem támogatják sokszor az 1-2x-es írást, illetve a FW-ek nem tartalmazzák a lassú íráshoz szükséges stratégiát, így akár rosszabb lehet a végeredmény, mint 8x-os sebességnél.

 

Mi a tényleges helyzet? Írónként, FW-enként, és lemezenként változik?

Az biztos, hogy minõségi lemezt érdemes venni, ahol az anyag, és a MID egymáshoz való. Nézegessük, hogy az adott FW írója mit ajánl az általunk vett lemezhet?

Link to comment
Share on other sites

PPeter

Bocsi hogy idézet, de sok helyen sokszor írtam errõl már :)

 

A 16x-os DVD-emezt is meg lehet(ne) írni 1x-esen normálisan, ha az adott íróban lenne hozzá kidolgozott, optimalizált 1x-es írási stratégia. De mivel a firmware-ek többségében egy-egy MID-hez (gyártókódhoz) limitált mennyiségû "slot" van, tehát nem lehet akármennyi írási stratégiát mellékelni egy-egy lemezhez, a rendelkezésre álló három-négy slotot a gyorsabb írási sebességek megvalósításához használják fel, hiszen a gyors írókat a legtöbb ember azért veszi, hogy gyorsan írjon vele az újabb lemezekre - ezért aztán nem is szentelnek idõt a lassabb írási sebességek finom kidolgozására a gyártók többségénél.

 

A kommersz hardverek (és a DVD-írók már beléptek ebbe a kategóriába) esetén a szûk tartományra kalibrált optikai fejet és vezérlõt inkább a gyorsabb írás felé "hegyezik ki", hiszen erre van igény, és a firmware-ben az egy-egy MID mellé eltárolható véges számú írási stratégiákat is inkább a gyorsabb írási sebességekhez tartozó beállításoknak tartogatják, gyakran nem is dolgoznak ki a lassú íráshoz stratégiákat. Az optimalizálás során is inkább a gyorsabb sebességekhez tartozó beállításokat finomítják, hiszen ezeket igyekszik kihasználni az átlagfelhasználó. Az is elõfordulhat, hogy egy adott lemezhez 2x-esen jó, 4x-esen béna, 8x-osan meg szuper stratégiát tartalmaz egy adott író bizonyos firmware változata - semmi összefüggés nincs az egy firmware-ben ugyanahhoz a MID-hez tartozó különbözõ sebességû stratégiák minõsége között - ha az egyik jó, a másik még lehet béna, a sebességi sorrendtõl függetlenül is. Ha mindet sikerül optimalizálni, akkor akármelyik felajánlott írási sebességet is használhatod, azzal a különbséggel, hogy azoknak az írási sebességeknek, amelyek a lemezen belül sebességváltás nélkül megvalósíthatók (CLV módban) - és általában a lassabb írási sebességenek - vannak bizonyos tagadhatatlan technikai elõnyei a gyorsabb (menet közben sebességváltozással járó) írási sebességek, stratégiák között, ha érzékeny (pl. asztali DVD-Video) lejátszóban használod az írható lemezeket.

 

Nincs generál képlet. Ami nagyon jól tud esni az érzékeny asztali lejátszónak, ha nem változik a lemezen az optikai jelrögzítés jellemzõje, tehát nem kell utánállítani folyamatosan a fejet, hogy a különbözõ optikai tulajdonsággal rendelkezõ területekhez alkalmazkodjon a lemez lejátszása közben. Ezt leginkább a CLV írásmód garantálja, mert itt ugyebár a lemez teljes hosszán változatlan írási sebességgel, azonos jelrögzítési szinttel dolgozik az író - hallgasd meg közelrõl, hogy a gyorsabban írt és/vagy rosszab minõségû lemezkkel mennyit "cicereg", kínlódik az asztali lejátszód. A CLV írás ugye a legjobb esetben is 6x-os sebességnél valósítható meg egyes írókban (a legtöbb íróban 4x-esen), illetve a P-CAV módban dolgozó írók némelyike a 8x-os írást valósítja úgy meg, hogy a lemez nagy részén CLV-ben dolgozik, csak az elején van egy rövid, intenzíven változó szakasz, amikor folyamatosan nõ gyors ütemben az írási sebesség, amíg a 8x-os végesebességet el nem éri. Azt is figyelembe kell venni, hogy a PC-s meghajtókkal végzett visszaolvasások és minõségi tesztek nem feltétlenül feleltethetõk meg az adott lemez asztali lejátszókban várható kompatibilitásával, ugyanis másképp mûködik a PC-s drive-ok olvasása, és megint más az asztali DVD-Video készülékek vezérlése. Szóval teszteli, próbálgatni, bevált módszerhez ragaszkodni, lemezeket idõrõl-idõre visszaolvasn - új lemez/író/firmware/lejátszó kombinációk esetén csak óvatosan duhajkodni.

Link to comment
Share on other sites

Lex

Két hasonló topik:

DVD írás sebessége

4x-es íráshoz melyik lemez a jobb? (4x, 8x, 16x)

Az eddigi tapasztalatok és olvasmányaim alapján 4x-esen írok mindent (adatot, filmet, ...). Ez idõben is optimális (1/4 óra) és a minõség is jó volt. Mint PPeter fentebb írta, ezen a sebességen még végig állandó az írás sebessége (CLV), így ez nem okoz gondot.

Link to comment
Share on other sites

Halasi Miklós
Bocsi hogy idézet, de sok helyen sokszor írtam errõl már :)

Na ezért szeretem az írásaidat! Mindig sokat lehet belõlük tanulni és érthetõek! :éljen:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
lucas

Sziasztok

 

Nekem olyan gondom van, hogy ha megírok egy audio cd-t, az cd lejátszóban ugrál (mármint a zene a számláló folyamatosan megy). Ha a legkisebb sebességgel írom, akkor is, ha bármi mást írok az iróval pl: mp3 cd, adat, dvd film stb. azzal semmi gond sincs kipróbáltam, egyszer sem akad meg. Szerintetek akkor mi lehet a baj? Van valakinek ötlete? Vagy esetleg talákozott már valaki ilyennel?

Pioneer 107-es DVD-íróm van.

 

Köszi!

 

lucas

 

Légyszi máskor ne nyomj minden sor végén Entert! A mondataidra egy kicsit jobban figyelj, mert teljesen egybefolyt az egész! <PF>

Link to comment
Share on other sites

Sebi

Hányszoros sebességgel írod a lemezt?

Link to comment
Share on other sites

@Berecz Dénes@

Milyen CD-író programmal írod?

Link to comment
Share on other sites

Shia-ko

Na, meg mire? :hááát:

Link to comment
Share on other sites

PPeter

És mibõl? :D

Link to comment
Share on other sites

ordító egér

Te jössz Lucas. :D

Link to comment
Share on other sites

Lex

Türelem, most írja a Star Wars 7. részét. :D

Link to comment
Share on other sites

lucas

na üdv

 

A néro 7-tel írtam a lemezeket, 8x-os sebességgel, mp3-ból, ridata meg philips cd-re, olyanokra amivel korábban nem volt gond. Arra gondoltam, hogy a néro 7 a hibás mert az elõzõ néroval nem volt gond. Aztán visszatettem, de most már annál is azt csinálja. Lehet, hogy a néro 7 valami "maradvány szemete" szórakozik? Mert olvastam máshol, hogy a néro 7-tel mindenkinek gondja van. Ilyenkor már csak egy rendszertelepítés oldaná meg a gondot?

 

<Kicsit figyelj oda jobban a helyesírásra! Köszi! arpsoft>

Link to comment
Share on other sites

Sebi

Próbáld meg 4x-es sebességgel megírni a lemezt. :ötlet:

Link to comment
Share on other sites

PPeter

Kérlek alássan a Nero program már ugyanúgy a rendszerbe telepített DirectShow filterek és kodekek mentén igyekszik megnyitni a tömörített állományokat, mint ha mondjuk egy lejátszóprogramot indítanál. Viszont nem minden kodek, filter alkalmas arra, hogy nagy sebességgel, hibátlanul dekódolja a tömörített állományt, amikor a Nero röptében írna belõle Auido CD-t. Javaslom a kodekek, telepített filterek (kodekpakkok? :pislog: ) körüli körbeszaglászást, hátha ott a gond, illetve kipróbálhatnád, hogy ha PCM (tömörítetlen) állományból írsz, akkor is hibás lesz-e a megírt zenei korong.

Link to comment
Share on other sites

Lex

Esetleg próbáld meg 16x-os tempóban írni. Nekem pl. 8x-osan sorba rontotta el a CD-ket, míg 16x-osan hibátlan. Nem mindig a sebesség csökkentés a megoldás.

Link to comment
Share on other sites

Lex

Ha már így nekiálltunk lemezt pörkölni, akkor megkérdezném, elsõsorban PPetertõl, hogy egy LG 4163B-vel 4x-esen írva Vebatim DVD+R-es lemezt, melyik lesz az idõtállóbb, a 8x-os vagy a 16x-os lemez?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
urughai
na üdv

 

A néro 7-tel írtam a lemezeket, 8x-os sebességgel, mp3-ból, ridata meg philips cd-re, olyanokra amivel korábban nem volt gond. Arra gondoltam, hogy a néro 7 a hibás mert az elõzõ néroval nem volt gond. Aztán visszatettem, de most már annál is azt csinálja. Lehet, hogy a néro 7 valami "maradvány szemete" szórakozik? Mert olvastam máshol, hogy a néro 7-tel mindenkinek gondja van. Ilyenkor már csak egy rendszertelepítés oldaná meg a gondot?

 

<Kicsit figyelj oda jobban a helyesírásra! Köszi!  arpsoft>

Nekem is taknyolt a Nero 7 audio cd írásnál :hmm: !Pattogott akadozott,16x-os írás után a lemez.Pedig ilyet még soha nem csinált a Plextorom...gondoltam.Aztán visszaraktam a 6.6.x.x-os Nero-t és minden rendbejött... :hááát:

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...
Körte123

Hello!

 

TDK DVD-R 16x-os lemezt kaptam, amire írnom kell. NEC 4571A íróm van. Elolvastam a témát, írtátok, hogy a nagyobb sebességekhez van beállítva az író, a kisebbekhez nem. Én nem szeretnék 16x-en írni, mert 4x-hez vagyok szokva, mindig azzal írok, de eddig 8x-os lemezeket használtam.

Ha beleteszem az üres 16x DVD-t, akkor a nero az írási sebességeknél kilistázza az összeset: 2x 4x 6x 8x 12x 16x. Tehát az író ezekkel a sebességekkel tudná megírni, vagyis ez nem azt jelenti, hogy fel is van készítve rá? Különben nem ajánlaná fel, nem? Írhatok tehát 4x-en akár? (Egyébként max. 8x-ra gondoltam)

Emlékszem olyan lemezre, ahol csak a 8x 12x 16x volt, de ennél 2,4,6,8,12,16

A leendõ válaszokat köszönöm szépen, egy kicsit fontos lenne...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...