Jump to content
GSForum - Segélyvonal

CD/DVD ajánlott írási sebessége

Recommended Posts

Posted

A következõ érdekelne:

konkrétan mitõl függ, hogy minimum hányszorosan tudok egy DVD lemezt megírni? Ugyanis én csak 1x-esen szeretném írni, a Nero fel is ajánlja ugyan az 1x-es írást, de amint beteszem az üres lemezt (TDK-R), már csak minimum 2x-esen engedi írni. Van olyan korong, amire egyáltalán lehet 1x-esen írni? (pedig a TDK is jelzi, hogy 1-8x)Vagy valami beállítás hiányzik? Hozzáteszem, amíg cd-írót használtam, ott sem találkoztam olyan lemezzel, ami engedte volna az 1x-es írást.

Posted

A minimum attól függ, hogy az író FW-ében az adott lemezhez milyen sebességekhez vannak kalibrációs adatok. A Nero csak azért ajánlja fel az 1x-est, mert nincs az íróban lemez. Ha beteszed a lemezt, akkor a lemeznek megfelelõ sebességeket kínálja fel. 1x-esen két okból nem célszerû írni:

1. Nagyon sokáig tart :D ,

2. Az 1x-es sebesség nem lesz jobb minõségû, mint a 2,4,...stb.

Ugyanis a lemezt az adott írási sebességére optimalizálták, így az ettõl nagyon eltérõ égetési sebesség kifejezetten rossz eredményt produkál, mert az író nem tudja beállítani az 1x-eshez szükséges írási energiát. Ezzel kapcsolatban találsz infót a májusi szám 34. oldalán alul a keretes részben.

• 2 weeks later...
Posted

Hali!

A mostani 16x-os DVD írók tudnak 2 ill 4 x sebességgel írni? (4x, ill 8x lemezekre)

ferii1528464465
Posted

@szabzso!

Igen, ha veszel egy 16X-os írót, az tud 16X-ossan írni, és

kevesebbel (8;4;2). És Újraírni is. Ajánlott 4X-essen írni a dvd-ket

mert az is csak 15 perc.

Posted

Köszi az infót, nem voltam biztos benne. Nyilván azért kérdeztem hogy tud-e 2, ill 4x sebességgel is írni, mert én úgy szoktam, meg úgy is fogok. Viszont 4x-es fölé szerintem nem érdemes nagyon menni, mert dvd-video-nál a 8x is már rizikós lehet, nemhogy a 12x, vagy 16x sebesség.

most nem is tudnék gyorsabban, mert 4x-es az iróm :D

Posted

Na de a lemeztõl is függ, hogy hányszorosan írható! ;)

• 3 months later...
Posted

A kérdés adott.

- Régen volt az a nézet, hogy a CD-t a ráírt sebesség felével érdemes írni, mert arra van optimalizálva a felület, közben pedig egy olyan, hogy adatot maxon is lehet, de audiót minél lassabban.

- DVD-nél ez utóbbi verzió, hogy adat mindegy, de filmet minél lassabban, miközben az új, gyors írók nem támogatják sokszor az 1-2x-es írást, illetve a FW-ek nem tartalmazzák a lassú íráshoz szükséges stratégiát, így akár rosszabb lehet a végeredmény, mint 8x-os sebességnél.

Mi a tényleges helyzet? Írónként, FW-enként, és lemezenként változik?

Az biztos, hogy minõségi lemezt érdemes venni, ahol az anyag, és a MID egymáshoz való. Nézegessük, hogy az adott FW írója mit ajánl az általunk vett lemezhet?

Posted

Bocsi hogy idézet, de sok helyen sokszor írtam errõl már :)

A 16x-os DVD-emezt is meg lehet(ne) írni 1x-esen normálisan, ha az adott íróban lenne hozzá kidolgozott, optimalizált 1x-es írási stratégia. De mivel a firmware-ek többségében egy-egy MID-hez (gyártókódhoz) limitált mennyiségû "slot" van, tehát nem lehet akármennyi írási stratégiát mellékelni egy-egy lemezhez, a rendelkezésre álló három-négy slotot a gyorsabb írási sebességek megvalósításához használják fel, hiszen a gyors írókat a legtöbb ember azért veszi, hogy gyorsan írjon vele az újabb lemezekre - ezért aztán nem is szentelnek idõt a lassabb írási sebességek finom kidolgozására a gyártók többségénél.

A kommersz hardverek (és a DVD-írók már beléptek ebbe a kategóriába) esetén a szûk tartományra kalibrált optikai fejet és vezérlõt inkább a gyorsabb írás felé "hegyezik ki", hiszen erre van igény, és a firmware-ben az egy-egy MID mellé eltárolható véges számú írási stratégiákat is inkább a gyorsabb írási sebességekhez tartozó beállításoknak tartogatják, gyakran nem is dolgoznak ki a lassú íráshoz stratégiákat. Az optimalizálás során is inkább a gyorsabb sebességekhez tartozó beállításokat finomítják, hiszen ezeket igyekszik kihasználni az átlagfelhasználó. Az is elõfordulhat, hogy egy adott lemezhez 2x-esen jó, 4x-esen béna, 8x-osan meg szuper stratégiát tartalmaz egy adott író bizonyos firmware változata - semmi összefüggés nincs az egy firmware-ben ugyanahhoz a MID-hez tartozó különbözõ sebességû stratégiák minõsége között - ha az egyik jó, a másik még lehet béna, a sebességi sorrendtõl függetlenül is. Ha mindet sikerül optimalizálni, akkor akármelyik felajánlott írási sebességet is használhatod, azzal a különbséggel, hogy azoknak az írási sebességeknek, amelyek a lemezen belül sebességváltás nélkül megvalósíthatók (CLV módban) - és általában a lassabb írási sebességenek - vannak bizonyos tagadhatatlan technikai elõnyei a gyorsabb (menet közben sebességváltozással járó) írási sebességek, stratégiák között, ha érzékeny (pl. asztali DVD-Video) lejátszóban használod az írható lemezeket.

Nincs generál képlet. Ami nagyon jól tud esni az érzékeny asztali lejátszónak, ha nem változik a lemezen az optikai jelrögzítés jellemzõje, tehát nem kell utánállítani folyamatosan a fejet, hogy a különbözõ optikai tulajdonsággal rendelkezõ területekhez alkalmazkodjon a lemez lejátszása közben. Ezt leginkább a CLV írásmód garantálja, mert itt ugyebár a lemez teljes hosszán változatlan írási sebességgel, azonos jelrögzítési szinttel dolgozik az író - hallgasd meg közelrõl, hogy a gyorsabban írt és/vagy rosszab minõségû lemezkkel mennyit "cicereg", kínlódik az asztali lejátszód. A CLV írás ugye a legjobb esetben is 6x-os sebességnél valósítható meg egyes írókban (a legtöbb íróban 4x-esen), illetve a P-CAV módban dolgozó írók némelyike a 8x-os írást valósítja úgy meg, hogy a lemez nagy részén CLV-ben dolgozik, csak az elején van egy rövid, intenzíven változó szakasz, amikor folyamatosan nõ gyors ütemben az írási sebesség, amíg a 8x-os végesebességet el nem éri. Azt is figyelembe kell venni, hogy a PC-s meghajtókkal végzett visszaolvasások és minõségi tesztek nem feltétlenül feleltethetõk meg az adott lemez asztali lejátszókban várható kompatibilitásával, ugyanis másképp mûködik a PC-s drive-ok olvasása, és megint más az asztali DVD-Video készülékek vezérlése. Szóval teszteli, próbálgatni, bevált módszerhez ragaszkodni, lemezeket idõrõl-idõre visszaolvasn - új lemez/író/firmware/lejátszó kombinációk esetén csak óvatosan duhajkodni.

Halasi Miklós
Posted
Bocsi hogy idézet, de sok helyen sokszor írtam errõl már :)

Na ezért szeretem az írásaidat! Mindig sokat lehet belõlük tanulni és érthetõek! :éljen:

• 2 weeks later...
Posted

Sziasztok

Nekem olyan gondom van, hogy ha megírok egy audio cd-t, az cd lejátszóban ugrál (mármint a zene a számláló folyamatosan megy). Ha a legkisebb sebességgel írom, akkor is, ha bármi mást írok az iróval pl: mp3 cd, adat, dvd film stb. azzal semmi gond sincs kipróbáltam, egyszer sem akad meg. Szerintetek akkor mi lehet a baj? Van valakinek ötlete? Vagy esetleg talákozott már valaki ilyennel?

Pioneer 107-es DVD-íróm van.

Köszi!

lucas

Légyszi máskor ne nyomj minden sor végén Entert! A mondataidra egy kicsit jobban figyelj, mert teljesen egybefolyt az egész! <PF>

Posted

Hányszoros sebességgel írod a lemezt?

@Berecz Dénes@
Posted

Milyen CD-író programmal írod?

ordító egér
Posted

Te jössz Lucas. :D

Posted

Türelem, most írja a Star Wars 7. részét. :D

Posted

na üdv

A néro 7-tel írtam a lemezeket, 8x-os sebességgel, mp3-ból, ridata meg philips cd-re, olyanokra amivel korábban nem volt gond. Arra gondoltam, hogy a néro 7 a hibás mert az elõzõ néroval nem volt gond. Aztán visszatettem, de most már annál is azt csinálja. Lehet, hogy a néro 7 valami "maradvány szemete" szórakozik? Mert olvastam máshol, hogy a néro 7-tel mindenkinek gondja van. Ilyenkor már csak egy rendszertelepítés oldaná meg a gondot?

<Kicsit figyelj oda jobban a helyesírásra! Köszi! arpsoft>

Posted

Próbáld meg 4x-es sebességgel megírni a lemezt. :ötlet:

Posted

Kérlek alássan a Nero program már ugyanúgy a rendszerbe telepített DirectShow filterek és kodekek mentén igyekszik megnyitni a tömörített állományokat, mint ha mondjuk egy lejátszóprogramot indítanál. Viszont nem minden kodek, filter alkalmas arra, hogy nagy sebességgel, hibátlanul dekódolja a tömörített állományt, amikor a Nero röptében írna belõle Auido CD-t. Javaslom a kodekek, telepített filterek (kodekpakkok? :pislog: ) körüli körbeszaglászást, hátha ott a gond, illetve kipróbálhatnád, hogy ha PCM (tömörítetlen) állományból írsz, akkor is hibás lesz-e a megírt zenei korong.

Posted

Esetleg próbáld meg 16x-os tempóban írni. Nekem pl. 8x-osan sorba rontotta el a CD-ket, míg 16x-osan hibátlan. Nem mindig a sebesség csökkentés a megoldás.

Posted

Ha már így nekiálltunk lemezt pörkölni, akkor megkérdezném, elsõsorban PPetertõl, hogy egy LG 4163B-vel 4x-esen írva Vebatim DVD+R-es lemezt, melyik lesz az idõtállóbb, a 8x-os vagy a 16x-os lemez?

• 2 weeks later...
Posted
na üdv

A néro 7-tel írtam a lemezeket, 8x-os sebességgel, mp3-ból, ridata meg philips cd-re, olyanokra amivel korábban nem volt gond. Arra gondoltam, hogy a néro 7 a hibás mert az elõzõ néroval nem volt gond. Aztán visszatettem, de most már annál is azt csinálja. Lehet, hogy a néro 7 valami "maradvány szemete" szórakozik? Mert olvastam máshol, hogy a néro 7-tel mindenkinek gondja van. Ilyenkor már csak egy rendszertelepítés oldaná meg a gondot?

<Kicsit figyelj oda jobban a helyesírásra! Köszi!  arpsoft>

Nekem is taknyolt a Nero 7 audio cd írásnál :hmm: !Pattogott akadozott,16x-os írás után a lemez.Pedig ilyet még soha nem csinált a Plextorom...gondoltam.Aztán visszaraktam a 6.6.x.x-os Nero-t és minden rendbejött... :hááát:

• 11 months later...
Posted

Hello!

TDK DVD-R 16x-os lemezt kaptam, amire írnom kell. NEC 4571A íróm van. Elolvastam a témát, írtátok, hogy a nagyobb sebességekhez van beállítva az író, a kisebbekhez nem. Én nem szeretnék 16x-en írni, mert 4x-hez vagyok szokva, mindig azzal írok, de eddig 8x-os lemezeket használtam.

Ha beleteszem az üres 16x DVD-t, akkor a nero az írási sebességeknél kilistázza az összeset: 2x 4x 6x 8x 12x 16x. Tehát az író ezekkel a sebességekkel tudná megírni, vagyis ez nem azt jelenti, hogy fel is van készítve rá? Különben nem ajánlaná fel, nem? Írhatok tehát 4x-en akár? (Egyébként max. 8x-ra gondoltam)

Emlékszem olyan lemezre, ahol csak a 8x 12x 16x volt, de ennél 2,4,6,8,12,16

A leendõ válaszokat köszönöm szépen, egy kicsit fontos lenne...