Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Abit NF7

Zazu

Recommended Posts

Zazu

Az lenne a kérdésem, hogy tudnám ellenõrizni, vagy megnézni, hogy az Abit NF7-es alaplapom mekkora méretû merevlemezt tud kezelni? Ugyan is szeretnék venni egy nagyobb kapacitásút, de vakon nem vennék találom szerûen. A bios volt már frissítve, igaz, olyan másfél éve.

Kovács Gyula (MiniDisk)

Elsõ körben itt néznék körül.

Mivel viszonylag új a lap (tudja a SATA-t is), így valószínûleg viszi a nagykapacitású lemezeket is. De nézd meg, hogy milyen verziójú a BIOS-od. Utána nézd meg a fenti linken a lapodhoz tartozó BIOS verziót, és ha újabbat találsz, frissítsd. Mivel a szintén a fenti oldalhoz tartozó manual nem ír semmiféle HDD méret határt, így feltételezhetõ, hogy viszi a jelenleg kapható legnagyobb méretû merevlemezt is.

ProFiler

Felismer bármekkorát. Nyugodtan vehetsz bele akkorát, amit csak szeretnél. Ha pedig SATA-ról van szó, akkor pedig már egyátalán semmitõl nem kell tartanod. Egyébként a kézikönyvbe bele szokták írni, ha valami korlátozás lenne. Még csak BIOS-frissítés sem kell hozzá.

Ciao.

Zazu

Ok, köszi! Tehát csak régebben volt gond a merevlemez mérete? Van e valami elõnye a SATA csatolónak az IDE-vel szemben? Leszámítva, hogy az elõbbi 150 az IDE 133-as? Mert azt tudom, hogy még az XP telepítése is körülményesebb SATA-ra.

ProFiler
1. Tehát csak régebben volt gond a merevlemez mérete?

2. Van-e valami elõnye a SATA csatolónak az IDE-vel szemben?

1. Igen.

2. Rengeteg elõnye van a SATA HDD-nek. A Windows-telepítési nehézségek már nem nagyon fordulnak elõ az SP2 óta. Fõleg az egyszerûbb csatlakoztathatóság (nincsenek jumperek), és a légáramlás jobb támogatása a vékony kábel segítségével. Ezek elég nagy elõnyök. Hátránya nem is igazán van.

Ciao.

Zazu

"Rengeteg elõnye van a SATA HDD-nek"

Ennyi az a rengeteg elõny? Hát tudod, ennyiért nem biztos, hogy megéri kínlódni vele. Nekem eddig sima IDE csatolós volt, az is rackben. És még soha nem származott abból hátrányom, hogy matematikailag kevésbé kedvez a légáramlásnak. Soha nem végeztem méréseket, de elhanyagolható lehet a különbség. Max. nincs olyan esztétikus. De soha nincs kibontva a gép oldala, így nekem ez sem számít.

Azt hittem, hogy van valami kézzelfogható elõnye.

Kovács Gyula (MiniDisk)

Ha a rendszered sebessége illeszkedik a SATA HDD-hez, akkor mindenképpen gyorsabb az adatforgalom. Mondjuk egy 800MHz-es processzornál, 400MHz-es Ramokkal már elõnye van a SATA 150-nek az IDE 133-al szemben.

titusz1

Csak futass le egy sebesség tesztet és meglátod mennyi a SATA elõnye az IDE-vel szemben. És nem kell vele semmit kínlódni sokkal egyszerûbb manapság beüzemelni egy SATA vinyót, mert nincs juper és most már a felismeréssel sincs sok gond. :nyíl: Megéri egy kicsit többet áldozni a jelen és jövõ a vezetõ szabványának.

ProFiler

@ Bencce:

A mastert középre dugd. De végsõ soron mindegy. A jumperelés a lényeg.

Ciao.

Shia-ko

Kiszedtem, aminek abszolúte semmi köze nem volt a topichoz. Kérem a késöbbiekben ezen dolgok mellõzését mindkettõtöktõl. :gonosz:

Köszönöm :!:

Kovács Gyula (MiniDisk)
Megéri egy kicsit többet áldozni a jelen és jövõ a vezetõ szabványának.

Hát pont ez az! :D Hogy nem több! ;) Na jó, 300 Ft bruttó(!)-val több. ;) (Legalábbis nálam)

titusz1

Nálunk (Debrecen) kb.: 1-3ezer Ft árkülönbség van és én erre alapoztam. ;)

De a 300Ft is különbség. :lol:

• 5 months later...
pandemonius

Üdv!

A problémám a következõ: megy a gép, és néha (legtöbbször játék közben) egy kattanás kíséretében leáll az egész gép. A beeper mentõ-szíréna szerû hangot hallat (magas-mély-magas-mély, végtelenítve) Ezt akkor hagyja abba, ha a bekapcsoló gombot sokáig nyomva tartom, mintha csak kikapcsolnám. Azonban még ekkor sem lehet beindítani a gépet, csak ha a táp-kábelt kihúzom, és újra visszadugom. (enélkül nem indul el a post-képernyõ, feketeség végig) Néha ezt egy nap alatt 2x is csinálja, néha napokig semmi. Legtöbbször (szinte kizárólag) azonban játék közben, és ott is a gép-izzasztó pillanatokban. Már 2 táppal is ezt mûvelte, így ezt kizárnám. A többi alkatrész:

Abit Nf7-S2

Sempron 3000+

512 Gb ram Samsung

Radeon 9600 pro 256Mb

80Gb Maxtor

300 W Codegen táp

LG DVD író

ASUS CD olvasó

Segítséget elõre is köszönöm!

Gereby

Milyen tápokkal próbáltad?

pandemonius

Az említett 300w-os Codegen, és egy 200 w-os EC (jó régi, de ez van... :( ) Mindkettő sokat szolgált, de látatlanba nem akarok vaciújat venni...Ja és azt hozzátenném, hogy fagyás után úgy beep-el, hogy a gép elvileg ki van kapcsolva (ventillátorok, meghajtók állnak) Amúgy kösz a gyors választ!

Laali

Nem ismerem azt az alaplapot, de nem a túlmelegedés jelzése ? A BIOS-ban mi van beállítva ?

pandemonius

Tehát a kikapcsolási hõmérséklet túl alacsonyra lenne állítva? Utánajárok...kösz a tippet!

Gereby

Ez a két táp nagyon-nagyon gyenge. Próbáld ki egy jobb márkásabb táppal. Ez a beep is a tápra utal...

Genius87

Ez tápprobléma lesz. Nekem is ezt játszotta el a 300 W-os Codegenem. Kidobtam a kukába, és most egy FSP Blue Storm 400-as csücsül a helyén, azóta hiba nélkül megy a gép. :)

Különben azért tilt le a táp ilyenkor, mert nem bírja biztosítani a gép által igényelt wattokat :nyíl: leesik a feszültség, ezért kapcsol le az alaplap.

Chabi1

A problémám a következõ: megy a gép, és néha (legtöbbször játék közben) egy kattanás kíséretében leáll az egész gép. A beeper mentõ-szíréna szerû hangot hallat (magas-mély-magas-mély, végtelenítve)

A processzor túlmelegszik, esetleg eléri az alaplap BIOS-ában beállított hõmérsékletet és ezért biztonsági okoból lekapcsolja a gépet. Van egy ilyen topik ami leírja a speaker csipogások hibaüzenetét. Az alaplapi BIOS-ban hány fok °C van beállítva, hogy mikor kapcsoljon le ? Játék nélkül hány fokosra melegszik fel a processzorod ? Nézd meg az Everest-el. :ötlet:

ui.: @ Genius87 :nyíl: A táp miatt nem szirénázik az alaplapi speaker.

arpsoft

A hûtõ rendben van? Forog a venti? Jól illeszkedik a procira? Szilikon van alatta?

pandemonius

Mindenkinek köszönöm a válaszokat, utánajárok a procihõ,érsékletnek, ha nem az a hibás, akkor tápot cserélek. Mégegyszer thx!

blazs

Üdv!

A problémám a következõ: megy a gép, és néha (legtöbbször játék közben) egy kattanás kíséretében leáll az egész gép. A beeper mentõ-szíréna szerû hangot hallat (magas-mély-magas-mély, végtelenítve)...

Üdv!

Melegszik a procid.

Nem feltétlenül kicsi a 300W-os táp. Bár a codegen-t én is kihajítanám, és erõsebbet szereznék be helyette.

Nézd át a procit, nincs el lesarkazva, illetve mint már elõbb említették, van-e rajta hõvezetõ paszta. Az sem jó, a sokat raksz rá!.

Nézd meg úgy is, ha nincs rajta a ház oldala.

Amikor kikapcsol, fogd meg, hogy milyen meleg a procihûtõ borda. Ha nem meleg (kézzel meg tudod fogni), csak az alaplapi hõmérõ cseszekedik veled. (abit...) Kapcsold ki a biosban a figyelést, és ne is törödj vele.

Milyen ventillátorod van? A gyári? Valami Glacialtech bordát ajánlanék, elég nagy lapátok vannak rajta. És találsz baromi halkan mûködõt is (silent breeze 3).

Elsõ körben ennyi. Remélem tudtam valamit segíteni.

pandemonius

Kikapcsoltam a BIOS-ban a lekapcsolási hõmérsékletet, úgy tûnik, így valószínûleg megoldódott a probléma. A proci 53 fokon megy, terheléssel gondolom 56-57 is lehet, ezen még nem kéne kiakadnia a Biosnak. Viszont a PC-Alertnek küldtek már kamu-értékeket a szenzorok, így tényleg lehet, hogy azok baromkodnak nekem... Mindenestere mindenkinek köszönöm a tippeket!

Shia-ko

Terhelés mellett az jóval több is lehet. Állítsd be a BIOSban 70-rea figyelmeztetést, és 75-80-ra a letiltást. ha így is problémázik, akkor nézz körül a procihûtés környékén.