Birdhill Thug 0 Share Posted December 11, 2005 Hallottatok errõl az igen speciális Linux disztribrõl? Az az érdekessége, hogy Te magad fordítod le a számítógépen a programokat, és nem binárisokból települ a rendszer (persze fel lehet rakni binárisból is, csak úgy értelmét veszti az egész). Ennek elõnye az, hogy elméletileg egy villámgyors rendszert kapsz, ami a Te gépedre van optimalizálva, minden adottságát kihasználja a gépednek a rendszer, de bezony vannak hátranyai is, köztük az, hogy nagyon sokáig tart a rendszer és a csomagok fordítása (ha egy közepes géped van, akkor nyugodtan eltöltheted a hétvégét a gép mellett, három napig biztos települni fog a rendszer). Így ajánlott jó erõs géppel és megfelelõ szaktudással nekiállni a telepítésnek, de szerencsére (mint minden Linuxhoz) vannak megfelelõ leírások is, hogy mit hogy kell csinálni... Bõvebb információt (a nem igazán gyakran frissülõ) Gentoo Linux magyarországi honlapján, vagy a "nagy" Gentoo Linux oldalon találhattok! Link to comment Share on other sites More sharing options...
h.arpad 0 Share Posted December 12, 2005 A kezdõket biztosan elrémíti. A gondom ezzel (is) az lenne a gondom, mint általában minden Windows-hoz szokott felhasználónak: A Linux-szal sok a macera, és akkor még it van egy, amivel még több. Szóval, nekem nem lenne még egy fél órám sem erre. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greene 12 Share Posted December 12, 2005 Fordítok egy Kernelt bármelyik Linux alatt, és máris az én gépemre van optimalizálva az operációs rendszer. Kiszedegetem a modulokat amik nem kellenek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nortol 0 Share Posted December 12, 2005 tegnap utánna olvastam a gentoonak, de az én tudásom annyira el van maradva ennek a bonyolultságához képest, hogy valószínü soha nem fogom telepíteni :-) õszintén szólva kb. 3 hónappal ezelött már letöltöttem a gentoo összs telepítõjét, (4, vagy 5 cd?) neki álltam és ott meg is álltam :-) halovány fogalmam sem volt, hogyan tovább :-) az ismerettségemben egy ember van aki már telepítette, de õ szereti is a gentoot. megjegyzem, õ linux guru a jobbik fajtából :-) ettõl függetlenül a gentoo filozófiája nagyon jó, csak a használata és telepítése nagyon barátságtalan. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomykav 0 Share Posted December 12, 2005 Fordítok egy Kernelt bármelyik Linux alatt, és máris az én gépemre van optimalizálva az operációs rendszer. Akkor csak a rendszermag lesz optimalizálva, de a szoftverek nem. Bár a kernel optimalizálása is sokat lendít a teljesítményen. Azonban teljes fordítás esetén bazi gyorsan fut a rendszer. Jah, és a fordításkor meg lehet oldani azt, hogy hálózaton keresztül több gépen (min. 64 MB memória kell, különben nem mûködik) fusson a fordítás, így csökkenthetõ a fordítás idõtartama. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aty 0 Share Posted December 15, 2005 Gentoo szerintem egyenlõ a parasztvakítással... Rengeteg disztró csomagjai i586, i686ra vannak fordítva. A normálisan megírt programok futás közben érzékelik hogy rendelkezésre áll-e az adott utasításkészlet. Minimális teljesítmény javulás azzal érhetõ el, hogy a gagyi programokat optimalizáltan fordítja le. Ennyi erõvel a Windows optimalizálatlan mert nem támogatja az SSE3 utasításkészletet, mert fut egy Pentium 2esen is. Pedig támogatja, csak futás közben érzékeli, hogy mi áll rendelkezésre. Arról meg, hogy mennyire kell hozzá érteni.. Mindenki végig tud csinálni egy szájbarágós leírást, és szó szerint be tudja másolni a parancsokat. Csak az a szomorú, hogy valaki ezek elvégzése után azt mondja õ ért hozzá... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomykav 0 Share Posted December 15, 2005 Van benne valami, nálam azonban érezhetõen gyorsabban mûködött a rendszer. Nem azt használom, mert sok macera van vele, csak kiváncsiságból kipróbáltam. Ja, és a doksi lépésrõl lépésre leírja, mit kell csinálni, úgyhogy az is fel tudja tenni, aki akkor lát elõször Linuxot. Csak éppen nem érti, mit miért kell csinálni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cheatech 0 Share Posted February 7, 2006 Csá Tudnátok adni egy magyar leírást a gentoo linuxhoz! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomykav 0 Share Posted February 7, 2006 Gentoo Linux telepítési útmutató Link to comment Share on other sites More sharing options...
cheatech 0 Share Posted February 7, 2006 Köszi Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomykav 0 Share Posted February 27, 2006 Megjelent a Gentoo 2006.0., ami INNEN letölthetõ (torrent formájában). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greene 12 Share Posted February 27, 2006 Szuper, köszi a linket, ezt is meg fogom nézni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomykav 0 Share Posted February 27, 2006 Nincs mit! Remélem találsz ott valami hasznosat. Most rántottam le a LiveCD-t, kíváncsi vagyok, milyen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vpeti88 0 Share Posted July 31, 2007 Bár a téma elég régi remélem választ még lehet itt kapni a kérdésemre. A Gentoo Linuxban hogy lehet Maskolt csomagot felrakni emerge-el? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Csaba_1 0 Share Posted August 18, 2007 Letöltöttem a dokumentációját magyarul, csak feltûnt, hogy a számomra lényeges részek hiányoznak belõle... Ez azért van, mert még nincs lefordítva teljesen, vagy valami hiba miatt eltünt onnan? Nincs meg valakinek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Timo 0 Share Posted April 26, 2008 Nincs meg senkinek. Mert még nem lett lefordítva. Ezt onnan tudom, hogy írtam a lektornak, hogy mikor lesz meg a fordítás többi része. Azt írta, Ő már nem foglalkozik vele. Az az önkéntes aki meg fordítaná, az el van havazva az egyetemen, szóval talán sohanapján kiskedden meglesz. Nem tudja valaki, hogy Intel® Core2 Duo CPU T5500 @ 1.66GHz Intel® 64 Architecture: Yes procihoz melyik boot cd-t kell lehúzni, hogy optimális rendszerem legyen? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts