Jump to content
GSForum - Segélyvonal

LAME 3.9x - ABR, VBR és parancsok


h.arpad

Recommended Posts

h.arpad

Sziasztok!

 

Sokat töröm a fejem, melyik a jobb minõségû kódolás LAME 3.96-al, eddig ABR-t használtam 192 kbit/s-al. Meggyõzõdésem, hogy ez az, ami már CD-minõségnek elfogadható. Csak azt nem tudom, VBR esetében jobban járok-e, és milyen parancsot adjak a kódolónak, ha ugyanilyen (netalán jobb?) minõségû VBR-t szeretnék?

 

Eddig az EAC-ban a '--abr 192 -m s -h -p' parancsot adtam, ezeket a kapcsolókat ismerem is.

 

De mit jelentenek a 'lowpass' és 'highpass' értékek és mik az elfogadható és ajánlott tartományok rájuk? Errõl nem találtam magyarázatot a kódoló leírásában, pedig szeretném teljesen testre szabni a parancssort. Persze van ötletem, de inkább nem spekulálnék, ha lehet. Cél: CD-minõség :))

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Soma01

Ez a téma engem is éredekel!!

Annyit tudok viszint, hogy a VBR-t érdemes használni,sõtt a --vbr-new kapcsolót inkább. A -m s sajnos nem biztos, hogy a legjobb megoldás én inkább -V0-t szoktam használni, vagy esetleg 1 v. 2-t, de a 0 a legjobb! A szûrõkhöz szvsz, nem érdemes nyúlkálni szerintem, esetleg lehet próbálkozni -k val, de mindenképpen a vbr-t ajánom. -y on is gondolkodok....

Érekelne más véleménye is. Segítsen aki jól ért hozzá! :(

Link to comment
Share on other sites

payskin

Itt a megoldás, egyébként is LAME és MP3 ügyben kizárólag a HydrogenAudiot érdemes tanulmányozni.

 

Én minden MP3-amat az --alt preset standard (vagy az újabbakban már csak --preset standard) kapcsolóval tömörítem. Aki ennél jobbat akar, annak ott az extreme és az insane, bár az insane esetében akkor már inkább FLAC-ot érdemes használni (méretben sacc/kb. egyformák, de a FLAC veszteségmentes).

 

Szóval a standard az 192 K körüli VBR. A VBR-rel azt nyered, hogy amíg a CBR-ben minden egyes mintát 192 kbit/s-en tömörít, beleértve a csendet is, a VBR-nél egy nagyon kifinomult elemzővel megállapítja, hogy az egyes minták tárolásához milyen ráta kell, és azt használja. Így nem csak nagyon jó minőségű zenét kapsz, de a lehető legkisebb méretben. Én sosem használtam semmilyen más kapcsolót, tanítóim pedig ők voltak (ha nem érdekel az eleje, lapozz le az Encoding Standard részig). Ezek a fickók elitisták, és nem vesznek be akárkit maguk közé.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
h.arpad

Balázs, kösz szépen a kimerítõ válaszokat és a linket! A VBR-t azért nem használtam eddig, mert úgy hallottam, a mérete nehezen jósolható meg az adott CD zeneszám idõtartamából. Viszont az, hogy mindenképpen kisebb, mint a VBR, az OK. De mi a helyzet az ABR-rel? Ezek szerint fölösleges használni? A különbséget egyébként értem a két eljárás (VBR, ABR) között. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
h.arpad

Nos, új parancssort tettem az EAC-ba. Néha a RazorLame-et is használom (ha a WAW már megvan a winchesteren).

Ha jól sejtem ez kb. megfelel az általad leírt minõségnek, Balázs ( a --preset standard joint stereo-t ad, amit nem szeretek):

 

-b 32 -m s -h -p -c -V 3 -B 224

 

Most azon gondolkodom, ha mégsem elég jó a minõség, használam a -V 4 kapcsolót és a -B 320-at, vagy a -V 2-t és a többi paramétert hagyjam változatlanul :?: Így ugyanis átlagban 187-198 kbit/s-ra jön ki a bitráta, és a mérettel elégedett vagyok, a 192 kbit/s-os ABR-nél is kisebbek a fájlok. A full sztereó hanghoz ragaszkodom. 8)

Link to comment
Share on other sites

Soma01

-V2 -h -b112 --vbr-new Én így tömörítenék.

Amúgy mi is a bajod a joint sztereoval? Tudod pontosan mi a különbség, vagy hallani véled? Estleg tényleg hallod is? Van 1 jó cikk errõl ajánlom figyelmedbe. Amúgy a lame csak akkor használ sztereót ha az MS nem elég. Nem állandóan MS-t használ! Kivéve ha beállítod,hogy csak azt használja! Ne feledd: Joint sztereó=MS vagy LR! MS=midside stereo LR=egyszerû 2 csatornás sztereó.

http://harmsy.freeuk.com/mostync/

Link to comment
Share on other sites

payskin

A preseteket (és a Lame-et is) nagyon okos és hozzáértõ, de fõleg vájt fülû emberek találják ki, akik számtalan vaktesztet végeztek, végeznek mind a mai napig. Ha õk azt mondják, hogy a preset standard az a kódolás, amelynél a vaktesztben résztvevõk jelentõs része nem tud különbséget tenni az eredeti és a kódolt zene között, már pedig errõl szól a dolog, akkor ez nekem megfelel.

Link to comment
Share on other sites

h.arpad

Értem. :upsz:

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
kdeurhj

Sziasztok! Letöltöttem a Lame 3.97-et, és az a gondom, hogy az Audacity által hiányolt "lame_enc.dll"-t nem találom a kitömörített mappában. Az is jó lenne ha valaki elmondaná, hogyan lehetne a Winamppal "párosítani". Cdexszel is próbáltam, de azzal sem sikerült. Köszi! :(

Edited by Spányik Balázs
Link to comment
Share on other sites

kdeurhj

Köszi! Én is találtam olyat, amiben benne volt. Nem is értem, hogy az eredetiben miért nincsen. "Rájöttem", hogy a Winamp eleve a Lame 3,97-tel kódol MP3-ba. Szerintem csengõhangnak bõven elég a Mono, VBR 8-64 kbps, de neked kell megtalálni, hogy melyik beállítás tetszik a legjobban.

 

--> Fórumszabályzat (3. pont) Köszi!

Edited by Spányik Balázs
Link to comment
Share on other sites

h.arpad

Csengőhangnak bőven megfelel a 48-56 kbites CBR mono. A frekvenciát is érdemes lejjebb állítani. Mobilnál a fájlméret nagyon számít, sőt egyes mobilok bizonyos bitrátánál nagyobbat egyszerűen nem képesek lejátszani. Az Audacity tökéletes erre a célra, ha pedig valamilyen komoly oldalról, mondjuk a sourceforge.net-ről töltöd le a LAME-et, a lame dll-nek is benne kell lennie a csomagban. :!:

 

Egyébként átkódolásra, és a LAME részletes beállítására kiválóan alkalmazható, ingyenes frontend a RazorLame: http://www.dors.de/razorlame/source.htm

Link to comment
Share on other sites

kdeurhj

Én a sourceforge.net-rõl szedtem le,és nem volt benne,vagy csak én nem találom.

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...