h.arpad Posted December 9, 2005 Posted December 9, 2005 Sziasztok! Sokat töröm a fejem, melyik a jobb minõségû kódolás LAME 3.96-al, eddig ABR-t használtam 192 kbit/s-al. Meggyõzõdésem, hogy ez az, ami már CD-minõségnek elfogadható. Csak azt nem tudom, VBR esetében jobban járok-e, és milyen parancsot adjak a kódolónak, ha ugyanilyen (netalán jobb?) minõségû VBR-t szeretnék? Eddig az EAC-ban a '--abr 192 -m s -h -p' parancsot adtam, ezeket a kapcsolókat ismerem is. De mit jelentenek a 'lowpass' és 'highpass' értékek és mik az elfogadható és ajánlott tartományok rájuk? Errõl nem találtam magyarázatot a kódoló leírásában, pedig szeretném teljesen testre szabni a parancssort. Persze van ötletem, de inkább nem spekulálnék, ha lehet. Cél: CD-minõség )
Soma01 Posted March 21, 2006 Posted March 21, 2006 Ez a téma engem is éredekel!! Annyit tudok viszint, hogy a VBR-t érdemes használni,sõtt a --vbr-new kapcsolót inkább. A -m s sajnos nem biztos, hogy a legjobb megoldás én inkább -V0-t szoktam használni, vagy esetleg 1 v. 2-t, de a 0 a legjobb! A szûrõkhöz szvsz, nem érdemes nyúlkálni szerintem, esetleg lehet próbálkozni -k val, de mindenképpen a vbr-t ajánom. -y on is gondolkodok.... Érekelne más véleménye is. Segítsen aki jól ért hozzá!
payskin Posted March 21, 2006 Posted March 21, 2006 Itt a megoldás, egyébként is LAME és MP3 ügyben kizárólag a HydrogenAudiot érdemes tanulmányozni. Én minden MP3-amat az --alt preset standard (vagy az újabbakban már csak --preset standard) kapcsolóval tömörítem. Aki ennél jobbat akar, annak ott az extreme és az insane, bár az insane esetében akkor már inkább FLAC-ot érdemes használni (méretben sacc/kb. egyformák, de a FLAC veszteségmentes). Szóval a standard az 192 K körüli VBR. A VBR-rel azt nyered, hogy amíg a CBR-ben minden egyes mintát 192 kbit/s-en tömörít, beleértve a csendet is, a VBR-nél egy nagyon kifinomult elemzővel megállapítja, hogy az egyes minták tárolásához milyen ráta kell, és azt használja. Így nem csak nagyon jó minőségű zenét kapsz, de a lehető legkisebb méretben. Én sosem használtam semmilyen más kapcsolót, tanítóim pedig ők voltak (ha nem érdekel az eleje, lapozz le az Encoding Standard részig). Ezek a fickók elitisták, és nem vesznek be akárkit maguk közé.
h.arpad Posted April 3, 2006 Author Posted April 3, 2006 Balázs, kösz szépen a kimerítõ válaszokat és a linket! A VBR-t azért nem használtam eddig, mert úgy hallottam, a mérete nehezen jósolható meg az adott CD zeneszám idõtartamából. Viszont az, hogy mindenképpen kisebb, mint a VBR, az OK. De mi a helyzet az ABR-rel? Ezek szerint fölösleges használni? A különbséget egyébként értem a két eljárás (VBR, ABR) között.
h.arpad Posted April 11, 2006 Author Posted April 11, 2006 Nos, új parancssort tettem az EAC-ba. Néha a RazorLame-et is használom (ha a WAW már megvan a winchesteren). Ha jól sejtem ez kb. megfelel az általad leírt minõségnek, Balázs ( a --preset standard joint stereo-t ad, amit nem szeretek): -b 32 -m s -h -p -c -V 3 -B 224 Most azon gondolkodom, ha mégsem elég jó a minõség, használam a -V 4 kapcsolót és a -B 320-at, vagy a -V 2-t és a többi paramétert hagyjam változatlanul Így ugyanis átlagban 187-198 kbit/s-ra jön ki a bitráta, és a mérettel elégedett vagyok, a 192 kbit/s-os ABR-nél is kisebbek a fájlok. A full sztereó hanghoz ragaszkodom.
Soma01 Posted April 12, 2006 Posted April 12, 2006 -V2 -h -b112 --vbr-new Én így tömörítenék. Amúgy mi is a bajod a joint sztereoval? Tudod pontosan mi a különbség, vagy hallani véled? Estleg tényleg hallod is? Van 1 jó cikk errõl ajánlom figyelmedbe. Amúgy a lame csak akkor használ sztereót ha az MS nem elég. Nem állandóan MS-t használ! Kivéve ha beállítod,hogy csak azt használja! Ne feledd: Joint sztereó=MS vagy LR! MS=midside stereo LR=egyszerû 2 csatornás sztereó. http://harmsy.freeuk.com/mostync/
payskin Posted April 13, 2006 Posted April 13, 2006 A preseteket (és a Lame-et is) nagyon okos és hozzáértõ, de fõleg vájt fülû emberek találják ki, akik számtalan vaktesztet végeztek, végeznek mind a mai napig. Ha õk azt mondják, hogy a preset standard az a kódolás, amelynél a vaktesztben résztvevõk jelentõs része nem tud különbséget tenni az eredeti és a kódolt zene között, már pedig errõl szól a dolog, akkor ez nekem megfelel.
kdeurhj Posted January 9, 2007 Posted January 9, 2007 (edited) Sziasztok! Letöltöttem a Lame 3.97-et, és az a gondom, hogy az Audacity által hiányolt "lame_enc.dll"-t nem találom a kitömörített mappában. Az is jó lenne ha valaki elmondaná, hogyan lehetne a Winamppal "párosítani". Cdexszel is próbáltam, de azzal sem sikerült. Köszi! Edited January 10, 2007 by Spányik Balázs
Soma01 Posted January 10, 2007 Posted January 10, 2007 Innen szedd le, ebben benne van! http://rarewares.org/dancer/dancer.php?f=109 Amúgy mobil telefonra milyen beállítással érdemes kódolni? pl. csengőhangnak, nem fülhallgatóval teljes albumokat.
kdeurhj Posted January 10, 2007 Posted January 10, 2007 (edited) Köszi! Én is találtam olyat, amiben benne volt. Nem is értem, hogy az eredetiben miért nincsen. "Rájöttem", hogy a Winamp eleve a Lame 3,97-tel kódol MP3-ba. Szerintem csengõhangnak bõven elég a Mono, VBR 8-64 kbps, de neked kell megtalálni, hogy melyik beállítás tetszik a legjobban. --> Fórumszabályzat (3. pont) Köszi! Edited January 10, 2007 by Spányik Balázs
h.arpad Posted January 10, 2007 Author Posted January 10, 2007 Csengőhangnak bőven megfelel a 48-56 kbites CBR mono. A frekvenciát is érdemes lejjebb állítani. Mobilnál a fájlméret nagyon számít, sőt egyes mobilok bizonyos bitrátánál nagyobbat egyszerűen nem képesek lejátszani. Az Audacity tökéletes erre a célra, ha pedig valamilyen komoly oldalról, mondjuk a sourceforge.net-ről töltöd le a LAME-et, a lame dll-nek is benne kell lennie a csomagban. :!: Egyébként átkódolásra, és a LAME részletes beállítására kiválóan alkalmazható, ingyenes frontend a RazorLame: http://www.dors.de/razorlame/source.htm
kdeurhj Posted January 10, 2007 Posted January 10, 2007 Én a sourceforge.net-rõl szedtem le,és nem volt benne,vagy csak én nem találom.
Recommended Posts