Jump to content
GSForum - Segélyvonal

BIOS gond?

Recommended Posts

Posted

sziasztok!

Fontos lenne a segítségetek!

Egy P4 1,7Ghz 256SD-RAM 40 Gb Maxtor géprõl van szó, 2000-es BIOS-sal.

A probléma annyi, hogy új, LG DVD-írót tettünk bele, de mindig csak úgy indul, hogy a biosban át kell állítani a primary slave-en a CD-romot DVD-romre, amit amúgy egy rákerestetéssel rögvest fel is ismer!

Mit kellene tennem? Próbáltam juperelgetni, de minden hiába, a HDD masteren van IDE1-en, lehet, hogy egy második IDE kábelre kellene kötni a DVD-írót?

Posted

A DVD-írót tanácsos secondary master-re tenni. Bár nekem ment secondary slave-en is, sokan mondják hogy a secondary master a tuti.

Posted

Nekem Secondary Slave-re van kötve és jól mûködik :) de a te konfigodat nézve kösd be Secondary Master állásba. Primary Slave semmiképp nem ajánlott. :ötlet:

Posted

Igazából azt ajánlották, hogy telepítsek fel egy Power DVD nevû programot, nem tudom, azzal mi lehet a helyzet, javíthat valamit a gép állapotán???

Nagyon köszönöm a válaszotokat, ha egyszer felnövök, hálás leszek...:)

Posted

A gép állapotán szerintem nem javít semmit mert az egy DVD lejátszó program. A gép állapotán a kábelezés javít.

Posted

Biztos, hogy nem javít, mert a problémádhoz semmi köze. Egy kicsit variálni kell a kábelezésen és jumpereken, akkor menni fog.

• 4 weeks later...
Posted

Amikor készenlétbe teszem a gépemet, elég véletlenül az egeret megmozdítani vagy a billentyûzethez hozzáérni, és beindul. Hogyan lehetne ezt megakadályozni? ASUS K8N-es alaplapon van AMI BIOS-szal(2005.08.23) A régi gépemen csak a POWER gombbal indul újra, és az új gépemnél is ezt szeretném !

Posted

A BIOS-ban lehet beállítani, hogy mire induljon el. Könyvecske segít.

Posted

Az a gond, hogy a BIOS-ban letiltottam az APM ottions-ban a "resume on keyboard" és a "resume on PS/2 mouse" funkciókat, de hiába: semmi sem változott. A BIOS-t is frissítettem azóta, de még mindíg fennáll a probléma :(

Posted

Sziasztok!

A minap vettem egy Pioneer 110D-s DVD-írót. Azonban a következõ problémák merültek fel. A vezetékeket (IDE kábel, audiókábel és power-kábel) bedugva, ugyanúgy ahogyan az elõzõ LG írómba volt, a BIOS rendellenesen reagál: nem ismer fel az égvilágon semmit. (A winchesztert és az új dvd-írót sem!) Az IDE kábelt kihúzva és a bios már felismeri a wincsesztert, de aztán az IDE kábelt újra visszadugva, megint nem ismer fel semmit, vagy néha beteszi primary master-nek a Pioneer DVD-írót. (Nem tudom a néha, az mennyire "néha". Úgy gondolom hogy némi erõltetés után (mármint a vezetékkel) felismeri, csak épp ekkor a winchesztert nem!

Talán a wincheszter és az író "összevesszik" hogy melyikük legyen a primary master? Lehetséges ez?

Légyszíves segítsetek, hogyan tudnám használni mindkettõt?

Elõre is köszönöm!

Posted

Bocsi, de annyira nem vagyok profi hardverben... ;)

Az mi? :)

Köszi a segítséget!

Posted

Az optikai meghajtó hátulján van 3*2 tüske, azon van egy kis pöcök. Az a jumper. A jumer állásától függ, hogy a meghajtó master vagy slave. Nos, az érdekelne, hogy a pöcök most ott mire van állítva? Bár egyszerûbb, ha CS-re (Cable Select-re) rakod. Van ott egy ábra is, hogy az melyik állás. A pöcköt egy kis csavarhúzóval könnyen ki tudod pattintani, csak vigyázz, hogy a tüske el ne törjön, vagy a pöcök el ne vesszen.

Posted

Hát ott van egy pöcök, és lent van.

Akkor azzal mit csináljak?

Posted

Nézd meg az ábrán, ott le van írva/rajzolva, hogy melyik állás a Master/Slave/CS ! Tedd át Cable Select-re!

Posted

master-be van eredileg (factory default)

És akkor hogyan állítpm át slave-re vagy CS-re?

Posted

Kiveszed a pöcköt, és az ábra alapján visszateszed CS-re. Még fordítva sem tudod visszatenni.

Posted

Áttettem CS-re, mostmár mûködik!

Örök hálám!

Nagyon köszönöm!

:D:D:D

Posted
Igazából azt ajánlották, hogy telepítsek fel egy Power DVD nevû programot, nem tudom, azzal mi lehet a helyzet, javíthat valamit a gép állapotán???

Nagyon köszönöm a válaszotokat, ha egyszer felnövök, hálás leszek...:)

A Power DVD tényleg egy lejátszó program. Amibõl azt gondolhatták, hogy javít a rendszeren az a tesztprogramja, ami engedélyezni tudja a közvetlen memória hozzáférést a DMA-t. Szerintem is a megfelelõ hely, a jumperelés, a vezetékezés (a 40 vagy 80 eres is ha megfelelõ típusú DVD) a lényeg.