looser84 Posted November 23, 2005 Posted November 23, 2005 Ciao! A nyomtatóm elkezdett cián helyett rózsaszínt nyomtatni. Ellenõriztem a többi színt: sárga, bibor rendben, szépen nyomtatja, de hogy lesz a ciánból rózsaszín? A nyomtatófej tisztítása nem segített. Használj ékezeteket! <PF>
Adani Posted November 23, 2005 Posted November 23, 2005 Nem a T-Com szponzorálta a nyomtatót? Viccen kívül: A patronban külön kell a színeket cserélni, vagy egyben vannak?
looser84 Posted November 23, 2005 Author Posted November 23, 2005 Hát...nem egy csúcsmodell. HP 3816 Külön van a fekete és a CMY egyben. Eddig ment...
pampalini Posted November 23, 2005 Posted November 23, 2005 Kifogyott a kék festéked. Próbálj meg 100%-os kéket nyomtatni. Szerintem
pampalini Posted November 24, 2005 Posted November 24, 2005 CMY íl: Cyan, Magenta, Yellow. Leginkább a Cyan-ra lehet rámondani, hogy kék. (Na jó, eléggé speciális árnyalata.) A rózsaszín meg úgy jött létre, hogy a színkeverésbõl kimaradt a Cyan (nincs tinta, beszáradt a fej, hibás a patron), de a kívánt szín eléréséhez szükséges többi festéket kinyomtatta.
ProFiler Posted November 24, 2005 Posted November 24, 2005 Valóban a Cyan-szín a kék szín legközelebbi árnyalata. A kék és a zöld között helyezkedik el. Itt a részletes leírása és a színminta. Ciao.
looser84 Posted November 24, 2005 Author Posted November 24, 2005 Csináltam egy dokumentumot CMYK-ban. Kifestettem egy-egy területet 100%-os ciánra, sárgára és magentára. A cián helyett viszont rózsaszin jön ki. Azt viszont nem szinkeveréssel állitja elö, vagy?
nagygabor Posted November 24, 2005 Posted November 24, 2005 Akkor hibás a patronod. Próbáld meg egy másikkal. Vagy biztos van a nyomtatódon kalibrálás. ott elvileg minden színbõl nyomtat egy sort. És nem próbálja meg kikeverni. Ott meglátod, hogy melyik hiányzik.
ProFiler Posted November 24, 2005 Posted November 24, 2005 Azt viszont nem szinkeveréssel állitja elö, vagy? Mindent színkeveréssel állít elõ. Pontosan ugyanolyan színt nem tudsz nyomtatni, mint amilyen színû a cián tinta. Ciao.
looser84 Posted November 24, 2005 Author Posted November 24, 2005 Ne idegesíts, ez komoly? Azt hittem a sárga az 100%-os sárga tinta, a cián pedig 100%-os cián. Szóval a 3 alapszínt is kikeveri?
nagygabor Posted November 25, 2005 Posted November 25, 2005 Nem. Ha pont azokat a színeket nyomtatod.
looser84 Posted November 25, 2005 Author Posted November 25, 2005 Hát ha 100%-os ciánt nyomtatok (C=100 M=0 Y=0 K=0), akkor csakis a cián festéket használja.... Nem olyan szint akarok nyomtatni mint amilyen szinü maga a tinta hanem tiszta ciánt.
ProFiler Posted November 25, 2005 Posted November 25, 2005 Természetesen akkor nem keveri ki. De csakis és kizárólag akkor. De áruld már el, hogy hogyan fogod kitalálni pontosan ugyanazt a cián-szín-árnyalatot, mint ami a patronodban van? Ciao.
PPeter Posted November 25, 2005 Posted November 25, 2005 A grafikai programban CMYK profilban rakja össze a nyomtatandó dokumentumát és a kérdéses színhez 100%-os ciánt állít be, a többi színkomponens 0 értékre állításával.
ProFiler Posted November 25, 2005 Posted November 25, 2005 Mert szerintetek minden gyártó cián-tintája teljesen megegyezõ színû? Ciao.
PPeter Posted November 25, 2005 Posted November 25, 2005 Nézd, ha CMYK nyomtatóként adják el, akkor pont az a lényege, hogy CMYK színprofil szerint mûködjön, ami szigorúan rögzíti, hogy mi a cián, sárga, magenta szín.
ProFiler Posted November 25, 2005 Posted November 25, 2005 Erre most csak azt tudom mondani, hogy bízzunk benne. De azért tényleg kíváncsi lennék, hogy mikroszkópikus vizsgálatnak alávetve mekkora eltérés lenne mondjuk egy Canon, egy HP, vagy egy Lexmark, esetleg egy utáncsártott tinta cián színe között. Ciao.
PPeter Posted November 25, 2005 Posted November 25, 2005 A kérdés az volt, hogy a 100%-os ciánt színkeveréssel állítja-e elõ a CMYK nyomtató. A válasz nem. A 100%-os cián színt egy CMYK profillal dolgozó programból/dokumentumból nyomtatva, a CMYK nyomtató tiszta ciánként fogja nyomtatni, színkeverés nélkül (persze ha hupizöld patront dugsz a cián helyére, akkor hupizöld lesz ), ha kezd kiürülni a patron, akkor lehet belõle bugyiszín is.
Ulala Posted November 25, 2005 Posted November 25, 2005 A kérdés az volt, hogy a 100%-os ciánt színkeveréssel állítja-e elõ a CMYK nyomtató. A válasz nem. Mert nem ezt mondták az elõtted írók is?
nagygabor Posted November 26, 2005 Posted November 26, 2005 Nem csak a gyártók között van külömbség. Tinta és tinta közt is sok van. A CMYK-hoz annyit, hogy akkor fogsz pontosan cyánt nyomtatni a nyomtatóddal, ha van hozzá színprofil, amit a program kezel. Mondjuk a Corel. De azt kötve hiszem, hogy adtak hozzá.
boz Posted December 3, 2007 Posted December 3, 2007 Sziasztok! Hasonló a problémám, csak ez egy HP 840C. Már többször töltöttem patront, mikor az egyik alkalom után az összes ciánt elfolyatta a nyomtatató. Egy másik elõször töltött patront tettem bele, de azóta nem nyomtat kéket, hanem nekem is csak rózsaszint. Nem tudom mit tudnék még kitisztítani a nyomtatóban, hogy a hiba elmúljon. Vagy kuka?
Recommended Posts